Followers

Thursday, October 30, 2008

Depression, Are you?

According to the statistics, men are less likely to suffer from depression than women. However, these figures must be considered in light of the fact that men are less likely to admit to depression. Moreover, some studies have suggested that doctors are less likely to suspect it.

There is no doubt that depression is as serious a problem in men as it is in women. Although more women than men attempt suicide, men are much more likely to succeed when they attempt it, with four times as many men killing themselves than women. Suicide is the second greatest cause of fatality in men under 25, after road accidents. The Samaritans have identified younger men as a national priority in their strategy for reducing self harm. Nor is it just younger men who are at great risk of suicide. The rate of suicide in men increases after age 70, reaching a peak after age 85.

Depression can also affect the physical health of men in different ways to women. A recent study shows that, although depression is associated with an increased risk of coronary heart disease in both men and women, men suffer a higher death rate because of it.

Although it is perhaps changing slowly, men have traditionally found it harder to acknowledge their feelings and the effect they have on their lives. Moreover, men's depression is often masked by the avoidance that may be characterised by heavy alcohol or drug use, or in the habit of working excessively long hours.

Depression typically shows up in men, not as feelings of helplessness and vulnerability, but as being irritable, angry and uncooperative. Depression may therefore be difficult to recognise as such in men. Even if a man realises that he is depressed, he is perhaps less willing than a woman to seek help.

Encouragement and support from a partner and/or family members can make a big difference here, especially if acknowledgement of problems is viewed, not as a weakness but as a positive trait to have. In the workplace, employee information and manager training can create an environment where problems can be acknowledged before they become too great and therefore more difficult or costly for the employer. Health and Safety legislation now includes a duty of care on employers to have regard for the psychological health of their employees. In part this may explain the growth of employee assistance schemes or workplace stress reduction programs. Both of these can be of assistance in helping both male, and also increasingly stressed female, workers to understand and accept depression as a real illness that needs treatment.

Nota Jemari: Gud for our knowledge and info

Wednesday, October 29, 2008

FREE Ticket "PGL The Musical"

"In conjunction with the Bank\'s 50th Anniversary celebration, the Management is offering complimentary tickets for the theatre performance of PGL - The Musical ( Season 3 ), to be held at Istana Budaya in February 2009. In this regard, two tickets will be allocated for married staff whilst single staff will be given one ticket."


WAH tiket FREE tuh! Sape tak nak kan... Yeehaaa tapi yang tak best tu just dapat SATU je tiket. hurrmmm harus ako pegi ngan sape ek? Iskk.. konpom kengkawan ako sumer berkepit ngan laki memasing. Tak besh nyerr!! Klu tolak, rugi plak. Sape nak bagi FREE tiket kan. Aiyak..... *sigh*

06 Feb 2009 (Friday), 8.30pm
07 Feb 2009 (Saturday), 3.00pm
08 Feb 2009 (Sunday), 3.00pm
12 Feb 2009 (Thursday), 8.30pm
13 Feb 2009 (Friday), 8.30pm
14 Feb 2009 (Saturday), 8.30pm
14 Feb 2009 (Saturday), 3.00pm
15 Feb 2009 (Sunday), 3.00pm
18 Feb 2009 (Wednesday), 8.30pm
19 Feb 2009 (Thursday), 8.30pm
21 Feb 2009 (Saturday), 3.00pm

Ermm.. kowang rasa bila ek date yg sesuai ako pilih??

Nota Jemari: hurmm?!

Tuesday, October 28, 2008

Erkkk BUNYI apa tu??

Slalu tak macam nih...
Slalu mmg ako balik, konpom sengsowang je kat umah..
Tak rasa pape.

Baru je ni ha macam2 bunyi plak yg kedengaran..
Aiyakkk... "bunyik apa plak nih??"
Suspen tau!!

Eeeee tak sumernyer!!
Tinjau kat luar tingkap, takde pape pun..
Suasana mcm biasa je..
TAPI....
iskk seriau dah nih...

Kunci sumer pintu dan tingkap.
Dan terperuk la ako lam bilik ni sampai skrg..
Iskk.... "jangan takut, bunyik cengkerik kot tadi.."
Ye la tu kan...

Doa takde pape laa...
AMIN

Nota Jemari: aiyakk... BOSS dah tahu blog ako daaa...

Monday, October 27, 2008

Raya @ Kondominium Sri Hijau

Sms Abg AM.. Kasi info mau terjah umah dier plak. Dah alang2 kitrg kat area Kajang, so mmg dah dekat la ke umah abg AM tu. Dah lama x jumpa. Last kitrg gi umah abg AM rasa nya 2 tahun lepas kot, kan?! Pastu abg AM pun sunyi sepi. Cissss!!

Dapat makan mi bandung. Sedap tapi larat tambah 2 kali jer. hehehe... Tu pun berpeloh ketiak ako nak ngabihkan suapan yg terakhir tuh. Alahaii wat susah2 je masak tuk kitrg. Tapi memang kitrg saja kasi susah pun.. ahahahaha...

Last jumpa aritu kakak still tgh pregnant lagi. Ha sekali jumpa balik, baby tu pun dah setahun lebih. Lasak... Amboiii yg tak tahan tu suker tersenyum je ek.. Ni ikut sape nih?? Geram cam anak cino dah nih.. muahhaha seb baek x colik bawa balik tadi. OPssss kah3..

Orait, ni la tuan umah.
Thanks Abg AM n kakak.. *erkk tak tahu nama wife abg Am*
Tahun depan masak lagi ek...
ehehehhee...

Nota Jemari: burlppp... malam x yah makan dah!

DeepaRaya

Dapat jemputan.. eh silap silap dia menjemput, ke umah kakak sbb ada open house raya & deepavali. Langkah kanan.. Memula ramai gak yg nak follow tapi last minit hanya kami berempat saja yg berjaya mengagahkan diri ke jamuan deeparaya @ AzlieJonet House. Yeah.. sesampai kat situ, kezut gak coz ramai nya nursi2.. Aiyak lam kepala hotak, sape pulak yg saket nih. Laaa ghope nyer itu sumer rakan sekerja kakak & abg ipar si azlie. Muhahahaa... kasi suspen aje tau!! Pheww.... *kesat peloh*

Eh kenapa Deepa Raya? Opkos arr la weiii...
Dah tuan umah nya menyambut dua2 raya.
So kasi paham sendiri2 OK!!

Pewot mmg dah lapar sangat..
Memang teruja dapat tengok nasi kat situ.
Tak hengat diet dah weii...
Yang WAJIB pewot kasi isi dulu.

Burllppp oppsss giler banyak ako makan.
Tak caya, tanya bdk berdua tuh...
Kan Kiki..
Kan Aza...
OPsss syyy dendiam je ek :p

Nama pun DEEPAraya, so harus la ada maruku.
Sedap weii itu maruku, seb baek ako x minta tapau tadi..
Nyummyy....

Aniwei, thanks azlie sbb sudi jemput kitrg makan2.
Ada makan2 lagi, jangan segan2 menjemput, OK!!

Nota Jemari: konpom berat naik nih.. iskk

Bekfes wif BOSS Msjbox

Amboiii pepagi lagi si JUN n Carneyz dah wat TERJAHan kat umah ako.
Ciss!! Seb baek la ako baru je bangun tido, dapat je sms dari derang nak datang umah, zasss ako bangun terus gi mandi. Ishhh saja la tu kan nak TERJAH ako pepagi buta. Kijam weiii!!!! muahahahahaa.....

Phewww seb baek ako sempat mandi n siap2 tau, klu idak mau kowang tgk muka ako yg baru bangun tido itu. Muahahhaha TIDAKKKK, tak sanggup!!!

Bekfes together2 kat Sri gombak..
Tak plan, OK!

Ini roti telor yg ako order sesampai aje kat kedai.
Tapi kitrg dah nak balik baru la dapat.
Sungguh mencabar kewibawaan pewot ako pagi tadi.
Ikutkan hati dah majok dah, igt tak dapat langsung roti tu, seb baek last minit dah angkat montot, alih2 mamak tu "ini roti telur, ada order kan?!"
Aiyakkkkk..... sabar sabar....

Nak tak nak terpaksa la jugak menghabiskan roti tu dulu.
Aniwei, thanks JUN banjer bekfes tadi.
Laaa lenkali bleh banjer lagi.. muahahahhaa...

p/s: jom deeparaya ke umah AzlieJOnet

Nota Jemari: Tak pasal2 kena TERJAH!

Sunday, October 26, 2008

LAPAR nya!!!

Adussss... ada sesape nak ajak gi supper tak ini malam??
LAPAR weiii!!!!

Adehh.....

Nota Jemari: x besh nak makan sowang2

3 Dara Sunti BERAYA

Tak planning pun..
Takde apa nak buat...
Maka, segera berkontek ngan KIKI n UMIE..
TERJAHan dibuat terus ke umah CHIK..
Uisshhh anak dara yg sowang tu tgh menidokan diri..
Aiyakk... opss jap jap ako terjah bukan sebarang terjah, OK!
Harus b4 tu ako dah inform chik dulu.

Macam biasa, tetap dapat merasa kek ceklat buatan Chik.. NYummyyy!!
Pssttt nanti buat lagi tau! *wink*
Sape yang x pernah rasa tu, cuba2 la merasa k kek ceklat buatan chik..

Kemudian, terpikirkan baju yg ditempah belum diambil lagi.
Segera mengkontek dak aida.
Alhamdulilah seb baek dia ada kat umah.
Menuju la kami bertiga ke Ampang pula.

Alang2 amek baju, beraya sekali la kami.
Thanks aida, langkah kanan, ada bihun goreng disediakan.
Kembong pewot minom ayor n makan2... adusss..

Tetiba teringat kat si faizzah.
Segera calling2 empunya diri.
Alhamdulilah dia tgh berpantang kat umah bonda tercinta.
Segera kami ke sana pula.
Rumah Aida & Faizzah hanya memisahkan lorong sahaja.

Walaupun masih kurang sihat tapi thanks sbb sudi layan kitrg datang ke umah..
Sowi x bawa pape pun tuk baby. Insyallah maybe lenkali leh datang jenguk baby pulak kan.. Pape pun hope Qaseh and Kanda terus tabah..
"pstt sedap la nama baby, Qaseh Wilya Putri, kan?"


Nota Jemari: Thanks sumer :-)

Saturday, October 25, 2008

AKO terjah aje!

Kowang pasan tak gambar nih??
Ala... ada aritu dia wat entry pasal nak gantung gambar dia yg besor itu...
Muahahhaa... Ye ye secara tak sengaja ako TERJAH aje umah derang.
Oppssss ya ampun kak CT n Che Mat sbb terjahan itu tidak disengajakan.
Kebetulan dah lalu area umah CM, maka harus lah terjah juga.

Alahaaiii seb baek tergerak juga nak call tau!
Klu idak, terjahan ako tu sia2 aje.
Muehehhee...

Akhirnya bersua muka jua kita yek..
Takpe, ada masa lagi kita leh jumpa2..
Masa tu harus kak CT masak sedap2 tau *wink*

Walaupun sekejap tapi berbaloi kan..
Bukan senang nak wat TERJAHAN mcm tu..
wkaakakaka...

Nota Jemari: dah jadi cam trademark AKO lak, kasi TERJAH!!

MSJBOX Open House 2008

Gi umah kakak ako dulu kat Tmn Rowther..
Harus la kan, kang x pasal2 dia x ngaku adik lak. Ishhh...
Hangkut kiki dari kul 1 pm sampai kul 3.30 ptg.
Thanks KIKI sbb temankan akak ;-)
Sbb dah janji ngan derang nak gi MSJBOX Open House, so segera ako kuar dr umah kakak n menuju ke Putra Tmn Melati tuk amek jejaka2 Malaya itu. Then baru shoot ke umah umie tuk amek dia plak. Harus bawa Umie sekali sebagai 'penyeri' kat umah shai, tak gitu kawan2... muahahaha... Opssss jangan marah shai *wink*

Sesi bergambar, sesi makan & sesi bergosip berlanjutan macam biasa. Klu mereka dah berjumpa, konpom havoc satu MSJBOX dengan citer2 terkini lagi sensasi.
"hoit, udah2 le ngutuk2 ako tu weiii!!"

Pantang klu berjumpa tak snap gambar ramai2. Ni pun separuh je yg dapat coz kitrg kan sampai lambat. muahahahaa... Kira ala2 batch kedua la ni kan..
"psstt romzi, ko sik mau cuba herbalife kah?"
hehehehe

Thanks to penganjur.. Kowang tahu sape kowang...
Kenyang makan laska..
Moncit pewot ako asek melantak ayor yg pelbagai jenis itu...
Adusss..... senak weiii...!!

Dah abeh melantak..
Dah abesh bergosip..
Bihtu dah x reti2 nak balik ke weiii..!!!!
Bak kata tuan umah;
"Aku nak gi beraya jugak la weii.."
opsss.... hahahahaa

Dah dah moh kita balik..

Hantar jejaka2 & dara2 sunti pulang ke umah memasing..

Nota Jemari: tengkiu sumer.. burlppp..

Friday, October 24, 2008

Pinjaman peribadi?

Kat mana eh boleh wat personal loan???
Adussss gilo tul arr financial ako skrg nih...
Mau ako minta kat ALONG je nih..
huwaaaaaa tolongggg!!!!

Dua tiga menjak ni maybe mood ako jatuh merundum..
So jangan harap ako akan bertapa lelama kat sini..
Dan mungkin ako takkan bertapa kat blog kowang jugak...
Takde mood nak berpoya2...
Sumer nya dah berubah!

Maaf!

Nota Jemari: hurmmm.... :(

Thanks ANN


Ako slalu jenguk satu blog online shop nih... Pemiliknya nama Ann.. Ako suker tgk baju2 kat situ tapi nak memakai nya idok le kan sbb style baju2 tu bkn taste ako. Cuma suka suki je belek2 baju tu sumer. Kebetulan ada satu baju yg ako dah berkenan. Maka, proses pembelian pun bermula. Tak lama.. semalam ako order, bayar, pengesahan, Yeah arini ako dah dapat.

Tengkiu Ann.. Nanti kita belek2 lagi k.. Ada lagi yg kita berkenan tapi kena hold dl k..

Kowang pun leh jenguk2 kat sini gak k http://www.an-wardrobe.blogspot.com/

Nota Jemari: jarang beli baju baru tapi...

Thursday, October 23, 2008

Sleepy

Idong asek berair je dr siang tadi...
Tekak dah mula rasa x selesa...
Kepala dah pening2..

Takut melarat, maka cecepat ako telan beberapa ketul pil ubat..
Tapi memandangkan ako x suker makan obat, jadi obat itu ako telan ngan air sejuk yg berperisa buah2an... Harus lah idong ni bertambah2 berair nya kan... Ni bukan akan jadi sihat, makin saket plak ako rasa. So, sebab td dah telan pil tido... eh silap silap.. pil selsema, maka mata ni pun dah mula la mengecil dari biasa. Paham2 je la ek..

Ok laa... mulut pun asek menguap je dr tadi...
Ako dah terasa kesan dari ubat2an yg ako telan..
Gud nite sumer!
Esok jumpa lagi, ok insyallah

Nota Jemari: accoommm......

PatOt arr bengong!!


Patot arr ako bengong, owang sebelah ako takde...
Adusss... ako keseorangan...
Makan x lalu..
Keje x de mood..
Kisahnya kawan se'borak'an takde ghope nyer..
iskk...

Dan memandangkan kawan sumer takde, ni la kojer ako dari pagi sampai la ni..
Menghadap facebook .. kira membelek muka ako sendiri jugak la nih..
muhahahahaa.....
meh add ako meh kat facebook ;-)
ala search je nama ako, gerenti jumpa punya...
Nota Jemari: aacoommm aiyo nak selsema plak da...

SOWI

Tengah usaha nak cari idea tapi sepatah haram tak kunjung tiba..
Tengah malas nak menjenguk kowang, mood hilang entah ke mana..
Hasilnya, ako hanya melepak menghadap PC sambel belek muka sendiri...

Nota Jemari: ako tengah bengong!

Tuesday, October 21, 2008

JASM's FAMILY


Keluarga besar JASM...

Kenangan Terindah 2008
khas buat warga departmet ako..

Nota Jemari: saja kongsi ngan kowang

kePENATan

Gara-gara sakan beraya wiken aritu, tambah plak x cukup rehat, maka tak pasal2 semalam ako leh terlena lam kete di parking LRT Sentul. Adusss... mmg dasar penat sesangat. Ngantok tak hengat dunia dah. So, kebetulan mmg skrg ako gi keje naik LRT je. Sampai2 je kat kete, terus terlentok n zzzzzzzzz. Tahu2 jam dah kul 6.30 pm. Erkkk aiyakk.. bapak lama ako leh terlena kat situ. Nampak sangat kepenatan nya tu.

Tapi sbb kelaparan, sempat la jugak ako menyinggah ke pasar malam area Koperasi Polis. Beli barang2 dapur sket. Dah lama x jalan2 kat pasar malam sengsorang. Balik umah, melantak, online kejap n terus boomm...... Sowi la yek, lately ni badan letih2 n takde mood nak berjaga sampai lewat malam. Memang ako keTIDOran sampai ke pagi.

Nota Jemari: penat tapi berbaloi..

Monday, October 20, 2008

"CICO untuk SHIERO"

First of all nak minta maaf bebanyak kat kowang yang mengajak ako ke umah terbuka kowang. Tapi kisah nya ako tak nyempat nak menyinggah akibat kebizian merantau ke serata kolumpo wiken aritu. Dan yang pasti, ako kebizian mencarikan teman istimewa buat yang bernama 'shiero'.

"hoit beep beep, amacam, Ok tak teman baru tuk shiero nih??"

"halo, nama saya CICO"

muahahhaa... cun wooo....

Sowi takde entry pasal raya yek.. Ako takde idea nak mengarang cerita raya kat sini. Sekian. Minggu depan, insyallah takde hal ako sampai umah kowang yg menjemput tu yek.. Tapi klu tetiba ada emergency tak dapat datang, jangan plak marah..

*Ako warning dulu!*

Nota Jemari: hari yg SIBUK

Wednesday, October 15, 2008

Open House

Adusss banyak nyer ako dapat jemputan beraya tuk hari Sabtu nih...
Klu ako dapat menyempatkan diri menyinggah ke umah kowang, isnyallah la yek..
Klu x sampai tu makna nyer masa ako mmg terhad la tuh...
Eh bukan x sudi cuma mana yg dekat2 tu boleh la jgk menyinggah barang soploh minit tapi yg agak2 jauh tu, pepaham je la ek... Tak sumer undangan dapat ako penuhi..

Harap maklum. Aniwei thank you kat kowang yg sudi menjemput.

Nota Jemari: Awat la ramai beraya minggu nih?

Tuesday, October 14, 2008

Raya - Last Part

Alhamdulilah, akhirnya berakhir sudah perancangan sambutan jamuan raya kat department ako tuk tahun ni. SELESAI! Tak yah pening2 lagi nak pikir pasal raya. FULLSTOP!

Siang tadi kat opis ada jamuan raya. Nama pun jamuan kan, so harus la ada pelbagai jenis makanan. Dan yg best tetap ada laksa JOHOR!! Aiyakk tapi sowi ako terlupa nak snap gambar itu laksa dek kerna excited sangat nak melantak.. muhahahaa.. Pape pun ako tempek jugak la apa yg ako makan tadi. Biasa la, kata tgh berDIET kan, so makan pun ala2 merasa je la. Tarak bleh masuk makanan banyak2.

Ekceli ako takde mood nak citer panjang lebar weii... Kowang layan je la gambar2 ni, ok!

Acara kemuncak jamuan tadi adalah pertandingan membuat popia basah. Macam2 aksi.. Tapi sanggup ke kowang makan? muahhahaaa... Dan ini hasilnya... taadaaa..

Last but not least, Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin.

Ikhlas dari;
AKO @ RETNA

Nota Jemari: TAMMAT kisah raya

Monday, October 13, 2008

Tumpang Gumbira

Ini kawan ako..
Kawan satu sekolah..
Bukan takat satu sekolah, malah satu kelas.
Kitrg makin rapat bila memasing dah berpindah ke KL.

Dia dah kawen..
Ye ye jangan ada ati nak ngorat dia lagi.
Agak lama jugak dia sudah berkawen.
Tapi nasib belum menyebelahi dier tuk menimang cahaya mata.

Tak pasti siapa yg ada problem.
Sama ada kawan ako atau pun si suami.
Usaha tetap ada tapi maybe belom ada reazeki lagi..

Dan petang tadi ako dapat sms dari dia..
berbunyi seperti ini;

Alhamdulilah..
Ako turut hepi bila bc sms dia..
Akhirnya, dia disahkan pregnant 2 bulan.
Moga lepas ni berseri2 lagi la kawan ako ni kan..

Oh, ako terasa sungguh rindu kat dia.
Harus wiken ni ako jumpa dia.

Lin,
Tahniah! Kita hepi sesangat dapat biter nih.
Kita doakan yg terbaik untuk awak sekeluarga ye..
Take care!

Nota Jemari: Hepi bila tgk kengkawan hepi

ESOK ada apa?

Esok adalah hari terbuka department ako..
Nama je 'terbuka' tapi hanya owang2 tertentu je dijemput ke jamuan raya tuh..
Tetamu KHAS, opkos arr 'org kuat' tempat ako bekerja..
Klu ako berpeluang tangkap gambar dia, ako try tempek kat sini. Tapi jangan berharap sangat sbb takmoh amek risiko...

Esok bukan takat hari terbuka..
Adalah jamuan sket..
Adalah contest sket...
Adalah tetamu2 besar..
Adalah slideshow pasal aktiviti department ako...

Persiapan?
Siang tadi je owang2 kuat department ako bertungkus lumus membuat persiapan..
Ako x dapat nak tolong sbb seharian ni ako kebizian..
Ye ye.. sejak akhir2 ni keje2 ako makin bertambah..
Tapi PRIME tetap sama jugak.
Alahaii... nasib badan!

So, nantikan citer esok ari ye..

Nota Jemari: Apa nak jadi nih?

Sunday, October 12, 2008

Before TIDO

Lately ni ako mmg payah nak lelapkan mata..
Walau menguap beribu2 kali pun, bila kepala dah kat bantal, mata masih terkebil2...
Susah nak tido..

So, tuk kasi ako betul2 letih & senang tido,
ako layan solitare dl...
Ako suker men yg 'spider' punya..

Bila agak2 mata ako ni betul2 dah letih
dan ako terasa sampai nak muntah2 mengadap pc,
cepat2 ako off PC n zzzzzzzzzzzzz.....

Sudahnya, tiap kali ssh nak tido,
terpaksa la ako layan solitare dl..
huwarghhhh ngantok tapi awat payah nak lelap nih???
iskk....

Nota Jemari: Payah nya klu ada penyakit nih...

C.U.C.I

Eh apa derang buat nih???
Iskkk... x senonoh tul... Baik ako sergah ...
hEP...wat hape tuh??
Dah dah... kowang jangan lelebih...
Pssstt ako nak join gak...
Kowang wat hape nih???

Laaaaa... layan citer CUCI ghope nyer...
OK ok jom tengok sesame...
Ako dah lama dah beli dvd filem nih...
Kat tibi pun dah banyak kali ulang tayang..
Alkisah nya, baru malam ni berkesempatan nak layan..
Tu pun sbb owang cakap citer ni best...
Harus amek mood menonton.

Ok dah dah jangan kaco.. Kitrg nak layan perasaan dulu...
Zasssss.... ke zzzzzzzzzzzzz

Nota Jemari: Dah lama x tengok wayang... hurm...

Jimat ker?

Tiket Parking = RM3.00 sehari
Tambang LRT Sentul ke Bandaraya = RM1.40 sehala
Tambang LRT Bandaraya ke Sentul = RM1.40 sehala
Minyak = RM50 seminggu

~~~~~~~~~~~~~
Parking Metro = RM21.50 sehari
Minyak = RM50 untuk 3 hari

~~~~~~~~~~~~~~

Ermmm... Mana lagi jimat ek?

Nota Jemari: Naik LRT or DRIVE terus ke opis?

Saturday, October 11, 2008

Entri SPESEL

Ekceli banyak sangat owang bertanya..
Sebab dah alang2 si chime ni tempek komen pasal mende alah ni kan..
So, ako buat la entry khas pasal nih...

Ok ye, pada yang x tahu tuh, ni ako nak habaq mai sket.. Ye ye ako dah selamat menghadiri kursus nikah kawen pada tahun 2006. Memandangkan sijil tu seumur hidup kan, sbb tu ako amek kursus tu awal2... So, pasni x yah nak terhegeh2 gi kursus tu, anytime dah leh kawen. TAPI erkkk ngan sape ek?

Nota Jemari: tunggu lagi setahun..

MALAS nya!!!

Adusssss malas nya nak kuarr!!
Tapi harus kuar jugak...
bukan bukan... saya bukan nak pi beraya...
saya harus ke situ..
ye ye harus eh bak kata lain WAJIB!!!

ermmm aluu anibadi nak tolong hantar kan tak??

aiyakk...

Nota Jemari: ni pun bole jadi entry... hentam saja la labu...

Hepi besday NAD!!

Baru kenal TAPI rasa macam dah lama..
Baru je jumpa TAPI rasa macam dah selalu jumpa..
Baru je bermesra TAPI rasa macam asek sangat kita beramas mesra..

NADHIRAH,
auww.. rasa x sesuai..
NAD is better.. *bluwek*

Hepi besday NAD!
Hope all ur wish n dream will comes true..

Awak mmg BESH arr!!
Giler n sporting!
Tapi kita x nak jadi giler mcm awak..
hahhaah nanti klu dedua giler, susah plak owang sekeliling kiter..

Pape pun,
Moga bila umur dah meningkat naik nih,
dah x leh noti2...
MATANG tapi bukan JELATANG...

lallalalalalala

Nota Jemari: meh hugs sket..

FREE Handbag

Aritu dapat email dari aza... TAPI tak buka..
Then tadi TERklik blog kak combi..
TERnampak satu entry.. Nah tetiba tertarek..
MENCUBA tak salah kan..
SO ako pun mengKLIK button itu..

Yeah, it's just FREE!!
So let's grab this opportunity to win a FREE handbag..
"Handbag Planet is almost here. To celebrate the October 15, 2008 launch, we are giving away a free handbag every hour for 24 hours on the day of the launch. Our high fashion, trendy handbags are inspired by popular designer brands and priced between $30 and $80."
No credit card required or S&H fees. Let's join the contest!

Nota Jemari: FREE weii... sape tak nak!

Friday, October 10, 2008

Ayat-ayat CINTA

"Antara CINTA & untuk MEMILIKI, tak sama...."!!!

hurmm.... rupa nya lain eh.. Ingat sama je..

TAPI..

Apa perbezaan nya ye??

Nota Jemari: Siapa JODOH kita ye?

MAAF

Minta maaf pada sumer.. Saya kebizian yang TERamat2 sangat sekarang ini. Keje yang bertimbun2 tak putus2 dari pagi membawa ke patang, membuatkan saya tiada masa tuk bersinggah2 ke blog anda sumer. Ditanbah plak MOOD yang tak menentu sejak akhir2 ini menguatkan lagi keMALASan saya untuk berpoya2 di sini.

Harap sumer sedia maklum. Insyallah, bila semua dah pulih seperti sedia kala, saya akan mula aktif seperti biasa. Terima kasih kerna memahami situasi saya.

Nota Jemari: tiada kata2 dapat digambarkan..

Wednesday, October 8, 2008

Boleh tak...


Boleh tak kowang jangan citer pasal raya kat sini?

Tengkiu!

Nota Jemari: hurm...

Erti K.A.W.A.N

1) kawan TU bkn mcm main FUTSAL.
Mula-mula kejar.. Dah dapat sepak..

2) kawan TU bkn mcm main SKATE.
Mula-mula gosok..lepas TU pijak...

3) kawan TU bkn mcm main RAGBI.
Mula-mula tangkap.. Dah dapat tendang..

4) kawan TU bknnya mcm PAMPERS..
Dah pakai, buang..

5) kawan TU bknnya mcm BARANG KEMAS.
Waktu baru beli pakai. Dah sengkek gadai.

6) kawan TU bkn mcm PELANGI. Hari cerah
Takde..hujan gerimis baru muncul..

7) kawan TU bkn mcm KERETA.
Rosak skit,jual.. Ambik kereta baru..

8) kawan TU bkn mcm CHIPSMORE..
Kejap ade kejap takde..

9) kawan TU bkn mcm BANK.
Bila dah takde duit,pegi kat sana ambik.

10)lagi.....kawan TU mcm ape ye????
Haa..kawan TU mcm AWAK LA. .
Bila saya hantar MSG,
Awak akan baca MSG saya dgn teliti sampai habis.

Walau ape pun tanggapan org tentang kawan..
Bagi saya, kawan TU penting.

Seorang kawan takkan biarkan kawan dia menangis,
Sedih, berduka Dan sebagainya.

Kawan yg sejati adalah seorang kawan yang dapat diajak duduk Dan berbincang tentang pelbagai perkara.

Yang penting, seorang kawan akan sentiasa menghadiahkan senyuman kpd kawan-kawannya.. :)

Nota Jemari: Rindu kan seorang SAHABAT

Terima kasih

Salam sumer,
Selepas program BLOG tempoh hari kat RTM 1, banyak feedback yang ako dapat samada kat msjbox msjbox or thru email. Tengkiu bebanyak kat kowang yang menyokong msjbox.com. Ekceli ada gak beberapa email yang ako dapat menanyakan ttg blog or msjbox. Alhamdulilah, ada yang ako dah reply dan ada yg ako x sempat nak reply. Pape pun, pada pengunjung baru ako kat sini, yang ingin bertanyakan ttg msjbox.com, boleh lah melayari terus ke www.msjbox.com itu sendiri untuk mendapatkan details dengan lebih lanjut. Insyallah segala pertanyaan kowang pasti ada yang membantu.

Kepada yang dah mendaftar & dah mula menggunakan msjbox kat blog kowang, terima kasih banyak2. Jasa baik kowang untuk memeriahkan & memajukan produk anak melayu amat2 lah dihargai. Oh ye lupa plak nak promot. Pada yang masih baru & belum mengenali tentang msjbox, ekceli msjbox.com ni adalah hasil ciptaan saudara Junaidix Musa iaitu seorang anak melayu dari Sarawak. Beliau telah banyak membaikpulih & menjadikan msjbox sebuah chatbox yang mampu bersaing ngan chatbox2 yang ada dipasaran sekarang nih.

Kesempatan ni, ako nak minta maaf la ye klu2 segala pertanyaan kowang ako x sempat nak jawab dengan segera. Pape pun, kowang boleh mendapatkan segala info terus kat website msjbox yek.

Akhir kata, terima kasih banyak2..

Nota Jemari: Maju la MSJBOX!

Tuesday, October 7, 2008

Sana Sini..

BEST nyer kowang...
alaahaii... *sigh*
Sana sini masih terasa kemeriahan beraya..

BEST nyer kowang..
Sana sini masih dapat menikmati suasana beraya..

BEST nyer kowang..
Alahaaii...

Nota Jemari: takde mood

Monday, October 6, 2008

AKO masuk TIBI?!

~bersama Datuk Chamil Wariya~

Muahahahaa.. Percaya la wahai rakan2 sekalian.. Seumur hidup ako dapat join program tibi secara LIVE!! Tu pun berkat peluang yang diberi oleh rakan blogger jugak. Tengkiu la kat EN Budin sebab klu bkn kerna dier, takde makne ako nak tayang muka ako kat tibi tuh. Ekceli patut nya JUN yg kena pegi malam tadi tapi since dier masih kat Sarawak lagi, maka ngan x semena2 ako plak yg dipaksa ke program itu. Agaknya dah rezeki kot. Alhamdulilah..

Ako ni idok le gemor nak tgk muka sendiri kat lam tibi. Lebih2 lagi lepas di makeover yg ako tgk mcm TERober2 plak. Hahahahaha... Giler tebal sungguh mekap yg ditempek kat muka ako tuh. Ohh tidakkk hilang sudah seri 'perantin' kat diri ako. Wakakakakaaa.... I dont like it!! Siyesss.. tarak suker muka ako ditempek ngan mekap yg tebal mcm pelakon opera cina lak ako rasa. Bughok bebenor..!! Ye ye.. saya tidak suker memuji diri sendiri klu saya rasa itu mmg tidak bersesuaian ngan jiwa saya.. *alahaii*

Sonok?? Hehhehe Sonok gak. Boleh la dikatakan pengalaman manis kot sepanjang 2008 nih. Maybe sekali seumur hidup je la dapat merasa peluang nih. Untung gak kan klu ada kawan dari dunia kewartawanan nih. Haaa tu la sape cakap berblog ni membuang masa?! Tengok, dengan berblog la kita kenal ramai kawan, dengan berblog la kita dapat peluang keemasan mcm nih. Bagi owang yg rasa blog ni membuang masa, tentu life derang tak best kan.. hehehe..

So pada yang x berkesempatan layan BLOG malam tadi, bleh tgk kat sini k.. http://www.rtm.gov.my, boleh klik kat icon 'BLOG'. Enjoice!! Pssttt... dah tgk kasi dendiam je ek.... heheh x moh komen2. Lalalalaa

Berbanyak time kasih kat En Budin.. klu bukan kerna dia, xde nyer kowang dapat tgk ako lam tibi secara LIVE!!!

Berbanyak time kasih kat Uncle J.. klu bukan sbb uncle bagi no hp saya kat En Budin, xde makne nyer saya dapat peluang diinterview mcm tu.

Berbanyak time kasih kat kak norz.. klu bukan akak jd peneman saya malam tadi, takde makne nyer saya dapat beramas mesra ngan derang sumer kat sana mlm tadi..

Berbanyak time kasih kat JUN.. klu bukan kerna ko bagi kepercayaan kat ako, takde makne nyer ako berani nak promote msjbox.com.

Dan berbanyak2 timer kasih kat kowang pengguna msjbox sebab menyokong 'produk' anak melayu.

Hidup M.S.J.B.O.X!!!!

Nota Jemari: pheww lega

Saturday, October 4, 2008

DULU lain, SEKARANG lain

Suasana raya bagi ako dah x sama macam dulu..
Dulu kemeriahan masih lagi terasa walau ABAH sudah tiada..
Tapi kini, hilang sudah kemeriahan & keceriaan tuk berhari raya.
Takde makne bagi ako tuk beraya sakan.

Dulu, rumah ako dipenuhi keriuhan sanak saudara..
Tapi kini, hanya kedengaran sore ikan berenang2 di kolam itu.
Mungkin ada sket kedengaran sore burung gagak berbunyi riuh terbang di udara..

Dulu, seronok melayan tetamu yang datang..
Tapi kini, ako tak mengharapkan kedatangan sesiapa pun.
Kerna mood melayan sudah hilang dek angin sepoi2 bahasa.

Dulu, ako rajin menziarah sanak saudara & kengkawan sumer.
Tapi kini, keMALASan ako untuk kuar beraya amatlah tinggi.

Apa erti raya buat insan seperti AKO?
TIADA MAKNA!

Nota Jemari: ketawa pengubat luka dihati

Friday, October 3, 2008

Cepat masa berlalu

Hari ni genap 7 bulan pemergian BONDA.
Sekejap je ako rasa. Masih terngiang2 sore MAK menahan saket.
Tak sanggup rasa nya nak mengingati saat2 terakhir itu.
Pilu..!

Yeah.. ako tidak cukup kuat untuk bercerita..
MAK pergi tanpa kata2 & amanat terakhir..
Hanya kesakitan yang membawa MAK pergi begitu sahaja.

MAK,
owang windu kat MAK!
Klu la masa boleh diputar kembali..
hurm.... *sigh*

Moga MAK damai di sana..
Al-Fatihah..

Nota Jemari: sayangi & hargai BONDA kalian.. Sesungguhnya, sudah terlewat jika dia pergi tanpa sebarang kata2 akhir.

Thursday, October 2, 2008

Lagi-lagi R.A.Y.A

Mana nak tido lagi.. akhirnya bermalam la kami di A-Famosa Resort..

Raya di hari ke-2.
Check out terus selepas bekfes..
Sempat berposing di luar Cowboy town..
Mungkin kah akan kembali lagi ke situ?

Ako yang tgh keBUHSANan..
Layan saje la aksi-aksi syiok sendiri dari AKO..
Banyak lagi nak tempek tapi kang kowang nyampah laks tengok lelama muka ako yang berseri2 itu.. muhaahahaa.... Kain itu pemberian angah.. Sudah siap menjadi sepsang baju kurung.. Ako suker! Ringan dan ringkas aje corak kain itu. Klu nak tahu, itu lah kain sari. Kan angah kan... hehee..

Fatin Syuhada.. yeah, dulu kecik2 mak & abah yg jaga. Sekarang ni dah besar panjang. Dah jadi anak dara pun. Amboiii... dah pandai bergaya ye! Takpe takpe, tgu dah besar sket, boleh jadi model.. opppsss mampos lak kang mak bapak dier marah kat ako. Sesuka ati nak soh anak dier jadi model.. Tapi apa salah nya. Klu dah ada bakat.

Takpe Fatin, pape kak na tetap sokong!
Muahhaaaa...

Nota Jemari: takde mood nak citer lagi...

Wednesday, October 1, 2008

Ooo Balik Kampung

"Perjalanan jauh tak ku rasa
kerna hati melonjak sama
ingin berjumpa sanak saudara
yang selalu bermain di mata"...

Yeehaaaa ako n cousin ngah on da way pulang ke kampung..
Ako malas nak drive maka ako menumpang kasih kereta cousin ku itu.
Bak kata pakcik ako,
"wah, anak dara satu kereta! Yang dah kawen kereta lain!"

Ye ye.. kami berdua masih single n solo.
Maka, harus lah berjalan berdua2an..
Bila dah berdua sudah pasti banyak gosip & cerita yang dikongsi bersama.
Apa isu perbualan kami? Biarlah menjadi rehsia kami sahaja.

Kelewatan kami berangkat ke kampung membuatkan kami terpaksa menempuh jam di hway. "Sowi cousin, hahaha kete ko dah la manual, terpaksa pulak drive sengsowang.. Ala.. sekali sekala ko jadi drebar ako, apa salah nya kan?!" *wink*

Yang pasti kepulangan kami hanya sebagai syarat berhari raya..

Nota Jemari: perjalanan kami semakin singkat..huhu

Assalamualaikum

Salam raya dari kami,
MAK, ABAH!

Pagi raya kunjungan ke situ..
Yassin dibaca..

Moga bersemadi kedua-duanya di sana;
hanya ucapan & salam pengganti diri..

S.E.L.A.M.A.T H.A.R.I R.A.Y.A
MAK, ABAH!
Kami tetap ingat pada kalian.

Al-Fatihah.

Nota Jemari: Doa restu ku pohon dipagi raya..

Selamat Hari Raya

yeay Yeay ari ini ari raya...
Wake up SUMER!!!
Pakai baju baru...
Kasut baru...
spray wangi2...
& siap minta duit raya... opssss muahhaah...

Maaf2an sesame keluarga..
Mohon ampun & maaf kiranya ada...

Solat raya kita bersama..
Pastu boleh main bunga api di pagi raya..

Nota Jemari: ziarah 'MAK & ABAH'

Annivesary

Daisypath Anniversary tickers