Followers

Friday, October 30, 2009

Apakah MOTIF ayat KURANG AJAR itu??





BAJA
Bodoh
BATAK
HUTANG LA

KOPERASI BODOH


Alahaaiiiii apakah MOTIF owang2 yang menconteng ayat-ayat macam itu????

Pagi ni ako bangun lewat. So kelam kabut la sket di pagi hari. Kuar je umah, buka je gate, punya la terkejut. Tak pernah2 sepanjang ako duduk kat kawasan perumahan, ada insiden macam tu berlaku. Kira ni pestime la dalam sejarah hidup beRUMAHtangga kat area situ kan. Errmm... yang sadis nya, takde tempat lain ke ko nak menconteng2 kan. Kat dinding umah owang juga.. Yang mengerikan klu2 mereka menconteng2 kat dinding umah ako.

Guurlpppp klu ada la lepas ni, alahaaaiii x tau la nak kata apa. Tak tahu sape punya keje. Mereka-mereka yang x bertanggungjawab macam tu elok kasi sunat 'anu' dier.. Adusss mcm mana lah nak dikatakan kita ni dah MERDEKA kan, klu pangai manusia masih x nak berubah?!!!

MOTIF? MOTIF???
erkk taaakooottttt......

Nota Jemari: Tetiba rasa ngeri lak tinggal kat situ gurlppp!!

Thursday, October 29, 2009

My History The Musical

Errmmmm apa ek nak citer??? Oooo ye ye 21 haribulan sebelas nanti, kitorang ada satu jamuan makan malam (annual dinner) kat KL Convention Centre. Sempena 50 tahun BNM, start dari awal tahun lagi mmg pelbagai acara diadakan kat opis nih. So dipendekkan citer pada annual dinner tu nanti akan dipersembahkan teater muzikal, "My History, The Musical".

Dah pung pang pung pang ngan ujibakat sumer, dah berjaya join teater tu maka bermula la sesi latihan setiap ari dari jam 4.30 petang sampai la ke 9.00 malam.



Meh kita tengok beberapa keping gambar masa sesi latihan last week.
Mereka mmg tgh sakan berlatih.


Ni group ako.. Ooo ni br separuh je.. Sedang derang sumer asek dok berlatih, kowang tengok bebdk group ako!! Derang sakan pulak melantak. Wakkakaka ater mereka sumer dah ada koreographer sendiri sedangkan group kitorang masih x muncul tiba *pada hari kejadian la dia x muncul2 lagi*. Memasing x tau nak berlatih apa, jadi melantak je la latihan yang pasti dan konpiden dari mereka sumer. mauahahaha... hampeh sungguh! Sangat jeles bila tengok mereka sangat sibuk berlatih...

Tapi semalam kami dah boleh berbangga sebab akhirnya siap juga koreografi kitorang tuk satu lagu. Yeeehaaa!!! So tunggu!!

Nota Jemari: ha jangan gelak!! Jangan gelak!!

JANGAN MENCARI TERLALU “SEMPURNA”

Jika kamu memancing ikan……
Setelah ikan itu terlekat di mata kail……
Hendaklah kamu mengambil ikan itu……
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula kedalam air begitu sahaja…….
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya……
Ketajaman mata kail kamu & mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup……

Begitulah juga……
Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang ……
Setelah ia mulai MENYAYANGI kamu……
Hendaklah kamu MENJAGA hatinya……
Janganlah sesekali kamu terus MENINGGALKANNYA begitu saja……
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu……
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia masih mengingati kamu……

Jika kamu MENADAH air biarlah berpada……
Jangan terlalu berharap pada takungannya dan menganggap ia begitu teguh……
Cukuplah sekadar untuk KEPERLUANMU sahaja……
Kerana apabila ia mulai RETAK ….tidak sukar untuk kamu menampal dan memperbaikinya semula……
Dan bukannya terus dibuang begitu sahaja……

Begitulah juga……

Jika kamu sedang memiliki seseorang…. TERIMALAH dia seadanya……
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan mengganggapkan dia begitu istimewa……
Anggaplah dia manusia biasa……
Kerana apabila dia melakukan KESILAPAN …. tidaklah sukar untuk kamu MEMAAFKANNYA dan MEMBOLEHKAN hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhir hayat
Dan bukannya MENGHUKUMNYA dan MENINGGALKAN dia begitu sahaja kerana kamu merasa terlalu kecewa dengan sikapnya
Lalu semuanya akan menjadi TERHENTI begitu sahaja……

Jika kamu MEMILIKI sepinggan nasi……
Yang kamu pasti baik untuk diri kamu……
Yang MENGENYANGKAN dan BERKHASIAT ……
Mengapa kamu berlengah lagi? Cuba mencari makanan yang lain……
Kerana terlalu ingin mengejar KELAZATAN ……
Kelak, nasi itu akan BASI sendiri dan kamu sudah tidak boleh menikmatinya lagi……
Kamu akan MENYESAL ……

Begitulah juga……

Jika kamu telah bertemu dengan seorang INSAN ……
Yang kamu pasti boleh membawa KEBAIKAN kepada dirimu……
MENYAYANGIMU …. MENGASIHIMU ….dan MENCINTAIMU ….
Mengapa kamu berlengah lagi?
Cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain……
Terlalu mengejar KESEMPURNAAN ……
Kelak, dia akan BERJAUH HATI dan kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain……
Kamu juga yg akan MENYESAL dan tidak ada gunanya lagi……

Oleh itu janganlah kita terlalu mengejar KESEMPURNAAN kerana ia bukanlah faktor utama KEBAHAGIAAN yang sempurna, sedangkan jika kita boleh m ema afkan KESILAPAN orang yang kita sayang dan akur dengan KELEMAHANNYA sebagai manusia biasa serta BERSYUKUR dengan apa yang kita sudah MILIKI …kita akan BAHAGIA, BAHAGIA dan terus BAHAGIA …itu lebih BERMAKNA !

Nota Jemari: “Begitu hidup ini tiada yang abadi yg patah akan tumbuh yang hilang akan berganti, namun yang berganti tidak mungkin sama seperti yang hilang”

"Happy Besday, BOSS"


Semalam, 28 Oktober 2009, hari jadi bos kat seksyen ako. Memang x plan nak wat majlis pape tapi last minit memasing rasa cam x best plak klu xde acara makan-makan. Maka, plan mengejut pun dibuat bagi meraikan besday gal. Nasib baik sempat gak mengorder pape yang patut dari 'Cik Dan'. Katanya pun last minit kan, so makanan yang terhidang pun kira last2 mnit punya masakan la. Kek plak, sah2 la xde tempat lain nak beli, kedai "Rahsia Resipi" juga menjadi pilihan. Memandangkan bos kami tu suka sangat kat 'cheese cake', so kek blueberry cheese menjadi pilihan.


"Hepi besday to you
hepi besday to you
hepi besedei to Kak Hana............
hepi besday to you!!"

*isshhhh yg kat sebelah tu sila abaikan kewujudan nya ye* oppss



So tunggu apa lagi, selesai acara memotong kek, mari kita MELANTAKKKKKK!!!!
Kan dah kata tadi, last minit, so yang sempat kami order hanya la bihun goreng sama popia basah. Jadi laaa.. tapi mmg tahap kelaparan yang tinggi. Aterr konon mau kasi kosong pewot waktu lunch, so bila dah petang2 konpom la kebulur yang amat. Melahap la sumer nya. Tarak malu2 lagi daaa... Ko malu, ko lapar!!


Majlis disudahi dengan sejambak bunga dari suami tercinta.

"Posto! Posto!"

auwwww romantik... i like!!

Nota Jemari: oppsss peringatan, ako x suker bunga!! Sekian...

Tuesday, October 27, 2009

Jalan-jalan dan Makan-makan

Jumaat lepas teman kan derang ke area Jalan TAR. Sowang nak cari baju, sowang nak cari tudung, sowang nak cari kain. Ikutkan ajer la since ako pun xde mende nak cari kan.


Amboiii banyak sangat ker derang ni nak borong?? Riso gak ako, apa tak nya buat nya derang beli banyak2, sape gak yang susah?? Ako gak yg kena tolong hangkutkan barang2 derang.. muahahaa....


Penat dah tawaf satu Jalan TAR, kami singgah melantak kat sini plak.


Kisahnya klu order set seperti di atas, maka ko akan dapat hadiah PERCUMA.
Terlampau excited nak dapat bende FREE, maka ako order la juga makanan itu.


Dan ini lah barang FREE yang sibuk di PROMOTE kat kedai itu. Ermmm jadi laaa...

Nota Jemari: bukan slalu owang nak bagi mende FREE

Ke Kuarters KLIA la pulak..

Sabtu baru2 ni ako ke area Kuarters KLIA di Sepang. Sudah lama mau menziarah keluarga ini. Dek macam2 kebizian yang melanda, akhirnya baru lah tercapai jua hasrat melawat rakan arwah mak ngan abah yang dah kami anggap macam keluarga sendiri itu.


Ako mmg suker gi sana. Apa tak nya klu bab masakan, aunty tu mmg superb masak memasak. So, masa kami ke sana, dihidangnya kami soto. Konon nya kasi semangat makan makanan dari Johor. Keluarga ini dulu pun menetap kat JB. Atas tuntutan kerja, maka mereka berpindah ke KLIA. So bila dah berkumpul ramai2 mcm tu, musti la nak naikkan aura dan semangat bau2 dari johor. Opsss opsss before tu, kang ada yang konpius plak kang. Ako nak heboh2 kat sini, ako bukan anak jati JOHOR ye, harap maklum. Ramai dah yang asek salah paham je nih.



Klu dah sampai sana, musti x sah klu x layan koleksi duit2 yang pakcik ni kumpul. Semangat beb bila tengok duit2 lama tuh. So klu ada duit2 peringatan ker, konpom la ako akan tolong belikan. Sejak keje kat situ, kira kan ako x miss la belikan duit2 kenangan tu untuk dia. Owang yang keje bank pun x de feel nak jadikan koleksi duit2 lama ni sebagai kenangan.

Agak2 klu dijual balik duit2 lama, mau nya beribu riban kan rege duit-duit itu.

Nota Jemari: Hobi ko apa plak?? erkk....

Monday, October 26, 2009

East MEET West

Dah lama x citer pasal makan-makan. So arini saja la ako nak share makanan yang kitorang melantak pada Selasa yang lepas. Nama kedai adalah "East Meet West" yang terletak di food court Sogo. Klu before ni kitorang kasi order yang SET tapi aritu saja nak terai makanan yang lain pulak.


Menanti makanan yang masih belum tiba.
Kelaparan sudah waktu itu....



Taadaaaa......
Gelojoh tahap gaban bila nampak makanan dah di depan mata.
Gurlpppp.... nampak menarek!! Dan rasanya opkos la SEDAP sekali.

















Dan yang paling spesel nya bila dapat minum vanila milk shake itu. Lazat, lemak dan berkrim. Gerenti disukai ramai.

Nota Jemari: kowang makan apa plak?

Friday, October 23, 2009

Kisah tragis ABIN bila..

Senin, 19 Oktober 2009.
Ako MC.
Kesaketan bulanan melanda. Mula nya mau ke klinik di awal2 pagi tapi masih tiada tenaga mau bangun. Sudah nya jam 10.30 baru dapat jumpa doktor.

Paksa rela mama ABIN tolong hantar kan ako ke klinik. Klu ada mama, musti ada ABIN. So ABIN pun sama2 temankan aunty nana pagi itu.

Dekat klinik, ABIN jadi budak baik. Dia suka tengok owang sekeliling. Suka memerhati kata owang tua2. Ntah apa yg dia khusyuk peratikan pun ako x tau.

Ooo dia peratikan mamat yg dekat ujung sana. Memang asyik sungguh dia memerhati.

Dah setel urusan kat klinik, pewot lapar. Dah lunch time pun. Singgah kat giant batu caves tuk melantak kejap. Oooo tengok muka budak itu. Pestime dapat naik itu kuda.. *erkk kuda ke tuh???*

Dan kisah tragis ABIN ako sudahi bila sampai kat umah. Kowang tahu apakah bende yang hangit itu??? Jangan terkejut, itu adalah botol susu ABIN. Aiyooo....... camne ntah mama si ABIN leh terlupa yang dia tengah rebus botol ABIN b4 kuar umah. Balik2 jer dah terbau sesuatu yang kurang enak. Dan hasilnya, lihat la sendiri.....

Hanguss.. itam legam. Dah x de ghope botol susu lagi dah. Alahaaaiii sian ABIN. Takpe takpe nnt aunty nana beli botol baru utk ABIN ye.

Nota Jemari: ko minum susu pakai botol apa ye malam tu ABIN? heheh

Raya @ Puncak Alam dan Rawang

Masih pada ari Sabtu yang sama juga, 17 Oktober 2009. Ako ke Puncak Alam, Shah Alam. Ni adalah kali ke-2 ako menjejakkan kaki ke area situ. Sangat2 fobia sbb takut insiden tersesat 2 tahun lepas berulang kembali. Tapi alhamdulilah akhirnya berjaya juga ako sampai ke situ walau ada sesat2 sket.

Memang plan mau ke umah cousin ako ni dalam waktu petang. Tapi tunggu yang lain x kunjung2 tiba maka ako amek keputusan mau 'amek angin' sket kat area situ.
Jalan punya jalan last2 terbenti plak kat area kedai itu. Apa lagi kasi pekena teh tarek la di petang ari. Perghhh sangat lazat lemak berkrim..

Lepas maghrib, berkonvoi plak kami sumer menuju ker Tmn Tun Perak, Rawang. Dengar2 owang kat sana ada buat bbq party.

Aiyak.. sowi la Tok Bond, gambar ko ada sket blur2 gitu. Ater ako pun dah lupa mana ako simpan gambar2 yg lain. Yang ini je yg ada dalam simpanan henpon ako. Minta ampun yee!!

"eheemm pesanan buat sumer cousin ako, gambar2 sila kasi edit. Gambar2 yg x berkenaan sila jgn gatal2 mau tempek dalam blog ye. AWAS kowang!! muahahaha"

Maka, malam itu raya ako disudahi dengan melantak western food. Sekian.

Nota Jemari: x puas ..

Thursday, October 22, 2009

Mood beraya lagi..

Aiyoooo .. ok ok kowang syadapp je ek.. Kasi baca je jgn nak bunyi2 lak kat sini.

Pagi sabtu, 17 Oktober 2009. Seawal jam 9 pagi dah bertandang ke umah owang tuk beraya. Jap jap memandangkan umah yang ako pegi tu adalah umah sedara mara, maka keMALUan bertandang di awal pagi mmg hilang serta merta. Hari Sabtu tu mmg jadual penuh sepenuhnya. Sepanjang ari ako sakan beraya ke umah sedara mara.

Pagi itu ako beraya bersama2 dengan ABIN. Ala bukan jauh mana pun umah sedara ku itu. Jalan kaki pun lepas.. Ater dah seTAMAN ngan ako. heehehe. ABIN bangun awal pagi, so mmg x ssh la nak bawa dia berjalan2. Tapi AWAS, klu ko berhajat nak bawa dia berjalan waktu malam. Konpom ada yang x senang duduk dibuatnya. Meragam cam hape jer... oppssss

Sekarang cam payah sket nak amek gambar ABIN. Tak reti nak duduk diam. Ini pun seb baek snappy cepat2. Lambat sket jer, mula la dia x senang duduk.

Tapi cuba kowang tgk gambar kat atas nih. Cam aksi gatal je kan...?!! Cissssss..... Aksi manja terlampau. muahahaha

Opppss ni bukan anak buah ako ek.. Ni anak kawan ako. Lepas beraya kat umah sedara, ako terus zass ke umah member semeja ako. Ye la hari yang dia buat makan2 ako x dapat nak hadirkan diri. Maka, sabtu lepas ako paksa rela dia masak tuk ako. Tapi kan ako cam rasa kekurangan sesuatu laaa...

"oiiiitt mana roti ako????"

Tapi takpe la, walau x dapat makan roti idaman kalbu, bihun goreng pun bihun goreng laa.. Janji ko yang masak. hahahaha...... Tengkiu.. Lenkali leh masak2 lagi eh untuk ako. *wink*

Nota Jemari: masak untuk 'anak tekak' sendiri je yang ako mampu

JASM-JA-JEK-JPS Open House

Jamuan raya tahun ni bukan saja dari department ako. Tapi buat julung2 kalinya diadakan bersama2 dengan 3 lagi department. Ye ye ini sumer berkat idea Pengarah ako tuk adakan jamuan raya beramai2. Nasib baek la mendapat approval dari AG kitorang.

Kisahnya bila dah bergabung camni, ada plak yang mengusulkan tuk buat satu 'show' khas untuk para jemputan. Tetamu kehormat sudah pasti lah 'PUAN BESAR' kat opis ako nih.

Maka, rancang punya rancang, sebulat sore nak buat show BORIA. At pes, ako cam malas nak join. Pastu setelah termakan pujuk rayu seseorang, maka x pasal2 ako pun terjebak la sama dalam sesi latihan. Dan akhirnya, x pasal2 kena jadi 'tukang karut' bagi jabatan ako. Cisssss!!!

So, pada 16 Oktober yang lepas berlangsung la jamuan tersebut yang diadakan di MPH Lanai.



Nak perform, harus la memasing sangat2 excited. Tapi bila dah terover excited konpom la ada kejadian yang tak diingini pasti berlaku. huwaaaaaaaaa kijammmmm!!! Memang microfon tu boikot ako.. eh apa plak boikot department ako arr, dah sah2 ako kan wakil jabatan.

Camni citer nya, kitorang wat last prektis b4 nak perform kat sumer org. Masa prektis, sumer nya perfect. Dan2 bila dah time nak perform, microfon boleh plak terlupa nak ON!!! Pulak tu ako owang yang pes nak kuarkan sore. Kijaammm sungguh!! Bila sampai giliran orang ke-3, ermm dah ok la plak microfon itu. Cinabeng sunggguh.. Takpe takpe walau ada 'secalit luka dan cacat', ako tetap semangat nak perform. Kata nya kita ibarat wakil jabatan kaannn... Vangga OK!! Memang harus kasi besar lobang idong..

Last but not least, jamuan kali ni memang sumer happening.. 4 in 1

4 Jabatan bersatu dalam 1 acara.

SYABASSS!!

Nota Jemari: jap agi ada yg ngutuk ni, pantang aje ko kan.. cettt!!

Wednesday, October 21, 2009

Bila KAMI bertemu

Suatu petang Lin call.
Dia tanya FREE ke idak mlm itu.
Kisahnya kawan nan sowang pulang sekejap ker Malaysia.
Oooo memandangkan sudah lama x jumpa, maka ako mmg mengFREEkan diri malam itu.

Kami melepak di bilik hotel kawan nan sowang itu.
Oh lupa, kawan nan sowang ada lah sowang pramugari yang bekerja dengan Gulf Air. Opss jangan tanya ako pasal itu airline. Sesungguhnya ako adalah pestime tahu wujudnya itu kapal torobang.


Masuk2 jer bilik hotel dia, erkkk ingatkan tersilap bilik. Makkk aii banyak sungguh makanan kat dalam tu. Memang berpesta sakan laa kami di situ.


Bila dah ramai2 berkumpul, konpom la gamat suasana.
Kowang layan je la aksi2 mereka bila disuruh berposing.


Jangan tukar cenel eh.. Memang ako sengaja amek pic yang itam putih. Kata nostalgia kan, so harus la gambar pun ada unsur2 oldies sket. hahaha...

p/s: psstt che mat, biasa laa.. nama pun budak GS kan.. hahaa

Nota Jemari: rindu zaman skolah

Annivesary

Daisypath Anniversary tickers