,

Wayang RM5

KUALA LUMPUR: Dengan bayaran serendah RM5, sebuah pusat Internet di Danau Kota, Setapak, dekat sini, menawarkan ratusan filem tidak ditapis bagi tontonan kaki wayang yang tidak mahu berbelanja lebih.

Pelanggan hanya perlu membayar nilai serendah itu bagi menggunakan komputer selama tiga jam yang boleh dihabiskan bagi menonton dua filem. Bagi yang tidak puas, mereka boleh mengeluarkan RM12 bagi bayaran untuk setengah hari.

Metroplus yang melakukan tinjauan di premis terbabit baru-baru ini, mendapati hampir ratusan filem baru dan lama disediakan bagi tontonan pelanggan. Lebih mengejutkan, filem berkenaan dipercayai filem cetak rompak berdasarkan kualiti gambar serta suaranya yang teruk. Filem berkenaan juga difahamkan dimasukkan ke dalam pelayan komputer yang boleh diakses semua komputer di premis itu. Ia dipercayai taktik bagi memudahkan pemilik atau pekerja mematikan sistem berkenaan jika serbuan mengejut pihak berkuasa.

Pelanggan akan teruja apabila mendapati filem ‘box office’ terbaru seperti Avatar dan Legion dimasukkan dalam senarai pilihan. Selain itu, pengusaha terbabit menawarkan pelbagai genre pilihan filem dari Hong Kong sehingga drama bersiri tv.

Keadaannya sama seperti pusat Internet lain, malah terkenal sebagai lokasi pilihan penggemar permainan online dan filem murah ini. Metroplus difahamkan, kegiatan itu sudah lama dilakukan pemilik premis terbabit.

Kelicikan pemilik pusat Internet itu yang boleh mematikan sistem pelayan komputer dengan pantas menyebabkan mereka mudah mengelak dikesan pihak pemegang hak cipta filem mahupun pihak berkuasa terutamanya Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK).

Pelanggan bukan saja disajikan ratusan filem, malah boleh memilih dari puluhan servis hiburan media yang disediakan, termasuk lagu MP3, klip video lagu sehingga permainan komputer yang diragui ketulenannya.

Sementara itu, Pengarah Unit Hak Cipta KPDNKK, Mohd Ismail Md Yunus, ketika dihubungi memberitahu mereka sentiasa membanteras aktiviti lanun cetak rompak, namun kerjasama pengedar atau syarikat filem berkenaan amat diperlukan.

“Kami tidak dapat mengambil tindakan selagi tidak menerima aduan pengedar filem dan jika ada, kami sentiasa bertindak malahan selama ini kami tidak memandang mudah perkara sebegini.


“Operasi ke premis juga perlu disertai pihak pengedar serta syarikat filem bagi memudahkan tindakan undang-undang diambil ke atas mereka,” katanya. Ismail berkata, mereka boleh diambil tindakan undang-undang mengikut Akta Hak Cipta kerana memiliki dan menyiarkan filem cetak rompak.

sumber: myMetro
~~~~~~~~~~~~~

Nota Jemari: Kak ct oo kak ct, nampak gaya kena pantau dengan lebih ketat budak-budak skrg nih...
Share:

No comments:

Post a Comment

Penafian @ Pemberitahuan

Blog ini hanya blog personal, hanya cerita tentang diri, family & kengkawan AKO. Tiada kena mengena dengan yang hidup ataupun yang telah tiada.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di Ako Tetap Ako's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada Ako Tetap Ako's blog.

Sebarang komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Sekian terima kasih.