Followers

Monday, May 31, 2010

Jom main teka-teka

Cuba kowang teka, apa kah bende ini?
Ako soh teka makanan tu ek bukan gambar mamat tu.. *wink*

Klu: ia sejenis makanan

ps: owang sebelah ako, jangan nak gatal2 teka!!

Nota Jemari: Dapat teka, kowang memang bijak pandai

Persamaan, sengaja atau kebetulan??

Dok belek-belek kad memasing...
dan tetiba terperasan persamaan antara kami.

Kad-kad sogo, tarikh mati nya adalah dalam bulan 5, 2012.
Manakala lesen kami plak mati pada tarikh yang sama juga iaitu 25 May 2010.

Adakah ini suratan atau sekadar kebetulan?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sesuatu yang tak disangka
Seringkali mendatangi kita
Itukah suratan dalam kehidupan
Atau hanya satu kebetulan

Kita asyik membicarakan
Persoalan hidup dan pilihan
Sedang kejujuran semakin berkurang
Masih tiada bertemu jawapan

Walau kita dihadapkan
Dengan berbagai pilihan
Mengapa sering terjadi
Pilihan tak menepati

Hingga amat menakutkan
Menghadapi masa depan
Seolah telah terhapus
Sebuah kehidupan yang kudus

Pertemuan sekali ini
Bagi diriku amat bererti
Tetapi ku bimbang untuk menyatakan
Bimbangkan berulang kesilapan


Nota Jemari: ....Bimbangkan berulang kesilapan...

Biarlah Rahsia

Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia
Pernahkah kau bermimpi seketika
Berada di tempat ku
Membayangkan pahit manis berlaku
Tak siapa yang tahu

Mungkin nanti kau jua merasakan
Berdepan dengan kata menyesatkan
Tak kan ku melupakan
Tiada pertimbangan
**

Korus:

Keheningan malam membalutkan
Kepayahan jiwa meluahkan
Andai kau jujur memahami
Tiadaku menjauhi
***

# Dan kisahku yang masih panjang
Menambahkan berat yang memandang
Lantasku pendam ku putuskan
Biarlah rahsia
Semakin aku hitung dalam cinta
Tiada kuasa mampu menghalangnya
Hentikan kata-kata bertulangkan dusta
**

[ Ulang Korus ]

[ Ulang # ]

***
Dan kisah ku yang masih panjang
Menambahkan berat yang memandang
Lantas ku pendam ku putuskan
Biarlah rahsia
Pernahkah kau bermimpi seketika berada di tempatku...
powered by lirik lagu indonesia

Nota Jemari: takde kena mengena dengan kamu sama ada yang masih hidup ataupun yang sudah MATI!!

Sunday, May 30, 2010

Jangan Ada Benci

Andainya ada di antara kita nanti
Berubah hala serta memungkiri janji
Jangan ada benci
Suka dan duka dilalui
Jadikan kenangan di sudut hati

( 2 )
Andainya cita-cita tidak kesampaian
Ikatan murni terputus di pertengahan
Jangan dikesalkan
Jangan lantaran kegagalan
Kita saling berdendam saling bermusuhan

( 3 )
Ungkit-mengungkiti
Sakit-menyakiti
Memusnahkan diri

( 4 )
Kita harus tabah dan bersedia
Cekal hadapi kemungkinan yang tiba
Kadangkala yang berlaku
Di luar kemahuan kau dan ak
u

Saturday, May 29, 2010

JASM Staff Day 2010: Final Part

Akhirnya dah nak abesh pun sesi team-building nih.
Sedih plak hahhaa poyo la kan walau sesi kali ni tak seBEST masa kat Trolak dua tahun lepas tapi ok la daripada takde langsung.

Hari terakhir, masih ada aktiviti yang kami kena lakukan. Kali ni aktiviti hanya di dalam bilik sahaja. Ye ye aktiviti banyak menggunakan akal dan fikiran. 

Agak-agak bila kowang diberi satu paku yang terpacak kat kayu sebagai dasar dan beberapa batang paku lagi, rasa-rasa kowang boleh tak letakkan 8 batang paku atas satu paku itu??? Cuba laaa dan kami sumer telah berjaya melaksanakan misi tersebut. Tapi maaf la ye sudah dipesan supaya gambar jangan ditempek kat memana halaman rasmi.. hehehe so kowang pikir2 la sendiri ek camne nak selesaikan aktivit paku itu. 

Next, kowang diberi sehelai kertas A4. Macam mana kowang nak pastikan sume ahli kumpulan berada dalam kertas tersebut tanpa memutuskan kertas tadi???

Yeah kami berjaya!!!
Walau pada mulanya banyak sungguh jalan penyelesaian sampai kami hampir ke jalan buntu tapi berkat kerjasama dari sumer, akhirnya kami tetap berjaya!!

Yang ni pulak, ada bola, tali, chopstick, tape dan Jenga.


Tujuan nya sebenarnya nak kutip jenga ni. 
ekceli game ni x yah nak tergesa-gesa.
Setiap kali bola berjalan atas landasan tali, maka satu jenga akan cuba dikluarkan.
Kira seberapa banyak jenga dapat dikutip berlandaskan berapa banyak pusingan bola.
Tapi jika satu jenga terjatuh maka otomatik dikira kalah.

Ini bukan surat cinta.
Walau sebenarnya ako rindu nak dapat surat cinta tapi jangan harap.
Ini hanya surat kasih sayang..

Setiap orang kena tulis surat, tak kira ko nak bagi kat sesape pun dalam department ko.
Isi-isi surat sama ada ko nak bagi kata-kata nasihat atau pesanan terpulang. Yang penting bila mereka yang dapat surat ko tu, akan pastikan ianya sesuatu yang positif!! 

Bila ko dah dapat surat-surat dari yang lain, ko kena plak tulis apa yang mereka tulis kat atas tapak tangan ni. Kira kan klu ko dapat surat yang soh ko 'jangan marah-marah selalu, pikir positif', so ko tulih la point-point tu kat atas tapak tangan. 

Tapak tangan tu kena la letak kat meja opis sebagai peringatan buat diri sendiri. 
Tapi klu ko letak kat umah, ermm no point la ye ko hadiri team-building kali ni.
Ye ye ako akan cuba berubah!
Boleh ker? Insyallah... :-)


Kami sangat HAPPY FAMILY...

Nota Jemari: susah nya nak sentiasa happy kan?!

Friday, May 28, 2010

Musang berjanggut kah??

Terjawab sudah...
Bunyi bising-bising kat atas bunbung umah sah dan konpom memang bunyi MUSANG.
Giurlppp... taaaakooottttt!!

Sahih, adik ako balik umah memalam dia terserempak ngan musang dok berlari-lari masuk dalam atap umah. Aiyooo.... ingatkan anak musang kecik cam tupai tapi katanya besar. Erkkk....

Tapi pelik camne dia leh masuk dalam bumbung ek?
Klu nak kata ada lubang pun, kecik jer pun ghasenya.
errrkk musang leh kecik-kecikkan badan ker?

Adehh............ taaakootttt!!
Bunyi dia je dah buat gerun.

Camne nak kasi dia lari ek?
Any idea?

Nota Jemari: uisshhh sampai bila nak dengar bunyi bising nin?

JASM Staff Day 2010: Part 3

Methodology.
Aktiviti kali ni memerlukan kekuatan dan semangat berkumpulan yang tinggi. Kowang pernah main spider web? Ha... itu lah kami kena lakukan dalam aktiviti yang satu nih.

Setiap satu lobang dibahagian bawah sekali hanya sekali saja seorang boleh lalu.
Manakala dibahagian tengah pulak, satu lobang untuk 2 orang sahaja.
Dan lobang di bahagian atas, seramai mana pun boleh digunakan.

Ermmm jenuh mereka sepakat lobang mana yang patut setiap orang gunakan.

Ako dah gelabah masa ni..
Apa taknya, ako takot mereka tak larat nak angkat ako. 
Gurlpp!!!

Dan alhamdulilah memang selamat mendarat kat tanah dengan jayanya...
Hahaha macam gi berjuang je bunyinya.
Setiap owang WAJIB melepasi spiderweb itu tapi ada juga berjaya melepaskan diri dari kena 'angkat' eh... ishhh dush dush harus tahun depan kita ramai2 kasi angkat dia campak kat laut... :p

Pastu aktiviti ni tak berakhir kat situ jer. Nampak tayar tu? Nampak ada 2 batang terpacak kat situ? Ha aktiviti ni dikehendaki mengeluarkan tayar-tayar tu sumer tanpa mengenai batang. Dan lepas dikeluarkan ketiga-tiga tayar, kena pulak masukkan ke dalam batang yang lagi satu. Batang tersebut adalah tinggi melebihi ketinggian manusia.

Orang kuat!
Seb baek la yang 'panjat' tu kecik-kecik je orang nya.

Gigih la dedua HERO tu berpadu tenaga tuk kuarkan tayar-tayar tu sumer.
Kowang ingat senang ker kerja mereka... Perghhh nak berdiri dengan ketinggian macam tu tambahan plak ko hanya berharapkan owang-owang dibawah menjaga keselamatan ko kat atas tu. Gurlpp klu ako konpom ako x nak buat!! Tapi memang tabik la kat kedua-dua mereka sebab berjaya melaksanakan misi mencabar dengan selamat.

Kaum lelaki gigih berpadu tenaga manakala kaum wanita sekadar mampu memerhati hehehe.


Yang bestnya, misi kami BERJAYA!!!!
yeehaaaaa... sumer hepi teramat.

Team commitment!
Ada 2 tong di mana terdapat beberapa lubang-lubang kecil sekeliling tong.
Kena isi tong tersebut dengan air sampai penuh.
Memang memerlukan ketahanan yang kuat untuk melaksanakan misi ini.

Penat OK!!!
Bayangkan lepas tong tu penuh, ko kena plak bertahan selama 1 minit dan pastikan air tak kuar dari lobang-lobang. uishhh 1 minit walau nampak sekejap ajer tapi dalam keadaan 'cemas' camtu, 1 minit ibarat 1 jam. Masa ni lah tangan kaki mula kebas.

Tengok!
Bila masa 1 minit tamat, sumer yang dok tutup lobang berlari bertempiaran.
Mana yang sempat lari selamat la tapi mana yang tak sempat, kebasahan la di situ.

Dah basah kuyup...
Dah penat..
Kita kasi rileks sket...
Massage time!!


Ingat lagi tak, KLCC masih tak siap lagi??
Lepas dinner malam tu, memasing sepakat tuk siapkan juga KLCC.
Mereka sangat bertungkus lumus menyiapkan

Hampir siap.
Perghh memang berbaloi mereka berpenat lelah menyetelkan KLCC nih.

Dan hasilnya opkos la memuaskan hati.

Malam itu mereka melepak, berborak, bergelak ketawa sehingga lewat malam.
Hepinya mereka. Yang pasti ako awal-awal dah masuk bilik. *sengih*

Nota Jemari: Apa yang penting? KERJASAMA!!

Thursday, May 27, 2010

JASM Staff Day 2010 - Part 2

Petang yang nyaman..
Ok jom sambung lagi.

Kali ni aktiviti 'team trust'.. Dah ala-ala bunyi cam 'thin crust' plak.
Ishh.... asek ingat makan je ako nih. nehi..nehi...

Game ni memula memerlukan hanya 3 orang sahaja.
Sorang depan, sorang tengah dan sorang kat belakang.
Aktiviti ini memerlukan keyakinan dan percaya pada rakan kita sendiri.
Ala ako rasa mostly kowang pun pernah gak try main game ni kan.
Ako tolak depan, dia tolak belakang. Yang penting orang kat tengah-tengah kena percaya kawan-kawan di hadapan dan belakang dia.

Cuba kowang bayangkan klu ako kat tengah-tengah?? Dengan owang hadapan dan belakang ako adalah keding semata-mata....

Ha bila x seimbang, camni la jadi nya. Konpom ada yang akan terjatuh.
Tapi nasib baik team ako walau pun kecik molek sumer nya, mereka sangat boleh dipercayai. Phewww memang la tak jatuh, buatkan ako bertambah-tambah YAKIN.

Lepas bertiga, kami dikehendaki berada 4 orang dalam satu kumpulan....
Game masih sama cuma kali ni kena berlari-lari anak dalam bulatan.
Setiap orang mewakili satu nombor.
Fasilitator akan menyebut satu nombor secara rawak.
So bila nombor ko disebut, secara otomatik ko kena jatuhkan badan ko. Dan dalam masa yang sama kengkawan yang lain kena lah alert dan cuba sambut supaya mereka tak jatuh.

Bila tak alert, ha tu yang ada owang jatuh gedebuk!!
Saket ke tak, kena tanya empunya badan sendiri.

Ha masa ni lah kan ko leh test kengkawan ko, sama ada derang ni betul-betul care kat kita atau hanya sekadar kawan sahaja.

Masih dalam konsep 'team trust'.
Kali ni setiap orang diberi kain penutup mata.
Kami dibahagikan kepada 2 kumpulan sahaja.
Kumpulan A akan menutup mata mereka sendiri. Manakala kumpulan B akan siap sedia untuk bertindak! Wah cam nak gi berperang plak kan. hahhhaa...

Mereka yang ditutup mata akan menjatuhkan diri sendiri.
Manakala mereka yang dibelakang akan cuba menahan supaya tidak jatuh!
Kali ni kalau jatuh memang la saket sebab atas lantai yang berbatu berbanding sebelum ni hanya atas rumput.

Aktiviti ni ako memang tak leh caya orang belakang ako sebab dia tak betul-betul sedia dan natijahnya dedua terjatuh. "AdOooiii kejam kan ko Sri sebab biarkan ako gedebuk ke lantai"... huwaaaaaaa

Inter team coordinator. Camtu la bunyi aktiviti kami seterusnya.
Masih dibahagi kepada dua kumpulan.
Dedua kumpulan dikehendaki menyeberang ala-ala jambatan yang terdiri dari 4 keping kayu. Pandai-pandai la kowang iktiar camne nak bawa sumer sekali ahli kumpulan menyeberang dengan jayanya hanya menggunakan 4 batang kayu itu. Dan kayu-kayu tersebut tidak boleh mencecah rumput.

Walau berhati-hati agar memasing tidak terjatuh....

Namun tatap juga ada yang terjatuh berpelukan... auwww...
WOW, hahahaha... "adeh helmi, ramai-ramai pompuan kat department kita, ngan rosli gak ko nak peluk ek.. hahahah".

Adussss bila nak abesh nih??????

Mereka yang telah berjaya menyeberang laut china selatan.. haahah

Penat!!!
Abesh sesi belah pagi memasing melepek dibuatnya.
Nak makan pun dah tak lalu.
Oppsss ye ke tak lalu? Muahahaha... Slalunya bila dah penat, selera makin bertambah nih.
Gurlppp!!!??

Depan mata dah banyak pilihan makanan, tunggu apa lagi.
MELANTAK time la lepas tu!!

Nota Jemari: kita sambung lagi ye nanti

20 Tahun mendatang

Perghh.....!!

Jenguk-jenguk kat blog ch@ ... cam tertarek nak try.
So ako pun cuba-cuba la..
Nah... camni ghopenya wajah kesayangan hamba 20 tahun akan datang..

Phewwiitt 20 tahun akan datang konpom dah 52 ..
Wah menten muda je lagi tu..
wkakakakakaa....

Kowang nak cuba gak?
Cuba la kat sini.
Enjoy!

Nota Jemari: Agak-agak ada owang suka lagi tak ghope camtu ek??

Monday, May 24, 2010

JASM Staff Day 2010 - Part 1

Yuhuu... i'm back!!
Ye ye penat masa team building masih terasa lagi.
Dat's why la mood nak menghapdet cam merundum sket.
Apatah lagi nak berjalan sana sini jenguk kengkawan.
Ampun dan maaf dipinta andai kehilangan dirasai...*chewahh... pasan sungguh!*

Last wiken (22-23 Mei 2010), department ako ada team-building aka staff day kat Shang-ri La Putrajaya.
Oooo best, penat, meriah, kecoh, buhsan sumer ada.
Tapi yang pasti ianya berjalan seperti yang dirancang. Alhamdulilah.

Awal-awal pagi dah kena gerak ke sana. Jam 7.45 pagi selamat tiba kat shagri-la. Ada yang drive sendiri dan ada yang naik bas bertolak dari bank. Pesanan soh sampai jam 8 pagi tapi ada gak yang sampai hampir jam 8.30 pagi. Opssss siapakah itu ek? hahahaa ...

Sampai-sampai je konpom la wajib bergambar dulu kan.
Ye ye tema tahun ni adalah kaler KUNING!!!
Yewwww... adehh suka tak suka terpaksa gak la menyukakan diri tuk pakai baju tu.

Sebelum 'SETART'.. yok kita kasi posing-posing dulu kat lantai..

Tepat jam 8.30 pagi, program pun bermula.
Aktiviti pertama mmg wajib la introduction or Ice Breaking kan.
Setiap sowang dapat satu function kat keybod. Pastu kena terangkan apa fungsi kowang dalam jabatan berdasarkan function tersebut. Contohnya, aritu ako dapat butang 'CAPS LOCK'.. so terhegeh-hegeh la ako bagi penerangan tentang fungsi ako kat JASM berdasarkan butang caps lock tu. Tak yah la ako terangkan kat kowang kan, bukan kowang paham pun. hehehe.

Wah masing-masing khusyuk sungguh kan.
Ye la berdebar-debar tunggu giliran.
Apa la yang nak diperkatakan oleh diri sendiri berdasarkan butang-butang keybod tadi?!!
Pikir, pikir jangan tak pikir. pssttt ako pun minta owang sebelah tolong pikirkan.. hahaha ssyyyyyhhhh :p

Ok Next, kitorang main 'The Puzzle'.
Memula kami dibahagikan kepada 4 kumpulan. So memasing dapat la 2 keping bahan-bahan puzzle tu. Amboii sumer tak sabar-sabar nak main cantum-cantum gambar nih. Bila sumer bahan dah diceraikan, jenuh gak nak pikir camne nak main lekat2 balik supaya jadi objek KLCC tu. Uishhh jangan ingat walau dah ada gambar keje jadi senang. Bila dok belek-belek balik ghope-ghope setiap kumpulan mendapat puzzle yang berlainan. Maka, tuk cantumkan jadi satu terpaksa kami sumer bergabung tenaga dan hasilkan KLCC tu bersama-sama. 

Gigih memasing nak nyiapkan KLCC tu dalam masa yang ditetapkan.

Dan sudah pasti kebanyakkan hanya sekadar mampu menjadi 'mandor'.
Akhirnya, KLCC tak berjaya dibina dalam masa yang ditetepakan.
TAPI kami diberi peluang untuk menyiapkan nya juga sehingga malam hari.
Bila misi tak berjaya, ok ok  jom kita ke misi yang seterusnya.

Pape pun sebelum kita buat aktiviti luar, jom kita bergambar beramai-ramai dulu.

Aktiviti seterusnya adalah 'bandana delivery'.
Dibaginya kami sehelai kain, pastu satu cawan plastik dan sebiji guli.
Guli letak atas cawan, cawan letak atas kain.
Bukan sumer kena pegang.
Dari stesen pertama ke stesen kedua, hanya 3 orang sahaja dibenarkan tuk bawa guli tersebut. Pastikan guli tak jatuh dari kedudukan. Dari stesen 2 ke setsen 3 plak, hanya empat orang yang kena pegang kain tu. Pastu tuk sampai ke garisan penamat, kena 5 orang pulak menyelesaikan misi tersebut. Jika guli jatuh, kena start balik dari stesen terakhir kowang berada.

Ye ye permulaan group ako agak ketinggalan sebab 3 kal guli asek terjatuh. Hampa sudah kat situ tapi semangat juang kami tinggi. Memasing opkos la nak menang kan. Berlumba sedaya upaya yang boleh dah akhirnya tatap dapat no 3 dari 4 kumpulan. Jadi la kan daripada last hehehee.

Group yang menang.. Ko tengok je la muka yang menang, riak nyaa.. Dush dush..!! Takpe takpe ada rezeki lenkali owang lain leh menang juga.. :p

Mereka yang no 2 pun tak kurang hebat... Berlumba-lumba 3 kumpulan yang akhir ni nak menang.. Seb baek takde insiden langgar melanggar terjadi. Saingan sengit sungguh!!

Group ako lak dapat no 3.. Jadi la kan. Yang penting ada semangat kesukanan yang tinggi dalam diri mereka. Tetiba lak ghase cam bersukan ek?! hahhaaa

Ok group akhir yang sampai, tatap maintain gitu!!
Menang kalah yang penting kita adalah JASM... yeehaaaaa ;-)

Nota Jemari: ok bersambung lagi.....

Annivesary

Daisypath Anniversary tickers