Followers

Tuesday, March 8, 2011

Derma DARAH tau bukan 'DARA'!

Dari mula diwar-warkan pasal kempen yang satu ni, memang dah niat nak bagi darah ako 'sket' kat mereka yang perlu. So, bila tiba arinya iaitu arini, maka tergedik-gedik bergandingan berjalan bersama rakan nan sowang tu ke lokasi kejadian.

Walau bukan kali pertama menderma tapi debaran tatap gak terasa.

Jom kita isi borang dulu.

Lokasi kejadian adalah di studio dalam Gym.

Turun ke lokasi kejadian awal la juga tapi ghope nya ramai lagi yang lebih awal dah beratur dulu.

Kan ako dah pernah derma kan before ni tapi tetap juga kena check jenis darah lagi sekali. Prosedur katanya. Check darah kena cucuk kat ujung jari. Saket, OK!! Tapi bila kena cucuk kat tangan, tak rasa saket plak. Erkkk.....

Jenis darah konpom B!!
So, pada sesape yang kurang darah dan perlukan jenis B, sila sila roger ako ye :p!

Pastu kena jumpa ngan doktor.
Check tekanan darah plak.
Alhamdulilah tekanan darah ako NORMAL!

Doktor dah approve, kena plak jumpa ngan kerani dia kot.
Tuk isi-isi butiran peribadi kat dalam komputer.
Dan update buku merah kecik tu.

Erkk ye ye, ni kali kedua ako menderma.
Kali pertama adalah pada tahun 2006.
Bermkana sudah hampir 5 tahun ako tidak berganti darah.
Gurlpp.... 

Eh eh macam suka plak menderma 'dara'... 
eh silap silap, sebut betul-betul DARAH ye kawan-kwan bukan DARA.

Tak sakit. Siyes memang tak saket.
Makna nya misi tu memang terror arr cucuk-cucuk tangan owang.
Tau-tau je darah dah start kuar dengan laju nyaa.

Sebab tak sempat nak amek gambar darah ako, maka ako meminjam je la gambar darah kawan yang satu itu. 

Alhamdulilah, selamat sudah kisah pendermaan pagi tadi.
Kowang yang belum pernah, cuba lah.
Bagus tau menderma ni. Secara tak langsung, kowang leh dapat darah baru dan fresh dalam badan!

Pada yang nak menderma, Selamat Menderma Darah ye.

Nota Jemari: rasa badan makin sihat :-)

2 comments:

AdanyaKauUntukku said...

walaupun saya tak phobia darah
tetiba je berpinor mata tgk kantong darah....erk....

tadi member opis ila..kena derma tiga pack darah ok...hebat sungguh dia.....

hebat kat Cik Retna juga.....

AKO @ retna said...

oo tu yang ako pelik, dalam buku dia mention 3 kantung juga tapi asal ek dia just amek satu 'bungkuih' jer??

erkkk... oo mebi sbb tadi ramai owang kot..

*ermm sambel garu dagu tanda heran*