Followers

Monday, March 21, 2011

Kisah Ako dan Air Asia lagi..

Kan sekarang Air Asia dah sediakan web check-in kan.
So, macam biasa la, ako web check-in terlebih dulu untuk flight pulang ke KL.
Ako tak pilih seat. Terima aje seat yang dah dibagi.
Ok setel web check-in.

Ahad, 20 Mac ako pulang ke KL dengan menaiki flight awal pagi dari JB.
Flight sepatutnya berlepas jam 8.25 pagi tapi tertunda gara-gara kapal torobang dari KL lewat.

Lebih kurang jam 9 pagi baru bole masuk dalam pewot kapal torobang.
Sebab awal-awal kan dah kata air asia dah bagi seat kat setiap owang maka takde la nak berebut-rebut or tergesa-gesa nak masuk lam pewot kapal torobang tu.

Penumpang yang lain dah ready beratur panjang tapi ako rileks lagi.
Kasi sumer yang ramai-ramai tu masuk dolu.
Dah kata seat ada kan so takde la risau sangat.
Bila dah kurang owang, maka ako pun ikut la derang sumer berjalan kaki nak naik kapal torobang tu.

Ako naik ikut tangga pintu belakang.
Sebab seat no ako lebih senang cari dari belakang.
Dari jauh ako dah nampak ada kepala.
Aikk dalam hati dah cuak la juga kan.
Bila sampai je kat seat yang sepatutnya, sah memang dah ada owang duduk kat seat ako.

Sowang lelaki ngan anak dia.
Ako cakap la dengan sopan, mention yang dia dah amek seat ako.
Then dia macam blur-blur gitu.
Dia tanya no seat ako.
Ako mention la siap tunjuk boarding pass lagi.
Bila tengok no seat ako dia dah mula cuak.
Konon nya dia dah tukar seat tu dengan owang lain yang sepatutnya duduk bersebelahan ako.

Gini citer nya.

Seat ako 15E, seat budak yang sepatutnya dok ngan ako 15F.
So,15D memang seat sowang pompuan ni.

Mamat ni plak sepatutnya duduk kat seat no 17E.
Tapi anak dia plak kena duduk kat seat no 15E.
Sebab kan dia nak duduk ngan anak dia maka dia exchange la seat no dengan budak pompuan yang sepatutnya duduk dengan ako.

Fine, ok la setel .
Tapi kowang pasan tak masalahnya di sini?!!
Cer kowang peratikan betul-betul.
Ada double-seat di situ, betul tak?

Then kat mana plak ako sepatutnya duduk?????????

Nasib baik lah seat kat 17D kosong.
Maka, ako duduk je la kat situ.
Memang takde masalah klu fligth tu tak penuh.
Tapi buat nya la klu aritu flight yang ako naik adalah PENUH, so tak ke jadi kecoh dibuatnya?!!

Ekceli ako macam konpius juga.
Sebab tak tahu sape yang silap.
Sama ada pihak Air asia yang silap bagi no seat.
Atau, si bapa tadi silap tengok no seat dia.

Camni sebab yang ako pasan, seat no 17E tu tapi seat yang lagi satu ako macam terperasan 15D. Sedangkan pompuan yang dok kat seat 15D macam buat tak heran ajer bila insiden kami bertukar seat tu. So, mula ako assume si pompuan tu takde kena mengena la dalam ini situasi.

Then bila ako duduk kat seat 17D, ako mula terpikir.
Takkan ada double seating kot?
Ni sape yang salah sebenarnya ni???
Ako betul-betul konpius.
Memandangkan takde yang serius berlaku sebab ako dapat gak duduk, maka kekonpiusan ako hanya hilang tanpa jawapan macam tu aje.

So, kowang agak la, sape ek yang silap sebenarnya ni????

ishh tu la susah nya klu memasing nak bertukar2 tempat.
Lenkali klu dah budget nak duduk ngan ahli keluarga sendiri, beli je la seat no tu.
Adus nyusahkan owang betul la!!

Nota Jemari: tak pernah-pernah jadi camni ..

13 comments:

a.k.u said...

kekadang air asia ni tak betul tau...

cam ada kawan ila..ari tu dia beli seat ok..beli seat..untuk pastikan anak2 duk satu tempat

bila dah check in
tgk nombor sume berterabur..cam ne tu
baik tak yah beli seat...hot seat tu kan kena bayar lebih sikit...

pelik tak pelik tak?????

a.k.u said...

erk lupa satu lagik..
dia org kata kalau flight delay boleh claim voucher kan..tapi delay baper lama tu..iLa tak pasti plak

Jocko said...

Aku pun pasni nak tukar seat la,,,
Tukar seat kpd awek yg cun melecun,,,
Bulehhh?

Lea Dzahir said...

haiyoo.. boleh komplen tau camtu.. anak dia tu seat no brapa sebenarnya?? budak ppuan tu no brapa? ada brapa budak perempuan skang ni kak? tak patut ada double seating.. mesti org tu yg x reti manage tempat betul2 dgn saper dia patut tukar..

AKO @ retna said...

ila,
bole claim voucher??
erkk.... x tau plak yang tu tapi x yah la kot delay stgh jam je pun.

jocko,
amboiii ko .. bihtu bini kat sebelah ko nak campak mana :p

aza,
yg patut dok sebelah akak dan kena tkr seat budak pompuan.

yang dah duduk tu plak owang pompuan kira owang dewasa la gitu.

Mawar Merah said...

Pnah jd cmni ms naik MAS jugk. Tp ini kes org tu yg memain dok aje kt seat I kot. I ni sng jek-I go to him and said,"Excuse me, but I believe that this is my seat" smbil tunjuk tiket. Trus dia say sorry and blah g seat len. Sm gk ms naik bs, sbb ita dh book seat tu leklok kan. Tmpt mmg dh cun, tetiba ada makhluk seketul yg xdikenali plak rampas. I pun mrh..

AKO @ retna said...

tu laaaa..
kadang-kadang geram je kan..
Kita dah book elok punya seat alih2 ada org duduk..

Klu ko nak duduk yg best, ko booking la kan.. cop awal2..

eee x paham sungguh arr owang2 mcm ni..

Lain la mmg konpom xde org nak duduk situ br la kita tukar seat ke hape kan..

mekchu said...

mmg sengal taw org2 cam tu.. kalo dah ramai sekampung mcm tu, beli la seat.. ini kes nak jimat berbalo0 baloi sampai nyusahkan orang la nih..

AKO @ retna said...

tu la kan... sabo je la ngan org2 mcm ni...

shay said...

mesti rasa tak best kan bila jadi macam tu kan...

AKO @ retna said...

opkos.. mmg ghase x best la kan.. tapi nasib baik la tempat yg kita kena duduk tu strategik .. duduk sebelah pompuan gak so xde la ralat sangat hehee

farhana_aziz said...

eh flight kite time samela aritu..tapi kita balik penang.tak perasan pulak kak ret kt airport..kalo x, bleh belanja makan..hihihi

AKO @ retna said...

la ye ker?
hehehe mana nak pasan, awak kat gate 3 kan, kita kat gate 4 hehehe.. ;-)