Followers

Thursday, March 3, 2011

Sate! Sate!

Konpom kowang pernah makan sate!!
Kan kan kan.....

Kawan sebelah ako ni cakap ako ngidam.
Ye laa aritu terasa nak makan pisang goreng cicah kicap.
Pastu malam tadi tetiba nak makan sate plak.
Aiyakk tak kisah arr, ngidam pun ngidam arr.
Hape, ingat owang ngandung je ke yang leh mengidam??

OK back to tajuk entry.

Sate! Sate!
Hon! Hon!
Pin! Pin!

Ha tu la salah satu scenario waktu ako kecik-kecik dulu kat JB.
Dari jauh dah terbau-bau aroma asap pakcik jual sate.
Tak tau arr area umah kowang pernah tak jumpa owang jual sate guna motor? Pastu dia akan pusing-pusing lalu kat area umah kita sambel bunyikan hon motor dia. Kadang-kadang tu sebab dah terbiasa, bunyi motor dia dari jauh pun kita dah leh tahu. Power tak power aura pakcik jual sate guna motor ni.

Best bila pakcik motor sate dah benti depan umah, kita dah buat pesanan, pastu pakcik sate akan terus bakar beberapa ketul sate, kita pun mula la terkedek-kedek berlari bawa pinggan dari dapur untuk pakcik tu letak sate yang siap dibakar tadi. Klu jenis yang tak sabar, dan dan time tu juga nak melantak terus sate kat tepi pakcik tu. Ishhh panas-panas woo. Lagi arr feel makan terus.

Yang ako suka sekali, bila time pakcik tu tengah membako, kita plak dok melepak kat tepi pago sambel dok tengok asap sate berkepul-kepul kat udara. Mula dok verangan tetiba putera kayangan turun dari langit. Ishh suka betul verangan-verangan tau masa tu.

Sekarang ni macam dah kurang sket owang jual sate guna motor round-round kat area taman perumahan kan?! Ada pun tapi awat la dia tak masuk area perumahan ako ye??

Ermm.. kat area umah kowang camne plak?
Masih ada lagi ke jumpa owang jual sate cara cenggitu?

Sate!
Sate!
Pin! Pin!

Adusss rindunyaaa nak dengar jeritan camtu dan bau aroma sate kat depan umah.

Nota Jemari: putu mayam jual pakai beskal masih wujud lagi kat area umah ako!

4 comments:

chii said...

area umah chii ada gak jual putu mayam..tp naik moto..up sket dr tmpat akak..

jom sate kajangg :D

AKO @ retna said...

chii,
sate kajang dah tak feel arr ;-)

Intan said...

Dedolu kan ada kes sate atas motor tu jual sate 'kerbau pendek' kat sekitar KL ni... Sejak tu la sate atas motor tu berkurangan. Rindunya zaman dedolu...

AKO @ retna said...

laa ye ker??
tak tau citer pun..

hahha nampak sangat tak mengikuti perkembangan sekeliling kan ahhaa