Followers

Sunday, September 18, 2011

Lelong! Lelong! Lelong!

...soklan sama..
buhsan!


Situasi pertama


Pakcik: Bila lagi?
Ako: senyum
Pakteh: Bila lagi? Tak sabar nak makan nasi minyak ni.
Pakcik: Ada sorang ni, pak cik rekomen nak? Dia duda kematian bini.
Ako: ermmm... senyum lagi.
Pakcik: Nanti pakcik bincang ngan bla bla bla... Calon dah ada ni, tunggu tuan punya badan je. Klu cakap OK, kita ON aje. Semalam ada borak ngan bla bla bla.... memang calon dah ada dah tu.
Ako: dah mula nak wat muka seposen tapi masih lagi senyum..

Situasi kedua

Abang : Eh lama x jumpa kan?
Ako: Ye la tahun lepas tak datang raya pun kan.
Abang: Aha.. bizi la, mak plak x sihat skrg ni.
Ako: Ooo ye la...
Abang: Eh dah berdua kan?
Ako: Erkk belom belom, hehe single lagi.
Abang: wah menten lagi ek..
Ako: sekadar senyum

Dah berlalu pergi, alih-alih dia patah balik....

Abang: Kita kenalkan ngan kawan kita, nak?
Ako: Ooo ye ke? senyum lagi
Abang: Dia keje kat spital... Spital bla bla... (sungguh ako x dengar dah ayat seterusnya lepas tu)
Ako: erkk... oo insyallah ;-)
Abang: Nanti kita tolong arrange kan ye.. dia plak senyum
Ako: senyum tp cam tergamam..

Klu ada situasi ketiga aritu,, memang ako mengamuk kat situ.
Ok, dah berNANAH tinger dok dengar bende yg sama je.

Senyum bukan bererti SUKA!
Diam bukan bererti SETUJU!

OK, pasni peliass arr eh NO MORE soal jawab macam ni.
TAHUN DEPAN insyallah ako akan pastikan title SINGLE berubah.
Sila ALERT!!!

Nota Jemari: sedih... macam-macam dalam kepala hotak. MAK, owang RINDU!! ;(

8 comments:

Sis-Lin said...

Hurmmm..selalu time single la org tanya, bila nak berdua?...time berdua tanya,bila nak bertiga plk?..time bertiga, laki plk dok gatal nak single!!! haishhhhhh manusia selalu tak prnh puas!!!!

*mcm lari tajuk plk.. :p

fatt said...

owh..jadi inilah sbnrnya tajuk blog ko ye..jenuh aku memikior nape tajuk blog ko gini.

sabarla ako, jgn terburu2, klu tahun depan tak kawin jgk nti ko yg tensen. aku pun malas nak pikir...klu org tanya aku jwb balik..bior bernanah telinga dia dgr khutbah aku..hahaha

mekchu said...

mulut oh mulut.. bila dah smpai jodoh nnti soalan dari mulut oh mulut itu tak akan berhenti.......

balik la tgk2 mak.. gi singapore boleh.... (opsssss) nnti blk kg singgah jumpa mekchu :)

AKO @ retna said...

Lin,
sebab tu la ako malas betul klu kena gi attend kenduri kendara ni.. prefer lagi membuta je kat umah snegsorang.. idup x susah, kepala x serabut yang penting x kaco pun idop orang lain.

fatt,
yeah yeah, tu la sebab ako letak title blog camtu!!
Ako tgk mood jgk, kadang2 mmg malas tul nak balas membalas soklan derang. Slalu nya ako buat pekak n berlalu pegi je, biar derang terpinga2 hahaha

mekcu,
hahahhaa balik kg nak jumpa mekcu gak laaaa...!! insyallah ada jodoh kita jumpa :p

Ely Hasrul said...

dulu kan.. aku akan jawab

1. kalu kawan yg dh kawin tnya : aku tunggu ko anak 3 baru aku kawin

lepas tuuu mmg cilakak kawan aku siap dh anak 3 dia bleh tnya blk : aku dh 3 anak ko bila nk kawin?

so aku jawab

2. insyaAllah secepat mungkin. tunggu aje lah

amazingly xdek plak org tnya dh. siap angguk2 lagik.. tp alhamdulillah la lps aku jwb gitu aku kawin juga akhirnye. tp kalu aku xkawin pastu org dok tnya lagik soklan gitu mmg aku akan jawab

3. apesal? ko kena tanggung aku mkn ke kalu aku xkawin2???

tp besenye yg bertanya dulu mmg kengkawan aje lah sbb sedara mara pakcik makcik xberani tnya, takut kena sedas dua dari aku sesia aje hahaha.. nmpak sgt aku nih garang hahaha

AKO @ retna said...

hahaha.... ely, klu kawan tanya kadang2 tu leh tahan lagi nak tadah tinger ni. tapi bila owang tua yang bertanya, adoiyaaiii mmgbkn nanah lagi rasa berkudis taik tinger ako..

:-D

tambah2 yg tanya tu PAKCIK bkn MAKCIK, erkk berkulat terus satu badan hehehe ;p

Anonymous said...

TAHUN DEPAN insyallah ako akan pastikan title SINGLE berubah.
Sila ALERT!!!
< mata aku berkelip2 membaca part yg ni. pehhhhh. aku d0akan tau.
ni da bulan 9, pas tu bulan 10, pas tu bulan 11, pas tu 12... wahhhhh! pas tu bulan 1, 2012. tahun dpn? yehhhhh! bg tau awal2tau.. ",)

akuFARA?

AKO @ retna said...

Fara,
erkkkk gurlpp tetiba cam nak tarik balik lak statement tu hahaha... tetiba ai rasa cam kureng konpiden gitu.. tapi pape pun, doa dari u, ai tetap nak AMIN kan juga...

psstt doa2 la lagi ye :p