Followers

Friday, July 29, 2011

Tudung

Takmoh komen banyak-banyak.
Ako pun bukan terror sangat bab-bab agama ni.
Tapi sebagai panduan kita bersama.

Kowang klik la untuk besarkan gambar tu.

Pokok pangkal, hati kita sendiri.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
IMAN tak dapat diwarisi,
dari seorang ayah yang bertaqwa.
IMAN tak dapat dijual beli

Nota Jemari: .......

Budak Melayu Mirip Anak 'Mat Salleh'

MOHD. IZMEET (kanan) bersama isterinya, Siti Rubiah mesra dengan anak pertama mereka Puteri Sarah di Kuala Lumpur semalam.

Tiada siapa sangka wajah comel seorang anak kecil, Puteri Sarah Mohd. Izmeet Iskandar, 3, yang mempunyai wajah mirip anak 'Mat Salleh' merupakan cahaya mata kepada pasangan Melayu Mohd. Izmeet Iskandar, 30, dan isterinya, Siti Rubiah Abdullah, 21.

Sesiapa sahaja yang melihat telatah anak kecil itu pasti tidak percaya dia ialah anak pertama kepada pasangan tersebut yang kini menetap di Taman Melati, Gombak dekat sini.

Mohd. Izmeet yang bekerja sebagai kontraktor Telekom Malaysia Berhad (TM) berkata, sejak anaknya lahir pada tahun 2008, anaknya itu menjadi tumpuan ramai ke mana sahaja dia pergi dan orang yang melihatnya tidak percaya Puteri Sarah ialah anaknya.

Katanya, peristiwa yang paling tidak boleh dilupakan ialah ketika selamat dilahirkan di Hospital Kuala Lumpur (HKL), doktor menyangka dia tersilap mengambil bayi orang lain hinggakan terpaksa membuat ujian asid deoksiribonukleik (DNA).

"Apabila ujian tersebut membuktikan Puteri Sarah ialah milik saya dan isteri, baru doktor tersebut akur," katanya ketika ditemui di sini semalam.

Selepas kejadian itu, menurut Mohd. Izmeet, doktor menyangka Puteri Sarah menghidap sejenis penyakit kulit atau genetik yang dikenali sebagai Albino, namun setelah menjalani satu ujian khas, sememangnya anak comel tersebut didapati normal. 

Nota Jemari: bakal anak ako lak camne ek??? Teringin nak anak kembar *wink

Thursday, July 28, 2011

Bufet Ramadhan @ Cheng Ho

Salam semua,

Kali ni ako promote buffet ramadhan dari Restoran Cheng Ho plak ye.
Ada sesape pernah makan kat sini tak?
Ok?

Hhehehe....
ekceli ako tak pernah lagi try.
Dengar-dengar, bersusun orang nak makan kat sini,
especially bila time bulan pose.

So, nasihat ako, klu kowang nak makan, sila wat tempahan cecepat k ;-)

Ok jom tengok apa yang derang offer untuk kita makan.


Nota Jemari: Ramadhan datang lagi... 

Pesta buah-buahan di Putrajaya


Nota Jemari: Konpom macam-macam buah ada. Baru puas nak melantak!

Tuesday, July 26, 2011

Bini Aku TOMBOY Ke?

Perghhh.....!
Baca tajuk je terus ako zassss amek dan gi bayo kat kaunter.

Ako ni senang je..
Tengok gambar buku nampak menarik, kasi baca sinopsis sket kat bahagian belakang.
Klu sesuai dengan jiwa, terus je sambar.

Ni novel terbaru yang ako beli.
Dah lama betul tak membaca.
Ekceli ada lah juga novel-novel sebelum ni yang ako beli tapi tak terbaca-baca.

Aisshhh....
Tu la payah nya.
Lately ni ako memerlukan sesuatu bahan bacaan yang ringan dan x serabut.
Ayat-ayat yang ringkas tak berbelit.
Dan paling ako suka, klu isi kandungan novel tu banyak dialog.

Dah makin 'matang' usia ni, makin malas nak baca ayat-ayat penyata yang panjang-panjang. 
Cukup sekadar isi-isi penting dan ringkas sahaja.

Ok ok berbalik pada novel yang satu ni.
Citer dia simple je.

Citer pasal suami isteri ni.
Si suami beriye nak anak lelaki.
Sudah nya yang kuar anak pompuan.
Maka sebab dah terlalu sangat nak anak laki, diajar nya si anak itu cara hidup sebagai seorang budak lelaki.

Hingga la besar budak tu terus berubah minat naluri pompuan menjadi naluri lelaki.
Maka sebab itulah dia berperwatakan TOMBOY.

Cop cop!
Dia TOMBOY tapi bukan LESBIAN.
Sebab itu sila paham betul-betul maksud TOMBOY tu ek.
Aisshhh ako bukan apa.
Letih betul nak explain bila dulu klu ako sebut je skolah pompuan, 
rata-rata owang terus akan assume budak tomboy sekolah lesbian.

Alaahaiiii...............
TOMBOY dan PENGKID ada banyak beza nya ye!!!

Tomboy hanya perwatakan luaran sahaja seperti lelaki.
Nafsu tatap pada lelaki walau tak banyak tapi tetap ada berahi bila pandang lelaki.
Bukan pada pompuan.

Pengkid plak, dia memang nafsu pandang je pompuan, membuak2 nafsu dia.
Tapi klu pandang lelaki, naik nyampah pun ada.

So, klu orang tu nampak macam tomboy, 
rambut pendek, 
pakai ala-ala macam lelaki,
lebih-lebih lagi klu dia mention skolah pompuan,
sila tanya,
"awak tomboy ke awak pengkid?"

Eh menyimpang plak dah citer ako ni.. hhaha

OK ok meh sambung balik.

Pastu sebab bapa dia omputih.
Maka tentu la dia seorang TOMBOY yang cun campur hensem.
Dalam novel ni, ada lelaki syiok kat dia.
Dan ada pompuan juga tergila-gilakan dia.

Tapi opkos la naluri dia masih minat pada lelaki, 
maka dia memilih sang lelaki untuk jadi teman seumur hidup dia.

Kowang nak tahu kesudahan jalan citer novel ni,
sila la beli dan baca sendiri k ;-)

Tapi klu malas nak gi beli, jangan risau.
Baca je kat sini k.

Nota Jemari: tetiba tingat zaman skolah *senyum

Bubur Kacang Durian JASM

Periuk nasi banyak guna nya.
Dulu zaman belajar, time-time pose, 
piuk nasi la tempat memanaskan lauk-pauk bila time sahur. 

Hari ni terbukti lagi, piuk nasi bukan saja tempat nasi dimasak.
Malah, ia juga boleh dijadikan tempat memasak bubur kacang dan sewaktu dengannya.

Ini lah aktiviti kami di opis.
Nak nak bila dah nak dekat bulan pose ni.
Seminggu ni konpom aktiviti memgemukkan badan aje la.

Gini la ghope tukang masak kami di opis.
Sangat bertauliah dan sangat efisyen dengan kerjaya masak memasak beliau.

Jemput makan ye kawan-kawan.
Oppssss bubur kacang tu belum siap lagi.
Belum masuk santan dan juga durian.

Pape pun, awal-awal lagi ako dah sendawa durian ni..
Burlppp................... wopppsss!

Nota Jemari: bismilahirohmanirohim

Duit Syiling Malaysia Siri Ke-3

Hoyeeee duit syiling baru dah kuar!!
Tapi yang baru kuar ni untuk kenangan dulu.
Yang betul-betul untuk penggunaan, insyallah tahun depan rasa nya baru leh guna.

Syiling kali ni lagi kecik dan lagi nipis dari yang sedia ada.
Cantek design!
Design moden sket.

Kowang leh beli duit syiling ni dengan harga RM10 (termasuk duit 50 sen, 20 sen, 10 sen & 5 sen).
Duit syiling ni mula dijual kepada orang ramai mulai 26 Julai 2011.
Boleh beli kat HQ BNM (BNMLINK) Jalan Dato Onn atau mana-mana cawangan BNM di Pulau Pinang, Johor Bahru, Kuala Terengganu, Kuching & Kota Kinabalu.

Distinctively Malaysia

The Third Series of Malaysian Coins

Introduction
The latest series of Malaysian coins draws its inspiration from distinctive features that defines the Malaysian culture and heritage. The theme, ‘Distinctively Malaysia’, features the motifs from traditional craft and draws from the surrounding natural flora and fauna. The coins beautifully illustrate the diversity and richness of Malaysia’s national identity.
Common Features

On the obverse, each denomination features a different motif, 14 dots representing the 13 states and the Federal Territory and (with exception in the case of the 50 sen coin) five horizontal lines representing the five principles of the ‘Rukun Negara’ (national pillars).
On the reverse, the new series of coins feature the national flower Rosa-sinensis hibiscus (known as the ‘Bunga Raya’), numerals indicating the year of minting, the face value of the coin and the words ‘BANK NEGARA MALAYSIA’
50 sen coin

Sulur Kacang

The ‘sulur kacang’ (pea tendrils) motif featured on the new 50 sen coin is popular among traditional woodcarvers and silversmiths. The motif is drawn from the graceful twists and curls of long bean vines, and can be seen embellishing fine jewellery pieces and boxes, in addition to decorating doorways, window frames and wood paneling in traditional woode n homes. Fine lines in the motif background are part of the security features.


20 sen coin

Bunga Melur
The ‘bunga melur’ or jasmine flower is culturally significant among the three major races in Malaysia. Its aromatic scent makes it an important part of traditional ceremonies like weddings and prayers. It is also a popular motif in traditional arts and crafts like embroidery and silverwork. On the new 20 sen coin, the jasmine flower is featured with a ‘destar siga’ cloth motif in the background
10 sen coin

Orang Asli Motif

The ‘orang asli’ (aboriginal tribes) of Malaysia are talented in weaving indigenous leaves and plants into decorative items such as headbands, sashes, and skirts for traditional rituals and ceremonies. Each tribe have their own weave pattern that is often inspired by their belief system and surrounding environment. On the new 10 sen coin, this heritage is represented by the unique weave pattern of the Mah Meri tribe in Peninsular Malaysia.

5 sen coin

Destar Siga
The ‘destar siga’ cloth is an indigenous form of fabric weaving that originates from the Kadazan Dusun tribe in Sabah. Used as a headdress during traditional ceremonies, it is woven mainly from yarns of black thread and accented by multi-coloured threads into various geometric patterns and flora and fauna inspired motifs. On the new 5 sen coin, the ‘destar siga’ pattern is prominently featured, accompanied by the ‘sulur kacang’ as a background motif.

Nota Jemari: Proud to be MALAYSIAN

Akhirnya 'Raja' dalam genggaman!!

Miahahahahaa......
Gelak besarrrr!!!!

Muahahahahaa..................................

Akhirnya...
Dapat gak ako makan 'raja' segala buah nih.
Pheww.... 

Ye la ye la, kowang dah makan.
Nasib ako la baru dapat melantak doghian barang seketul.

Sedap!!
Nikmat!

Kat opis ni ha, jap lagi derang nak wat makan-makan.
Ala, biasa la kan, seminggu sebelum pose ni, macam-macam la nak kena makan.

Kebetulan arini juga derang nak masak bubur kacang doghian.
Tu yang dapat la juga merasa makan seketul dua ketul durian nya tu.
Terima kasih la buat Kak Aidah yang bersungguh-sungguh bawa durian tu.

Psstt..... klu kowang bau durian kat opis ni, erkk kasi sesenyap je ek..
Sssyyhhhhhhh!!

Nota Jemari: burlppp... alamak sendawa dan kentut dah bau doghian ni!! wwoppssss

Lirik Tiga Kata - KRU

Hoyeeeee.....!!
KRU dah kuar single terbaru derang...
Lagu terbaru, "Tiga Kata"..

Simple je lirik nya...
Lagu dia pun sedap didengar..

Wahai kawan-kawan,
Sila hayati lagu ni sesama ek... *wink*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Wo ai ni
I love you
Aku cinta padamu
Tiga kata paling bermakna
Tapi jarangnya didengar
Naan unnai kathalikaraen
Saranghaeyo
Aishiteru
Tiga kata paling menyentuh
Tapi jarangnya disebut

Mungkinkah pernah kita
Dah terlalu selesa
Kepimpinan seolah
Semakin hambar
Dari gerak gaya
Hingga ke tutur kata
Tak menggambarkan cinta
Wo ai ni
I love you
Aku cinta padamu
Tiga kata paling bermakna
Tapi jarangnya didengar
Naan unnai kathalikaraen
Saranghaeyo
Aishiteru
Tiga kata paling menyentuh
Tapi jarangnya disebut

Nota Jemari: da bomb!!! i like!!

Setem Upin Ipin terbaik dunia 2010

Saja nak share sesuatu yang ako dapat dari email..
Jom baca!

Gambar diambil dari kkkhor.blogspot.com 

Koleksi setem khas Upin dan Ipin 'Traditional past time games with Upin & Ipin and friends' keluaran Pos Malaysia diiktiraf sebagai antara koleksi setem terbaik dunia bagi tahun 2010. 

Pihak yang bertanggungjawab membuat pengiktirafan tersebut ialah stampnews.com , sebuah gerbang web bebas yang mengemaskini koleksi setem dari seluruh pelusuk dunia. 

Koleksi setem Upin & Ipin tersebut berada di tangga kedua dalam kategori 'Most touching stamps' setelah seri dengan setem 'Teddy Bear' terbitan German Post. 

Pengiktirafan ini secara tidak langsung turut menaikkan martabat negara dan Pos Malaysia di mata dunia dengan usaha-usaha mencipta dan menerbitkan koleksi setem yang unik dan luar biasa yang mewakili imej dan jati diri Malaysia. 

Nota Jemari: Malaysia BOLEH!! Syabas!!

Monday, July 25, 2011

Filem: Flat 3A & Larry Crowne

Aritu ako tengok wayang.
Al-maklum bukan slalu dapat tengok wayang nih.

Jumaat ako half day.
Terus ke wangsa walk.
Beli tiket.

Dah alang-alang, ako beli tiket untuk 2 filem sekaligus.

Satu tiket untuk filem Flat 3A.
Show jam 9:40 malam.
Dan satu lagi filem Larry Crowne.
Show jam 5:30 petang.

Ini antara scene yang masih terngiang-ngiang dalam kepala hotak ako.

Kisah dia camni la lebih kurang ye..
Fiqah lakonan Ladyana pekerja kilang.
Ada kawan nama Ratna bukan Retna ek.
Pastu ada boipren nama Anas.

Tahu-tahu dia pregnant.
Anas tak nak anak tu.
So dia paksa Fiqah gugurkan kandungan dia.
Anas bagi satu ubat, bila makan je otomatik fiqah akan keguguran.

Scene kat atas ni lah time lepas Fiqah telah ubat yang anas bagi tu.
Memula dia tak nak makan tapi sebab Anas pun tak nak anak tu dan dia pun x tau nak buat apa, so dia telan juga. 

Dia punya teran tahan saket tu, sampai kena gigit berus gigi.
Sampai berus gigi tu patah dua.
Dasat punya tahan saket ni.
Ako bayangkan lagi saket daripada kena senggugut.
Ngilu!!

Pastu bila dah gugur, kuar la janin tak berdosa.
Kawan dia si Ratna tu tolong bersihkan bilik air yang penuh ngan darah.
Dia jumpa janin tu dan........

Sebab nak lari dah igauan keguguran, Ratna ajak Fiqah pindah umah.
Tu yang derang menyewa kat Flat 3A.

Kebetulan, rumah yang derang sewa tu mcm berhantu sket la.
Si Fiqah ni macam dapat rasa ada 'sesuatu' dalam rumah tu.
Dia nampak 'roh' budak mati.

Tapi part ni ako macam konpius sket la.
Sebab, bagi Fiqah dia nampak seorang budak yang macam sesat berlegar-legar kat flat tu.
Tapi bila Fiqah pegang tangan budak tu konon nak bawa balik umah, orang-orang flat yang terserempak derang, nampak Fiqah dengan 'roh' antu budak tu.

Ermmm betul ke kita bole nampak 'roh'?
Lebih-lebih lagi roh orang yang mati tapi tak kebumi betul2.
Kira ni roh yang tak tenteram la gitu.
Dok merayau2 nak cari jalan pulang.

Sorry la, ako bab2 ni macam FAIL sket.
Rasa nya kita tak bole nampak roh kan?
Maksud ako orang-orang biasa macam kita ni la unless maybe orang-orang yang alim dan berilmu maybe nampak la kot, betul tak?! Tapi dalam filem ni, orang-orang biasa bleh nampak roh hantu tu.
Arghhhhh konpius kejap!!!

Ok berbalik pada boipren Fiqah, si anas plak.
Anas ni ghopenya ada niat jahat.
Dia minta bantuan bomoh siam untuk bunuh bapa dia.
Tapi dengan cara jampi ni la.
Dia cakap nak minta bunuh kawan tapi ghopenya dia nak bunuh bapa.
So si bomoh ni dapat tahu.

Nama bomoh tu Kang Suman.
Bila Kang Suman dapat tahu yang dibunuh tu bapa bukan kawan so Kang Suman naik marah.
Tetiba macam baik plak bomoh ni.
Dan kira macam Anas dah tipu Kang Suman so macam ada pertelingkahan sket.
Sampai la si Anas ni terpaksa bunuh Kang Suman.
Aisshhhh jahat sungguh anas ni la.

Ghope-ghope nya Kang Suman ni adalah...................
Apa jadi kat janin si Fiqah?
Apa kena mengena Flat 3A dengan Kang Suman, janin & Fiqah?

Klu nak tahu, kowang kena la tengok sendiri k ;-)
Ermm bagi ako memula tu cam seram la juga tapi at the end, 
takde la sangat feel-feel takutnya tu.

Tapi ntah nape, masa ending tu meleleh airmata ako sket..

Ako layan filem ni sebab ako suka tengok Julia Robert.
Dan ako juga suka tengok Tom Hanks.
Tapi dalam filem ni, nampak sangat si TOM dah tua.

Eh eh tapi betul la, baru sesuai dengan watak dia dalam filem tu kan ;-)

Ako rasa klu kowang yang pernah belajar kat U, musti terimbau-imbau kembali zaman U kowang bila layan filem ni. Walau takde la sama kan U kat sana ngan U local tapi atlis sket2 ada la juga terpalit kenangan zaman 'muda mudi' dulu tu kan ;-)

Filem ni jenis rileks.
Klu nak release2 kan tension tu, leh arr layan filem ni.
Jalan citer tak berat, 
senang nak paham dan 
senang boleh agak ending nya.

So far overall, dedua filem, bole la klu nak layan..

Nota Jemari: bulan pose leh tengok wayang tak ek?

Wednesday, July 20, 2011

Welcome to the world

Anak ketiga.
Eh silap anak buah ako yang ketiga.
Baru je kuar 11 Julai 2011 aritu.
Berat 2.8 kilo sahaja.
Jantina disahkan LELAKI.
Kaedah kuar, adalah dengan cara pembedahan.

Tido je kan.
Erkk ye ye.
Dah nama pun baby kan harus la tido je.

Isskk... isskkk...
terlupa plak, al-maklum kali terkahir dapat baby bulan 3 aritu.

Uitss macam la lama sangat kan?!
Hahahahaa....

Hi semua,
Nama saya Muhammad Ruzain Rayyan bin Mohd Firdaus.
Saya baru je 10 hari lihat dunia ni.

Tengok tengok..
eh saya bukan buat tanda lucah ye...
Saya kuarkan jari telunjuk saya saja.

Ingat tau pada saya!!

Yeaaaahhhhhh!!!!!

Uishh Rayyan oiii... dah tak sabar nak tayang gigi ke tuh?
hehehe.. sabar ye, awak ada masa beberapa bulan lagi untuk tumbuh gigi :p

Tunggu raya sok kita jumpa k...
By the time, soh mama kasi awak minum susu banyak2 sket,
supaya senang aunty nana nak dokong.

Lalalalaaa..... 

Nota Jemari: Bila nak dapat baby girl plak kan?!! ehemm.. 

BlackBerry PlayBook

Belum abesh lagi citer pasal iPad2,
kuar plak citer pasal iPhone4.
Itu belum lagi kuar citer pasal blackberry torch la, bold la..
Aisshhh yang pasti sumer-sumer yang owang dok citer sana sini, ako masih belum mampu memilikinya..

*tunduk malu

Sekarang ni plak dengar-dengar citer ada bende baru lagi.
Apa tu ek?

Pernah dengar PlayBook BlackBerry?
Kowang tanya ako, sah-sah ako jawab;

"Ako tak pernah!"

Heheheh ako kan buta IT sket.
Isshhh klu tak, awal-awal lagi ako mesti dah terjebak nak membeli iphone4 la, ipad2 la.
Walau hakikatnya kewangan belum mengizinkan tapi memang bab-bab gadget IT ni ako agak slow motion gitu. hahaha

Klu peratikan, rata-rata bila ada sesuatu bende baru akan kuar, dan-dan mereka akan cepat-cepat dapatkan untuk diri derang.

Yang ako plak, bila dah lama kowang pakai, baru la terhegeh-hegeh ako nak dapatkan satu untuk diri sendiri. Takpe, klu ada rezeki dan peluang, tak kemana kan ;-)

Memandangkan ada gadget terbaru yang bakal menghantui kowang tak lama lagi, so ako nak la juga share-share kan. Walau bukan ako yang tukang bagi infonya, tapi sekurang-kurangnya bila kowang klik je kat sini, otomatik kowang leh tahu la juga serba sikit tentang gadget yang ako maksudkan tu k.

Kerna beliau sudah pun menghadiri "The Maxis BlackBerry PlayBook Exclusive Bloggers' Workshop" yang berlangsung kat KLCC sabtu lepas.

Ok jangan lupa terjah tau , tengok-tengok info kat blog dia!

Nota Jemari: Dia dah, kowang bila lagi?

Tuesday, July 19, 2011

Jom Balik Kampung!!

Misi Berjaya!
Syabas!

Para deligasi telah selamat berkumpul di lokasi kejadian tepat jam 8.30 pagi.
Ada juga 'askar-askar' yang tercicir lantas terlewat menyebabkan beberapa acara terpaksa ditunda.
Perajurit-perajurit kecik juga sudah siap sedia di lapangan 'memburu'.
Memasing sudah tidak sabar untuk berperang.

Misi dimulakan dengan sarapan pagi di lokasi terlebih dahulu.
Pelbagai menu telah sedia terhidang.
Para deligasi dan juga perajurit-perajurit berlumba-lumba mengisi perut.
Sangat-sangat menyelerakan.
Terima kasih tak terhingga kepada tukang-tukang masak yang diimport khas dari 'benua Klang Selangor'. Tak lupa juga ucapan terima kasih kepada 'tukang masak' sedia ada yang diterbangkan khas dari 'KEM Memasak JASM 012AB'.

Sebahagian team rambutan sudah siap sedia untuk menyerang!!

Team durian juga sudah siap untuk menyelesaikan misi.

Tema manggis bersemangat waja untuk menentang team rambutan & team durian.

Misi utama menentang pihak lawan yang terdiri daripada 
Rambutan (merah), 
Durian (hijau) dan 
Manggis (pepel).

Misi untuk askar-askar kecil.

Misi satu - jigsaw puzzle.

Misi dua - bawa bola ping pong dengan sudu.

Misi tiga - passing getah menggunakan straw.

Sumer misi telah diselesaikan dengan jayanya.
Tahniah kepada sumer perajurit kecik yang sanggup berjuang bersungguh-sungguh.
Syabas anak-anak sekalian.

Misi diteruskan bagi perajurit-perajurit tua plak.

Misi satu - Uda & Dara
Si dara memakai pelikat, 
manakala di uda memakai batik.

Misi kedua - Senggol senggolan.
Berlari berdua-duaan di dalam kain batik atau pelikat.
Ekceli misi ni digalakkan untuk perajurit-perajurit suami dan isteri.
Bersesuaian dengan nama misi iaitu 'sengol-senggolan' bersama di dalam satu kain..
woooppsss.....:p

Misi ketiga- passing getah guna straw.
Sesuai juga untuk perajurit yang masih bujang.
Sambel nyelam minum air.
Selesai misi, kenyit la mata sket...
muahahaha... :p


Misi terakhir - Musang berjanggut
Para perajurit diminta mengasingkan rempah ratus yang dah bercampur dan namakan setiap jenis rempah ratus yang ada.

Misi menamakan rempah ratus diserahkan kepada para uda dan dara.
Bagi membantu mereka mengenali dengan lebih dekat antara bahan-bahan yang slalu digunakan untuk memasak. *tuju kat diri sendiri juga tu.... 

Pancing time!
Kowang suka memancing?
Mereka juga minat mahu mencuba.

Selain berperang di padang, mereka juga teringin beradu nasib di dalam kolam.

Kena la cari umpan sendiri.
Apa lagi klu bukan cacing-cacing yang hidup sihat di dalam tanah.
Kasihan cacing-cacing itu kan?!! iskk... iskk....

Hanya mereka yang minat sahaja sanggup berada di situ.
Dapat la beberapa ekor ikan untuk dibawa pulang.

Ayuh kita berperang sama 'raja segala buah'.
Dalam banyak-banyak buah-buahan yang ada, satu pun tak sempat ako rasa.
Abesh, asek sangat dok berperang sana sini.
Sampaikan time melantak doghian, bole terlepas pandang plak..
huwaaaaaaaa!!

Mereka sibuk menapau!
Eh mana ako, mana ako?
See see ....
Tak dapat juga nak menapau sudah nyaaaa.....!!

"Awak oo awak, saya tak kira..
sila banjer saya makan doghian sabtu ni ye!!!" :p

Selesai perjuangan masing-masing!
Misi accomplish!
Misi berjaya!

Tahniah la buat yang berjaya.
Buat tak berjaya, tahun depan kita kasi jaya-jayakan lagi ye!

ps: gambar-gambar adalah hasil tangkapan oleh kapten yazrul. :p

Nota Jemari: Cap... cap..cap...! Cap Rambutan!!..... lalalalala :-D

Persiapan 'berperang' ke Dusun

Sehari sebelum para perajurit pergi berperang...
Jumaat, mendapat pelepasan dari KETUA UNIT.
Siap sedia untuk ke lokasi pertempuran.

Segala peralatan sudah siap berada di dalam kereta kebal masing-masing.
Tepat jam 2 petang, memasing memulakan perjalanan menuju ke lokasi.
Kete kebal 1, 2 & 3 telah selamat tiba di sana lebih kurang jam 3 petang.
Manakala, kete kebal 4 agak lewat tiba disebabkan sesuatu yang tidak dapat dielakkan.

Antara perajurit yang dikerahkan ke lokasi kejadian.

Hanya kelihatan perajurit-perajurit wanita sahaja yang berjaya mempertahankan kubu dari diserang musuh.
Kubu-kubu telah dihias dengan cantek bagi menceriakan suasana.
Terima kasih pada perajurit sekalian yang telah berpenat lelah bagi menjayakan 'peperangan' kali ini.

Nampak simple tapi hakikatnya, tenaga dan uwang ringgit banyak diabeshkan untuk majlis berperang untuk tahun ini.

Kowang dah ready untuk ikut kami berperang???

Nota Jemari: nasib baik gi berperang sowang-sowang je.. 

Saturday, July 16, 2011

Thanks Syasya!

Balik opis semalam, macam biasa la kan musti kena check peti surat dulu.
Walau takde surat, tapi dah terbiasa, balik je keje musti nak tengok surat.

Check check ada 2 pucuk surat untuk ako.
Satu dari public mutual.
Satu lagi dari.......

Belek nama depan untuk ako.
Belek nama kat belakang sampul ..

Ooooo dari budak kecik ni.

Cantek!!
Merah!
I LIKE!

Thanks ch@....
Comei je siap ada kasut-kasut kecik tu.
hehehee...

Alahaaaaiii tengok kad ucapan ch@ tu, teringat plak zaman-zaman tulisan kreatif ni.
Rindu plak kat kawan nan sowang tu.

"Cik Fara, agak-agak bila saya boleh baca surat-surat awak lagi?"

Pape pun, thanks kat cha.
Speechlesss....

Hanya mampu tersenyum :-)

Nota Jemari: Alam maya menemukan kita... *wink

Friday, July 15, 2011

Buffet Ramadhan 2011: Hotel Legend

Ramadhan dah nak dekat kan.
Tak lama je lagi.

Musti ada yang tercari-cari kat mana nak berbuka nanti.
So salah satu nya, kowang leh try buffet ramadhan kat Hotel Legend ni.

Mostly warga kolumpo ni lebih suka makan di luar sahaja.
Apa tak nya, tiap kali klu berbuka kat luar, musti PENUH je tempat makan tu.

Jadi, dinasihatkan, klu kowang nak buka kat luar, 
sila cecepat buat tempahan terlebih dulu ye supaya tak frust nanti.

Selamat menyambut bulan ramadhan al-mubarak !

Nota Jemari: Klik je untuk PEMBESARAN

Thursday, July 14, 2011

AM Krew @ Sogo

EH dia datang la!!!
Kat mana?
Mana lagi, kat Sogo KL laaa......

Vrrommmmm gegas ke sogo berjalan kaki je pun.
Nak tengok dia!
Nak sangat tengok dia.....

Taaadaaaaa..... hahaha ako nak sangat tengok AG secara LIVE.
Akhirnyaaa...

Caya la AG...
Senyum lah senyum lah
ahai cek mek molek..

auwwwww i suka tengok senyuman u la....
*sipu sipu keMALUan.

Ehemm... ako jaja je la ek gambar ko ni..

FAFAU pun ada..
Ermm bole laaa, bukan tak minat cuma cuma ...

Eh eh abang botak pun ada..
Yuuhuuu.........

"FBI, peace la!!"
"Ooo senyum peace eh?!!"
*sambel tersenyum gaya cam kat atas tu

Erkk... tang mana peace nya cik abang oii??!!
Layan je la kan.

OK PUAS!
Thank you ye pada yang tukang pinjam gambar ni..

Nota Jemari: Orang soh sign kat jersi MALAYSIA tapi... malas arr :p

Dapat 'DURIAN' dalam dusun je la

Tuan/Puan,

Dimaklumkan bahawa Koperasi BNM telah mengeluarkan cek pemulangan lebihan potongan  gaji tuan/puan yang berlaku pada bulan Jun 2011.
Sila datang ke Koperasi untuk mengambil cek tuan/puan dengan secepat mungkin . Bagi ahli-ahli yang berada di cawangan, tuan/puan bolehlah menghubungi Koperasi ( Puan Suzana -Samb.8631) atau e-mail no akaun tuan/puan kepada zanakoop@yahoo.com  untuk urusan mengkreditkan cek tersebut ke akaun tuan/puan.
Sekian harap maklum dan terima kasih

Yahaya
Koop BNM


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bila kowang dapat email bertajuk "Cek Pemulangan Lebihan Potongan Gaji", konpom excited terlebih-lebih kan?!! Apa taknya, kira macam durian runtuh la gitu. 

Time-time takde duit, alih-alih ada orang nak bagi cek.
Mau nya tak excited!!!

Gigih la berlarian, berkejaran dan berterbangan 
(walau tipu je pun tapi ibarat di awangan gitu bila sebut duit), 
menuju ke kooperasi opis ako ni.

Ermmm............ dapat dah!
Cer kowang tengok.

Terus cam gedebuk terduduk jap bila tengok an jumlah yang lebihan derang nak bagi tu.

Dah dah malas nak citer lelebih ...
Konon nya nak dapat 'durian runtuh', terus jadi 'runtuh luluh' sanubari ni...
huwaaaaaaaaa...............

Ok ok kena bersyukur juga walau .....
Alhamdulilah, tak dapat beli doghian, beli aje la roti perisa doghoyan kan...

Terima kasih, klu ada lebih, lebih dan lebih, jangan lupa kasi lagi..

*tunduk dan berlalu pegi dengan hati yang sayu
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Yeay!
Yeay!

Dah dekat dah...
Tak sabar 'balik kampung'!

Ha 'balik kampung' ni dapat la juga makan doghian.

Jadi la kan daripada tak merasa langsung..

Ok ok siap dah signbod untuk sabtu ni.
Klu kowang terlalu ke jalan sg lui, hulu langat,
ternampak plak signbod ni,
lambai-lambai la kami kat dalam dusun tu ye.

Nak ajak makan sekali, erkk bukan dusun ako,
so pepaham sendiri je la ye.
hehehe *wink*

Nota Jemari: semangat hilang ke mana?

Annivesary

Daisypath Anniversary tickers