Followers

Friday, October 28, 2011

Addicted Kupon

Gian!!!
Memang gian sesangat.....

Klu member-member travel gian dengan website AA,
ako dan geng plan gian dengan website kupon-kupon ni.

Maklum la, kadang-kadang kupon yang dioffer tu memang berbaloi-baloi.
Ako rasa mostly kowang pun dah tahu kot website-website yang ako nak bagi tau ni.


...dan banyak lagi la.

Setengah kitorang dah redeem kupon tu, setengah nya masih tunggu masa yang sesuai untuk ditebus. 

Last week, ako dah guna kupon makan buffet kat Istana Hotel tu.
Ermm.... too bad.
Lain yang ako expect lain plak yang ako dapat.

Maybe ada sesetengah owang akan suka la kot hidangan yang ditawarkan.
Sebab dia mention Internatinoal buffet, so hidangan nya haruslah dipelbagaikan secara International juga. Tapi sebab sekrang ni tengah musim nak sambut deepavali, maka hidangan nya lebih kepada masakan india.

So, ako dah rugi kat situ sebab ako kurang sket makanan india ni.
Bukan la tak suka cuma takde la pebret sangat pun.

Ada lah juga nasi goreng, ayam goreng ..
sushi..
dan bakar-bakar...

tapi masih tak menepati citarasa anak tekak ako.
Cuma d'zert ok la juga.

Sebab kena booking, 
sebab sentiasa penuh,
so ako dapat la booking date pada minggu lepas.

Maybe, kowang yang dapat date lain2, agak nya hidangan nya pun berlainan la jugak kot kan.
Tunggu member sorang ni yang akan pergi melantak esok.
Agak2 sama tak hidangan nya?!

Esok siang kami ada appointment bermanja kan diri.
promosi ni kami beli dari milkadeal plak.

So, kita tengok macam plak servis yang akan ditawarkan.
Berbaloi-baloi kah?

Tak sabar nak pegi urut ni.
Nak manja-manjakan diri.

Nota Jemari: kowang mcam mana plak? Tak terjebak kah?

Thursday, October 27, 2011

Kisah PD lagi ...

...bersiaran kembali..... *malas nyaaa!!
Lagi citer pasal kat PD.

Bercuti kali ni memang tak ke mana-mana pun.
Sekadar melepak kat dalam 'rumah' je.
Memang memasing pun malas mahu meronda-ronda sekitar PD.
Lagi pun, apa la sangat xtvt yang boleh dibuat kat PD selain dari mandi manda, betul tak?!

Ako ni bab-bab mandi-manda memang agak malas juga!
Especially klu tempat tu cam payah je nak menyalin baju.
Tambah plak klu kena ngan laut tu air masin.
Adoiyaaiiii memang nak jejak kaki ke dalam air, kena la pk beribu-ribu kali.

Tapi sebab kan tempat resort yang ako nginap ni memang la tepi laut cuma, sebab dah ada sediakan swimming pool, maka bertenggek ajo la kat tepi pool. Ako lagi rela begitu. hehehe.. Yang itu pun nak tertenggek kat situ kena pk berjuta-juta kali juga. Malas kekdahnya! hahaha..

Tapi sebab mereka sumer sudah berendam lama kat situ, so perasaan nak menjoinkan diri tu datang la juga. Gedik-gedik ke tepi pool.

Takat duduk-duduk cecah kaki bole la kejap kejap je pun.
Panas giler time tu!
Damn.... bila ko dah rasa panas terus je rasa nak gedebush sama.

Seronok tengok orang mandi-manda.

Nak ke tak nak?!
Nak ke tak nak?!

Aisshhh.... dok berkira-kira lagi nak terjun kolam time tu.
Tengok kiri kanan cam tak ramai je orang, apa lagi .. 
Get ready!!

Gedebush!!!!
Basah sudah!!

hahahaa...............
Kejap je pung....
Tak koser nak rendam lelama.
Dapat basahkan laur dalam, atas bawah pun dah cukup!

Dah moh naik!! :p

Dah sonok mandi, 
derang sakan plan main game kat lappy.

amboi amboi...

Yang mak-mak plak... (eh mak nya 2 orang je pun :p),
ok kita tukar sket..
Yang tua-tua nya plak, dok sibuk ralat kat dapur.
Apa lagi, bila dah mandi kompom perut pun jadi lapar.
Gigih la orang-orang tua menyediakan lunch yang super POWER!!!!

Tadaaaa....
Menu lunch adalah nasi tomato bersama ayam masak merah.
Ako ke yang buat???
hahahaha klu ako konpom tak makan la derang tu sumer :p

Tochee buat orang-orang tua iaitu Puan Farihah & juga Puan Aidah, yang bertungkus lumus di dapur. :p

Sedap?
Baik ko cakap sedap!!
Kang tak pasal-pasal kena tido kat luar :p

thumbs up

Dah la melepak je kat 'rumah'.
Baru plak tu melantak nasi tomato.
Gigih lagi tu nak sediakan makanan untuk minum petang pulak.

Dah ramai-ramai camtu, malas lak ako nak menyibukkan diri.
Sekadar jadi pemerhati di tepi saja la ye.

Siap!
Popai berintikan isi ketam.

Nyummm nyumm!!
Disulami plak dengan air teh Ahmad London berperisa peach.
Lagi bertambah suppppperrr POWER!!

Tapi lagi sedap bila cendol kat tepi.
glurpp... glurpp....

ahhhhh puas!!!

Ahad, 24 Okt.
Bekfes ..

Lebihan nasi tomato semalam kita kasi modified sket.
Terus terpikir nak buat nasi goreng aje.
Bahan-bahan pun ada, so tung tang tung tang, siap sudah nasi tomato goreng! :p
Jadi la, tak yah nak bazir-bazir.

Goreng roti pratha aka roti canai instant.
Cicah sama kari ayam.
Marbeles!!

Kenyang!
Memang percotian melantak aje la kisah nya ni.
Tapi cukup memuaskan.


Dia dan anak-anak.
Kisah nya, memang percotian ini hanya untuk owang pompuan dan anak-anak sahaja!

Dan dia la yang telah berjaya mendapat resort itu!!
Terima kasih kak aidah.
Kerna tanpa ajakan mu, takde la peluang nak merehatkan diri ke situ ;-)

Hanya kami yang mampu!
Hanya kami yang berjaya!
Yang lelain, lain kali sila usaha untuk turut serta ya ;-)

Dan ada member bertanya di FB.
Di mana kah resort itu?

Oooo itu adalah resort untuk staf dan ahli keluarga sahaja.
Murah dan berbaloi-baloi.
Cuma nak dapat tu yang erkkkk susah nak kata!!

Terima kasih sumer.
Terima kasih daun keladi, 
next time kita buat lagi!

Nota Jemari: Malam hari , dinner plak kat Hotel Istana.. adoiyai moncet bertambah2

Friday, October 21, 2011

PD.... Aku Cabar Kau!!!!

Tetiba guna tajuk cenggitu.
Teringat lak zaman muda mudi bercanda di pantai port dickson.
Hahahah Puan Ila, Puan Shida, En Azman, kowang ingat lagi tak nostalgia itu???
Rindu nyaaa kan!! ;-)

Ok jom citer xtvt wiken ako dan mereka.

Sorang kakak opis ako ni dapat resort opis kat Port Dickson.
Sebabkan laki dan anak dia x moh pegi, maka mengajak la kami ke sana.
Pucuk dicita ulam mendatang, owang dah ajak takkan nak tolak.
Lantas, bersepakat la kami untuk bercuti bermai-ramai di hujung minggu ni ke pantai port dickson.

Plan nya memang ramai juga yang nak join tapi last minit hanya kami berempat je la yang berjaya meloloskan diri ke sana.

Arini ako dan kakak itu half day petang.
Lepas amek anak dia kat Pantai Dalam, terus kami ke Nilai.
Menyinggah ke Tesco Nilai.
Sebab plan nak masak, konon nya la, maka 'berbelanja' sedikit barang keperluan untuk dibawa ke PD.

Lama juga sesi soping menyoping kat tesco tuh. Sedar tak sedar dah pukul 5 petang.
Hujan yang melebat sungguh!! 

Soping keperluan macam nak duduk sebulan kat sana.
heheh..

Gerak dari Nilai ke PD tepat jam 6 petang.
Hujan masih galak membasahi bumi.

Bukan takat beli barangan keperluan je, barang2 yang dibawa dari rumah pun dah macam nak duduk PD seminggu. Padahal 3H 2M je pung :p

Itulah klu nama pun 'pompuan'.
Klu boleh sumer nak dibawa nya.
Jangan tak tau, toto dan bantal pun ako hangkut sekali.
Ye la takut tak cukup plak 'tempat tido' untuk kami berempat dan budak-budak.

Klu arwah MAK masih ada, klu dia tgk keadaan kitorang yang sarat padat camtu, musti dia akan cakap, "macam pundong berjalan" ...

erkk ok siyes ako x tau apa menatang 'pundong' tu..
erkk 'pundong ke kundong' ke ako pun x pasti tapi bunyi nya ada lah dong dong jgk... hehhe

Jam 6 petang dah gerak ke PD.
Hujan sepanjang jalan.
Kete memang banyak tapi seb baek bukan jenis jam yang berhenti-henti.
Lebuhraya masih 'smooth' aje perjalanan nya.

Alhamdulilah selamat sampai kat PD lebih kurang jam 7:15 malam.

Sampai-sampai je resort, terus kemas pape yang patut.
Sesi masak memasak pun bermula.
Menu dinner malam ni adalah megi goreng ala chef retna!
Hahah tetiba jadi bidan terjun, jadi tukang masak plak.
Sedap tak sedap belakang citer.
Bila perut dah lapar, apa depan mata, telan je la.

Tadaaaaa....!!!
Siap sudah!
Simple tapi cukup buat selera bertambah-tambah.

Nyum nyum...
Jemput makan sumer.
Bismilahirohmanirohim.....

Dah tengah malam ni, mata sudah mau lelap.
...esok kita sambung xtvt di PD plak ye ;-)

Nota Jemari: Ladies wiken ;-)

Thursday, October 20, 2011

Tahniah!

Bila dah ujung-ujung tahun ni,
bila tiba je cuti sekolah,
konpom ramai yang akan buat kenduri kawen.
Tak lupa juga yang sibuk buat kenduri berkhatan.

Dan ako tak berkecuali juga mendapat jemputan.
Bukan jemputan berkhatan tapi jemputan meraikan raja sehari.

Terima kasih la buat en Shaizhar dan pasangan nya cik Nazuha atas kad jemputan yang ako terima selasa lepas.

Dengan satu soalan, "eh eh ko dah nak kawen ke shai??? oh tidakkkk!!!" :p

Dan tak lupa terima kasih juga kepada cik Umie dan pasangannya en Syam atas kiriman kad jemputan malam tadi.

Harap-harap takde halangan la ye nak datang ke kenduri kowang sok!!
Tahniah lagi sekali!
Harap sumer yang dirancang berjalan dengan lancar ;-)

Nota Jemari: OK, jangan tanya!!!! huhu  ----- cilok gambar ye en shai :p

Wednesday, October 19, 2011

Jawapan bila nak kawen


Skema jawapan kpd soalan cepucemas (bila nak kawen?)

Kenapa Lambat? 
✔ Kerna Allah tahu masa yg tbaik utk ku.

Dah Berpunya? 
✔ Ya. Kerna setiap org tlh ditetapkan jodoh masing2.

 Siapa? 
✔ Nanti Allah akan perkenalkan kpd ku.

 Bila?
✔ Bila kami dah dipertemukan. InsyaAllah jemput dtg ke walimatul urusku nanti.


P/S: Jgnlah selalu btanya bila org tu nak kawen. Krn semua RAHSIA itu, tletak DI TANGAN ALLAH. 

Sampai masa Allah akan membongkarkannya. InsyaAllah.

Selamat Menjawap... Hihihi
Senyum tak perlu kata apa2. ^__^♥


Alhamdulillah... Silalah tag diri masing2 dan rakan2 kalian di gambar2 ini... Semoga kita semua sentiasa berada dalam rahmat serta redha Ilahi... InsyaAllah... Amiin ya rabal alaminnn.... ^____^♥

Nota Jemari: sumber dari FB

Mood GHAIRAH!!

Cop!!
Aisshh....  maksud GHAIRAH ako tu, ghairah terhadap BLOG sajo lorr!!

Ok, siyes.
Mood GHAIRAH nak menghapdet blog agak menurun sekarang ni.
Bukan takat hapdet, nak ziarah menziarah ke satu blog, satu blog pun agak cam suram aje.

TAPI....
Mood GHAIRAH ako akan muncul bila ako teringat kan MEREKA!!
Sungguh, mereka sumer telah membuat mood GHAIRAH ako menjadi-jadi semakin GHAIRAH!
Sangat teruja!

Terima kasih kowang.
Kerna cerita-cerita kowang la ako bole tersenyum setiap hari.
Kerna celoteh kowang juga la, buat hati ako terhibur.

Laaa... kowang tak tahu ke sape kowang??!
Iskk meh meh ako kenal kan.
Taadaaaaaa............

~ Beauty In Darkness
~ ChawaNna - Tales of Travelholic
~ BackpackerBusuk
~ kemang
~ kaki berangan : Jom Travel!
~ Janggeltrekker's Life
~ It's all about my life
~ Travelista Globetrekking
~ mY Story is on Lifetimes

..dan banyak lagi...!!

Ye ye sebab cerita-cerita travel kowang la skrg ni yang menarik minat ako untuk terus terus dan terus membaca!!

AKo skrg gigih dok skodeng entri-entri para PENGEMBARA DUNIA ni.
Macam-macam pengalaman dan pengetahuan derang kongsi.
Klu kowang minat TRAVEL, cuba lah masuk blog-blog derang dan baca kisah-kisah pengembaraan mereka yang penuh aksi & adventure!!

Derang memang KETAGIH melancong!!
AKo??
Tak mampu... sekadar mengikuti kisah-kisah mereka yang keTAGIHan!!
heeheh...

Jom skodeng!

Nota Jemari: tak kenal, tapi terasa macam dah kenal lama ;-)

Tuesday, October 18, 2011

Biqque's October Lucky Follower

Perghhhh lama gak tunggu.
Ingat kan dia dah lupa.
hehhee...

So, apa tunggu lagi.
Jom!
Macam biasa, "Biqque Lucky Follower" is BACK!!!


Apa tunggu lagi, jom join.
psstt psstt mana tau hadiah kali ni leh dapat dari trip beliau ke NZ tempoh hari  kan :p

Ok ok dah apa tunggu lagi.
Cepat, cepat, klik kat SINI!!
Konpom hadiah menarik menanti kowang tuh ;-)

Selamat mencuba nasib! *wink

Nota Jemari: Biqque, i dah join!!! hhehe ;)

Friday, October 14, 2011

Cinta Buku Lima

Cool la "Encik Mimpi" ni...
Jom layan kesudahan lagu "Cinta Muka Buku"..




Thanks En Mimpi, lagu anda membuatkan saya terSENYUM ;-)

Nota Jemari: Hiburan hujung minggu kowang ;-p

Tips Pilih Isteri (kalu ada niat nk tmbah isteri la)

haaa.. ni dia tips paling cun utk pilih bini..

Nak Pandai = Cari isteri cikgu
Nak sihat = Cari isteri doktor
Nak kaya = Cari isteri anak tan sri
Nak glamour = Cari isteri artis
Nak gaduh = Cari isteri samseng
Nak sembang = Cari isteri penceramah
Nak alim = Cari isteri ustazah
Nak gemuk = Cari isteri chef
Nak selamat = Cari isteri polis
Nak stylo = Cari isteri kaki shopping
NAK MAMPUS = Cari isteri muda yg 1 ofis dgn isteri tua…

Nota Jemari: muahahaha HEPI WIKEN!! ;-)

Apple Product in Family


SENYUM, tak perlu kata apa-apa.. ;-)

Nota Jemari: seb baek family ako bukan tergolong dalam ni.. :p SENYUM

Wednesday, October 12, 2011

Mak.....Siapa Bapa Kami???

Malam tu Mila baru sahaja pulang dari pasar malam. Setelah sampai Mila terus pergi kepada ibu dan abangnya yang sedang berehat. Lalu terjadi la perbualan antara tiga beranak itu.


Mila : Mak, Mila nak tanya sikit boleh tak..? (Sambil memandang tepat ke arah mata ibunya itu)

Mak : Hmm boleh...

Mila : Mak.. Boleh tak cerita pasal ayah kami? Mila nak tahu jugak siapa ayah kami.?

Abang : Ha ah, abang pun nak tahu jugak. Mak cerita la siapa ayah kami...

Mak : Eh.. apa yang korang cakap ni? Mak tak faham la.. Kamu berdua pergi tidur.. dah lewat ni..

Mila : Mak boleh tak jangan ubah topik? Kami serius ni...

Abang : Ya mak tolong la cerita betul-betul kat kami ni...

Mak : Ok baik lah..Sebenarnya kamu berdua bukan adik beradik sebapa.. Mila ayah lain, abang pulak ayah yang lain..

Abang : Ok kami tak kisah pasal tu... tapi mana diorang pergi mak?

Mak : Mak sebenarnya telah berzina dengan bapa-bapa kamu tu.. dan keluar lah kamu berdua. Hahaha (sambil ketawa)

Mila & Abang : Apa!? Jadi kami ni anak luar nikah la ya? Sampai hati mak buat kami macam ni. Mak ni ahli neraka!... Kami benci mak! Benci, benci!...

Mak : Kamu berdua jangan cakap banyak pulak! Kang mak hempuk kepala kamu berdua baru tau.! Kita ni kan KUCING!... Esok kamu berdua dah besar, kamu buat jugak benda ni....B0doh!

Mila & Abang : Owhh yeke?Miawwwwww.....

Nota Jemari: Dah dah gi wat keje :p .... release stress kejap!! ;-)

Tuesday, October 11, 2011

Kajian sudah bermula

Salam,

Dah seminggu tak hapdet.
Sekarang tengah bizi.
Bizi buat

kajian 'sejarah',
kajian 'geografi',
kajian 'kemahiran hidup'..

Naik muntah dah nak tgk 'paper work' ni.
erkk tapi ni baru permulaan!

Klu permulaan je nak muntah,
camne plak nak tgu sampai pertengahan dan penghabisan ni???

Adoiyaaaiii..

Walau camne pun, harap sumer nya berjalan dengan lancar.
Wish me luck! (hahah macam nak gi amek exam plak :p)

Nota Jemari: Klu ada cerita ako hapdet, klu takde, pepaham la ye ;-)

Wednesday, October 5, 2011

Perbezaan Antara Lelaki Dan Perempuan

1. Wanita menarik nafas lebih kerap daripada lelaki, manakala lelaki menarik nafas lebih dalam daripada wanita.
 
2. Sistem badan lelaki dan wanita pun tidak sama. Lelaki lebih banyak memerlukan oksigen berbanding wanita supaya mereka dapat menukarnya menjadi tenaga.
 
3. Kulit lelaki lebih kasar, kulit perempuan lebih halus.
 
4. Perempuan lebih halus suara berbanding lelaki yang kasar dan besar suaranya.
 
5. Lelaki memiliki tulang anggota yang lebih panjang berbanding wanita. Tulang wanita bukan sekadar lebih kecil malah susunannya berbeza disebabkan wanita diciptakan Tuhan dengan struktur tubuh bagi melahirkan anak.
 
6. Demikian juga pada segi psikologi, wanita secara umum lebih bersikap mudah mengikut kata hati, lebih berminat kepada cinta dan kasih sayang dan hubungan perasaan.
 
7. Apabila mengamati benda, kedua-duanya juga berbeza. Lelaki lebih menggunakan pengamatan tumpuan. Manakala wanita menggunakan lebih pengamatan luas dan membesar. Pengamatan lelaki ibarat cahaya laser yang menumpu kepada sesuatu objek. Manakala, pengamatan wanita ibarat lampu suluh, yang membuka; menampakkan banyak benda. (wanita ada 1 akal 9 nafsu)
 
8. Wanita mahu mengambil tahu semua perkara. Daripada perkara kecil sehingga perkara besar..daripada langsir rumah jiran warna apa hingga gaji jiran tu sebulan berapa ribu. Sementara lelaki hanya menumpukan kepada matlamat utama;
 
9. Cuba perhatikan kepada wanita, apa yang mereka bawa apabila berjalan keluar rumah. Tengok sahaja pada beg tangan mereka. Lebih besar daripada lelaki. Lelaki membawa beg kecil sahaja. Di dalamnya hanya ada lesen kenderaan, duit, surat-surat penting dan kad kredit bank. Dalam beg tangan wanita semuanya ada. Di dalam beg tangan perempuan ada dompet duit, kad kredit, buku bank, buku cek, ada alatan make-up, cermin, sikat rambut, tisu muka, pengetip kuku, kunci pen, pensel, ubat sakit kepala, gambar suami, gambar anak, cermin mata hitam, buku telefon, tuala ehem.. ehem...dan macam-macam lagi.
 
10. Kenapa sedemikian dilakukan oleh wanita? Jawabnya kerana wanita memikirkan pelbagai kemungkinan perkara yang boleh berlaku. Mereka lebih peka, apabila sesuatu terjadi, persediaan sudah pun dilakukan. Ini bermakna pemikiran dan penumpuan wanita lebih lebar.
 
11. Pada lelaki, cukup dengan lesen memandu dan duit. Sebab mereka mahu sampai ke matlamat. Duit untuk membeli. Lesen memandu supaya selamat daripada disoal polis.
 
Demikianlah perbezaan yang wujud antara lelaki dan wanita. Kerana itu, tidak hairan apabila suami isteri ini melihat banyak perkara secara berbeza. Urusan-urusan rumah tangga kadang-kadang ditangani secara berbeza. Contohnya, suami isteri yang kedua-duanya bekerja, mereka terpaksa keluar dari rumah awal-awal pagi.
 
Dalam banyak hal, wanita bekerja yang paling kerap bersungut. Suaminya, apabila keluar sahaja dari rumah, yang dibawa hanya kunci kereta, masuk dalam kereta dan hidupkan enjin, kemudian tunggu isteri. Matlamat mereka ke pejabat. Manakala si isteri, memikirkan apa yang anak bawa ke sekolah, baju di ampaian siapa hendak ambil, anak belum pakai baju lagi, anak belum makan lagi. Kalau bolehnya, dia mahu memikirkan semua benda, kerana padanya, apabila sesuatu terjadi, bagaimana kesudahannya? Biar lewat ke tempat kerja, asalkan semuanya beres.
 
Apabila si suami dan si isteri ke kompleks membeli belah. Si isteri, apabila masuk sahaja ke pusat membeli belah dia melihat banyak benda dahulu, satu persatu, perlahan-lahan, dari atas ke bawah, kain ini dipegang, diperhatikan digeselkan. Kemudian pegang pula kain lain, selepas berjam-jam barulah dibuat pilihan membeli.
 
Pendek kata, si suami yang menjadi pengikut setia mudah bosan. Bagi lelaki apabila hendak membeli sesuatu, terus dituju ke tempat yang ingin dibeli dan membeli. Membeli belah pada lelaki tidak mengambil masa yang lama seperti perempuan.
 
Contoh-contoh tersebut menunjukkan wanita mengamati sesuatu berbeza daripada lelaki. Sebab itu, jangan bergaduh selepas membeli belah, jangan bergaduh ketika mahu ke tempat kerja. Si isteri jangan putus asa apabila melihat si suami yg apabila keluar sahaja dari rumah terus masuk kereta tanpa mengangkat botol susu anak, kain lampin anak, dan berbagai lagi untuk dibawa ke rumah pengasuh.
 
Akuilah kita berbeza. Perbezaan bukan untuk bermusuh, sebaliknya bagi saling membantu dan berkasih sayang. Kerana kita berbeza, kita lebih berkasih sayang.
 
Jangan disebabkan perbezaan pada cara berkasih sayang antara lelaki dengan seorang wanita, maka timbul krisis rumah tangga berpuluh tahun. Tentulah kerana perbezaan yang ada antara kita itu, maka kita lebih berkasih sayang.
 
Kerana itu, kita berbeza supaya saling sayang menyayangi.

Bila naik kapal torobang..

Dapat satu email ni yang dihantar oleh en Yazrul.
Dan ako rasa isi kandungan nya, walau cinonet je pun tapi sangat bermakna dan berguna untuk tatapan kowang sumer. Jom baca apa yang ako pelajari dari email tersebut.

"Assalamualaikum,
Nak tanya kepada tuan2 Pilot terutama Heezal dan Mahmud. Pilot lain boleh juga....
1) Kenapa bila kapalterbang nak landing mesti padamkan lampu?
2) Kenapa bila kapalterbang nak lending mesti tingkap dibuka?"

Jom kita tengok apa jawapan para pilot atas soklan di atas.
1) Padam lampu utk night landing so yr eyes are adjusted in case of any emergency, you can make a fast and safe evacuation.
2) Tingkap buka so u can see outside and surrounding area in case you need to get out of the plane in emergency 
So pasni, harap kowang paham la ye.
Dan bila stewardess or steward soh naikkan kusi dan buka tingkap, jangan plak kowang maki hamun or ngutuk tak sudah-sudah. Sumer perkara yang kita buat musti ada sebab musabab nya, betul tak?!

Satu lagi ako nak kongsi.
Slalunya ako ni klu naik kapal torobang, musti ada masalah kat dalam tinger.
Akan rasa saket macam nak pecah gegendang tinger tu.
So, slalunya ako akan cepat2 kunyah sumting or ako sumbatkan tinger dengan earphone.
Paling tidak pun, ako akan cecepat tutup mata dan buat taik mata.
Muahahah itulah sebab nya nape setiap kali ako naik kapal torobang, ako mudah sangat terlelap.
Alasan nya sebab ako nak lari dari terasa saket dalam tinger.

Ako ni kan ada masalah dalam tinger.
Lubang gegendang ako sangat la kecik.
So, bila terkena tekanan udara yang tinggi, maka harus la ako terasa macam nak meletop tinger ni.
Bila rasa nak meletop, mula la mata dan idong pun nak berair juga.
Saket!!

Untung betul kowang yang takde masalah macam ako.
Nak terbang lelama sangat la macam, "oh heaven!!"
Pape pun, ke mana kowang pegi, just enjoy urself ;-)

Nota Jemari: sharing is caring

Tuesday, October 4, 2011

Bantuan sudah sampai

Bantuan pertama sampai jam 10 mlm tadi.
Percubaan bantuan pertama, tidak berjaya!

Penat!

 Kisah rim si putih ni ada lain macam sket.
Lubang yang nak buka skru rim tu ada macam payah sket.
Jenuh juga la nak membuka nya.

Klu tenaga jantan pun x dapat nak buka, apatah lagi tenaga seorang wanita seperti ako.

Maka, dengan segera mendapatkan bantuan kedua.
Tipon syarikat insuran kereta kowang.
Macam ako, pakai Takaful Ikhlas, maka ako call la bebas tol takaful yang 24hrs itu.

Alhamdulilah, bantuan kedua sampai lebih kurang jam 11 malam. 

Klu guna 'senjata' persendirian si putih, konpom sampai ke sudah memang takkan berjaya punya.
Nasib baik lah bantuan kedua membawa segala peralatan yang diperlukan. 

Taadaaaa..... si kuning kembali menakhluki si putih.
Selesai segala bantuan tepat jam 11:30 malam.

Phew, walau tak 100% lega tapi ok la untuk sementara waktu ni.

Terima kasih pada bantuan pertama & kedua.

Nampak gaya kena tukar seluruh 'kaki' si putih ni.
Rim pun sudah bengkok..
Isskk... terduduk kejap!

Nota Jemari: jeling jeling buku akaun.. keting! keting!

Putih oo Putih

Asal la time-time gini ko wat hal plak ni?!!!!

Balik dari opis tadi, drive mcm biasa.
Terlanggar lubang, pastu rasa stereng cam dah sengget sebelah.
Ok lagi tetap meneruskan pemanduan.

Tapi rasa dalam hati cam x best nak drive.
Sampai je rumah, terus check.

 Pancit!!
Erkkk check punya check, ghopenya tayar terkoyak panjang plak tu.
Ermmm.... termenung kejap depan tayo tu.

Garu-garu kepala.
Tetiba cam semangat lak nak buka tayar tu.

Ye la, klu nak tunggu 'bantuan' sampai, sian plak kat tayar tu terpenyek lama.

Baru cuba nak naikkan si putih , tak sampai soploh minit ako dah tercunggap!
Ketat!
Adoiiyaii... sesak napas dibuatnya.

Ye la baru sedar tenaga seorang wanita.
Kuat mana la sangat kan.
Baru la rasa betapa di saat-saat genting camni, ako perlukan LELAKI..

Erkk.... nampak gaya kena cari stok LELAKI.
Bila stok dah banyak, senang sket 'bantuan' datang, betul tak?!
hehehe...

Adehh dehh...
camne nak setel ni ek?
Konpom tayar kena beli baru.
Klu nak pakai yang baru, takkan nak beli sebelah je kan?!
Harus la seimbang, so kena la beli sepasang sekali.

Masalahnya duit utk satu ketul ada la.
Yang lagi seketul mana lak nak cekau??

TING!!
Kena wat muka kesian ni.

Bantuan oo bantuan..
bantuan camne yang akan muncul ye?

Nota Jemari: tukar si putih? ermm...

Monday, October 3, 2011

Pisang mana pilihan hati?

Jamuan minum petang sempena besday 'gal' dan besday 'boy'.
Nama pun minum petang, maka harus la makan pun yang ringan-ringan aje.
Dalam ringan-ringan tu pun, boleh plak TERorder sampai 2 jenis pisang.

Antara pisang-pisang itu, yang mana satu pilihan anak tekak??

 Ako tak tahu nama pisang ni.
Hehehe tapi yang ni jenis pisang yang kecik-kecik.
Ako ingatkan pisang 'awak' yang rasa manis2 tu tapi bukan.

 Yang ni plak pisang apa ntah.
Panjang sket daripada pisang kat atas tu.
Ako kira pisang jenis ni ada kelat-kelat sket.
Memang ako tak makan.

Kowang suka pisang jenis kelat?

Pisang ni macam sudah kecut gitu.
Erkk yang ni macam ada rasa masam-masam sket.
Suka yang masam?

Kelat ke masam ke,
ako tak makan.
Cuma makan pisang 'awak' je sebab rasa nya manis dan rupa nya yang kecik molek je. ;-)

Tetiba terselit keladi.
Ermm... klu ada sukun goreng, sedap la juga kan.

Pape pun, rezeki orang nak bagi.
So, telan je la.

Terima kasih daun keladi.....

Nota Jemari: makan, jangan banyak songeh!

Hepi Besday!

Nari ada 2 orang staff yang menyambut besedei.
Satu yang muda, satu yang kurang muda..
Petang tadi ada plak yang nak membelanja minum petang sempena besday mereka.
Alhamdulilah, murah rezeki nama nya tu.

Kek juga disponsor oleh tukang banjer.
Sedap.

Selamat Hari Jadi Faisal,
selamat panjang umur, Kak Ani.
Moga murah rezeki mereka.

Amin

Nota Jemari: makan lagi... biasa nama tu ;-)

Aktiviti Sabtu & Ahad

Sabtu pagi ako sempat menyinggah kejap ke Dataran Mentari di Sunway atas urusan peribadi.
Selesai urusan terus kami ke cheras untuk menghadiri jemputan kawen seorang teman.

Bersama Kak Aidah memenuhi jemputan mereka.
Terima kasih Zila & Zul.
Kelaparan kami berbaloi dengan makanan-makanan yang terhidang.

Selamat Pengantin Baru buat kalian.
Moga bahgia hingga akhir hayat.

Tahniah!! :-)

ps: sweet je kapel ni kan.

Hari Ahad plak memenuhi jemputan cousin yang satu ni.
Ater pestime nak menjunjung titah ke teratak beliau.
Jemputan 'raya' kisah nya.
Tak kisah la kan, walau raya dah abesh tapi tak salah kan nak wat makan-makan.

Thanks Aye.
psstt pasni konpom ako tak sesat lagi bila g umah ko ye :p

Nota Jemari: selesai... 

Annivesary

Daisypath Anniversary tickers