Followers

Thursday, April 26, 2012

NZ Trip: Canyon Swing @ Queenstown (Day 5)

Lepas main shotover jet, kitorang menunggu van yang akan bawa kitorang ke tempat aktiviti seterusnya. Ekceli plan asal si murshi dok ajak buat bungee jumping. Tapi setelah bertanyakan mereka yang pakar, derang suggest kitorang buat canyon swing ni. Swing ni masih baru lagi. So rasanya tak ramai sangat yang tahu.

Shotover Canyon Swing - 'the World's highest cliff jump'. Jom baca sket info yang ako copy daripada website http://www.canyonswing.co.nz/.

home-hed-allabout
We have built a platform on the edge of a cliff 109m/360ft above the Shotover River. At the platform you are fitted into a seat and chest harness and connected to the jump ropes. This harnessing configuration keeps your arms and legs free throughout the journey and enabling you to safely depart the platform in any position imaginable. Gravity does the rest.
home-hed-rush
Definition: Highly adrenalinised sensation that is created by the unique combination of natural geography and ingenuity.
The rush starts at our platform as you leap or launch from the 109 metre high cliff edge. Gravity accelerates you for 60 metres of freefall just metres from the vertical cliff face. Reaching speeds of 150kph as the canyonous rocks rush towards you before the ropes smoothly swing you past. Whatever your jumpstyle this is 200 metres of very scary CANYON RUSHTM – additional underpants recommended.
home-hed-exp
At Shotover Canyon Swing no one’s pushing you through at breakneck speed. With each trip limited to 11 passengers (including space for spectators) there’s no rush and no crowds. You’ve time to soak in the surroundings – one of the most spectacular valleys in the region; to chat with your driver – who’ll act as host throughout the trip; and to have fun without felling pressured. Your jumpmaster will expertly “manage” your fear factor while ensuring your enjoyment. Whether you’re confident or timid we know exactly how to ensure you have a great time.


home-hed-style
Launching yourself from 109 metres into a canyon is a scary move. With over 70 different solo and tandem jumpstyles we can expertly manage the scariness for everyone – from knitting nana’s to adrenalin junkies! All these different styles are made possible by the unique combination of our chest and seat safety harness, cliff top platform, special release mechanism and a whole lot of product sampling!!



Memandangkan tempat swing ni kat ujung 'dunia', kat tepi lereng bukit so kita kena berjalan la sket tuk ke tempat yang sepatutnya. Tapi sebelum tu, klu kowang rasa nak terkucil ke nak terberak ke, better la kowang buang dulu hajat tu ye. Coz kat bawah sana memang takde toilet dah.



Sampai je kat hentian pertama ni, perkara pertama kena buat, dia soh kita timbang berat. Kemudian dia bagi satu borong (surat akuan) untuk diisi. Ye la kat dalam surat tu, ko isi lah contact no orang yang boleh dihubungi (selain yang holiday ngan kita waktu itu) supaya klu anything happen senang derang nak contact.

Nampak tak apa yang mamat tu tengah buat kat tangan ako?
Dia tengah lukis sesuatu.
Ekceli dia tulis berat kita tapi sebab derang kreatif, nombor berat tu terus jadi satu lukisan.


Ini bukan tangan ako.
Klu ako tempek kang kowang tahu plak berat ako.
hahaha .... Setiap orang akan dilukis dengan gambar yang berlainan.
Macam ako punya akan jadi gambar ikan.
Macam dalam gambar tu, klu kowang peratikan, adalah macam muka bear, kan?!
Kreatif tak?!


Ok masa ni dah ready nak turun ke hentian kedua.
Debaran dah mula terasa.
Dag dig dug!


Sangat tinggi!
Berhati-hati menuruni tangga untuk ke hentian kedua.
Masa ni, hanya mereka yang nak buat canyon swing sahaja dibenarkan turun sampai ke bawah.
Pada yang tak nak buat, kowang duduk je la kat hentian pertama tadi.
Jangan risau, memang kowang boleh nampak kami yang tengah terbuai-buai kat tengah cerun bukit tu.


Begitu la ghope 'pondok' tempat kita 'menerbang'kan diri.
Dalam pondok tu lengkap arr dia punya peralatan security.
Siap pasang muzik kekuat lagi tu.
Konon takmoh bagi kita gemuruh sangat.


Dua orang mamat yang bagi arahan kat kita ni sempoi giler.
Derang banyak tolong kita jadi x stress or nervous.
Ako respek kat derang. Dalam seminit je kenalkan diri, derang dah bole ingat setiap orang punya nama. Ako plak sampai la ni tak ingat dah nama derang berdua. hahaa adakah faktor ke'matang'an membuatkan ako cepat lupa dah ek? :p

Jom tengok beberapa keping gambar yang ako buat untuk pertama kali.
Ok ekceli pakej yang kitorang amek, dia bagi 2 kali percubaan.
So, yang pertama ni sebab ako masih takot-takot lagi, maka ako decide nak buat penerjunan berduaan.

Giler scary ako masa ni.
Ater pestime kan.
Tambah plak ko kena tengok dan nampak apa yang ada kat depan mata ko.
Macam nak gugur jantung dibuatnya.
Kejung kaki tangan masa tali dilepaskan.

Ready.....
1...2...3....

Arghhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!
Tak payah cakap la betapa kuat nya jeritan kitorang time tu.
Rasa-rasa nya dalam ramai-ramai yang buat aritu, sore kitorang berdua la paling kuat.


Selagi tali tu bole dipegang, gigih kukuh kuat ako memegangnya.

Bukan main suka lagi derang lepaskan kitorang.
Cisss....
Kowang nampak x kitorang kat mana?
Gigil OK gigil dah time tu.
Tapi bila dah selamat buat hayunan kat bawah tu, dah rasa kurang sket gugupnya.
Rasa seronok plak!!


Sebab rasa seronok, ako beranikan diri tuk cuba kali kedua plak.
Kali ni ako teruja nak terjun secara membelakang.
Bila terjun terbalik ni kurang la sket takutnya sebab ko x nampak apa yang ada kat bawah tu.


Masa ni ako ingat dia nak lepas kan dah tali ako.
Gigil.... Apa tak nya, sebab dia soh ako berdiri betul2 kat ujung dan soh renggangkan badan ke belakang tanpa pegang pape.
Taaakoottt Ok!!


Nak soh amek gambar ghope nya.
Kusss semangat ahkak!!

Pastukan alih2 betul-betul dia lepaskan ako...
Arghhhh...........
erkk ako jerit ke tak ek masa ni?
Hahha klu nak tahu sila tengok video k.





Ada banyak cara kowang leh buat untuk terjun.
Kowang leh pilih cara macam mana kowang suka kat website ni http://www.canyonswing.co.nz/jumpstyles/

Pada kowang yang belom tengok video canyon swing ako ni, kowang leh klik je kat link ni.


Time ni dah kena tarik naik.
Berat plak ako rasa sbb lama benor derang nak tarik ako naik.
hahaha...


Hepi tengok balik video yang di amek oleh cik fara tu.


Hepi!!!
Puas!!
Takpe fara jadi supporter pun rasa puas!
haha...



Yeah, we did it!!!
Ako respek kat minah yang tengah-tengah antara ako dan murshi.
Dah la travel sengsorang.
Dia pun macam kitorang juga la, pestime nak buat mende alah ni.
Sebab dia sorang, so kena la bagi semangat kat dia.

Yeehaaaaa!!!
Akhirnya impian terlaksana.
Ni derang hantar kita kat kedai derang la.
Masa kat atas tadi, lepas je abes buat swing tu, dia ada soh kita pilih gambar atau video mana kita berkenan. Bila dah pilih, derang akan bagi kita cd.
So, kat bawah ni la tempat kita buat pembayaran pakej gambar dan video yang kita pilih tadi.

Dan lepas ni murshi, no more bungee jumping.
Kena cari aktiviti lain yang lagi extreme.
Hahaha...

I am proud of myself!!!

Nota Jemari: Rasa nya klu soh buat lagi, dah x moh kot haha.. nape ek? *no komen

Monday, April 23, 2012

NZ Trip: Shotover Jet @ Queenstown (Day 5)

Morning!!!
Hari kedua di Queenstown.
Malam tu memang nyenyak tido sampai malas sungguh nak bangun pagi tu.

Bersiap-siap jam 9 pagi.
Terus kitorang cari tempat nak beli tiket untuk aktiviti hari itu.
Fara bawa kami masuk kat satu tempat ni.
Kira kedai untuk booking pape aktiviti yang boleh dibuat kat Queenstown.

Kat sana, memang banyak tempat yg kowang leh cari untuk beli tiket.
Pepandai la kowang cari dan survey tempat mana yang bagi harga murah.
Ako lupa nama tempat yang kitorang beli tiket tu.
Tapi yang pasti kita amek pakej untuk buat shotover jet & canyon swing yang berharga lebih kurang NZD300 sorang.

~WOW, excited dah ni!!~

Aktiviti kitorang start jam 11 pagi.
Kitorang diarahkan untuk berkumpul kat "station building" nama tempat tu.
Kowang boleh booking tiket kat situ juga.


Ni ako bagi map untuk ke Station Building tu.
Sorry la klu tak clear. Itupun ako amek dari website dia.


Dari station tadi, kitorang dibawa menaiki bas untuk ke tempat shotover jet, 'the World's most exciting Jet Boat Ride'.


Derang bagi baju 'ujan' kaler hitam tu dan juga jaket keselamatan.
Tak sempat nak buka baju sejuk ako kat dalam, sudahnya berlapis2 ako pakai aritu.
Perghhh giler tebal dan rasa 'besar' sesangat.
Jangan risau, derang memang ada sediakan locker untuk letak barang2 personal kita.
Cuma tu la, derang ni cepat dan tangkas.
Takde masa ko nak pikir nak buka baju panas ke, nak pegang apa ke.
Zap zoop zap... sepantas kilat kita pakai jaket dan terus dia soh kita beratur kat tepi jeti.


Shotover Jet is the only company permitted to operate in the spectacular Shotover River Canyons. It's a thrilling ride - skimming past rocky outcrops at close range in your Shotover Jet 'Big Red', as you twist and turn through the narrow canyons at breath taking speeds. And a major highlight - hold tight for the world famous Shotover Jet full 360 degree spins! 


Yeehaaaaa!!!
Spin 360 darjah..
Giler best!!!
Klu soh naik banyak kali pun rasa nya x buhsan.
Klu dapat geng2 yang sekepala dalam bot tu lagi la havoc!!

Ako rasa dalam 20-30 minit kot pengembaraan kita dengan bot tu.

Kapel yang dok sebelah drebar tu jenis tak banyak cakap.
Kapel dari india yang dok sebelah ako tu plak, punya la pot pet pot pet yang laki nya tu.
Tiga laki mat saleh dok belakang ako tu pun x banyak cakap. Apatah lagi nak buat bising.
Yang belakang sekali si murshi ngan fara, lagi arr ako x dengar sore derang tapi ako pasti derang pun menjerit sakan macam ako kat depan ahahahaha...!!

Ako rasa sore ako je yang terlebih jerit dalam bot tu.
Ye la kan, bende enjoy dan fun, klu x menjerit x seronok la pulak.
Tapi jerit-jerit ako pun still kontrol lagi la ye klu nak dibandingkan mamat india sebelah ako tu... perghh lagi arr bingit klu dengar sore dia hahah..

Laayan aje la!

Sape yang dok tepi memang akan kebasahan la.
Sedangkan ako yang duduk kat tengah pun bole terasa basah, apatah lagi derang yang dok paling tepi, konpom lagi basah. Tapi basah-basah pun kat luar je la sebab kita kan dah pakai baju ujan sebagai cover ;-)


Tak dapat nak pandu bot tadi, kita jadi 'pemandu' kat kaunter dia je la ek.


Pandangan dari atas.
Kat bawah tu la tadi jeti tempat kita naik bot.
Ekceli bawah tu sungai je pun.
Cantek sungai derang.


Kebulur dah time ni.
Apa taknya dari pagi x sempat nak breakfast.
Ini pun kebetulan kami sempat 'tapau' je sandwich sebelum bertolak ke tempat jet bot tu.


Dah dah, moh kita balik.
Ada lagi satu lagi tempat kita kena pegi lepas ni.
Selesai urusan pembelian cenderahati, gambar n sewaktu dengannya, terus kami ke tempat menunggu van yang akan membawa kami ke tempat untuk buat canyon swing plak.

...bersambung k

Nota Jemari: senyum seronok..

Sunday, April 22, 2012

NZ Trip: Queenstown (Day 4)

Penat balik dr NZ aritu masih x ilang lagi, ni pun baru je balik dari Langkawi, bertambah-tambah la penat. Ok jom kita sambung hari ke empat plak.

Perjalanan pagi itu adalah menuju ke Milford Sound melalui Te Anau iaitu satu-satu nya jalan yang harus dilalui untuk ke sana. Perjalanan dari Invercargill ke Te Anau mengambil masa lebih kurang 2 jam gitu. Kami sampai di sana lebih kurang jam 5.50 pagi. Memandangkan perjalanan ke Milford Sound takde stesen minyak, maka kami cadang mau mengisi penuh minyak kat pekan Te Anau tapi disebabkan kami sampai terlalu awal, maka stesen minyak masih belum dibuka lagi. Masuk simpang pertama ke pekan Te Anau, kami nampak satu bakery sudah dibuka. Membeli sebuku roti kosong buat bekalan pagi tu. Tanya kat tokei bakery tu, kata nya ada satu je petrol pam area situ. Jadi plan tido aje la kat petrol pam yang kitorang nampak tepi jalan tadi, so senang bole tahu bila derang dah buka.

Terjaga lagi 5 min ke jam 7 pagi. Petrol pam nya masih x buka lagi. Cuak sudah, apa tak nya ada lagi 2 jam perjalanan untuk ke Milford Sound. Sudah la cruise kami pagi tu yang pertama pada jam 915 pagi. Sebab nak membuang air, maka tergerak la kami untuk mencari toilet.

"Eh tu ada stesen minyak dah buka la!!"

Cissss........ ingat kan satu ghope nya ada 2 petrol pam kat situ.
Bergegas kitorang ke sana.
Alhamdulilah selesai segala hajat, setel isi minyak, terus kami pecut ke MS.
Jalan ke MS sangat lah sunyi sepi di waktu pagi. Ater kiri kanan pokok-pokok menghutan aje..
Jalan yang agak curam menuruni bukit dan bersimpang siur.

Kami tiba di parking MS lebih kurang jam 8.45 pagi.
Berlari-lari kami ke tempat cruise, konon nya takut dah terlambat.

Milford Sound is by far the best known of all of the fiords and the only one that can be accessed by road. It is approximately 16km from the head of the fiord to the open sea, which means visitors can comfortably travel the length of the fiord to open ocean and return on one of the many cruise options available in 1½ to 2 hours cruising time.
Visitor to Milford Sound will not be disapointed. It is truly spectacular, with scenery that has remained unchanged throughout the ages. In 1883 Explorer James Hingston wrote "For thousands of feet upwards the eye looks upon straight cut rocky frontages, not worn smooth by time, or by wind or water, but as sharply defined and as fresh looking in all respects as if riven asunder but yesterday by the stupendous wedges of Titanic Masons.“ James Hingston 1883


~sempat tiba di pintu masuk bangunan cruise MS~

Wet or fine, Milford Sound is incredibly grand. Mitre Peak magnetises photographers, and the fiord’s sheer cliffs excite both admiration and apprehension.


Kitorang amek Jucy Cruize, dapat harga promosi NZD55. Cari-cari kat internet, harga yang ditawarkan paling murah antara yang lain. Tapi itu untuk cruise yang di awal pagi la ye. Dah booking sesiap masa kat Msia, so sampai sana just tukar ke boarding pass dan derang bagi FREE muffin atas kapal.


Cruise kitorang antara yang terkecil kat situ.
Jadi laaa... Nak naik yang besar-besar, ahkak tak mampu dik non oiii..
Lagi pun sekadar ko nak menikmati keindahan bukit bukau, air terjun, gunung ganang saja kan.
Memadai je naik yang sedang-sedang elok cruise nya tu.

Tapi kowang bole je pilih cruise yang lelain.
Maybe klu berkemampuan lebih, naik la yang 'lebih' bayaran dan 'lebih' keselesaan nya. ;-)

~Ruang paling atas~

Keadaan dalam cruise.
Cruise ni ada 3 tingkat. Kitorang duduk paling atas.
Masuk kat dalam (tingkat atas sekali) ada ruang duduk.
Turun ke bawah (tingkat 2), ada ruangan cafe.
Turun ke bawah sekali, ada ruang katil dan toilet.

~Ruang atas tempat pilot cruise~

~Ruang tingkat 2~

~Tingkat paling bawah ada satu katil dan toilet~


Boleh je duduk kat dalam.
Permulaan perjalanan, kitorang just duduk kat luar saja la.
Tapi takkan ko nak duduk je kan. Gi je la jelajah seluruh cruise tu.
Cruise kitorang tu ambil masa lebih kurang 2 jam la juga.

Tengok apa?
Tengok la pemandangan.
Terdapat lebih 1000 jenis air terjun kat situ.
So tak heran la klu sepanjang tu kowang akan sentiasa je nampak air terjun.
Cantek! Siyes cantek!


Memang la kat Msia pun kowang leh nampak air terjun tapi sebabkan kat sana derang memang memelihara alam semulajadi nya, itu yang buatkan lagi bertambah-tambah cantek ciptaanNYA.


Sejuk kat luar.
Derang ada sediakan air kopi dan teh.
Jangan lupa dapatkan sekali muffin dia.
Besar!! Besar sesangat muffin nya tu. Pekat, likat, lemak berkrim terasa ceklat nya.
Memang ko takkan dapat la kat Malaysia muffin cenggitu.
Memang kalah la muffin kenny rogers tu ek heheh..
(terlupa lak nak amek gambar muffin nya)


Fuh, lega! Pekena air panas dalam keadaan cuaca yang sejuk.
Nyaman!
Untuk berdeting memang sesuai sekali muahahaha! (motif ako soh berdeting?? hahaa ntah ek..)

~Subhanallah!~


Waterfall memang banyak.
Ni salah satu waterfall yang cruise bole datang dekat.
Ako frust sket part yang ni coz captain x alert pun dah dekat ngan waterfall.
So, waktu tu ako terkedek2 kat dalam dok nak amek ponco ni.
Tup-tup kuar je, dia dah gerak jauh dari waterfall.
Yang sempat snap tu pun, saki baki serpihan air je.
Ingatkan nak la juga dok betul2 bawah air terjun tu kan.
Ater beriyer2 dah bawa ponco tu tau. Sudah nya, dapat rasa sket je.

Otw balik ke Te Anau, ternampak plak signbod "Mirror Lake" ni.
Sebabkan dah tertulis kat situ 5 min je pegi-balik ke tasik tu, maka kami pun stop la sekejap kat situ.

Laluan ke tasik tersebut.
Nyaman je.


OK siyes x menjadi nak amek gambar tulisan nya tu!
Tengok la air nya tak tenang.
Berkocak-kocak.
Ako dah frust dah time ni. Berkali-kali amek, hasilnya tetap sama.
Maybe klu air tasik tu setenang cuaca nya, insyallah nampak la tulisan dalam air tu.
Takpe la takde rezeki kan. ;(


Cantek!!!
Cantek!!
Cantek!!

Tu je yang mampu ako cakap.

~Homer Tunnel~

The Homer Tunnel is a road tunnel in the Fiordland region of the South Island of New Zealand, opened in 1954. New Zealand State Highway 94 passes through the tunnel, linking Milford Soundto Te Anau and Queenstown, by piercing the Main Divide at the Homer Saddle.[1] It connects between the valley of the Eglinton and Hollyford Rivers to the east and that of the Cleddau to the west.
The tunnel is straight and was originally single-lane and gravel-surfaced. The tunnel walls remain unlined granite. The east portal end is at 945 m elevation; the tunnel runs 1270 m at approximately a 1:10 gradient down to the western portal.[2] Until it was sealed and enlarged it was the longest gravel-surfaced tunnel in the world

Tunnel ni sehala je.  
Masa pegi kitorang lalu, x pasan plak tunnel ni rupanya sehala.
Ye la awal pagi, mana le ada kete sangat pun.
Tambah plak tak nampak pape tanda yang menunjukkan soh benti ke hape.
Then otw balik, lalu lagi tunnel tu.
Masa ni baru la luas sket pandangan sebab dah cerah kan.
Dan masa ni la baru pasan tunnel tu sehala ghope nya.
Dan lagi, sebabkan sehala, tu yang ada trafic light kat tunnel.
Time menunggu isyarat hijau tu la memasing dok sempat kuar dari kete dan berposing.

~Kingston Flyer Steam Train~

photo from website http://www.kingstonflyer.co.nz

The Kingston Flyer is New Zealand's famous vintage steam train set in the spectacular mountain scenery of the Queenstown Lakes District. Travelling on the Kingston Flyer takes you back to the 1920's colonial era of romance and glamour. The sound and sight of The Kingston Flyer is something truly magical!

On da way ke Queenstown, ternampak signbod "Kingston Flyer Steam Train", so apa lagi kami pun menyinggah la ke situ. Masa kitorang sampai sana, train nya tak gerak pun. Maybe dah abesh waktu dia berkhidmat kot. Maka kitorang just snap2 gambar je la ngan ketapi lama tu.

Kepala ketapi stim.
Sempat la amek gambar kepala je pun.
Badan ketapi dah terpisah dah masa ni.
Tapi masa kitorang sampai tu, asap masih kuar lagi dari kepala ketapi tu.
Ako syak maybe ketapi ni baru sampai la kot.


Ini masih lagi perjalanan ke Queenstown.
Nampak tasik yang sangat besar.
Sebabkan sebelum-sebelum ni asek tak dapat nak pegang air kat tasik-tasik kat sana, so kebetulan tasik yang ini ada laluan ke bawah menuju ke laut. Tergedik-gedik kitorang park kete betul2 kat tepi air tasik tu. Akhirnya tecapai juga ako nak bermain-main dengan air tasik nya.

Sejuk!!
Hahah opkos la kan.
Jernih giler. Rasa nak terjun mandi je.
Tapi sanggup ke nak mandi dalam cuaca yang sejuk gitu??
Kejung la nanti weii!!



Lake Wakatipu is an inland lake (finger lake) in the South Island of New Zealand. It is in the southwest corner of OtagoRegion, near its boundary with Southland.
With a length of 80 kilometres (50 mi), it is New Zealand's longest lake, and, at 291 km2 (112 sq mi), its third largest. The lake is also very deep, its floor being as low as 100 metres (330 ft) below sea level, giving it a depth of between 378 metres (1,240 ft)[1] and 420 metres (1,380 ft) making it New Zealand's third or forth deepest lake and ranked 32nd[2]deepest in the world, putting it just behind Lake Hauroko-462m, Manapouri-444m, and possibly Te Anau-418m and Hawea-392m. It is at an altitude of 310 metres (1,020 ft), towards the southern end of the Southern Alps. The general topography is a reversed "N" shape or "dog leg". The Dart River flows into the northern end, the lake then runs south for 30 kilometres before turning abruptly to the east. Twenty kilometres (12.4 mi) further along, it turns sharply to the south, reaching its southern end 30 kilometres (19 mi) further south, nearKingston.


Ini Lake Wakatipu.
Tapi sebahagian je la ek coz ekceli tasik ni antara tasik terbesar kat New Zealand.


Kami tiba kat Queenstown lebih kurang jam 7 malam (waktu tempatan).
Kat sana, kami telah booking hostel absoloot sebagai penginapan kami selama 2 malam.
Harga semalam adalah NZD29 (female room).

"We’re only a hop, skip and jump away from all tour operation bus stops, and the main connector bus depot outside O’Connells Shopping Centre (on the corner of Beach Street and Camp Street)."
Absoloot Value Accommodation
50 Beach Street
Queenstown Town Centre 9300‎




Bilik dia best!!
Siyes best sesangat.
Ekceli sepatutnya kitorang sebilik dengan sorang member yang memang dah dok situ sebelum kitorang sampai lagi. Tapi ntah macam mana, ada salah faham sket masa check in, kitorang ditempatkan kat bilik yang lain. Syukur juga coz bilik ni memang kitorang x share ngan sape-sape pun. End up, kitorang pakat, tiga-tiga stay kat satu bilik ni je.

Puas hati!!


Puas hati sangat-sangat coz bilik kali ni sumer nya lengkap.
Tandas dalam bilik.
Tv pun dalam bilik.
Ada peti ais sendiri plak tu.
Memang sanga-sangat puas hati dan berbaloi.
Dapat cover balik 2 malam yang sebelumnya.
Dapat tido dengan nyenyak sekali.

Dan malam itu kami sempat mengalas perut dengan nasi dan kuah dal serta kebab dari food court berdekatan. Suasana kat new zealand ni, kebanyakkan nya jam 7 malam sumer dah sunyi sepi. Kedai-kedai pun banyak yang dah tutup. Cuma kat Queenstown ni, adalah juga kedai 24 jam, dan pub-pub yang buka sampai lewat malam.

Pengembaraan kami belum tamat di Queenstown lagi.
Nantikan xtvt keesokkan harinya pula...

Additional notes:

Klu kowang drive kat sana, korang boleh la parking kat area "Beach Street", "Isle Street" atau "Man Stree" secara percuma (sila rujuk map kat atas). Pastikan korang cari kotak parking nya ye. Klu takde kotak parking, make sure tepi jalan tu takde "line putih". Biasa la, bila dah free memang agak payah juga nak cari yang berdekatan. Maka, sila la berusaha dengan gigih untuk cari tempat-tempat parking yang bersesuaian.

Nota Jemari: Gigih nak ngabihkan entry yang ini.. mood malas kekdahnya

Annivesary

Daisypath Anniversary tickers