Followers

Monday, May 28, 2012

NZ Trip: Last Day Fly to KL (Day 10)

Last day!!!
Ok ok ni entry yang terakhir kali pasal NZ. erkk ye ke?!
Check out jam 9 pagi. Btw kitorang tak rekomen untuk kowang stay kat sini ye.
Coz pekerja dia tak friendly dan rude sesangat.
Tempat stay memang OK cuma pekerja nya je la yang kurang ajar sesangat. Derang macam pandang rendah or 'semacam' kat orang Msia (or muslim kot ..)

Apa tak nya, kita tanya elok-elok, minta direction, boleh dia jawab dengan buat muka cam perli-perli. Pastu bagi jawapan tak tahu or tak pernah dengar tempat yang kita nak tuju tu.Ok la klu ko tak tahu pun tak payah la sampai ko buat muka, ketawa sinis dok ejek-ejek ngan kawan ko tu.

Memang confirm kitorang tak rekomen kowang stay kat situ. Management ntah pape.
Sepatutnya ko as a staff kat situ kena la bantu pelancong macam kita yang pestime pegi tempat ko, ini tidak!! Dah la buat muka pastu bole plak nak marah-marah dok bebel-bebel kat kita. Sangat kurang ajar, OK!!


Babai Haka Lodge...
No more staying there.. erkk macam nak gi lagi kan haha
Memasing dah x sabar nak balik Malaysia.
Rindu dah 'kampung halaman'..chewah hahah


Flight kita dalam pukul 2 petang.
So sementara ada masa, kitorang pun plan la melepak di Hagley Park.


The boundaries of the park, which is located in the central city of Christchurch, are defined by both the Avon River and the surrounding roadways. The longest road boundary is that along Deans Avenue on the western side adjacent to the suburb ofRiccarton.
To the north and northeast, the natural path of the Avon River bounds the park. Moorhouse Avenue and Hagley Avenue form the south and south-eastern boundaries, respectively. Along the eastern boundary, the Park is defined by the two kilometre loop of the Avon River, which extends into the side of Hagley Park.

The Christchurch Botanic Gardens (21.14 hectares) are located within this loop and frequent bridges provide connections. The Botanic Gardens contain a collection of beautiful flowers and trees from around the world. The gardens attract many birds to the park, and sightseers frequently visit the park to view the plants and the wildlife.
The Canterbury Museum and Christ's College are the two other land uses that take up the balance of the land within the river's loop.

Two major avenues subdivide the park into three units. The northern unit is Little Hagley Park (6.96 hectares), with North Hagley Park (87.17 hectares) lying to the south of Harper Avenue. South Hagley Park (70.507 hectares) lies to the south of North Hagley Park, separated by Riccarton Avenue.[1]



Kitorang melepak kat area Botanical Garden dia.
Dah nama pun botanical, so opkos arr penuh dengan pelbagai jenis bunga je kat situ.
Siyes cantek!
Walau ako bukan spesis minah bunga, tapi honestly ako cakap, bila tengok macam-macam jenis, macam-macam warna, terus nampak keindahan bunga itu. Tapi tetap ako rasakan walau secantek mana bunga itu, tetap bau busuk dihidung ku.. hahaha



Warna dah cantek.
Ada macam-macam jenis bunga ros kat situ.
Original coz ako tengok sumer nya ditanam ..
Ye la klu nak dibandingkan dengan ros kat cameron yang berwarna-warni, mostly sumer tu celup warna je kan. ;-)





Ini pokok maple ketiga yang kitorang jumpa.
Nak la juga feel ala-ala cam dalam pileem kan.
Takde orang nak amekkan gambar kita dikelilinggi daun maple yang berterbangan, maka kita amek la gambar sendiri ye.


Berlatar belakang kan pokok maple yang masih kehijauan/kekuningan daun nya.
Tenang je kat taman ni.
Memang sesuai la untuk mereka yang suka mencari ketenangan dan kedamaian..(wah...gitu!!)


Kowang suka bunga??
Memang suggest la kowang melepak kat situ.
Sana sini bunga sesaja.



Lepak tepi tasik pun syiok juga.
Sejuk je mata memandang.



Unik plak tengok pokok ni.


Abih tumbang doh pokok itu..
#drama


Ok dah moh kita ke airport.
Dah lebih kurang 2 jam melepak kat taman tu, so masa untuk berangkat pulang.


Antara jalan yang hampir ditutup akibat gempa bumi.
Dan dengar citer, berlaku lagi gempa bumi awal pagi tadi.
Alhamdulilah, masa kat sana takde plak pape yang buruk terjadi.
Syukur sesangat!

"Mona Vale homestead. The back has lost quite a bit of brick around one window and there are cracks in some of the arches"- source from wikipedia

Ekceli b4 nak membuang masa melepak kat Hagley, kita plan nak ke Mona Vale ni.
Salah satu attraction kat situ.
Tapi sebab tersesat banyak kali nak cari jalan, so kita lupakan je la hajat tu.
Dan bila ako baca kat internet, ghopenya tempat tu memang ditutup pun akibat retakan kesan gempa bumi tempoh hari.


Dah sampai airport.
Letak sumer barang-barang, then Murshi gi pulangkan kete sewa kat company kete tu.
Dekat je ngan airport.


Sunyi.
Lengang je.
Check in Air Asia.


Pastu kita melepak sambel minum hot chocolate.
Konon nak ngabihkan saki baki duit yang ada.
Especially duit syling la kan.
Nak tukar pun memang x bole so kita pakat beli la pape yang patut dengan duit syiling yang tinggal.

Sempat lagi last minit soping kat airport.
Kata nak abihkan juga duit new zealand dollar tu.


Masa ni derang dah announce nak masuk kapal torobang.
Tapi sebabkan memasing dok pikir cam susah nak solat atas kapal torobang, maka dengan sepantas kilat kitorang terus ke toilet dulu. Amek wuduk and terus  buat solat jamak tepi toilet.
Dah x kira dah orang dok tengok.
Memang kebetulan ramai plak orang melayu kita yang sekapal tengah solat.
So apa lagi kitorang pun join je la kat tepi.
Alhamdulilah sumer nye berjalan dengan lancar.

Dan kitorang selamat sampai di bumi tercinta lebih kurang jam 10.55 malam.
Dan ako pun selamat tiba kat rumah lebih kurang jam 12.30 tgh malam.
Sekian la kisah pengembaraan ako di bumi kiwi.
Ntah bila boleh jejak lagi.
Klu umur panjang, klu murah rezeki, insyallah kan ;-)

Nota Jemari: pengalaman pahit dan manis yang pasti takkan dilupakan. Thanks to Murshi, klu bkn kerna dia,  belum tentu ako akan sampai ke sana :)

Tuesday, May 22, 2012

NZ Trip: Akaroa (Day 9)

Erkk bila nak abesh ni kan??!!
Ok ok tinggal lagi 2 hari je penggembaraan kitorang.
Ako pun x sabar dah nak nak ngabihkan entry New Zealand ni.

Hari ke sembilan.
Dah ada kat Christchurch pun.
Memandangkan takde apa sangat nak tengok kat situ, so kita plan untuk ke Akaroa saja.
Perjalanan ke sana mengambil masa lebih kurang sejam je.
Ekceli ada 2 jalan nak ke sana.
Pertama adalah melalui jalan highway dan akan jumpa tasik Ellesmere dan tasik Forsyth.
Kedua adalah melalui 'scenic route', perjalanan nya agak panjang dan mencabar.
Akan lalu Lyttelton tunnel dan mengelilingi Lyttelton Harbour. Siyes ako cakap, jalan ni memang mencabar giler. So, pastikan kowang drive dengan berhati-hati.



Kalau ikot jalan mencabar tadi tu, memang dapat tengok pemandangan yang cantek-cantek.
Tasik dia kat belakang tu macam sebuah lukisan.
Ako cukup admire betul kat sumer tasik-tasik kat sana.


Tenang je jalanraya kat sana.
Tak banyak kenderaan.




Dah sampai Akaroa.


Akaroa, which in Maori means 'Long harbour', was the regions first substantial European settlement and safe haven for early whalers and sealers working in the wild southern ocean beyond it's striking headlands.The beautiful harbour dominates the landscape and its sparkling waters are home to a variety of sea life including the worlds smallest and rarest dolphin, the Hectors Dolphin as well as New Zealand fur seals, little blue penguins and a myriad of bird life. 



Kat sini ramai pelancong.
Yang ako pasan, kitorang bertiga saja pelancong "melayu" dan "bertudung".
So, kira mostly owang cam pelik bila tengok kitorang.
Tak tahu nape tapi apa yang kitorang buat, musti ada je yang tengok.
Even, ramai lagi yang dok melantak kat sana, kitorang juga yang jadi tarikan.

Eh eh bukan tarikan apa.
Cuma maybe ntah ek, orang lain x piknik tapi kitorang plak yang beriyer2 'berpiknik'.
hehehe nasib la kan. Bukan ada sape pun nak larang.



Kedai pertama yang kitorang jumpa.
Sampai-sampai je, park kete terus ternampak kete fudge ni.
Homemade lagi tu.
Ada macam-macam jenis fudge derang jual.
Kowang leh minta dia bungkus dalam plastik macam dalam gambar atas atau pun kowang leh soh dia letak dalam kotak kaler hijau tu. Opkos klu ko letak dalam kotak dia akan charge harga kotak tu sekali. Tapi sorry ye, ako pun dah lupa berapa harga yang ako beli. Coz dia pakai timbang-timbang.

Klu kowang jenis yang nak rasa sket-sket je, tak yah beli sampai satu buku besar.
Just soh dia potong dalam bentuk dadu kecik-kecik pun dah ok.
Then bungkus dalam plastik. Kowang leh rasa banyak flavor dan harga pun xde la mahal.

Tapi klu ko soh letak dalam kotak, macam limited sket la ko nak beli.
Coz paling-paling pun ko leh letak dalam 3 flavor je.



Salah satu kedai kat sana.


Kebetulan masa kitorang ke sana, ada flea market.
Sebab ako tak pernah kan pegi market-market camni, so dah alang-alang ada, kita takmoh la lepaskan peluang tengok apa yang ada. Mostly barang-barang yang dijual adalah barang second hand. Ada juga barang yang baru.


Ako: "Kalau kat Msia, ada ke orang nak beli barang-barang secondhand camni ek?"
Fara: "Ntah, maybe ada la kot...tapi orang kita lagi prefer barang-barang baru ke?!"
Ako: "Kan !!"


Kitorang sempat la menyoping barang-barang dapur sket.
Konon nak buat spageti la.
Tapi last-last buat kentang goreng letak bawang besar je.
Pastu goreng telor. Nyumm....



Berlatar belakang kan Harbour Akaroa.


Our bekfes.
Tadi kan kita sempat soping susu, oren, cornflakes etc.
So apa lagi jom la melantak kejap.


Masam nyaaa.... makan stroberi yang masam... eeyewww ;)






Atas deck.
Orang lain dok kat tempat redup.
Kita je beriyer-iyer menjemurkan diri dibawah mentari terik tengahari buta.
hehehee....




Ntah apa la yang ako amek gak nya.
Bersungguh-sungguh gaya nya.


Yeehaaaaa !!
3 of us on the deck!!




Ako rasa klu kita melepak pepetang musti lagi syiok.
Sambel ditiup angin sepoi-sepoi..
Tapi bila melepak dibawah terik mentari... ermm...


"Dah dah moh balik!! Panas weii!!" :p


Hajat nak ke ladang buah-buahan.
Tapi bak kata owner kedai, ladang hanya dibuka waktu pagi je.
So, amek je la kat depan kedai.



Kali kedua kita jumpa pokok maple on the way balik ke Christchurch.




Ini je sebahagian kesan-kesan gempa bumi kat sana yang sempat kitorang amek.
Memang tak jalan-jalan sangat kat Christchurch.
Ater rasa macam takde apa nak tengok sangat kan (erkk boleh gitu?)
Lagi pun jalan kat area town banyak yang ditutup.



Tambah plak masing-masing pun macam takde mood nak tengok kesan-kesan gempa bumi tu sangat. Maka kita pun pakat nak melepak kat soping complex derang. Asalnya nak tengok movie kat sana. Konon nak experience masuk pawagam kat tempat owang. So menacari la kat mana terdapat soping complex yang ada pawagam.



Soping complex tu nama nya Westfield Riccarton terletak kat Riccarton Rd.
Parking kat situ klu nak free sila pastikan berapa lama kowang nak berada kat dalam mall tu.
Macam kitorang, kan memula plan nak tengok wayang, so opkos la memerlukan lebih kurang 2 jam kat dalam tu. So kena la cari parking yang bole park lama sket.



Jalan-jalan dalam mall terus ternampak ice cream NZ ni.
Hahahha padahal kat KL pun ada kan.
Saja je nak feel makan eskrem NZ kat NZ :p


Mall kat sana cepat tau tutup.
Masa ni baru je pukul 6 ke 7 petang.
Tapi sumer kedai dah tutup.
Klu kat Malaysia, kul 11 pun masih ramai lagi orang berlegar kat Mall kan :p

Last-last kitorang x jadi pun tengok wayang.



Ada park n save kat situ. Ala macam tesco tu.
Tapi siyes harga memang murah-murah kat sini klu nak dibandingkan dengan harga kat kedai biasa.
Since ako dah borong ceklat banyak kat akaroa, tapi sebabkan harga kat park n save lagi murah, so ako borong lagi la ceklat-ceklat yang lain plak.

Derang punya kaunter bayar best la.
Hahaha Boleh pilih nak bayar sendiri atau guna cashier.
Sebab jakun kan so kitorang pilih la nak bayar dengan cara sendiri.
Maksudnya, keje-keje scan barang, letak barang dalam plastik, bayar guna mesin sumer ko buat sendiri tanpa perlukan cashier. Sistem derang sangan smooth ans sistematik betul la.

Cuba klu kat sini.... ermm.... (ok x moh cakap lelebih...)

Malam terakhir kat New Zealand.
Kita dinner memang kira makan 'besar' la sket.

Nota Jemari: hampir berakhir dah perjalanan kitorang...

Annivesary

Daisypath Anniversary tickers