Followers

Tuesday, July 31, 2012

Cupcake Wars!!

6 Jun 2012.
Lama dah pun acara ni.
Sempena JASM GAMES 2012.

Ako citer ringkas-ringkas sudah la ye.
Citer pun dah lama sangat.
Dah basi tapi tetap nak menempel cerita nya kat sini juga haha.
OK jom layan.

Macam biasa ada 3 grup la bertanding kan.
Grup ako - Low pie
Grup kawt1m
Grup X Tau


Memasing memang gigih membuat persiapan sedari diberitahu akan pertandingan itu 2 hari sebelum hari kejadian.

Klu dah nama pun bertanding harus memasing berkobar-kobar nak menang.


Macam-macam bentuk.
Macam-macam gaya.
Macam-macam ragam.
Dan hasilnya tentu la superb di mata memasing kan.

Para juri dijemput khas dari department sebelah.


Setelah penah lelah grup ako telah menghasilkan cup cake berupa ulat beluncas.


Hasil ciptaan grup kawt1m.


Dan hasil kumpulan yang jadi juara.


Overall sumer hepi.
Yang menang apatah lagi.
Yang kalah, erkkk cuba lagi kan. hehe..

Thanks sumer.
Kowang memang sporting and happening!
Tunggu ujung tahun, ada lagi games yg menanti, kan ;-)

So next is bowling kan lepas raya ....yeehaaa!!

Nota Jemari: aktiviti kowang camne plak? ;p

Menunaikan Kewajipan

Salam Ramadhan,

Tahun ke-6 ako menunaikan kewajipan yang satu ini.
Alhamdulilah, tahun ni ako x terkocoh-kocoh nak membayarnya macam tahun lepas.
Tahun lepas hampir terlepas.
Tahun 2009 langsung ako terlupa.
Tahun ini, sekali lagi ako berjaya melaksanakan kewajipan itu.


Kowang macam mana plak?
Jangan tunggu lama-lama.
Klu jumpa je 'booth' membayar zakat di mana-mana, segera la berbuat demikian ye.


Rasa lega bila dah bayar.
Tahun ni zakat masih tetap sama macam tahun lepas iaitu sebanyak RM7 seorang.
Jangan lupa tanggungang kowang sekali.
Klu sorang macam ako, kira senang la.
Tak yah nak mikir berapa banyak nak dizakatkan hehe..



Ako dah!
Kowang bila lagi?!
Cepat-cepat tau!
Terlambat, melepas, rugi diri sendiri ;-)
Selamat Berzakat.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Zakat fitrah dikenali juga sebagai zakat badan, zakat puasa, zakat Ramadan, dan zakat Fitri kerana masa untuk menyempurnakannya adalah pada akhir Ramadan dan menjelang Hari Raya Aidilfitri. Zakat fitrah adalah sebagai penyuci orang yang berpuasa daripada melakukan perbuatan keji dan buruk juga untuk dijadikan sumber keperluan orang asnaf ketika 1 Syawal(siang & malam).

Kadar Fitrah

Kadar fitrah ialah satu gantang Baghdad bersamaan 2.3kg beras atau senilai dengannya (ijtihad).
Bagi tahun berakhir 2007 Masihi/1428 Hijrah dan 2008 Masihi/1429 Hijrah di seluruh negeri Selangor Malaysia, kadar Zakat Fitrah semasa telah ditentukan sebanyak RM5.20 bersamaan 2.70kg beras mentah.

[sunting]Syarat Zakat Fitrah

  1. Islam
  2. Mempunyai sesuatu (makanan, harta, atau wang) yang lebih daripada keperluan diri sendiri dan keperluan orang yang ditanggung nafkahnya untuk satu hari siang dan malam Hari Raya itu.
  3. Dapat menemui dua masa – akhir Ramadan dan awal Syawal. Orang yang meninggal dunia sebelum terbenam matahari atau anak yang dilahirkan selepas matahari terbenam malam satu Syawal itu tidak wajib fitrah ke atasnya.

[sunting]Kewajipan zakat fitrah

  1. Ketua keluarga wajib membayar zakat fitrah untuk dirinya dan juga tanggungannya.
  2. Jika salah satu dari tanggungannya meninggal dalam bulan puasa, maka orang itu terlepas daripada membayar zakat fitrah.

[sunting]Waktu mengeluarkan zakat fitrah terbahagi kepada 5

Waktu mengeluarkan zakat fitrah terbahagi kepada 5:
Waktu wajib: Apabila terbenam matahari akhir 30 ramadhan sehingga terbit matahari esoknya.
Waktu yang paling afdhal: Sebelum Solat Sunat Hari Raya.
Waktu sunat: Sepanjang bulan Ramadhan.
Waktu makruh: Selepas solat sunat hari raya sehingga terbenam matahari pada satu Syawal.
Waktu haram: Selepas terbenam matahari satu Syawal.

[sunting]Niat Zakat Fitrah

Wang sebanyak $ _____ ini sebagai menunaikan zakat fitrah, yang wajib ke atas diri/keluarga saya untuk tahun berakhir _____ tunai kerana Allah Ta'ala.


sumber: wikipedia

Nota Jemari: alhamdulilah, mudah-mudahan murah rezeki ;-)

Tuesday, July 24, 2012

Pretty Fabric

Salam Ramadhan,

Memandangkan dah masuk bulan ramadhan..
Memandangkan raya bakal menjelma...
Memandangkan kena la buat baju baru gamak nya kan..
Memandangkan kowang pun musti nak cantek-cantek di pagi syawal..

Apa kata kowang jenguk-jenguk la kat http://www.prettyfabric.blogspot.com/ untuk mendapatkan fabric terkini dengan harga yang berpatutan.

Macam-macam patern,
macam-macam warna,
macam-macam jenis fabric nya..

Tak beli, tak apa.
Tak rugi klu menjenguk..

Mari lihat,
ada yang berkenan, boleh la sambar satu.

Harga serendah RM45 sehingga RM67 (4 meter).

So, apa tunggu lagi, jom terjah
http://www.prettyfabric.blogspot.com/

Nota Jemari: ..selamat menyambut raya hehe!!

Friday, July 20, 2012

JASM Staff Day 2012 - part 3

Bersambung lagi...
Kisah bercanda di tepi pantai belum berakhir lagi.
Malam nya kami ada BBQ dinner.
Tepi pantai ... tapi malam itu tak rasa plak angin pantai bertiop.

Acara dimulakan dengan pembawakan obor sambel diikuti oleh setiap orang ke atas pentas.
Kemudian berkumpul di dalam kumpulan masing-masing.
Melaungkan lagu 'cheers' setiap kumpulan, maka bermula la event "JASM Games". 

Kami telah dibahagikan kepada 3 kumpulan di awal-awal lagi iaitu "X TAHU", "KAWT1M" & "LOW INFLATION".
Untuk acara pertama, setiap kumpulan dikehendaki membuat persembahan untuk malam dinner tersebut. Pemarkahan persembahan dinilai berdasarkan kekreatifan, dan paling penting setiap orang diWAJIBkan menyertai persembahan itu. Tiada pengecualian.

Persembahan terpulang kepada kumpulan memasing.
Bagi kumpulan ako, kitorang telah menghasilkan satu video bertajuk "A Day in JASM"..
Insyallah kowang leh tgk video tu kat website department kitorang yang bakal di launch sedikit masa lagi.
(tapi video tu sekadar hiburan semata-mata)

Group kawt1m menari tarian joget. Boleh tengok kat sini derang punya show.
Manakala group X Tau buat persembahan ala-ala SMASH (mcm muzikal teater la gitu).


Pastu ada games plak.
Game pertama "Jangan Lupa Lirik".
Rasa nya game ni musti kowang tahu kan. Sama je konsep nya yang mcm kat tb tu.
Dah nyanyi-nyanyi pastu ko sambung la lirik yang tercicir.
Masa ni la ko kena yakin kat wakil grup kowang tu.
Samada dia bole hafal atau tidak lirik yang tertinggal.

Bersungguh-sungguh betul derang sumer menyanyi dan gigih mengingat lirik.
Memang berbakat derang ni ghope nya ye haha..
Nak soh ako melalak, erkk memang kelaut pigi nya tu kang.
Ahkak x mampu, nak hapal lirik apatah lagi, jadi serahkan aje la pada yang pakar untuk main games yang satu ni.




Sokongan padu dari ahli kumpulan KAWT1M. 


Ni group ako tema nya BLACK & PINK gitu. auwwww!!



Yang ni plak nama game nya erkkk "Teka Apa Itu?" (belasah je la nama game ek hahaa)
Ala game ni yang kowang pilih kategori apa, then wakil kumpulan kena buat gaya berdasarkan pilihan kategori tadi. Klu ko pilih drama, nanti ada tajuk drama. So, kena la teka tajuk drama tersebut berdasarkan clue (gaya/aksi tanpa sore) yang wakil kowang tunjukkan tu.

Macam-macam gaya so memang klakar la kan,
Ater jenuh la nak buat gaya tu. Dan hasil nya memang spontan dan masing-masing memang sporting!!

Teka kak teka, jangan tak teka!!

Pastu ada lagi game "Teka Tajuk Filem".
Tunjuk scene dalam 2-3 saat, kemudian dengan cepat dan tepat kowang kena bagi la tajuk drama atau filem tersebut.

Setiap jawapan yang tepat akan dapat markah. Dan markah tersebut akan dikira dan dikumpul untuk acara seterusnya. Buat masa skrg, group ako masih jauh ketinggalan.. Sadis tapi takpe ada banyak lagi aktiviti sepanjang tahun ni. Harap-harap masih boleh catch up lagi markah nya tu.

Dinner malam tu berakhir lebih kurang jam 11.30 malam.
Penat!!!
Balik bilik terus terbongkang tido...
Esok pepagi dah kena bangun.
Ada lagi aktiviti terakhir sebelum masing-masing pulang ke rumah.


Hari Terakhir.
Ahad 13 Mei 2012.
Lepas bekfes, kita kena masuk balik kelas.
Sepatut nya aktiviti pada hari itu macam banyak lagi tapi sebabkan memasing plan nak separuh hari je, maka aktiviti cam bawah ni je la yang dapat pihak penganjur bagi untuk kitorang.



Ako dah x ingat dah apa motip aktiviti yang satu ni.
Aktiviti pagi tu cam santai je.
Tak memerlukan kekuatan fizikal yang terlalu banyak.



Cuma aktiviti yang memerlukan pemerhatian mata, telinga dan ketangkasan.



Akhir sekali, just nak bezakan bunyi je.
Sorry ye ako x reti sungguh nak explain cara game ni (yg sebenarnya malas nak bina ayat untuk menerangkan game ni..aahah)

Abish je game tu kita lunch.


Lunch di tepi pantai.
Memang santai.


Sambel melayan permainan-permainan tradisional di situ.
Kebetulan ahad tu adalah Hari Ibu. So pihak resort cam ada sediakan la ruang untuk pelanggan dia beristirehat sambel join aktiviti derang.


Jam 2 petang, masa untuk pulang.
Setelah berkampung di situ selama 2 hari 1 malam, tiba masa untuk untuk kembali bekerja.


Gud bye Gold Coast.
Ntah bila 'mampu' ke situ lagi.
Klu ada yang nak 'sponsor', bagus juga.

Kami tinggalkan situ dengan seribu macam kenangan.
Tahun depan ke tempat lain la plak.

Cerita memang dah 'basi' tapi gigih juga nak mengupdate.
So jadi la ye. Mana yang terkurang bahasa tu harap maafkan la ye.
Mood nak menyambut ramadhan je skrg ni.
Pape pun, "Salam Ramadhan" untuk kowang sumer.
Moga ramadhan kali ni akan bertambah berkat dan pose penuh la ye! ;-)

Nota Jemari: seminggu makan megi.. berjaya kah misi itu??

Wednesday, July 18, 2012

Khusus utk mereka yang gemar berkongsi maklumat di FB dan online

Alhamdullilah, semalam dapat duduk sebilik dengan seorang aktivis keselamatan Capt. Bala Supramaniam. Kalau anda pernah tgk video-video kekejaman di Palestine dan Syria, jgn ingat anda jauh dari kekejaman seperti itu.

Nauzubillah min zalik, ianya berlaku didalam negara kita sendiri, mungkin tidak jauh dari tempat anda tinggal.

Kami ditayangkan dengan gambar-gambar kejadian rogol, bunuh dan buang oleh ramai mangsa yang anda tak akan dapat lihar didalam Metro atau KOSMO. Yang menyayat hati banyak mangsa-mangsa adalah kanak-kanak, ada yang besar2 anak saya sendiri. Tenunglah anak perempuan anda sekarang, bayangkan dada mereka ditoreh, pungung dikerjakan, disumbat mulut dengan kertas, beras, kemaluan disumbat dengan benda-benda. Ni bukan rekaan tuan-tuan dan puan-puan. Saya tengok gambar tu dengan mata saya sendiri.

Yang lebih menyedihkan 80% mereka yang ditangkap terlepas, kerana tidak cukup bukti untuk didakwa dan ditahan didalam penjara. Jadi awas tuan-tuan dan puan-puan, dikalangan kita ada perogol, pedophiles, pembunuh bersiri yang bebas mencari peluang utk bertindak.

Dan mereka ni bukan orang kurang siuman. Semuanya bijak belaka. Mereka mengunakan kaedah seperti PHISING dan reverse phsycology utk mendapatkan maklumat peribadi kita.

Jadi anda boleh membuat perbezaan. Saya nak sarankan beberapa perkara mudah di FB yang InsyaAllah boleh menyelamatkan nyawa anda dan keluarga anda.

1. REMOVE semua maklumat berkenaan suami, isteri, anak, ibu, bapa, pakcik yang kita publish di Facebook. Tak perlu unfriend mereka, hanya tukar relationship sahaja.

2.JANGAN post gambar anda, anak-anak, keluarga dan sahabat handai. Jika perlu tetapkan setting SECURITY pada kiriminan. Tentukan org-org yg hanya boleh melihat gambar tersebut.

3. Aktifkan option untuk review TAG. Ada didalam ruangan Setting. Pilihan ini akan meminta anda utk approve gambar, post yang anda telah di tag. Jadi ini akan memberikan anda ruang untuk menilai kiriman tersebut samanda ianya akan mengamcam keselamatan

4. JANGAN lah nak bersayang-sayang, aniversary di FB. Buat offline sahajalah.Tindakan seperti ini akan memberitahu siapa orang kesayangan anda dan boleh jadi target

5. HENTIKAN post yang boleh menunjukan anda bersendiri. Sperti "Boringnya, sorang-sorang kat rumah" atau "I nak tido kejap"

6. MATIKAN fungi geo-location pada pengguna Android atau iPhone. Fungsi ini boleh mndedahkan lokasi anda.

7. Review friendlist anda dngan kerap. Ingat 80% penjenayah ni masih terlepas.

8. REMOVE no telefon dari FB. Kerana penguna Android boleh nampak no telefon anda

9. Gambo profile letak lah yang sopan santun

10. REVIEW semula album FB anda. Mana gambar yg tak patut tu delete sahaja !



** Nampak paranoid, tapi kalau korang tgk sendiri baru korang tau. Jangan salahkan pihak berkuasa. Kita sendiri yg expose maklumat peribadi.


PESANAN DARIPADA PENULIS :-
~Khairul Amree
Buat sahabat2 yang nak share, InsyaAllah.. saya izinkan dan saya halalkan.. semoga bermanfaat..


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




Nota Jemari: Betul atau tipu ako x pasti, sekadar berkongsi pengetahuan dan info yang diperolehi dari email. Sekian.

Monday, July 16, 2012

Wang Kertas Siri Baharu Akan Berada dalam Edaran Mulai 16 Julai 2012

Bank Negara Malaysia ingin mengumumkan kepada orang ramai bahawa wang kertas siri baharu Malaysia akan berada dalam edaran mulai 16 Julai 2012. Wang kertas baharu ini adalah sah diperlakukan dan akan diedarkan bersama-sama dengan wang kertas sedia ada. Wang kertas sedia ada akan dikeluarkan daripada edaran secara beransur-ansur. Orang ramai boleh mendapatkan wang kertas baharu ini melalui urus niaga biasa mereka.

Bertemakan 'Keunikan Malaysia', ciri-ciri yang mencorak budaya dan warisan serta keindahan alam semula jadi negara telah menjadi inspirasi dalam reka bentuk wang kertas siri terbaharu ini. Wang kertas siri baharu ini menggunakan kemajuan terkini dalam teknologi wang kertas yang turut mengandungi ciri-ciri keselamatan yang lebih canggih. Ciri keselamatan wang kertas siri baharu ini termasuklah imej tanda bayang, tingkap pandang telus, potret tera air (watermark) dengan piksel dan angka, benang keselamatan dengan warna berubah-ubah, benang kanta mikro, tanda pandang telus dan petak kilat berwarna untuk memudahkan orang ramai mengenalinya. Golongan kurang upaya penglihatan boleh menggunakan ciri khusus seperti pengenalpastian secara sentuhan untuk mengenali dan membezakan denominasi yang berlainan.

Wang kertas siri baharu ini terdapat dalam denominasi RM1, RM5, RM10, RM20 dan RM100. Wang kertas RM20 telah diperkenalkan semula dalam siri baharu ini dan substrat polimer digunakan untuk wang kertas RM1 dan RM5. Wang kertas RM50 dalam siri ini telah pun berada dalam edaran sejak bulan Disember 2007 dan akan terus berada dalam edaran.

Bank Negara Malaysia ingin mengingatkan semua pihak berkaitan untuk mempercepat pengubahsuaian mesin mereka agar dapat menerima wang kertas siri baharu ini untuk kemudahan orang ramai.

Untuk maklumat lanjut mengenai wang kertas siri baharu ini, orang ramai boleh menghubungi BNMTELELINK di 1-300-88-5465 atau menelefon 03 - 2698 8044 samb. 8658, atau melayari laman sesawang Bank Negara Malaysia di http://www.bnm.gov.my/.

Ciri-ciri keselamatan:
RM1

RM5

RM10

RM20

RM100

Lihat juga: http://www.bnm.gov.my/microsites/2011/banknotes/index_bm.htm


Nota Jemari: Selamat Menggunakan Wang Kertas Baru!! Duit raya, duit baru!

Annivesary

Daisypath Anniversary tickers