Followers

Sunday, March 31, 2013

WAH! Biar betul!


Dapat email dari Air Asia.
Wah! Biar betul!
Apa yang betul?

Hahahahaa.... Jangan lupa 1 April khas untuk pemegang BIG card.
Pastu 2 April pada sumer termasuk yang takde BIG card.

So, tunggu apa lagi.
Siap sedia depan pc memasing ye.

Selamat membeli belah.

Nota Jemari: Tahun ni cukup satu saja. Tahun kemelesetan ekonomi la katakan. ;-)

Friday, March 29, 2013

JASM: AR De-stress Event

Yeehaaaaa Annual Report dah abesh!!
Department ako kan salah satu department yang bertungkus lumus menyediakan maklumat dalam buku laporan tahunan tu. So, sebab dah setel, jadinya kita sumer nak la 'campak' kan tekanan selama 3 bulan aritu. Seperti biasa, club department (SWF) kena lah pikirkan satu event untuk mereka semua.

Setelah berminggu-minggu menyiapkan segala persiapan, maka pada 27 Mac yang lalu bertempat di Residential Cafe Lanai, satu majlis 'membuang tekanan' telah berlangsung dengan jayanya.


It's the day!
It's a day for all the tension will be released.
And it's called "AR De-Stress" Day.


Salah satu aktiviti sepanjang majlis, kitorang telah panggil tukang urut untuk satu sesi terapi.


Urut bahu dan kepala, kasi hilang segala ketegangan.
Sesi terapi ni dalam satu jam sahaja.
Untuk keterangan lanjut, kowang boleh contact Pak Wan kat gym ye (dituju untuk budak-budak opis ako)


"Eh apa makcik ni buat ni?" hahaha....


Taadaaaaa... dan itu lah hasilnya.
Wall of Fame.
Wah gitu!!
Nak feel ala-ala grammy award ke?
hahaha


Senyum la senyum la ahai cik mek molek :p


Besday celebration untuk 1st quarter babies tapi ramai plak yang bercoti time majlis ni. huhu.... 

Happy Birthday to you!!
Hoping you guys had a great and wonderful birthday.


Chairman Ma bagi ucapan.
Pastu kita makan-makan sambel urut-urut.
Kita dengar lagu.
Kita tengok 'artis' k-pop dan Msia... ;p (tipu)

Lagi kita ada kuiz.
Ada hadiah plak tu.
Tahniah pada kowang yang bertuah.

Ada lagi.......
Jangan Lupa Lirik.
Of coz kesinambungan daripada event tahun lepas.
Yang teka lirik lagu tu. 


Dan entri ako disudahi dengan hamparan buku-buku laporan tahunan dari tahun 60an hingga lah ke era 2000.

Sekian, Maju lah Ekonomi untuk Negara!!

Nota Jemari: alhamdulilah

Thursday, March 28, 2013

1 Million Women Purple Walk

Bila ek??? Erkk jap jap nak check tarikh.
Ooo ye 17 Mac aritu kan sibuk satu Malaysia pasal "Purple Walk" ni.
Mula cam x moh pegi tapi macam jeles kan tengok orang sebelah dapat tshirt free. Padahal sibuk dengan annual report tapi tetap gedik nak join berjalan juga.

Last minit kan, nasib baik ada t shirt extra.
Maka, tercapai juga hajat nak berjalan dengan orang sebelah ni.
Hahaha sangat poyos!
Tapi takpe kowang tetap nak baca juga kan :p

Jam 5 pagi gigih dah bangun.
Walhal klu time-time cuti hujung minggu memang konpom terlajak subuh... wooppssss

Sebelum jam 6 pagi dah terpancul kat opis.
Erkk tengok takde owang, cuak juga.
Ingat salah hari.
Wassapp member sebelah, dia dah on da way.
Fuh nasib baik, memang dah betul la hari nya tu.

Sempat subuh jap kat surau opis.
Eh subuh tu kan wajib.
Jadi kita subuh la dulu kan. hehehe

Lebih kurang jam 6.45 pagi baru bas bergerak menuju ke Putrajaya.


Bekfes dulu dalam bas.


Rasanya lebih kurang jam 7.30 ke 7.45 ek sampai kat Putrajaya.

"Eh dah sampai?"
Memasing macam blur.
Tapi masih tahap rendah lagi kebluran nya tu.


Macam lengang je kan.
"Eh mana tempat event nya ni?"
Nampak anak panah tu?
Nun hujung kat belah sana tu ada muzik-muzik.
Tapi kami masih x tahu lagi kat mana kena pegi.


"Saya adalah selalu berurusan dengan AG opis"...
begitu luahan hati beliau....


Kami adalah jarang jejak kan kaki ke Putrajaya.
Lebih-lebih lagi ako.
Bole dikira dengan jari berapa kali ako pernah ke sana.
Patut la klu pegi mestinya sesat mesat.

Kesian!


Pelik!
Kenapa mereka berjalan ke arah bertentangan?
Ke mana kah tempat yang sepatutnya kami kena tuju?
Ini lah menjadi persoalan antara kami bila sampai-sampai je kat sana.

Dah la takde sebarang papan tanda.
Nak tanya pegawai bertugas pun x de langsung.
Aishh... camni la klu ***men buat event wooppsssss :p


Sudahnya memasing melepak je la kat tepi.
Dah tau mana nak tuju
Tanya orang lalu lalang pun, derang sendiri pun x tau.


Jam dah nak dekat 8.30 pagi ni.
Aiyoooo.... "ntah-ntah sumer orang dah jalan kot?"


Mereka pun masih berkeliaran di situ.
Tetiba terdengar satu sore.
Macam kenal.
Rasa macam sore AC dan juga Honey madu.

Kami bergerak ke depan lagi tanpa arah tuju.
Tup tup ternampak satu belon warna pepel.
Sah mungkin di sini tempat nya.


Kami nampak ramai orang.
Kami ikut saja la.

Ghope nya ada senamrobik.
Senamrobik seni nama diberi.

Dalam bulatan, mereka yang mengetuai senamrobik pagi itu.
Jangan susah hati.
Kita hepi-hepi.


Yeeehaaa....
Goyang goyang....


Apsal baju merah lagi banyak dari purple kan?
Apsal la kaum adam lagi banyak dari hawa ni?

Hahahhaaa.....
Patut kena tukar nama event ni..*wink


Takpe takpe kita kasi goyang lagi badan.
Ewah ewah...


Goyang lagi kak..
Kanan, kiri, kanan kiri...
Kanan lagi... 


Lenggang lenggang....
Lenggang kanan dan kiri..


Dah abes senam, orang jalan, kita pun jalan.
Ngekot je la.
Ater memasing pun x tau apa nak buat.


Jalan-jalan sambel nyanyi lagu 1Malaysia.
Pastu lagi I am 4U....
Pastu tengah nyanyi-nyanyi orang benti.

Aik?!


Rupa nya dah sampai depan pentas.
Erkk...... aiyo inikah event jenjalan nya tu?
Awat kejap benor?
Tak berpeluh pun.


Pastu kan kita tompang la bergambo ngan sepanduk makcik ni.
Erkkk dah opis kita tak bawa sepanduk kan.
Seb baek makcik-makcik tu baik kasi kita bergambo.
Takpe makcik, muka makcik glamer masuk blog kita.
hehehe

Lepas tu lepas tu kan, kita dah tak dengar dah apa yang derang dok sibuk-sibuk atas pentas.
Kita haus dan panas.
Jadi kan kita gi la cari tempat berteduh.
Sambil minum air 100plus.

Perghh nikmat dodok dalam auditorium.
Sejuk ada aircon.

Haippp syyhhhh....!!
Kita dengar la PM dok rasmikan apa nama tu, PUWARNI? PUSRAWI? erkkk.. apa ek lupa plak? PAWARNI???

Gurlpp...... ada wani wani la kan kat hujung tu.
Tak kisah la, janji kita dah datang meramaikan majlis pepel ni tau!


Dah sejuk badan, dah moh kita balik.
On da way balik cari bas, kita dengar Stacy tengah melalak atas pentas.

Sekian saja citer pepel walk kami.
Penat tau jalan-jalan tanpa arah tuju.
Rasa nya dah lebih 3 km kita kena berjalan cari main stage.

Lenkali, harap pihak penganjur kasi info tepat la sket ye.
Kesian kami x tau mana nak pegi.
Sekurang-kurangnya, letak la informer atau tanda arah kat tepi-tepi jalan.

Pape pun, tahniah majlis tetap berjalan dengan lancar.

Nota Jemari: Makan FREE, t-shirt FREE, boleh claim plak lagi tu! Heaven! hahaha

Monday, March 25, 2013

ABIN oo ABIN

Dah lama x citer pasal ABIN kan.
Budak ni klu dia balik KL je, kuar-kuar je dari kete terus tanya ako soklan ni,

"Na, henpon merah mana?"

Aisshh bukan nya tanya ako sihat ke.
Dah makan ke.
Rindu ke....


Situasi yang slalu akan dilihat sebelum tido klu dia balik KL.
Memang khusyuk!
Ntah apa yang dia hayati sangat bila buka henpon ako tu.


Kowang tahu apa yang dia tengok?
Dia tengok konsert Maher Zain kat youtube!!

Amboiii amboii kecik-kecik dah layan tengok konsert.
Time ako dulu, mana reti konsert-konsert ni.
Nak citer pasal artis kat mak bapak pun cam erkk ermm ptfffff....

Ako x kisah sangat klu dia nak layan.
Tapi klu dah soploh kali doploh kali dok ulang dengar lagu yang sama je, maunya ako x hangin!!
Muak ok!!

Siap gaduh ngan dia lagi soh tukar lagu lain.
Memang ABIN ni dia fanatik sket dengan Maher Zain.
Ada satu hari tu siap minta soh belikan baju sebijik cam maher zain pakai.
Erkk perlu ker sampai camtu sekali kan!!

Tapi sebab x moh keciwa kan dia, so kitorang belikan je la topi yang ala-ala macam maher zain pakai tu.


Senyum lebor je masa dapat topi tu.
Tapi ni topi yang kedua kitorang belikan.
Topi yang pertama tu kaler merah tapi dah kecik.
Ni beli lagi satu.
Jangan esok esok kena beli lagi satu sudah la.
Al-maklum kepala nya cepat membesar la kata kan.

Ingat nak tempek sore si ABIN melalak lagu 'insyallah', tapi video nya x lepas plak nak loading.
Btw, klu button video kat atas tu x leh masukkan mp3 ker?

OK la esok bday Aqeem..
Ingat nak bawa gi suatu tempat.
Tapi manakah yang sesuai dan menarik ye untuk budak 2 tahun?

Nota Jemari: Dah besar dah .. kejap ke masa kan !

Thursday, March 21, 2013

Cameron Trip: Stoberi Cinta - Part 2

Assalamualaikum.....
Bersambung kita lagi ye.
Hari kedua kat Cameron.

Sejuk!
Memasing cam malas nak bangun.
Apa tak nya, kena plak tempat sejuk, memang sedap je la membuta kan.

Nak tak nak jam 9.30 pagi baru semua bangun.
Bersiap-siap untuk hari kedua.
Plan pagi tu kami nak ke ladang teh.

Tak sah kan klu dah sampai cameron tapi x jejak kan kaki ke ladang teh.
Ako adalah pestime jejak ke ladang teh BOH!!
Sebelum-sebelum ni ako hanya ke ladang teh BHARAT sahaja.
Sebab setiap kali ako niat nak ke teh BOH mesti x jumpa jalan masuknya.
Padahal jalan masuk ke ladang tu kan betul-betul berhadapan dengan KEA BEE FARM.

Kali ni memang gigih ako peratikan betul-betul signbod nya.
Dan akhirnya berjaya juga ako menjumpai laluan ke ladang BOH itu.
Kesian kan!!


Ghope nya laluan ke ladang BOH ni agak mencabar juga la kan.
Jalan-jalan yang sempit dan bersimpang siur.
Tambah plak tu, ako ingat dah masuk simpang masuk terus je jumpa.
Rupanya kena masuk lagi ke dalam.
Sampai la ko jumpa kawasan perumahan macam estet la gitu.
Then baru la ko jumpa ladang yang heboh diperkatakan itu.

Pergh, sesak napas!


Parking nya xde la berTAR bagai.
Tapi memang luas la juga parkingnya.


SO dah parking, moh kita mulakan pendakian.
Ye kengkawan, nak ke kilang BOH nya kita kena lah mendaki sket ye.


Sket je. Tak jauh mana pun.
Semangat dah memasing nak berdrama di ladang teh.


Gigih lagi!
Ingatkan dekat je.
Nampak mcm takde la tinggi sangat.


Sekali daki, perghh semput ahkak!!
Stamina memang kurang la ye.


Eh eh kita tergedik-gedik nak jejak kaki kat lokasi pengambaraan filem Ombak Rindu.


#credit photo from google - supermengmalaya.blogspot.com

Ha ingat x scene yang ini?


Kami pun nak juga makan kat situ.
Nak juga feel-feel Ombak Rindu.
Hahaha..


Sampai je atas ako dah semput.
Fenattttt OK!!


Tapi hajat nak duduk kat meja hujung macam dalam filem berkecai gara-gara ramai giler orang kat sana.
Nak order makanan pun kena beratur sampai 20 minit.
Mana nak cari meja kosong lagi.
Tapi nasib baik juga la, kami sampai ada plak pengunjung yang sudah abs makan.


Lapar!
Bekfes kami pizza sama sandwich.


Dan opkos la kena ada teh BOH kan ;-)


Sedap tak 'MAK'?
hahahaha..... 


Mana tak sedap..
Licin ko!!!
Lapar giler memasing. 

Tapi harga memang mahal la ye klu kowang makan kat situ.


Dah makan, dah ada tenagan, jom kita shoping plak.
Macam-macam jenis perisa teh BOH.
Macam-macam saiz pun ada.
Dan tentulah macam-macam harga juga kan :p


Tadaaaaa...... kitorang pun dah soping!
Lepas tu kita masuk ke kilang buat teh plak.


Biasa je kilang nya.
AKo bayangkan besar sangat la macam kilang-kilang yang kat luar sana.
hehehe.... 
Gambar dalam kilang malas lak ako nak letak.
Klu nak tau, kownag kena la gi sendiri ye :p


Sebelum pulang, moh la kita bergambar dulu.
Bukti ako sudah sampai di situ.


On da way balik, tetiba ada kapal terbang sesat.
Aikk ingatkan kapal terbang mainan, rupa nya kapal terbang yang dipenuhi dengan baja.
Nanti setiap 5 minit akan muncul baja-baja berbentuk erkk kapas putih (x pasti diperbuat dari apa tapi rupa macam kapas yang berbentuk kapsul dan ringan je) dari atas.
Terkejut masa kena semburan 'baja' itu.


Kenderaan sudah mula kluar dari lokasi.
Berderet-deret.
Memandangkan ada jalan yang sempit dan muat sebuah kereta, maka itulah kita semua kena beratur dan beri laluan kereta dari arah bertentangan untuk jalan terlebih dahulu.


Sedang menanti, tetiba ada sesuatu bunyi.

"kak ret bunyi apa tu?" tanya Amat.
"Takde pape la tu Mat" balas ako.
Masa ni cool lagi. Siap kami bergurau senda dalam kereta.

Tapi kisah bunyi tak berakhir di situ.
Tetiba ako rasa sesuatu.
Dan ako ternampak meter air sudah ke arah TINGGI!!

Oh NO!!!
"Eh, temperature tetiba naik ni. Panas!"
"Alamak!"

Memasing dah risau.
Dah la tengah jam.
Dalam ladang plak tu.
Penuh dengan pokok-pokok.
Jalan sempit.

Klu ako matikan enjin kat situ lagi buatkan jam teruk.
Nasib kami baik, bila kami gerak sket je ke hadapan, ada ruang yang cukup untuk ako park kereta ke tepi. Alhamdulilah.

Masa ni kereta sis Lin sudah terlepas jauh ke hadapan.
Erm nak tak nak, buka boot enjin, pastu ako soh hero-hero pegi cari air.
Usaha la mereka meneroka hutan dan ladang untuk mencari hatta sebotol air sekalipun.

Try call sis lin.
Minta bantuan.
Sejam lebih juga ako tersadai kat situ.
Hero-hero sudah mendapatkan air, bukan sebotol tapi 2 botol.
Ntah mana la mereka 'curi' kan hahaa...

Tapi bukan time-time tu bole terus isi air.
Harus la tgu sampai sejuk sket enjin tu kan.
Dan dalam dok menunggu datang sorang India.
Kata nya kawan dia pomen.
So dia tanya nak minta kawan dia datang tak kat situ.
Ako cakap panggil la.

Tapi sebab kan line telepon adalah kurang jelas, maka dia x dapat nak contact kawan itu.
Jadi, ako minta la nombor kawan dia kan.
Dia x nak bagi.
Aikkk kata pomen. Bagi je la nombor tu kan.
Sudah nya bantuan dari husband sis lin yang telah menyelamatkan kami semua.

Phewww.....risau ahkak!!
Tapi lega dalam masa yang sama.

Dah setel ... temperature pun macam dah ok, kita cecepat kluar dari kawasan ladang tersebut.


Sementara kami kat atas sana bermandikan kerisauan, sempat lagi minah ni melawat ke Bee Farm yang terletak betul-betul berhadapan dengan simpang teh BOH tu.

Arghhh nak juga tengok lebah dan madu :p

Lepas dah bertemu semula dengan mereka, dan ako tengok kereta pun cam ok, then ako suggest kita ke ladang bharat teh plak. Sebab macam x puas plak nak bergambar kat BOH tadi kan.

Ladang teh Bharat ni kat tepi jalan je pun.
KLu kowang datang cameron ikut laluan Simpang Pulai, mesti kowang akan perasan ladang teh itu.

On da way ke bharat teh, kita sempat menyinggah dulu ke Ladang Stroberi.
Wah masing-masing dah excited nak petik stroberi kata nya.


Wah!!!!!


Petik kat ladang ni macam agak mahal la sket.
Klu x silap sekilo dalam RM60.
Ako sekadar tolong derang kutip je.
Anak-anak sis lin yang teruja nak petik stroberi ni.
Memasing nak bagi kengkawan makan kata nya.


Dalam banyak-banyak terjumpa stroberi kembar ni.
Unik kan.


Nom nom nom....
Sekilo banyak tu je yang dapat...
Jadi la kan.

Dah petik stroberi.
Dah makan ceklat stroberi.
Dah minum ice blended kat sana (xde sedap mana pun)
moh la kita gerak ke bharat teh plak.


Ako lebih suka melepak kat sini.
Kat sini kita bole pegang daun teh nya dengan lebih dekat.
KLu kat teh BOH tadi, x nampak sangat teh nya.
Maksud ako x berapa nak boleh pegang.
Nak bergambar dekat ngan daun teh pun cam payah kan.
Harap je tempat makan dan pemandangan yang cantek je la.


Dah ready nak shooting ke?


Yeehaaaa!!!!
Baru nampak fresh pemandangan nya.
Cantek sesangat, i like!


Hijau!
Subur!
Alam semulajadi.

Lepak makan scone kejap, klu korang ada masa, pegi la ke Lavender Garden.
Ada Entrance FEE ye sebanyak RM5 seorang.


Klu kowang suka bunga, memang wajib singgah sekejap kat sini.
Cantek cantek kaler bunga nya.


Ako suker MERAH!!!


Pompuan ni opkos la PEPEL kan. 
hhehee...


Pape pun minat kami, kami tetap kawan selamanya!! 


Dalam perjalanan nak balik ke hotel, si putih buat hal lagi.

"Asap! Asap!" Jeritan amat mengejutkan ako.
Ahkak panik.

Kebetulan kami sudah hampir sampai ke kawasan Cactus Point.
Terpaksa la membelokkan si putih dan parking sebentar di situ.
Call bantuan sana sini.
Masa ni sekali lagi kereta sis lin sudah jauh ke depan.

Jam dah pukul 6 petang waktu itu.
Konpom la jam.
Hari Raya Cina plak tu.
Memang cari bala je kan.

Masih x putus asa.
Call cari bantuan lagi.
Call sis lin tapi sebab kan jam maka derang x bole nak patah balik.
Ako soh derang terus ke hotel dulu.

Sementara itu ako masih x putus mencari bantuan.
Akhirnya, dapat call dari adik.
Dia tolong carikan mekanik.

Tahun baru cina, apa yang ko harapkan betul tak?!
Tapi nasib menyebelahi, ada satu kedai ni sudi hulurkan bantuan.
Cuma bantuan tidak segera datang.
Terpaksa tunggu sampai lewat malam.


Risau!
Bosan!
Dan paling utama SEJUK!!


Jam 10 malam sis lin plak sampai...
Berjemaah menati kan bantuan.

Semua nya selesai sekitar jam 11 malam.
Terpaksa menggunakan khimat kereta tunda untuk membawa si putih ke kedai mekanik.

Hari yang meletihkan.
Kelaparan.....

Nota Jemari: ...sambung esok la ye.. penat dah ni!!