Followers

Thursday, May 30, 2013

Bandung Trip 2013: Hari Ketiga @ Tangkuban Parahu

Hari Ketiga!
Awal giler bangun pagi tu.
Al-maklum subuh kat sana kan awal.
Jam 6 pagi (waktu sana) dah cerah.

Tapi pagi tu appointment kitorang memang awal pun.
Hari ni nak ke Tangkuban Parahu.


Ceria memasing.
Warna warni kehidupan.
Pagi ni tak sempat nak bekfes pun.
Memang seawal jam 7 pagi kitorang dah terpacak kat bawah lobi.
Pegi awal, cepat sampai. Cepat la pulangnya.
Bukan apa, malas nak bersesak-sesak ngan orang ramai klu pegi lambat.


Sebab tak bekfes lagi, Abang Teguh belikan kitorang sarapan.
Erkk kira bole la dikatakan sarapan ye.


Tauhu goreng cicah sambal kicap!
Memang pebret ako tu.
Sedap! Lebih sedap dimakan waktu panas-panas.


Sepanjang perjalanan yang amek masa lebih kurang 30 minit tu, memang kitorang melantak kuih-muih tu je la sebagai mengalas perut. Tapi air nya mana? Hahaha tersedak-sedak tapi sedap punya pasal, ko tahan je la kepedasan dan kehausan.


Dah sampai!
Tu harga masuk ke Tangkuban Parahu.
Sebagai pelancong, kowang bayar la ye harga pelancong iaitu Rp50,000 seorang.


Cantek!
Subahnallah!
Memang cantek.... dari dulu sampai sekarang masih kekal cantek. hehhe...
Tapi masa kitorang pegi aritu, macam xde plak bau belerang nya.
Dulu-dulu pegi, bukan main kuat bau terbakarnya tu.

Kitorang sampai awal.
Tak ramai orang lagi masa ni.
Jadi, penjual-penjual pun tak banyak yang berkeliaran keliling kami.
Alhamdulilah. hehe 
Klu tak tu, konpom rimas je rasa.


Tempat WAJIB bergambar.
Bukti dah sampai sana, tak gitu?! ;-)


Posing posing skema kengawan saya.
hahahaha.............


Posing 'tak takot mati' kekdahnya hahaha.....
Berani la ko nak lompat sesuka hati kat tepi gaung gunung berapi tu.
Buatnya tetiba bergegar pas ko melompat?!! Erkk gurlpp.....


Posing beramai-ramai.


Posing merenung masa depan.


Pemandangan dari atas menara.
Camni la keadaan di pagi hari.
Gerai-gerai masih baru nak buka.
Penjual pun masih belum banyak berkeliaran lagi.


Posing akhir sebelum pulang.
Hahahaa takde apa sangat pun.
Sekadar kawah gunung berapi yang masih aktif kat bawah tu.
Klu tak silap, kowang bole upah orang untuk bawa kowang ke kawah lain dengan lebih dekat lagi.


Macam biasa, sesi menghabiskan duit.


Patut cuba stroberi kat sana.
Rasanya semanis gula.
Ntah la, ada yang kata stroberi tu disalut air gula, sebab tu rasa nya memang manis gula.


Dah puas ber'kawah', jom kita bersoping plak.
Kali ni tempat yang dituju adalah ke Heritage iaitu salah satu factory outlet yang femes la.
Tapi sampai-sampai je kat sana, Heritage nya tgh under construction.
Walau tgh renovate tapi masih boleh menjalankan urusniaga bersoping kat situ.
Cuma... cuma barangan yang dijual macam last kopek gitu... clearance sale kah? Ermm....


Rasa was-was gitu.
Tapi tatap memboloskan diri ke dalam.
Ermm... lihat-lihat, pandang-pandang, takde yang berkenan.
Kami ke Cascade yang terletak sebelah je ngan Heritage ni.
OK sket la nak cari barangan kat Cascade.


Tapi sebelum aktiviti menyoping, kami melantak dulu kat cafe yang terletak di ruang luar atas Cascade.
Lapar! Al-maklum pagi tu x sempat bekfes la katakan.


Nasi goreng bungkus ke hape ntah nama nya.
Sedap juga, nasi goreng dibalut dengan daun pisang pastu dibakar.


Kisahnya konon nak makan soto.
Tapi nak soto nasi bukan bihun soto atau me soto.
Pastu di bagi nya nasi putih sama kuah soto.

Ermmm.... ghopenya, soto nasi tu memang nasi la bukan nya nasi impit.
Hehehe.... Frust sudah ahkak yang mengordernya.
Nak tak nak, kena telan juga la.


Nasi tuna bakar.
Macam lasagna pulak ako tengok an.
Sedap!!
Sebab atas tu dia salut cheese sama tuna.
Nyumm....nyumm...

OK sumer dah kenyang, jom kita bersoping!!


Hasil sebahagian soping di situ.


Rasa cam x puas je bersoping.
Sebab x jumpa apa yang berkenan di hati.
Eh eh tadi tu just soping baju bebudak je.
Yang mak mak budak pun nak beli baju derang juga.

Jalan-jalan lagi..terjumpa Terminal Tas ni.
Tempat jual henbeg dan juga kasut.

Terjah je la kan.
Walau takde satu pun yang berkenan di hati kat situ.
Penat tapi ermm.....masih belum puas bersoping.
Erkk.....!???


Berjalan seharian sehingga jam 10 malam.
Tapi tapi masih belum puas bersoping lagi!!

Apakah????? hahahhaa..... ssyyhhhhhhh!!!
Dalam tak puas bersoping, ha tengok gambar atas tu!!
Bergelimpangan dah plastik plastik soping nya.

Gurlpp....!!!

Serius, walau camtu tapi masih tetap juga x puas bersoping!!
Hahahaha...............

Hari keempat kami dah pulang.
Tak sempat nak soping lagi dah.
Sebab pepagi subuh dah nak bertolak balik ke Jakarta.
Alhamdulilah perjalanan dari Bandung ke Jakarta keesokkan harinya takde sebarang masalah. Jalan pun tak sesak. Dan kami sampai di Airport Terminal 3 Jakarta awal dari jangkaan.

Pape pun, percotian kali ni memang lah bersoping dan jalan-jalan cari makan sahaja!
Nota Jemari: nampak gaya memang kena pegi lagi ni..... awak nak teman tak? :p

Wednesday, May 22, 2013

Bandung Trip 2013: Hari Kedua @ Pasar Baru dan Kampung Daun

Selamat Pagi Kota Bandung!!
Yeay hari kedua di sini. Bersemangat memasing.
Puas tido!

Pagi tu just minum milo dan makan megi aje.
Cukup sekadar utk alas perut.


Jam 9 pagi waktu tempatan, kitorang dah sesiap tunggu Abang Teguh yang akan hantar kita ke Pasar Baru. Misi pagi itu adalah shoping di Pasar Baru.


OK, are you ready gals??
Memasing dah excited nak bersoping.
Agak-agak nak soping apa dulu ye?
Ermm.... dalam perjalanan dok pikir nak beli macam-macam.


Tapi takot juga ni!
Takot TERbanyak kluar kan duit untuk soping kat situ je.
Kita tengok apa la yang sakan sangat orang bersoping kat Pasar Baru ni kan.


Dah sampai!
Macet!!! Hahaha giler sesak kat luar Pasar Baru ni.
Ramai orang, banyak kenderaan.
Fening ahkak!
Yang tak tahan tu, banyak betul ulat-ulat bulu eh ulat-ulat yang ngekor kita.

Ada banyak tingkat.
Pilih tingkat mana kowang nak pegi.
Jangan x nak balik, sudah! hahaha


Excited nak bersoping la tu!
Tapi AWAS!
Jaga henbeg memasing.
Dengar-dengar nya banyak pencopet kat dalam Pasar Baru ni.


Wah dia dah start dah.
Sesi pemilihan dan paling utama sesi tawar menawar sudah bermula.

Pilih kak, pilih mana berkenan.
Banyak kain.
Sempat lagi nak buat baju raya ni.

Hahaha.... rambang mata!
Semua cantek-cantek belaka.
Kalau boleh, semua nak diborong nya :p


Warna-warni. Berpinau biji mata.
Berlanggar montot, dah jadi kebiasaan.
Bertegang urat, bertikam lidah.
Tak sah klu x dapat harga yang diingini.

Ako?
Masih takde yang berkenan dihati.
Tapi takkan x beli pape kan?


Dikelilingi si ulat-ulat.
Macam-macam jualan.
Pelbagai rayuan.

"Beli kak, buat suami dan anak-anak!"

"Eh belom kawen la, takde suami lagi!"

"Tipu la kak, beli kak! Murah murah aje"

"Iskkk... tak nak ar..!! Takde laki kat umah ako!"

Damn!

Tak pepaham. Rimas ako!


Merayap ke kedai lain.
Cari sesuatu yang menarik perhatian.
Dari satu kedai ke satu kedai.
Masih tak jumpa.

Sedih dah ni!
Sampai la kat satu kedai ni.
Nampak cam molek sket coraknya.

Apa lagi, 

"mbak, kasi yang itu!"
"yang biru tu ya mbak!"
"yang atas tu bila dilihat?"
"bisa lihat semua nya?"
"warna lain ada, mbak?"

Wah gitu kan!!
Puas bila dapat sesuatu yang berkenan di hati.
Rasa macam nak borong banyak lagi. Tapi bila hitung-hitung kain yang sudah dipilih dan dipotong melebihi budget, ok kita STOP dulu la kan!

Kang ober beli kain, bende lain tak boleh nak beli plak.


Jenis kain-kain cotton.
Bias-biasa aje la kan.
Ada je banyak jenis kain lain.
Especially klu ko minat kain-kain lace, memang lawa-lawa.
Harga pun rasa nya murah la jgk kan klu nak dibandingkan dengan kat jalan TAR tu.

Ako suka kain corak batik.
Cantek-cantek!
Memang berpinau biji mata nak memilih.
Sudah nya dalam berpinau-pinau tu sedar tak sedar melayang jgk la dalam RM300+ 

OK dah!
Lagi lama kat situ, lagi kang nafsu nak membeli membuak-buak.
Hahaha over kan :p


Dah beli kain, moh kita cari telekung plak.
Kebetulan ramai yang mengirim, jadi nya mestilah kita minta harga yang paling rendah, x gitu!
Sorang memborong je sampai soploh pasang.
KLu dua tiga orang memborong, erkk kowang kira la dah berapa pasang derang beli.

Ako?
Hahaha sepasang je cukup la.


Telekung dia memang cantek dan berkualiti.
Harga pun boleh tahan murah juga.
Kain dia tebal, sejuk dan jahitan sulam dia pun nampak kemas je.


Beriyer-iyer ako membelek.
Last-last, sepasang je pun.
Jadi la daripada x beli langsung.
Selain kain ela dan telekung, ada juga kasut dan baju-baju dijual kat situ.

Penat membeli, kita lepak kat food court dia di tingkat atas sekali.
Perut pun dah lapar dek gara-gara melantak megi je kan.
Apa lagi, kita kasi isi perut dulu.
Rehat-rehatkan kaki dan minda.


Beredar dari Pasar Baru lebih kurang jam 4 petang.
Bapak lama kitorang kat dalam Pasar Baru tu je.
Itu pun ako rasa macam x puas nak soping.
Sebab ako nak beli keropok-keropok tapi sebab dek asek soping bende-bende lain, sampai terlupa nak menyinggah kat pasar makanan kat tepi tu.

Sedih!

Penuh!
Penuh dah bonet Kijang tu. 

Dari Pasar Baru kita menyinggah plak ke Toko Tiga.
Tempat jualan jeans especially jenama Levi's la.
Memang niat nak beli jeans tapi takde yang berkenan satu pun kat situ.
Tapi sebab tak nak terkilan, jadi cuba juga la ako cari jeans yang bersesuaian untuk diri sendiri.

Ekceli ako terbayangkan nak pegi beli jeans di area Cihampelas.
Mungkin la ada sesetengah orang x berapa suka jeans yang dijual di sana tapi sekurang-kurangnya kita ada pilihan lain selain Toko Tiga kan?!

Takpe la takde rezeki.
Maybe lain kali kena pegi lagi la gamaknya ni. (haha bila tu ek? :p)


Malam lepas maghrib kita ke Kampung Daun.
Ia adalah sebuah tempat makan yang dikelilingi dengan pelbagai jenis pokok.
Kira suasanan kampung di dalam hutan.

Cantek la juga.
Cuma sebab kita pegi waktu malam, ditambah plak hujan, jadi ako agak kurang teringin nak menjelajah sekitar tempat tersebut. Dengar-dengarnya tempat itu sangat besar dan semakin jauh pondok makan kita, semakin cantek pemandangan nya.


Salah satu pondok makan di situ.


Pemandangan di situ.
Laluan ke pondok-pondok makan pilihan kita.


Derang pilih pondok itu.
Ako ikotkan aje.


Inilah teratak pondok kami.
Ok la.
Cantek, kemas dan bersih.


Terus pilih menu.
Mereka yang expert bab-bab makanan di situ.


Masa untuk order!
Ketuk bende tu (lupa la nama nya) untuk panggil pelayan.


Pelayan datang, terus kita hantar list menu pilihan kita tadi.


Inilah rombongan nenek majenah.
hehehe....


Borak-borak.
Minuman pun sampai.
Takde la tunggu lama sangat pun.

Putu bambu dia sedap sesangat.
Lagi power, lagi gebu, lagi manis!


Kemudian makanan pun sampai.
Ikan gurami pelbagai masakan.
Sedap weii especially bila dia bagi sambal kicap dan juga sambal belacan.
Perghh memang nikmat!


Tapi sebab selsema ako makin teruk malam tu, jadi ako order la sup se'kuali'.
Sup dia pun lazat.
Minta sup kosong je tapi dalam tu ada pelbagai jenis bahan.


Yang ini x sure nama.
Tapi ala macam cekodok la juga.
Cuma isi dalam nya diletak jagung dan kacang peas.
Jangan lupa gigit sekali dengan cili api tu.
Perghh gerenti berasap!! :p


Eeee tak sabar nak makan ni.
Lauk dah terhidang, jadi tunggu apa lagi.

Bismillahirohmanirohim.


Dan kami sudahi dengan alhamdulilah.
Kenyang sudah!

Rezeki jangan ditolak.
Rezeki orang belanja makan malam itu.
Amin.

Nota Jemari: ... dah jom balik, esok sambung lagi!