Followers

Thursday, November 6, 2014

Away lagi ....


Hahah sorry la ye, masih belum ada kesempatan nak siapkan soalan cabaran bawah ni...
Minggu lepas ke JB...
Minggu ni plak kita ke Raub, Pahang...
Insyallah ako cuba setelkan cabaran tu minggu depan la ye..

hehehe... senyum sokmo ;-)

Nota Jemari: senyum walau hati gundah gulana ;-)

Monday, November 3, 2014

30-day-blog-challenge



Ako baca pasal ni kat blog ila.
Haha macam menarik je kan.
Memang tengah takde idea nak update blog kan.

Plan asal nak start challenge ni 1 November aritu tapi memandangkan idea-idea entry selama 30 hari masih dalam proses nak memikir lagi, tambah plak kebizian wiken aritu, maka nya challenger ni ditangguh lagi la ye.

Maybe dalam minggu ni atau minggu depan,
so tunggu!!

Nota Jemari: masih memikir-mikir nak buat entry apa untuk 30 hari ni ... 

Thursday, October 2, 2014

Children's Day at the Museum

Great news!

This October and November, we are celebrating Children's Day with a host of imagination-driven activities at Bank Negara Malaysia Museum and Art Gallery. Children will learn all about money through fun and play, where they can participate in puzzle races, learn the history of the Ringgit, learn how to make their own money box, experiment with art, see and learn about currency in animal-shaped forms, and much more.

Please join us and let your children use their imagination and stimulate their minds at Children's Day at the Museum.

For further information, please visit: http://www.museumbnm.gov.my/childrensday2014/


Programme Schedule
Morning session 10.30am – 12.30pm
Afternoon session 2.30pm – 4.30pm

DayProgrammeAge
MondaySi Kijang Puzzle Race9–15 years old
TuesdayWhat is Money?9–17 years old
WednesdaySi Kijang Money Box4–9 years old
ThursdayHow Old is the RINGGIT?13–17 years old

Nota Jemari: Happy Children's Day ... !! uhukk uhukk...

Wednesday, October 1, 2014

Volunteers for Children's Day at the BNM Museum

Children's Day is celebrated on the first Saturday of October annually. In conjunction with this, Museum, Art Gallery & KMC (MAGKMC) has taken the opportunity to organise Children's Day at the Museum, for the first time, and it will be held for somewhat longer than one day - from early October until end of November. The theme for Children's Day at the Museum is "Imagine, Participate and Create". Among the exciting activities are:
  • Si Kijang Money Box
  • My Art Bag
  • Si Kijang Puzzle Race
  • Currency Collecting: Hobby and Heritage

Since MAGKMC is expecting a large response, we are looking for volunteers to assist in facilitating the activities offered. We encourage BNM staff to register their friends and family members aged between 16 and 30 years old to be volunteers. All will receive full training and will be supported by a strong and friendly team.

Join us by filling in the form attached and sending it to infomuseum@bnm.gov.my for fun-filled activities and benefits galore!

For further information, please contact:


Mohd Fakhrullah Jamlus (mafakrul) - 03 - 9179 2752
Siti Atina Muhamad Yusuf (matina) - 03 - 9179 2768


#Untuk dapatkan borang pendaftaran, boleh hantar email ke anakomak6@gmail.com.
Perhatian, hanya yang minta borang sahaja akan dibalas. Sebarang pertanyaan dengan lebih lanjut, sila berhubung dengan penama-penama di atas. Terima kasih.


Nota Jemari:  Ini adalah aktiviti sukarela, tiada bayaran akan dibuat. Harap maklum! ;-)

Tuesday, September 30, 2014

Cabaran "Winter in Busan, Korea"

Alamak baru pasan entry ni dah lama terperuk dalam draft...
Harap-harap masih sempat lagi nak hantar ye....!!

Ako masuk blog Jocko.
Terbaca entry pasal "Cabaran Winter in Busan".
Macam tertarik dan menarik.
Cabaran ni adalah anjuran Bloggers.com dan Majalah Libur" khas untuk para bloggers.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cabaran Winter In Busan Blooggers Majalah Libur - Task 1
Cabaran : Tulis satu entry "Apa Yang Menarik Di Busan"
Apa sahaja yang anda rasakan menarik di Busan dan ia menjadi tarikan untuk anda ke Busan, Korea Selatan.

Syarat Tambahan 
1. Entry mesti sekurang-kurangnya 200 patah perkataan (atau lebih)
2. Sertakan back link untuk www.Blooggers.com dan http://libur.karangkraf.com
3. Penyertaan Task 1 pada 15 September 2014 - 30 September 2014. 
4. Sertakan permalink entry anda ke blooggers@yahoo.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bila sebut Korea, konpom dah terbayang Seoul, Nami Island, Namisan Tower, etc.
Tapi bila sebut Busan, memang ako blur.
Sejujurnya memang ako x pernah amek tahu sangat pasal Busan ni.
Yang pasti Busan ni adalah bandar kedua terbesar di Korea.
Dan pelabuhan antarabangsa ke lima terbesar di dunia.
Eh eh dunia ke Asia ek? hehehe....

Kalau dah ko x amek tahu pasal Busan, konpom la tak tahu sangat apa yang menarik di sana kan?!
Maka nya ako buat la sket kajian, carian di google maklumat yang menarik.
Rupanya Busan terkenal dengan makanan seafood dan pantai-pantai yang cantik.
Sebut saja seafood, ako dah terliur..
Dah terbayang udang besar, ketam manis, ikan siakap masak stim...dan macam-macam lagi arr :-D
Dengar katanya pasar di Busan memang terdapat ikan-ikan dan hidupan laut yang sangat-sangat besar di waktu pagi. [Kalau la dapat makan ikan pari bakar cicah sambal, perghh!].

Banyak juga tempat-tempat yang menarik kita bole pegi eh rupa nya...
Tapi salah satu tempat yang betul-betul menarik minat ako ialah "Gwangwan Bridge atau Diamond Bridge". Dengar-dengar nya pemandangan kat situ teruatam sekali waktu malam sangat cantek. Ada bunga-bunga api yang akan bersinar di sepanjang jambatan tu yang buatkan kelihatan nampak macam diamond. Wah, diamond eh? Hahah tak dapat sentuh, dapat tengok pun jadi la kan :p

"Busan International Film Festival Sqaure" (BIFF) juga menjadi tarikan. Rasa nya area ni macam "Fame of Walk" kat Hong Kong kot.. Sebab klu tak silap, di BIFF ni ada juga tapak-tapak tangan celebriti Korea. Mana tau, untung-untung bukan saja tapak tangan, tapi bole terjumpa ke empunya diri kan?! :-D

"Gamcheon Cultural Village/ Taegeukdo Village", ok ni juga salah satu tempat yang memang rasa wajib pegi ni. Hahaha gara-gara penangan tengok Running Man. Kan diorang ada buat shooting kat situ. Ala yang episod Choi Ji Woo tu ... ha korang google la ek episod tu :p Perkampungan ni nampak colorful sangat, lain dari yang lain. Rumah-rumah kat situ di bina bertingkat-tingkat kan?! Cuma kena hati-hati sket la dengan tangga dan kecuraman jalan-jalan kat situ ye.

"Busan Tower" .. rasa nya tak lengkap kalau ke satu-satu tempat kita tak naik tower kan?! Ye la contoh kalau pegi Jepun mesti nak naik Tokyo Tower, Kalau ke Paris, mesti sekurang-kurang nya bergambar la depan Eiffel Tower, ye tak?! ;p Kalau tourist datang KL pun konpom punya la akan amek gambar kat Menara KLCC atau KL Tower kan :p. Jadi, kalau dah ke Busan moh la kita jengah Busan Tower juga. Menara ni takde la tinggi sangat macam Seoul Tower tapi cukup la dapat juga tengok pemadangan sekitar pekan Busan tu. Mesti cantek kan, kurang pencemaran, kurang jerebu nya.

"Gukje International Market"... ni pasar tradisional kat Busan. Serupa macam Namdaemun Market di Seoul. Mesti boleh cari souvenir kat situ kan hehee...

Cukup la kot sampai sini dulu...
Kalau banyak-banyak kang belum tentu dapat pegi hahaa...
Pape pun, harap-harap suatu hari nanti tercapai juga la hasrat nak jejak ke Busan dan juga Jeju.

Nota Jemari: sempat lagi kan hantar peraduan tu arini? :p

Wednesday, September 24, 2014

Wedding: Tahniah Murshi & Azeem

First of all, Tahniah untuk mereka!
Perancangan 3 bulan akhirnya selesai juga dengan jayanya.

Teman bercuti...
Teman menjelajah...
Teman melancong...

Lopeh ni takdo dah...huhu...
Pape pun tahniah lagi sekali dan terima kasih atas jemputan ke majlis makan-makan nya tu.


Jumaat, 12 September adalah malam berinai.
Memandangkan ako memang tak pernah tengok majlis berinai, maka nya berpakat la kami untuk melihat sendiri bagaimana acara nya yang akan berlangsung itu.
Tambahan plak, majlis ni adalah majlis yang memang jarang kita dapat pergi kan.
So memang tak nak lepaskan peluang la ye.


Cantek berseri awak ye malam tu!
Kita tertarik kat baju awak.. hhehee...
Sweet laa kaler dier...


Dah ready dah nak di'inai'kan.


Sorang demi sorang menepung tawar...
Eh silap, sorang demi sorang ahli keluarga memulakan majlis berinai.


Punya la ramai sedara mara pengantin hhehe....
Sumer nya nak sampaikan berkat kepada bakal pengantin.


First time ni nak inai-inai orang hehehe...
Nak juga merasa pengalaman tu.
Berdebar-debar aii hahaha.... 


Ok ni bahan-bahan yang derang gunakan untuk majlis berinai.
Kunyit, inai dan juga buah delima.


Lepas dah tempek-tempek kunyit dan inai atas daun sirih tu, ko bagi plak bakal pengantin makan buah delima. Sebagai ganti manisan kot rasanya buah delima tu.

Setel!
Perasaan?
Hahahha lega!
Poyo je kan... hahahaha.... 
Merasa la seumur hidup menginaikan bakal pengantin.


Ahad, 14 September, majlis nikah di sebelah pagi.
Majlis di adakan di Masjid Usamah bin Zaid, wangsa maju.


Tempat khas berlangsungnya majlis nikah.


Debaran bakal pengantin kian terasa...
Ke debaran 'dayang-dayang' kat tetepi..
Mana tau, ada yang jeling menjeling kan mencari-cari calon gak .. #oppssss :p


Antara hantaran dari kedua-dua belah pihak.


Moh kita bergambar ngan pengantin selepas sah jadi laki bini.
Hehehe... 


Malam nya pulak adalah majlis resepsi di Dewan CAC, UIA Gombak.
Kitorang sampai sebelum kul 8 malam.
Masuk masuk je, dah penuh satu dewan.
Dah macam attend annual dinner plak ghasenya. hahah
Meriah u'olss!!


Nasib baik lah pengantin dah sesiap reserve meja untuk kami semua.
Kalau tidak, konpom x dapat nak duduk kat dalam dewan.
Gila, bapak ramai jemputan pengantin ni.


Pengantin berarak masuk tepat jam 8.30 malam.


Ooo majlis sangat simple.
Pengantin masuk.
Duduk atas pelamin.
Baca doa dan selawat.
Pastu bapak pengantin lelaki bagi ucapan sket.
Makan sambel dihidangkan dengan muzik-muzik bollywood.
Masa ni ghase cam nak menari dah hahaha...

Makan abs tepat jam 9 malam.
Pengantin bangun dan terus ke luar pintu untuk bersalam dengan para jemputan.

Perghhh majlis yang sangat simple!
9.30 malam ako dah selamat landing atas katil.

Tahniah Murshi & Azeem.
Moga bahagia selalu....

Nota Jemari: @_______@

Monday, September 8, 2014

JJCM: Cucur Udang Alor Gajah

Kita citer pasal makan lagi ye.
Hari tu on the way balik ke KL, teringin plak nak makan cucur udang kat Alor Gajah tu.
Kalau korang dari arah selatan, better korang kluar dari tol Ayer Keroh je.
Lebih kurang 25 minit perjalanan nak ke Alor Gajah tu.


No. 1 Medan Selera Pasar Menggong, Alor Gajah Melaka.

Senang je nak cari. Dia betul-betul kat bas stand Alor Gajah.



Sebab tamak aritu, ako pun order la untuk 3 orang makan.
Padahal berdua je pun.
Agak lama x makan cucur udang ni, so x sure portion dia macam mana skrg ni.
Tu yang main order untuk 3 orang makan.


Kalau rasa nak buat tempahan pun boleh tu.
Waktu berniaga 12 tenghari sampai 8 malam.
Nasib la masa ako sampai kul 7 tu masih banyak lagi cucur udang yang masih panas.


Taadaaaa..... banyak plak bila dah dapat.
Gagah juga la nak ngabihkan nya.
Bukan takat cucur udang je, ada juga nugget dan tauhu.
Paling penting, sos cili nya yang marbeles!!
Sekali rasa pasti nak berulang kali makan...
Percaya la!

So lepas ni, korang bole la try ye.

Nota Jemari: sis lin, nanti bole cuba ye bila singgah amek yana tu :p

Wednesday, September 3, 2014

JJCM: La Gourmet Dessert

Last week ako gi JB kan.
Pastu memasing ngidam nak makan La Gourmet Dessert.
Sebelum ni pernah cuba yang kat Danga Bay.
Tapi kali ni nak cuba yang kat Taman Pelangi.

11, Jalan Kuning 2, Taman Pelangi, 80400 Johor Bahru, Johor, Malaysia
+60 7-336 1911

Sebelum tu nak bagitau dulu ye,

To our Muslims customers,

Pls be informed that La Gourmet Desserts are not halal certified.
However, we do not sell pork, lard or alcohol. And we do have halal certificates from our raw food suppliers.

Dig into our exotic fruit desserts, colorful ice shavings, towering icy mountains or sweet broths. We only use fresh fruits and ingredients, handpicked by our chefs to ensure quality and freshness.

We recommend you to sample our specialties: Mango Ice Mountain (芒果冰山), La Gourmet Loh (乜都捞), Mango Ice Hill (芒果神冰) and our deeply satisfying Durian with Mango Ice (榴芒). Made from 100% natural mangoes, our mango desserts are so addictive you'll be craving for more. 


~credit google pics~


Nama dessert ni adalah "La Gourmet Loh"
Harga nya RM35.90 untuk 6 orang makan.


Tapi kitorang makan dalam 10 orang pun masih x bole nak abiskan.
Rasanya kalau korang datang dengan perut yang kosong dan dalam cuaca yang panas, maybe la kot bole abis sekali makan dengan 6 orang je.


Penuh dengan buah-buahan sesajo.
Buah-buahan tu x bole nak pilih-pilih.
Dah memang derang bagi jenis buah yang itu je.

Derang akan bagi susu pekat ngan air gula melaka sebagai penambah rasa.
Dan juga jelly yg mcm korang minum kat chatime tu.


Yang ini sago durian.
Kalau suka durian, konpom suka dessert yang satu ni.

OK dah, gi la try.
Kalau was-was jangan cuba. hhhahaha..
Pape pun ako makan buah je pun...
Mangga dia perghh beso2 ...

Selamat Menjamu selera...

Nota Jemari: slurpppp

Tuesday, September 2, 2014

OLD B.E.S.T.F.R.I.E.N.D.S

Last weekend ako balik JB.
Sebab cuti hujung minggu yang panjang kan, so saja la vroom vroom ke sana.
Kali ni plan nak gather ngan bestfriends yang agak lama juga la tak jumpa.

Ako ke JB Jumaat petang.
Terus plan nak jumpa dengan derang ni, malam jumaat tu juga.
Kira macam dah rindu sangat la gamak nya.
Hahaha x menyempat-nyempat nak jumpa hari lain kan. :-D
#rindu ke??


Zaman dah berubah....
Adoiyaaiii bila mengimbas balik gegambar lelama ni, konpom memang gelak sakan la kan.
Ater gambo lama kan, konpom la muka pun muda belia lagi.


Hari terakhir sekolah sebelum SPM.
Adeh dehh deh... skema nya memasing...
Awat serius sangat tu kan hhahaa :-D


Taaaadaaaaa!!
Nak dibandingkan dengan dulu, konpom la jauh benor beza nya kan...
wakakakaka....

Tapi paling sama sampai sekarang ni,
havoc,kecoh, gamat macam 50 orang berkumpul.


Macam x cukup korum je kan?!
So, M ... tunggu tahun depan, genap 20 tahun kita kawan, kita buat gathering besar-besaran sket ye. :p

psstt ke nak jemput sekali Cikgu Norhashim tu sekali?
Mana la tahu, kot-kot ada yang rindu kan :-D

Atau atau... korang nak jemput FSTB or Pn Aru??
damnn.... wakakaka!!

Pape pun, harap persahabatan yang dah lama terjalin ni akan berkekalan ya...
Gaduh-gaduh pun tetap bersatu balik kan :p

friendship forever tau korang!!
saaayaaanggg korang semua...

Nota Jemari: Jangan sampai dapat 'bom tangan" kan dari cik fara hahahaha

IKLAN: Tips to neutralise spicy and oily food

by



Baca tau!
Bagus untuk pengetahuan kesihatan korang hehehe... 


Nota Jemari: Good info!!

Friday, August 29, 2014

Beraya bersama Schoolmate, Classmate, Bestmate!!

Hahahha tajuk tu, ada ke bestmate ek??
Hentam je la, sesuka ako je letak camtu :p


Tetiba plan datang nak gather-gather dengan derang ni.
Dah lama sangat tak jumpa.
Anak-anak memasing pun dah membesar bagai johan :-D

Maka setelah sebolat sore, tanggal 24 Ogos, kami pun bertemu.
Kisah nya lepas lunch kat rumah shai aritu, terus ako vroomm vrromm ke Putra Height.
Beraya la kejap kat umah member sorang ni.
Alang-alang nak pick up dia sekali kan....
Dapat la merasa air tangan dari sahabat itu.

"Memang sedap la weii spageti goreng ko tu Ayu!!!"


Dah kenyang-kenyang kat Putra Height, moh la kita gerak ke Meru plak.
Sebut Meru je dah terbayang jauhnya nak ke sana hahaha.
Berjanji la dengan sorang sahabat lain, bertemu kami di Tol Setia Alam.

Perjalanan agak baik pada mula nya.
Tapi memandangkan alamat yang di MEru tu takde plak dalam GPS,
maka nya dengan berpandukan map lisan sahaja dari tuan tanah.
Klu tak dek kerana sesat hampir ke Kapar, konpom bole sampai awal dah kat Meru tu.
Sorry kengkawan, GPS aii meragam plak aritu smp tersesat-sesat dibuatnya ye. 


Jam 6 ptg baru lah jumpa rumah tuan tanah.
Perghh...... klu awal2 bagitau jauh, konpom x datang ni hahaa... :p

Yeay yeay dapat makan laksa johor.
Nice try ija. Sedap cuma kuah kena kasi cair sket ye..
Hahaha banyak sangat komplen ye, jgn marah ye ija..
And jangan serik jemput kitrg lagi.

Bila dah lama tak jumpa, harusla macam-macam gosip dan cerita yang kuar.
Derang tu sumer dah jadi mak-mak oghang...
Aii ni je yang masih setia jaga anak tekak hahha.... 


Kisah nya, sahabat yang sorang ni baru je pindah ke Meru.
Dah seronok dok sana, beli la ia sebuah rumah yang cantek tersergam indah.
Memang teruja la kami untuk berposing sakan.
Pandai laki dia 'bela' umah tu.


Dah kenyang...
Dah gosip....
Moh kita bergambar sebagai kenang-kenangan...
Lepas ni, ntah bila dapat gather2 lagi kan... 


OK pose ala-ala masuk majalah gitu.
Lin, jangan lupa buat cover majalah, headline baeekk punya tau :p


Ni baru nampak gaya pose ala ala balik kampung...
Ija, kitorang suka la ngan pondok ni...!!


Bila mak-mak pun nak peace juga...
Peace Yo!! 


Amboiii korang.....suka main air ye!!


Last but not least, thanks Ija sebab sudi ajak kitorang melepak kat umah awak.
Next time klu laki awak takde, ajak kitorang lagi eh... hahahha....

Ni la syiok bila laki memasing kasi bini derang enjoy....
Selamat Hari Raya , korang!!
Best friend forever ya ... :-)


#Rasa nak colik je budak amoi ni hahaha....#

Nota Jemari: bahagia punya sahabat 

Thursday, August 28, 2014

Habis dah raya!!

Dah abesh rupa nya raya ye.
Kejap je kan...
Tahun ni memang tak beraya sangat pun.
Cuma minggu akhir raya baru-baru ni je, baru terhegeh-hegeh nak g beraya umah kengkawan.
Jadi la daripada tak pergi langsung.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jumaat, 22 Ogos


 .... beraya ke rumah budak mata bolat ni kat Sentul je.
Dekat je ngan rumah ako.
Dah lama ngidam nak jumpa dia, akhirnya tercapai juga hajat.

Ni anak kepada adik angkat kakak ako.
Budak sarawak ni .. mak bapak nya keje kat kay ell...


Apak eh kejam tau...
Suka sangat tempek gambar anak dia yang bambam ni.
Macam mana la aii tak tergoda nak jumpa dengan si bambam ni kan.
Tambah lagi bila apak eh tempek gambar macam kat atas tu dalam fb...
Aiyoo geram betul tengok an ...
Nasib la anak orang kan.. hahahha klu anak sendiri, konpom kena gomol-gomol :-D

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sabtu, 23 Ogos


Lunch raya kat rumah ahkak tu.
Eh pembetulan, rumah adik kepada ahkak tu hehehe :p


Makanan adalah sangat superb sedap!!
Terima kasih makcik, masakan makcik memang lazat hingga menjilat ibu jari tangan. :-D


Burlpp.... oppsssss!!
Hahaha kenyang sudah...
Dah kenyang, moh la kita balik...


Alololo tomei nya dia tido atas riba aunty comel tu hhahaha.... 
Nak balik tetiba si kecik ni leh terlelap lak atas riba aii...
Auuw..... mesti sedap dan empuk tu kan hahaha..
Untung la klu aii ada anak... mesti anak2 aii tak nak tido atas tilam biasa ... :-D
Verangan je ok....!! :p
Alaaa takpe verangan itu seronok.

Lepas kita beraya rumah ahkak tadi, kita terus vrroomm vrromm ke Saujana Utama Sungat Buloh.
Makan-makan rumah my lovely cousin.
Thanks Aye ... Sorry tak sempat lak nak bergambar kat umah ko ye! hehe..

Then jenjalan gi makan kat besday party plak.
Memakan sesajo seharian ni tau.
Makin bambam laaaa uhukk uhukk... 


Malam nya plak kita beraya ke rumah chef Siti Delima.
Kalau gi umah chef konpom dah terbayang makanan sedap-sedap kan :p


Red velvet tu memang terbaek la kak CT ...
Sedapppp!!
Nak tapau juga aritu tapi budak bunian tu dah tapau dulu hahha 
#totopmolot

Masakan yang lelain tu konpom la sedap kan.
Tak yah ragu-ragu lagi.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ahad, 24 Ogos


Menjadi tetamu pertama yang tiba di lokasi makan-makan.


Perghhh..... lunch terus ni wei..
Sangat la sedap!
Terbau-bau petai nya weii..
Seminggu masuk jamban bau petai..
hahahahaha.......


Tengkiu tuan rumah sebab sudi menjamu kami melantak tengahari ahad tu.
Sangat sedap dan marbeles!!

psstt kak ct oo kak ct, rugi la melepas nak rasa kuih apam tu...the one n only je tu :p

Berakhir sudah raya tahun ni ...
Insyallah panjang umur, kita jumpa lagi di raya tahun depan ye..

Nota Jemari: pssttt orang johor, minggu ni bole 'beraya' juga tak? :p