Followers

Friday, November 20, 2015

Deepavali 2015 @ JDM

Ho hoiiiiii.... lama giler x hapdet blog.
Terlalu banyak cerita tertangguh, terbuku, terkepam.. 
Hahhaa... ini pun sebab mood OK sket, moh la kita update cerita terkini je kan.

Semalam opis ako ada buat jamuan sempena deepavali.
Jamuan nya pun simple-simple aje deh....
Tahun ni kali ke 2 kitorang celebrate deepavali sendiri.
Kalau idak tu, mesti nak combine dengan jamuan raya.


Gigih nak buat 'kolum' juga.


Last minit nak buat mende ni.
Bahan pun recycle je mana yg ada lebihan dolu-dolu.


"Buat apa lagi tu cik kak oii?"


Asal nya nak buat burung merak macam dalam gambar kat tepi tu...
Nampak tak???


Hampir nak siap dah ni.


Tadaaaa.... jadi laa kan.


Dah siap, jom kita makan!!

Nota Jemari: Hope tak terlambat to wish Happy Deepavali to all yang celebrate k

Teater: Mak Cun



Sinopsis Teater MUZIKAL MAK CUN
Mok Cun semakin bersemangat untuk memasarkan bedak sejuknya ke persada dunia. Mok Cun mula menyedari bahawa pengalamannya sebelum ini ke Spain dan Bangkok mengajarnya bahawa pentingnya bahasa Inggeris. Lalu Mok Cun memaksa Pak Akob untuk membuka kelas bahasa Inggeris kepada semua orang kampung yang mahu menjadi usahawan, namun tidak semudah yang disangkakan.
Satu hari, kampung Kokdiang gempar dengan kepulangan Aton bersama kekasih barunya Justin, seorang lelaki mat saleh. Mok Cun terkejut Aton bawak balik lelaki mat saleh nak kenalkan pada Mok Cun untuk jadi menantu. Orang kampung mengutuk Mok Cun belajar bahasa Inggeris kononnya kerana nak bercakap dengan bakal menantu mat salehnya itu.
Seorang pegawai MARA, Encik Haidar turun ke kampung Kokdiang bersama Meor pegawai pemasaran MARA. Mereka mendapat tahu bahawa kampung Kokdiang ini dipenuhi dengan peniaga-peniaga yang mampu dibantu untuk menjadi usahawan desa yang berjaya. Mereka cuba memberi motivasi kepada penduduk kampung itu.
Haidar digelar ‘abang sado’ dan menjadi kegilaan anak-anak muda dikampung itu terutamanya Manisah kerana ‘ke-sado-annya’. Manisah terus mengubah selera kepada anak ikan pula. Berebut-rebutlah Manisah dengan beberapa orang kampung disitu untuk menambat hati abang sado itu termasuklah Atul.
Hmmmmm…bertambah kecohlah suasana kampung dengan konflik-konflik ini…
Mungkinkah Mak Cun akan menerima Justin?
Dan siapakah pilihan hati Abang sado?


Yeay.... tak sabar nak tengok!!
Mana yang belum beli tiket tu, masih ada peluang lagi tuk dapatkan tiket-tiketnya..

Jom korang kita jumpa "Mok Cun!!"

Nota Jemari: Mok cun Mok cun Mok cun lah....

Saturday, August 22, 2015

Throwback: Raya di Jay Bee 2015

Hari tu, orang semua pakat dok cuti raya, ako rajin plak bekerja.
Lepas derang semua dah masuk opis balik, ako plak pakat amek cuti raya.
Yeeehaaaaaa sangat heaven sebab tak payah ber'gaduh' atau be'rebut' di jalan raya.

Cuti-cuti, moh la kita pulang ke 'kampung'.
Jay Bee, here i come!!!
Vrrommmm........

23 Julai

Dari KL ako menyinggah kejap ke Batu Pahat sebab nak hangkut budak-budak berdua ni.
Pastu terus shoot ke Johor Bahru. Sampai kat Bukit Indah dah petang. Malam nya kami 'beraya' la di Kedai Pizza milik sahabat blogger kami iaitu Nad di Delish Family Bistro kat Senai sana. 


Serious memang sedap pizza diorang ni.
Selain pizza, korang leh gak try menu2 yang lain.
Makanan kat kedai ni ada western food, italian food, dan ada jual cookies juga.


Salah satu pizza yang kami cuba....
Nyummyyy sangat!!


Thanks Nad for the delicious foods..
Insyallah akan datang lagi kat kedai awak.
Moga kedai awak makin maju dan terus maju ye ;-)


24 Julai (siang)
Esoknya kita beraya dengan bff merangkap ex-classmates gitu.


Bergegar-gegar gambar jadi nya.
Gini la kalau minta budak-budak yang tolong snapkan gambar kan ;)


Susah betul dapat gather-gather macam ni selalu kan?!


Haaa amek ko!!!
Perbincangan tentang percotian kami.
Hasil tangkapan dari si aqeem.
Separuh muka je yang nampak, jadi laaaaa hahaha... 


Friendship Forever ya, sampai ke tuaaaaaaaa... muahahhahaa!!

24 Julai (malam)
Malam nya kita gi beraya ke rumah 'pengantin baru'.


Berseri-seri pengantin baru ni.
Makanan pun nampak berseri gak bila pengantin laki yang masak kan hahahaa...


Terima kasih cikgu linda sebab sudi menerima kedatangan kami...
Next time leh singgah lagi :p


Budak berdua ni juga yang hepi....

25 Julai
Jom ke Sedenak pulak!!


Budak-budak ni jumpa uwan kat sedenak.
Kalau ke sedenak, rumah sape lagi yang patut korang kunjung kalau bukan ke rumah Mat Gebu, pemilik blog http://www.tiffinbiru.com/ yang pemes pasal masak-memasak tu kan.... ;)


Pastu bila dah datang rumah Mat Gebu ni, wajib melepak kat dapur dia.
Untung-untung boleh dapat resepi or petua-petua pasal masak memasak.
Lagi untung boleh korek-korek makanan kat dapur dia ahahaa...


Orang kuat mat gebu ni...
Kalau dia datang konpom jadi pembantu yang berdedikasi hhahaa...
Bagus hasil kerja dia ni. Ghase-ghase kalau nak amek jadi pembantu bole contact mat gebu hahaah...
Tentang bayaran, upah je dia makan, gerenti dia suka punya :p

26 Julai


Sebelum balik KL aritu, sempat menyinggah ke rumah Kak Intan. 
Susah-susah 'masak' kan untuk kami aritu.


Yang palingggg gumbira, budak-budak berdua ni.
Tahun ni beraya dengan Nina... tahun depan kita jalan-jalan raya bertiga lagi ye.

Raya dah abesh dah kan... tunggu rumah terakhir yang kami pergi selepas berakhirnya syawal :p

Nota Jemari: Raya Haji bakal tiba.... jom raya lagi haha

Wednesday, August 19, 2015

Pelaksanaan Pengasingan Sisa di Punca Secara Mandatori



Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan & Kerajaan Tempatan telah memutuskan pelaksanaan pengasingan sisa pepejal secara mandatori akan bermula pada 1 September 2015.

Perlaksanaan ini akan dikuatkuasakan di lapan (8) buah negeri iaitu Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Kedah, Perlis, Pahang, Kuala Lumpur & Putrajaya. Pemilik premis di Negeri-negeri berkaitan diwajibkan mengasingkan sisa pepejal mereka mengikut kategori yang telah ditetapkan.


Secara umumnya, pengasingan sisa pepejal di rumah ini adalah mengikut jenis komposisi sisa pepejal seperti berikut :


  • a. Kertas - surat khabar , majalah, buku panduan, komik, katalog, kertas computer, kertas A4, kertas berwarna, resit, bil , kotak kertas, kadbod, kalender, sampul surat, poskad, risalah, dan bungkusan pos.
  • b. Plastik - botol minuman ringan, botol jus, botol minuman air mineral, bekas makanan, bekas sabun cecair mandian, botl syampu, botol makanan kesihatan/vitamin, bekas pencuci pakaian/lantai, botol kicap, baldi, ,beg plastik, bekas ais krim dan lain - lain jenis plastik, 
  • c. Lain - lain bahan yang boleh dikitar semula iaitu :- 
  • i. Kaca/Seramik - botol kicap, botol sos, botol jem, botol minuman ringan, botol vitamin, bekas kosmetik, pinggan kaca dan sebagainya. 
  • ii. Tin aluminium/besi/logam lain - tin minuman ringan, tin makanan dan sos, tin biskut, tin makanan cecair, alatan dapur seperti sudu, periuk senduk dan sebagainya. 
  • iii. Sisa elektrik/barang elektrik kecil - bateri, kalkulator, telefon bimbit, peralatan elektrik, lampu kalimantang, lampu LED,cerek elektrik, dapur elektrik dan sebagainya.
  • iv. Bahan fabrik/kasut/getah/kulit - kasut, beg tangan, pakaian, sarung tangan dan sebagainya. 
  • v. Sisa berbahaya - bekas penyembur ubat nyamuk,tin cat, bekas racun, bekas bahan pelarut, bekas ubat anai - anai dan sebagainya. 
  • d. Sisa Kebun/Taman - sisa halaman rumah seperti daun kering, ranting,pelepah pokok, batang pokok, rumput dan sebagainya. 
  • e. Sisa Pukal - sisa peralatan rumah yang besar seperti peti sejuk, almari, katil, mesin basuh, sofa, perabot dan sebagainya.

Nota Jemari: Harap-harap menjadi laa.... 

Friday, July 31, 2015

Selamat Hari Raya 2015

Rasa nya masih belum terlambat lagi kan nak cerita pasal raya?!
Raya tahun ni sangat meriah kat umah ako sebab nya semua kaum kerabat pulang berhari raya.. :p


Lepas solat raya, layan anak-anak bujang ni bergambar.



Bila si besar jadi idola si kecik bertemu.
Bila mereka berjumpa setahun sekali, camtu la, macam-macam perangai.


Pastu Nina pun nak enterprem sama hahaha...


Anak-anak kesayangan hamba ...
Pasni bertambah lagi sorang...
Tahun depan bertambah meriah lagi la jawabnya....! :D


Dah puas bergambar, sesi 'collect' duit raya plak.


Setel urusan beraya kat rumah, kita ziarah kubur atok ngan uwan plak.
Alhamdulilah, sejuk hati uwan dan atok bila cucu-cucu datang beramai-ramai kan. 
Dan lepas tu kita terus kan beraya ke rumah sanak saudara.


Akhir kata, Selamat Hari Raya Aidilfitri.
Maaf Zahir dan Batin.
Daripada kami sekeluarga.

Nota Jemari: Seronok kalau arwah atok n uwan dapat tengok anak cucu beraya sakan kan ...Al-fatihah

Wednesday, July 29, 2015

Cats Cafe @ Johor Bahru

Laaaa tak yah dah nak gi jejauh kalau nak melepak kat cafe dengan kucing-kucing.
Baru-baru ni CATS CAFE telah dilancarkan di Johor Bahru.



Korang leh view kat sini or cari kat facebook CATS CAFE.

Alamat : 31A Jalan Abdul Samad Lorong 2C
80100 Johor Bahru

Contact : +607-2070399 

Waktu operasi : 1 pm - 10 pm (tutup hari Rabu)

Nota Jemari: pasni ramai la peminat2 kucing melepak kat situ :p

Tuesday, July 28, 2015

Winter Trip Korea 2015: Bukchon Hanok Village, Gyeongbokgung Palace, N Tower (Day 5)

Kita hold dulu citer pasal raya ye, jom kita sambung citer korea lagi sikit.
Sambungan yang lama tergendala --> Korea Trip Day 4


Hari ke lima ni santai-santai aja.
Bila dah kata santai-santai, maka nya bersantai juga la kami bangun dan kluar dari guesthouse.

Tempat pertama yang dituju adalah ke Bukchon Hanok Village.
Tempat ni memang first time ako nak pegi.
Cara nak ke sana, sila pastikan korang turun kat Anguk Station (subway Line 3) pastu kuar ikot pintu 2. Pastu jalan terus sampai jumpa kedai-kedai coffee area Samcheong-dong. Jangan risau sebab nanti korang mesti akan terjumpa punya la tourist guide yang pakai baju merah mcm gambar bawah ni


Nanti juga derang akan bagi map Perkampungan Bukchon tu untuk korang terokai dengan mudah.
Selalu nya orang akan pergi waktu petang-petang sebab nak nikmati minum kopi sambil tengok pemandangan dari atas bukit. Memandangkan kami datang awal pagi, jadi nya waktu memang agak sunyi la sikit dan tak dapat nak minum kopi sebab kedai-kedai pun baru je nak buka time tu. 

.:Contoh map yang ako google:.

Kalau tak silap dia ada 8 spot yang menarik untuk amek gambar.
Tapi sebab kitrg ni kurang mahir nak baca map tu, (sebab map kitorang dalam bahasa korea), maka nya kitorang takde la jumpa spot-spot yang menarik macam yang dicadangkan nya tu. Memang frust la juga, walau dah cuba juga la nak paham arahan direction dalam map namun masih tetap gagal.


Surrounded by Gyeongbokgung Palace, Changdeokgung Palace and Jongmyo Shrine, Bukchon Hanok Village is home to hundreds of traditional houses called 'hanok' that date back to the Joseon Dynasty. The name, 'Bukchon,' which literally translates to 'northern village,' came about as the neighborhoods that the village covers lie to the north of the two significant Seoul landmarks, Cheonggyecheon Stream and Jongno. Today, many of these hanoks operate as cultural centers, guesthouses, restaurants and tea houses, providing an opportunity to experience, learn and immerse in Korean traditional culture.

Perkampungan Hanok ni, ako google je apa makna nya. So, kalau nak tahu details lagi, korang pun bole la google juga ye :p


Sangat cantek perkampungan ni. Rumah-rumah tradisional yang masih kekal di tengah-tengah bandar Seoul. Kawasan yang penuh rumah-rumah tradisional ni agak tersorok sket dari jalan besar. So, korang kena jangan plak terlepas lorong masuk ke situ k.


Pastikan korang tak terlepas kedai farmasi ni.


Dah jumpa farmasi tu, belok la ke kiri dan ikot lorong tu untuk jumpa kawasan perkampungan hanok.



Sebab ini kawasan rumah orang, jadi kena la senyap.
Nak jalan pun kena pelan-pelan.
Nak gelak pun kena tutup mulut haha...
Lagi pun awal pagi kan kitorang sampai, takut penghuni rumah masih dibuai mimpi lagi.


Agak-agak korang berapa la nilai rumah ni ye?!


Sri: "Kalau la rumah kita kat sini kan?!"
Ako: "Tak yah berangan, dah jom balik!!" 

hahaha... 

Kalau korang berpeluang stay kat Guesthouse area situ, cuba la kan ;-)
Cuma takut gak, kalau dah stay situ konpom tak bole buat bising hehehe..


Dah puas pusing-pusing kat Hanok Village tu, jom kita gerak ke Gyeongbokyung Palace pulak. Katanya x jauh dari Hanok Village. Tapi dalam cuaca yang sejuk-sejuk macam tu, yang dekat terasa jauh juga tau. 


Bila terasa sejuk, ditambah belum brekfast lagi, maka nya menyinggah la kejap ke Starbuck. Ekceli nak try coffee shop local tapi mostly kedai belum buka lagi. 


Susah juga nak pilih menu. 
Takut tersalah pilih kang, haru jadinya.


Jadi la menu bekfes kami pagi tu.
Roti kosong letak je la jem.
Alhamdulilah kenyang.....


Dari Anguk Station (Line 3) kita naik subway je ke Gyeongbokgung Station (Line 3).
Dalam cuaca sejuk, memang x koser nak jalan kaki, walau katanya 15 min je kalau berjalan.


Kuar subway terus jumpa dah palace tu.
Tak yah peluh-peluh ketiak hahaa...


Kitorang masuk ikot pintu dari subway.
Terus ke depan tu agak nya pintu masuk dari Gwanghwamun Gate kot?!
Ako agak je hehee... sebab ako pun x sempat nak singgah Gwanghwamun tu.


Ke ini pintu Gwanghwamun tu ek?
Hahhaa maaf kan la ako ek, sebab dah lama sangat, ako pun ingat-ingat lupa je.


Tapi yang pasti ini memang pintu masuk ke dalam istana.
Plan asal nak tengok upacara pertukaran pengawal tapi kitorang terlepas pulak gara-gara melepak lama sangat kat Starbuck tadi tu kan.


So sebagai menebus kekesalan di hati, kitorang nampak ada tempat untuk bergambar dengan berpakaian pengawal kat hujung tu (rujuk arrow dalam gambar). Katanya PERCUMA je, jadi apa lagi, gigih la kita terus menuju ke lokasi hujung kawasan istana.


Boleh pilih jenis baju pengawal mengikut pangkat.
Sebabkan ruang menukar baju tu ada 1 bilik je, jadi dia hanya benarkan seorang saja dalam satu masa untuk menukar baju. Kira kena tunggu giliran la ye.

Pastu bila semua dah tukar, dia bagi kita dalam 10 minit je untuk sesi fotografi.
Apa lagi, moh la kita bergambar sakan.




Korang agak, ada ke nak amek kalau mak guard gemok camni?
muahahahaha..... 


Dah puas bergambar, moh kita gerak ke N Seoul Tower pulak.
Dari gyeongbokgung station, kita benti je kat myeongdong station.
So dari Myeongdong tu kuar ikot pintu 3, korang nampak Pacific Hotel, sila belok kanan.
Then jalan je terus dalam 15 minit sampai jumpa cable car ke N Tower tu.


Masa kat Gyeongbokgung Station ni memang sunyi sket.
Pastikan korang berada kat situ beramai-ramai ye.
Walaupun orang kata jalan sengsorang kat Korea ni ok je, tapi waspada je la kan.


Berjalan dalam cuaca panas tapi sejuk.
Ha camtu agaknya.....
Nampak je panas terik tapi suhu masa tu memang sejuk sesangat.


Sampai je kat pintu cable car, huwarghhhhhhhh dia tengah repair plak.
TIDAKKKKKK!! 
Masa tu dah nak pitam bila tengok anak-anak tangga ni.


Rasa nya lebih 1000 anak tangga kitorang kena mendaki sampai ke puncak cable car.
Hoi oii asal la time tu korang g repair cable car weiiii!!!????


Penat ke kak?? :p


Tambah semput bila tengok kat depan ada lagi anak tangga.
Erkkk........


Sikit lagi, dah nak smapai dah tu.


Sampai-sampai je terus beli tiket.


Amek je la round trip.
Tak koser plak nak amek sehala pastu turun ke bawah dengan berjalan kaki.
Ahkak is semput sudah hahaa...

Harga tiket tu untuk 3 orang round trip, 25500 won.
Maka sorang adalah 8500 won sahaja.


Nasib la tak ramai orang, so x payah tunggu lama sangat tuk naik cable car tu.


View bandar Seoul dari atas cable car.


Dah sampai puncak. 
Kuar je dari cable car, kena menapak lagi?!!


Fuh, kebas kaki camni ...
Patut la orang-orang Korea ni sihat-sihat kaki derang hahaha...
Kalau la hari-hari kena menapak turun naik tangga, memang konpom kaki tu selim melim :p


Hoyeeeeee akhirnya, sampai juga kat tempat "lock pad" ni.


Gedik kan!!
Nak juga buat...
Nak juga nama ku tergantung di situ...
Nak juga feeling-feeling ...


Sebab dah banyak sangat so susah sket nak cari port yang sesuai.


Taadaaaa....
"Mencari Cinta di Seoul"

... mimpi je la...
hahaha


Salah satu tempat wajib bergambar...
Kusi senget nama nya hahaha.... 


Tetiba jumpa 'sedara' kat sana...
hahahaha 


Kitorang tak naik pun N Tower tu.
Maybe next time.
Cukup la sampai kat bawah je.
Janji dah sampai kan :p


Dari N Tower, kita patah balik ke Myeongdong.


Pastu on the way tu kita singgah ke Namdaemun Market.
Apa lagi, masa untuk shoping untuk kali terakhir....


Budak sebelah ako tu memang soping sakan winter coat.
Kalau nasib baik, pandai tawat menawar, memang boleh dapat yang murah.

Selesainya kami bersoping, maka berakhir la sesi bergumbira di Seoul, Korea.


Hasil terakhir yang kami borong adalah beg besar itu hahahaa...
Tak sangka banyak pulak barang yang kami beli sampai kena beli beg lain kat sana :-D
Jadi la beg dari Korea gitu haahah.


Dinner malam terakhir.
Menghabiskan saki baki makanan yang dibawa dari Malaysia.


Babai Seoul!!
Insyallah ada rezeki kita datang lagi kan.

Nota Jemari: Lepas ni boleh la citer pasal raya pulak :p