, , , ,

Pembedahan Tonsil - Hari Ketiga (5 Disember 2018)

12:30 pagi, nurse masuk bilik nak check tekanan darah. Alhamdulilah, masa memula check suhu 2 hari lepas, ada sikit demam. Seriau gak nak operate tapi demam pulak. Kang ada yang kena cancel operate kan. Tapi alhamdulilah, berkat kesabaran hahah chec, setiap 2 jam nurse check suhu, demam pun lari jejauh. Dan di hari ketiga ni, selepas bedah, alhamdulilah makin sihat. Takde konplikasi pape, bp pun dah back to normal balik. Syukur sangat.

2:30 pagi, nurse masuk tukar ubat. 

5:10 pagi, dia dataangg lagi, hhahahah..check bp lagi.

6:00 pagi, Selain air supaya tak kering badan ni, nurse datang masukkan ubat antibiotik. Ubat antibiotik ni yang bila dia cucuk, ako rasa nak muntah.

7:30 pagi, ako gi mandi. Sesiap nak tunggu doktor datang check keadaan lepas operate.

8:30 pagi, makan bekfes dulu. Masa ni dia bagi ako makan biskut je weii... Adoiii dah camne nak telan biskut keras. OK dapat telan air je la. huhu

8:40 pagi, nurse datang lagi... tukar lagi ubat... bape banyak daaa air / ubat masuk lam badan ni..

Dalam kul 10 pagi, doktor datang jenguk.
Tanya sihat ke tak...
Camne feeling today...
Doc cakap xde pape dah, boleh je check out hari ni.
Pastu terus blah.. aiyoo doktor, kejap benor jenguk nya tu. Tengok bil 'menjenguk' bukan main mahal hahaha... 


Well, procedure nak check out harus la lambat kan.

Tenghari kengkawan opis datang jenguk.
Ok excited story mori ngan derang.
Masa ni rasa masih susah lagi nak menelan, banyak airliur cam terkumpul belakang tekak.. erkk paham x? hahah.. 


Lunch masih lagi disajikan dengan bubur.
Sesuap dua je makan.
Nasib la ada eskrem.
Memang dok la telan eskrem seharian tu.

Kul 3 petang, tido time!!
Belum dapat surat check out lagi..
Jom la rehatkan badan dulu.

Jam 6 petang, ako dah ready dah mengemas..
Dah tak sabar pulak nak balik ...
Setelkan urusan check out, bil  sumer...
Ingatkan bole terus balik tapi tunggu pulak, ubat tak siap bungkus lagi.
By 7 malam, makcik hantar makanan datang hantar makan malam.
Sorruu aje la.


Ermmmm......
Ok bole la makan sket sebab lauk kicap tu berasa la juga.

Selesai je melantak dapat je ubat, terus babai babai kat nurse..
Yeayyy saya mau pulang!!
Alhamdulilah takde pengalaman ngeri ke apa ke..
Pesanan ako, kalau korang memang ada tonsil yang dah patut kena buang, gi je la buang.
Nikmat lepas buang sangat laaaaa heaven!!!!

Bagi ako, takde la sakit pun.
Sakit nya lepas ko dok rumah seminggu.
Itupun sakit sebab tak boleh nak menguap buka mulut beso-beso hhahahaa...
Lepas je seminggu , alhamdulilah tak sakit mana pun.

Impresif doc cakap dah tua-tua ni luka nya seminggu dah bole baik.
Sebab selalu nya bila dah berumur sket, luka dalaman biasa akan amek lebih kurang 2 minggu untuk pulih. 

Jangan takut... takde apa yang nak dirisaukan.

Aku dapat mc seminggu, doktor nak bg 2 minggu tapi ako cakap x payah la sebab aku naik je dr mc, keje 2 hari, aku dah cuti balik dalam seminggu gak. Cuti lelama pun buhsan juga. Kalau cuti g holiday ok lagi tapi kalau cuti sebab sakit memang buhsan la dok umah je kan ;-)

Pesanan doktor, tekak tu memang akan sakit selepas seminggu operate. Kebarangkalian sakit tu akan makin lama makin sakit then selepas tu baru lah sikit demi sikit sakit tu akan surut. Yang ako tak tahan ni bila ko buang sinus , hidung ko still tersumbat lagi. Dengan darah yang berketul ketul kuar dr idung, baru la rs lega sket. Sume pun kejap je derita nya. Now alhamdulilah dah makin sihat waalafiat. Moga tonsil dan sinus ni takkan kembali lagi. Aminnnn

Nota Jemari: Bila seminggu tak dapat makan sedap-sedap, ha lepas tu memang ako balun macam-macam.... 
Share:
Read More
, , , ,

Pembedahan Tonsil - Hari Kedua (4 Disember 2018)

Jam 12:30 pagi, nurse datang check tekanan darah dan suhu.
Jam 2:30 pagi nurse datang lagi.
Jam 3:30 pagi, nurse datang lagi suruh breakfast.
Jam 4:00 pagi dah kena start puasa.


Makan roti je ngan air milo panas. Alhamdulilah, jadi laa kan.
Jam 6:00 pagi, nurse datang tanya ako nak tukar bilik single tak?
Ha, ako apa lagi, setuju aje!

So, pack barang, sesiap ala kadar, nurse soh ako baring atas katil je, nanti derang sorong.
Eeeee tak pe la adik nurse, ahkak ko masih sihat dan boleh jalan lagi. :p


Alhamdulilah, senang ako nak bergolek sakan. Walaupun ako ni agak seriau gak nak tido sengsorang kat bilik sepital tapi sebab kan kesian ekceli kat patient-patient sebelah menyebelah, maka nya ako pun bertukar la bilik sorang-sorang. 

8:00 pagi assistant doktor Amin datang bagi brief sket procedure nak bedah nanti.
Lepas tu bermula la penantian ako menunggu giliran untuk dibedah.
Ako kan start puasa jam 4 pagi, patut nya lepas 6 jam dah boleh dah masuk bilik bedah.
Tunggu punya tunggu, setiap 2 jam, berlainan nurse dok datang jenguk, tanya macam-macam. Soh sabar ye, sebab doc utamakan patient kanak-kanak dulu. Baik la ahkak tak kisah, janji tekak akak kena potong arini juga ye. :D Nasib la masa ni kakak ako datang jadi peneman kejap, so takde la buhsan sangat.

Lepas sorang, sorang nurse datang jenguk.
Cleaner plak datang bersihkan bilik.
Tukang hantar makanan plak datang jenguk.
"saya puasa kak!"

Pastu jam 2 petang, nurse datang check tekanan darah.
Tepat jam 3:10 petang, nurse datang lagi.

"Ok dah boleh tukar baju ye. Kita ke bilik OT"

Yeayyy, akhirnyaaaa!!! 
Rasa nak melompat ahkak masa tu hhaha...
Nurse sorong katil ke bilik OT.
Masa ni kan hahaha ako ada lah fefeling cam drama tu oiii....
Sepanjang jalan tu kan ako baring so konpom la kita tengok ke atas bumbung je kan.
Perghh masa ni dalam hati terdetik dah, "ooo cenggini ghopenya feel kena sorong gi bilikbedah."

Hahaha... pening plak ako tengok sebab tengok sumer pun putih je kan.


OK dah sampai dah depan bilik OT, masa ni kakak ako just bole ikut sampai depan bilik ni je. 
Dah check sumer procedure, maka nya kita pun kena la tukar katil yang lebih kecik sket dan terus dia sorong ako masuk ke ruang menunggu. 



Masa kat ruang menunggu ni, ako dah gelisah dah.
Bukan gelisah sebab takot ke hape.
Tapi korang bayangkan ye, dari jam 3:30 petang sampai la ke jam 6 petang, ako masih setia menunggu kat ruang tu. Dah tak terkira dah berapa kali ako tido bangun tido bangun. Patient sebelah ako yang sesama menunggu pun dah masuk bilik bedah. AKo???? Masih setia kat situ... krohh kroohh. Akhirnya datang sorang nurse india approach ako,

"Lama ye tunggu. Sorry ye banyak patient arini" .. sambil senyum, sejuk sket hati ahkak ni, Lega akhirnya dapat gak masuk bilik bedah setelah hampir lebih 12 jam tunggu dan berpuasa oiii.

"Eh eh awat camni je ke bilik bedah nya?"
Detik ako dalam hati ... 

Laaaa kecik je pun, ako bayangkan bilik bedah besar hahahah.. tengok lampu bedah tu, tengok alat-alat bedah derang tengah susun. Pastu derang masuk tiub la kan tangan. Ako perati je derang buat keje. Cekap, impresif!!

Tengok jam besar kat dinding dah dekat pukul 6:10 petang.
Doktor bius yang malam tadi datang.

"Ohh belom cucuk lagi ye!"

Sambil dia amek jarum cucuk sambil dia pesan, lepas cucuk ubat bius nanti rasa mengantuk, bla bla bla.... dia masuk 2 kali ubat, satu ubat elak loya. Ako angguk angguk, dah tak heran, hakikat nya ako memang tengah mengantuk. Tak dan ako nak dengar dia soh mengucap, ako dah Zzzzzzzzz hahahaha... 

Tapi b4 ako zzzzZzz, sempat la doktor Amin datang cakap, "ok kita bedah ye, buang tonsil tu".
Ako angguk , senyum terus krohhhh... hahahaha...

Jam 7: 20 malam ako tersedar. Tu pun sebab ako mimpi yang buatkan ako terjaga tetiba.
Aisshh sonok ako mimpi weii hahahah.. pastu nampak nurse tengah monitor ako.

"Awak sakit ke?"
Ako jwab, "Tak!"
Nurse bgtau lagi, "sebab bp awak ni tetiba naik mendadak, cuba rileks -rileks je. Jangan pikir pape"

Hahah ako budget bp naik tu sebab mimpi ako tu la.
Beriyer ako dalam mimpi tu macam kena kejar hahaha...
Sengal tul la leh sempat lak termimpi-mimpi.

Jam 8 malam, ako dah leh masuk bilik.
Yeehaaa.... ako test juga la tekak ako, leh telan airliur ke tak.
Alhamdulilah, tak sakit. Maybe sebab ubat bius ada lagi kot.

Masuk je bilik, kak een dan anak-anak setia menanti dari jam 6 petang.
Tengkiu kak een...
Sudah-sudah je datang jenguk, pulak tu sanggup tunggu sampai ako masuk bilik.


Laaaapaaarrrr!!!
Makan bubur tapi tak boleh nak menikmati.
Payah nak menelan pulak tetiba.
Sadis nya.. Masa ni la baru terasa sedih sebab tak dapat nak makan hahaha..

Kul 9 malam, masuk ubat ke air ke...
Ntah, tapi tetiba je ako terus muntah.
Aiyo, muntah sekali ngan darah-darah kuar.

Huuuwaaaaaaa..... baru la rasa sakit yang amat.
Sebakul tisu habis ako guna.
Dah takde mood dah nak makan pape.
Dah la bubur tapi memang tak boleh nak telan.

Jam 10 malam, abin datang jenguk, tetiba windu kat si Qayyum.
Kejap je derang dapat lepak sebab lewat sangat dah.
Derang balik je, ako terus tido.
Itupun terpaksa tido duduk weii..

Oh ye lupa bgtau, ako bukan setakat bedah tekak, ako kasi cuci juga idung.
Bersihkan sinus ... kasi bakar sket daging dalam idung.
So sudah nya, ako susah nak bernafas akibat terlalu banyak sangat kahak tersekak kat tekak dan idung tersumbat. Tak lena tido bukan sebab sakit tekak lepas operate tapi sebab tak puas tak dapat buang kahak yang banyak kat dalam tekak.... huuwaaaa!!!

Malam tu terpaksa tutup aircon, tegak kan katil.
Dan tido dalam suasana suam-suam kuku.....

Nota Jemari: Nikmat menelan tu hilang sekejap aje... 
Share:
Read More
, , , ,

Pembedahan Tonsil - Hari pertama (3 Disember 2018)

Assalamualaikum,

Hampir sebulan tak bersiaran. Alhamdulilah baru sahaja selesai urusan pembedahan tonsil pada 4 Disember yang lalu. Asalnya pembedahan ni sepatutnya dilakukan pada bulan November tapi camne ntah doktor yang merawat ako boleh terlupa nak masukan nama ako dalam list patient untuk dibedah. Dah la ako excited n dah ready masa datang check up awal November tu. Alih-alih bila cancel, adoi berdebor balik ahkak nak tunggu bulan akan datang nya tu.

Banyak betul halangan ako nak bedah tekak ni. Awal Disember iaitu pada 3 Disember, ako datang check up balik dengan Dr Aminuddin di KPJ Ampang. Hahaha nak tau tak?! Sekali lagi Doktor Amin terlupa nak masukkan nama ako dalam list patient dia untuk pembedahan. Adoiii la doktor oiii... berderau ahkak Ok!! Nak marah ke nak nangis? Tapi nasib la lepas bincang-bincang, ako cakap kat doktor, nak juga bedah sekarang! Ater ako dah ready weii dari segi mental especially nya. Takkan nak tangguh lagi kan. Nasib la doktor pun leh bawa bincang. So finally, nama ako tersenarai juga dalam list pembedahan pada esok nya. (walaupun ekceli patient dia untuk pembedahan pada 4 Dis agak ramai, so bertabah je la ye..)


Maka bermula la urusan check in di KPJ Ampang Puteri. Lama juga nak tunggu giliran untuk dapat bilik. Kisahnya mostly bilik banyak yang dah penuh pada hari tu. Ako dah la tak bekfes lagi oii. Gara-gara sebelum jumpa doktor pagi tu, ako ke Maybank dulu. Punya la lama nak tunggu giliran untuk urusan di bank. Bila selesai, dah kelam kabut plak nak jumpa doktor. Pung pang pung pang, dapat register untuk warded dah pukul 12.30 tengahari. Jam 1:30 petang baru la dapat masuk bilik. Ako minta single room tapi penuh, so dapat la room berempat. So OK la juga. Masuk bilik terus nurse check suhu ngan tekanan darah. Ako tanya boleh turun gi makan tak sebab tak makan pape lagi sejak awal pagi. Nurse soh tunggu dulu sebab kata nya nak amek darah pulak.

Ermm.. ok I is redho je la. 


Sambil baca ni sambil explore ruang bilik. 






Adoiiiii... sepital ni sumer nya kaler merah u'ols!! Hahhaa... Ni nak naikkan selera makan ke hape ni?! 




Pastu ako nampak ada list menu plak kat tepi katil ni. Aiikkkkk, ini sudah bagus!! Boleh order ni tapi memula ako moskel gak. Hahaha ye la betul ke diorang siap bagi menu ni untuk order. Takut gak kot la sesape yang tertinggal menu ni ke hahaha.. takut plak ahkak ko nak gi order. Sudah nya, hanya mampu tengok je la list menu tu sambil telan air liur.. gurlpp!

Jam 2:30 petang, nurse datang lagi tuk check suhu dan Bp lagi.

"Nurse, bila nak amek darah ni? Saya dah lapar!"
"Tunggu ye, kejap lagi kami datang amek darah, pastu boleh la gi makan"

Hadoii yaa.... lapar gila wei!!
Gigih la menanti dengan setia.
Jam 3 petang, nurse lain plak datang amek darah.

Dia tanya, dah cucuk jarum untuk pembedahan esok?
Ako jawab belom.
Dia tanya, nak cucuk sesiap tak, so tak payah la 2 kali kena cucuk.
AKo pun setuju, sebab dah alang-alang nak amek darah, better terus cucuk sekali untuk esok punya.
Makna nya, sepatut nya amek darah kat lengan kan, tapi sebab alang-alang kena cucuk lagi kat tepi ibu jari, baikla buat sekali gus. Prepare sesiap jarum cucuk kat tepi jari.

TAPIiiiiii...... hahahahadoiiii nurse x jumpa urat plak kat tepi jari ni.
PAP!! ako dah tepuk dahi dah. Ni konpom kena cucuk 2 kali gak ni.
Akhirnya, sah, memang dia x dapat nak buat kat jari, so dia amek je darah macam biasa kat lengan.
Nasib la tak sakit Cik Nurse oii...
Nasib la awak pun lembut lembut je cakap ngan kita.
Kalau awak kasar-kasar, konpom kita guling guling nangis kat situ juga.
Hahahaha.

Setel urusan amek darah & air kencing.

"So dah boleh turun dah ke cari makanan?"
"Boleh tapi make sure balik sebelum 3:30 ye sebab nak buat ECG plak"

Ako tengok jam dah 3:15 petang, aiyo 15 minit je nak makan.
Asalnya ako nak gi makan kat kedai depan sepital tu hahhahaa..
Dah masa pun dia bagi just 15 minit je, maka nya ako tapau je la roti kat cafe bawah sepital.

Tepat jam 3:30 petang, nurse lain plak datang.
Bawa gi check ECG.
Kejap je pun urusan ECG ni, dah petang-petang, tak ramai patient menunggu pun.

Setel! Fuh lega, so dah boleh rest, lelap mata jap.


Jam 7 malam, dinner. Ermmm... Aiyo ako tau ar tekak ako sakit tapi awat la lauk nya tawar sangat weii... Dapat pulak sayur bayam ke sawi tu , memang ahkak tak makan la gamak nya. Minum yakult je la jawab nya.

8:30 malam ako dah lapar balik. Tambah plak tekak rasa tak sedap sangat. Turun bawah cari makan.
Yang ada kedai roti je la buka lagi.



Ha hamekkk selera besar ahkak ko ni. Tak padan ngan sakit tekak hahaha..
Tapi sebab tekak rasa payau n semacam, dapat makan mende manis ni sangat la nikmat walau nak menelan nya sangat la payah.

Tengah gagah melantak sambil baring-baring tengok tibi, tetiba pakar bius datang melawat jam 9:15 malam. Tersedak ahkak uhukk...

Dia just bagi brief sket apa yang akan berlaku esok masa bedah.
Bla bla bla... bagi tips...
Ok doc, sambil angguk angguk tanda paham.
Doc tanya,

"Boleh tido tak malam ni? Selesa tak?"
"Bantak Ok?"
"Katil Ok?"

"Eh ok ok semua nya OK, insyallah saya pasti dan konpom, saya akan tido nyenyak!"

Cuma saya takut orang keliling tak leh tido dengar dengkuran saya malam ni muahahahaha..
(nasib laaaa......)

Doc gelak je dan berlalu pergi.

Dan malam tu seperti yang dijangka, memang ako tido dengan dengkuran yang kuar ako PASTI!!
Dan ako ada juga terjaga-jaga sebab patient depan ako asyik batuk tak henti-henti.
Dan patient sebelah ako asyik merengek "sakit! sakit!"
So, its FAIR la kan, apa la sangat dengkuran ako malam tu!!

Haa nite! Sambung citer esok pagi nya...

Nota Jemari: Pengalaman kedua bermalam di sepital
Share:
Read More
,

Selamat Tambah Umur, SISLIN!!!

Dia ibarat kakak..
Dia ibarat ibu..
Dia juga sahabat..

Dia sabar mendengar..
Dia banyak memberi nasihat.
Dia juga rajin menegur.

Dia peneman yang setia..
Dia kuat makan..
Dia adalah Dia.

Ku kenali mula nya di alam maya.
MSJBOX dan dan blog menyatukan kamie.
Alhamdulilah persahabatan yang terjalin sejak 10 tahun lepas masih masih lagi utuh.

Tak ingat dah bila kali pertama ajak dia gi bercuti sesama. Rasa cuti ke luar ini yang pertama kali kot jejak ke Batam.

Pastu tahap keterujaan kita up bercoti jauh sket la kan.. kita sehati sejiwa ke Busan, Korea.

Tempat kegilaan orang, akhirnya kita jejak juga di bumi Seoul, Korea. 

Sempat juga kita menyinggah ke bumi Vietnam. Alhamdulilah. 

Ke bandung udah juga kita sampe.

Yang terbaru kita sesama ke bumi Hong Kong. Insyallah banyak lagi tempat bakal kita jejak sesama. Dengan izinNya, tanpa halangan dan rezeki terlebih, mana tau kita dapat pulak jejak ke negara-negara yang besar lagi.

Bercuti tak semesti ke luar negara kan. Ke Genting bersama pun kita udah jejak. Malah kita pernah bersama-sama dengan geng MSJBOX berkhemah di Sedili. Blogger msia dan spore bersatu ketika itu. Sangat happening kan waktu itu.

Part makan x dinafikan, memang sangat berbaloi bawa 'kakak' ni makan. Memang sangat kuat makan. Hahahaaa.....

Bagus kakak ni tak suka membazir. Jadinya memang kalau rasa-rasa tak bole nak abis, kita soh je kakak ni sape sampai licin. Alhamdulilah insyallah kakak ni memang x x rkira sangat bab-bab makan. 

Insyallah moga bertambah lagi murah rezeki kakak ni ngan laki nya. Dedua pun tak pernah lokek untuk berbelanja.

Kakak oo kakak, kita dah lama lak berboling dan dan karok kan. Agak-agak kita masih boleh menyumbangkan lagu lagi tak? Hahaha...

Apa pun yang kakak buat..
Dimana pun kakak berada..
Kita nak wish kat kakak

Selamat Hari Lahir, SISLIN
yang ke 40an...
Moga kakak sekeluarga dilimpahi rahmat dan sentiasa dilindungi olehNya. Bertambah rezeki kakak sekeluarga dan paling penting, apa jua rintangan, cabaran dan suka duka, kita tetap jadi kawan selamanya k!!!

Sayangggkakak

Nota Jemari: tahun ni hadiah sekadar mampu kekalkan sebuah persahabatan๐Ÿ˜
Share:
Read More
,

Damai la, ABAH!!


Genap 12 tahun ABAH pergi.
Pergi yang tak akan kembali lagi.
Rindu masih terasa di hati.
Tapi apakan daya, hanya doa yang mampu diberi.

Al-fatihah, 
Moga arwah ABAH sentiasa dilindungi dan ditempatkan dikalangan orang solen di disiMU.

Amin ya rabbal al amin.

Nota Jemari: Andai masa dapat diputar semula... ๐Ÿ˜ฅ


Share:
Read More
,

VIU

Korang suka layan movie or drama tak terutama sekali drama-drama korea?
Ako memang suka tengok drama korea ni. Dulu masa dok sengsorang, channel 392 & 393 kat astro adalah channel WAJIB ako akan layan. Boleh dikatakan setiap hari, setiap malam. Balik je keje memang akan dok depan tibi sampai la tengah malam. Kalau hujung minggu, dari pagi kadang-kadang boleh membawa ke esok pagi nya dok layan drama korea ni. Jadi ketagih plak dibuatnya hahaha.. Tapi sejak dah dok ngan adik dan anak-anak buah, konpom la tak dapat nak dok depan tibi macam dulu. Harus la budak-budak yang akan conquer tibi tu kan. Maka nya mencari la alternatif lain tuk layan juga drama korea ni. 

So terjumpa la ako ngan satu website online iaitu VIU.
Ako baru je layan VIU ni. Tak silap awal tahun 2018.
VIU ni dah wujud sejak 2016.
Korang pernah dengat Netflix kan?
VIU ni macam netflix juga cuma bayaran nya agak murah kalau dibandingkan dengan netflix.
Ako tak berapa tahu sangat pasal netflix, nak bandingkan lelebih pun, macam tak sesuai kan. So kita just concentrate citer pasal VIU aje la ye.

VIU ni masa memula korang register adalah PERCUMA je.
Tapi bila percuma ni, maka nya banyak la iklan-iklan setiap 10 minit.
Untuk dapat kan PREMIUM status, korang kena la register bayaran bulanan mengikut telco yang korang guna sekarang ni. Macam ako, ako menggunakan khidmat telco CELCOM dan bulanan ako adalah sebanyak RM10. Kalau tak silap MAXIS pun akan caj RM10 sebulan.

Artikel penuh apa itu VIU, sila klik di bawah;



Macam-macam drama or movie ada. Melayu, cina, india, korea dan jepun.
Sebab kan ako ketagih kat korea kan, maka nya memang ako hanya layan drama korea je la kat VIU ni. Sekarang ako sangat hepi sebab setiap malam before tido, akan layan VIU ni tanpa gangguan dah. Takde nak gaduh-gaduh ngan bebudak kat rumah tu hahaaha.... Sebelum ni memang stress ahkak tak dapat nak layan korea dengan tenang. 

Drama yang tengah ako layan sekarang ni, palinggg latest adalah "Mama Fairy and the Woodcutter". Selalu nya drama dalam VIU ni akan sama ditayangkan kat tibi juga. 

AKo baru je khatam layan drama "The Player" ni malam tadi.
Dan lagi satu drama yang ako nak rekomen korang tengok adalah "The Beauty Inside".

For info korang, dalam VIU, bukan saja kita boleh layan drama, malah kita boleh juga tengok "korean variety show". Yang terkini ako suka tengok "You quiz on the block by Jae Suk". Best tengok derang buat kuiz on da spot kat orang ramai, klu dapat jawab soalan terus dapat KRW1k.

Kalau korang terlepas nak layan drama melayu kat tibi, VIU pun ada, jangan risau.
Overall, ako sangattt suka VIU sebab VIU menceriakan malam hari ako hahahaha...

Nota Jemari: laaynaaaa
Share:
Read More
, , , ,

Meeting for REUNION "FABULOUS 40" Party

Lama nya tak update blog.
Bizi betul , malas pun iyer gak.
Idea memanjang ilek hahaha...

Btw cerita yang satu ni berlaku ujung bulan lepas iaitu pada 28 Okt 2018.
Kamie planning nak buat REUNION untuk ex-schoolmates sempena dah cecah angka 40 ni kan.
Idea ni spontan je muncul dalam grup wassap sekolah.
Dan tetiba juga diri ni tersenarai dalam senarai AJK untuk reunion party ni.

Maka nya bila dah pung pang pung pang dalam wassap, berjanji la kita semua untuk berjumpa buat kali pertama membincangkan isu yang hangat ni.

Lokasi perjumpaan adalah di Lontong & Co Restoran terletak di Putra Height.
Jauh gak ar dari area umah tapi gigih semata nak jumpa derang.
Tapi bila pikirkan ada member sorang tu lagi jauh dari JB kan, so kita ignore je la tahap kejauhan dari rumah tu hahaha...


Antara AJK yang dilantik secara spontan.
hahahaha sape la yang punya idea lantik kitorang semua ni??!!


Perbincangan yang memula suam-suam kuku menjadi hangat.
Memasing cuba sampaikan idea & lontaran pendapat.
Serius gamak nya derang ni hahaha.. seriau ahkak!!


Selesai bincang, dah ada kata sepakat.
Insyallah takde aral, party ni akan berlangsung di Melaka bulan hadapan.
Harap semua nya berjalan lancar.




Untuk yang merindui makanan Johor especially yang kat area KL/Selangor, boleh la try datang makan kat kedai Lontong & Co ni yang terletak di Putra Height.

Owner dia memang orang Johor jati.
Sila la try ye.


ADDRESS:-
30-G, Jalan Putra Mahkota Seksyen 7/6B
Putra Heights
47650 Subang Jaya
Selangor, Malaysia.

CONTACT:-
BUSINESS HOURS:-
Mon 7:45 AM – 5:00 PM
Tue 7:45 AM – 5:00 PM
Wed 7:45 AM – 5:00 PM
Thu 7:45 AM – 5:00 PM 
Fri 7:45 AM – 5:00 PM
Sat 7:45 AM – 2:30 PM 
Sun 7:45 AM – 2:30 PM

Nota jemari:  harap berjalan lancar segala perancangan









Share:
Read More
, ,

Festival Kanak-Kanak 2018 @ MuZium & Galeri Seni BNM

Sempena cuti sekolah akan datang ni, jom ramai-ramai ke Muzium & Galeri Seni Bank Negara Malaysia. Ada Festival Kanak-kanak 2018, bermula 15 Oktober sehingga 8 Disember.
Pelbagai aktiviti dan program sepanjang bulan November dan Disember 2018. Masuk adalah PERCUMA!!

Segala info, boleh layari link di bawah ;


AKTIVITI HARIAN: PERMAINAN JANA KUASA, KUIZ JENGA, PERMAINAN SI PELABUR CILIK 
PROGRAM KHAS: BENGKEL MEREKAYASA, EKSPERIMEN, TAYANGAN PENDIDIKAN, 1–HARI BOOT CAMP, KELAS SENI, PERTANDINGAN, DAN BANYAK LAGI…

Tempat / Venue: Muzium dan Galeri Seni Bank Negara Malaysia Sasana Kijang, 2 Jalan Dato' Onn 50480 Kuala Lumpur, Malaysia

Untuk pendaftaran, sila emel:
infomuseum@bnm.gov.my 
TEL: +603-9179 2784

Boleh klik untuk dapatkan detail aturcara dan program yang disediakan


Nota Jemari: Jom penuhi masa terluang anak-anak dengan aktivit-aktivit yang disediakan.
Share:
Read More
, ,

Pertandingan Seni Visual anjuran Sekolah Seni Malaysia Johor



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Hebahan Pertandingan Seni Visual anjuran Sekolah Seni Malaysia Johor (Sekolah Kluster Kecemerlangan) bersempena dengan Program Art Garage 2.0 Peringkat Kebangsaan tahun 2018.

Penyertaan terbuka kepada semua murid Sekolah Menengah di Malaysia.
Antara pertandingan yang dianjurkan adalah:

Pertandingan Kolaj - Kategori Menengah Rendah berumur 13 – 15 (Tingkatan 1 – 3)

Pertandingan Seni Catan Cat Air - Kategori Menengah Atas / Pra-U berumur 16 – 18 (Tingkatan 4 – 6). 

Tema pertandingan adalah: Seni Warisan dan Kebudayaan

Tarikh tutup penyertaan adalah 5 November 2018. 

*Sila rujuk Poster dan Borang Penyertaan dan hubungi urusetia untuk sebarang maklumat dan pertanyaan. 

*(Sijil penyertaan akan diberikan kepada semua peserta)

Terima kasih.๐Ÿ˜Š

#mohonshareberamairamai
Share:
Read More
, , ,

PERMOHONAN KEMASUKAN PROGRAM KOLEJ VOKASIONAL PERDAGANGAN, JOHOR BAHRU TAHUN 2019


“Apa ye syarat2 nk masuk KV Perdagangan JB?” Meh cikgu share info ni...
So...bgtau lah sedara mara, rakan2, jiran2 yg ada anak2 lepasan PT3 tahun ni..marilah mohon & jadi ahli keluarga KV Dagang.

“KAMI MENANTI ANDA...”

*PERMOHONAN KEMASUKAN PROGRAM KOLEJ VOKASIONAL  PERDAGANGAN, JOHOR BAHRU TAHUN 2019*


*INFO PERMOHONAN*

Web : www.moe.gov.my @
https://sptv.moe.gov.my/

Tarikh mohon online : *
 *15 Okt 2018*

Tarikh Tutup Permohonan Online :
*20 Disember 2018*

Tarikh Temubual :
*8-9 Januari 2019*

Tarikh Pendaftaran :
 *23 Januari 2019*

Tarikh Rayuan/ Walk in :
 *24 Januari - 28 Februari 2019*



*SYARAT KEMASUKAN ๐Ÿ˜—

✅ *Warganegara* Malaysia
✅ *Menduduki PT3 tahun semasa* di sekolah kerajaan @ bantuan kerajaan
✅ *Sihat* tubuh badan & *Tidak* rabun warna @ buta warna
✅ *Minat* yang tinggi dengan program yang dipohon
✅ Minima *Gred D* dalam mata pelajaran *Bahasa Melayu* & *Kemahiran Hidup* dalam keputusan PT3
✅ Minima *Band 3* dalam mata pelajaran *BM, BI, MT, SN & KH* dalam pencapaian *Pentaksiran Sekolah- PS*



*PROGRAM YANG DITAWARKAN OLEH
KV PERDAGANGAN JB

1. PERAKAUNAN
2. PENGURUSAN PERNIAGAAN
3. KESETIAUSAHAAN PENTADBIRAN
4. SISTEM PANGKALAN DATA DAN APLIKASI WEB

Sebarang pertanyaan @ maklumat lanjut,  tuan/puan boleh terus berhubung dengan KV Perdagangan JB di talian : 072374378

*** Tuan/Puan boleh war-warkan kpd para pelajar PT3 yang berminat untuk mohon ke KV Perdagangan JB

Jom sertai Warga Dagang ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜
Layari FB Dagang utk info aktiviti terkini http://www.facebook.com/KVPJB

"Your Success is Our Business"
Share:
Read More
, ,

Kenali Ciri-Ciri Keselamatan Wang Kertas Malaysia

Apa yang perlu kita lakukan untuk memastikan wang di tangan kita adalah tulen? Bagaimana dan apakah kaedah-kaedah yang digunakan untuk memeriksa mata wang kita?

Wang kertas Malaysia telah menggabungkan ciri-ciri keselamatan yang berkualiti tinggi supaya apa-apa percubaan untuk memalsukan wang kertas tulen menjadi lebih sukar.


Ciri-ciri Keselamatan Wang Kertas

Antara ciri keselamatan yang boleh dikesan ialah:
  • ·         cetakan timbul (intaglio printing)
  • ·         potret tanda bayang (watermark portrait)
  • ·         tanda pandang telus (perfect see-through register)
  • ·         benang keselamatan tertanam (embedded security thread)
  • ·         benang keselamatan kanta mikro (micro-lense security thread)
  • ·         petak kilat berwarna (coloured glossy patch)
  • ·         teks mikro (micro letterings)
  • ·         unsur cahaya pendarfluor dua warna (two-colour fluorescent element)
  • ·         teks dan logo (text and logo)
  • ·         benang serat keselamatan (security fibres)

  
Kaedah Memeriksa Ketulenan Wang Kertas

Antara kaedah yang digunakan untuk mengenal pasti ketulenan wang kertas ialah melalui Rasa, Lihat, Sendeng dan Periksa.

1. Rasa kualiti substrat wang kertas

Kertas yang kesat dengan cetakan timbul pada bahagian potret SPB Yang di-Pertuan Agong yang pertama dan teks.

 Wang polimer diperbuat daripada plastik khas dengan cetakan timbul pada potret SPB Yang di-Pertuan Agong yang pertama dan teks.

2. Lihat wang kertas berlatarbelakangkan cahaya 

Tingkap pandang telus dengan cetakan angka ‘1’ dan ‘5’ dicetak timbul pada wang kertas polimer.

Potret tanda bayang 3-Dimensi dan tingkap pandang telus akan kelihatan.

Tanda pandang telus bentuk lengkap angka setiap denominasi akan kelihatan

Garisan halus lurus benang keselamatan kelihatan  di dalam wang kertas (RM100)

3. Sendeng - pegang wang kertas menegak dan sendengkan

Motif sulur kacang berubah warna daripada hijau kepada ungu (RM5)

 Lihat pada pergerakan imej dan perubahan warna pada benang keselamatan dan petak kilat berwarna.


4. Periksa wang dengan menggunakan peralatan

 Peranti cahaya ultraungu - substrat kertas tidak akan berkilau kecuali pada ciri-ciri keselamatan yang tertentu.
Kanta pembesar - tulisan teks bersaiz mikro akan kelihatan jelas.


Laporkan Wang Palsu

Tahukah anda bahawa jika anda mencetak, menyimpan dan mengedarkan wang kertas palsu, ia merupakan suatu kesalahan jenayah? Wang kertas palsu tidak mempunyai apa-apa nilai. Jika anda ragu-ragu mengenai ketulenan wang kertas ketika melakukan transaksi, ikuti langkah mudah yang berikut:

  • Jangan edarkan semula wang kertas yang disyaki palsu
  • Jangan tulis, conteng, potong atau ubah keadaan asal wang kertas yang disyaki palsu
  • Simpan wang kertas yang disyaki palsu dalam sampul surat atau sampul plastik
  • Catat maklumat bagaimana anda menerima wang kertas yang disyaki palsu dalam kertas yang berasingan
  • Laporkan dengan segera jika anda mendapat wang kertas yang disyaki palsu kepada pihak polis 



Hukuman Berkaitan Wang Palsu

Undang-undang berkaitan dengan wang palsu.


Undang-undang Malaysia: Akta 574 Kanun Keseksaan

Kanun Keseksaan Kesalahan Hukuman Maksimum
489A Memalsukan wang kertas Penjara 20 tahun & denda
489B Menggunakan wang kertas palsu Penjara 20 tahun & denda
489C Memiliki wang kertas palsu Penjara 10 tahun
489D Membuat atau memiliki peralatan untuk memalsukan wang kertas Penjara 20 tahun & denda

Sumber: Bank Negara Malaysia

Nota Jemari: Harap lepas ni semua orang dah boleh bezakan duit palsu dengan duit betul.
Share:
Read More