, ,

Dolly's Dim Sum Buffet Ramadhan 2018


This our set menu for month of ramadhan. RM59.90 nett for one person. This set menu we serve for 4 person. Full price for set menu RM239.60 nett. Complimentary date fruit and free floor drink ( hibiscus mocktail and soya bean ).



Dolly Dim Sum ada buat promosi ramadhan set untuk 4 orang. Korang boleh pilih antara set A atau set B.


Tapi jangan risau, kalau korang tak nak makan yang set, korang bole je order ala carte macam biasa tu. Mana tau kan, maybe korang rasa yang set tu macam mahal or banyak sangat menu, so bole la order menu yang berkenaan je kan.

Disarankan supaya korang buat pre-booking dulu kat memana kedai dolly yang berhampiran. Al maklum la, bulan pose ni selalu nya memang full house je memana kedai kan 😁

Boleh layari http://www.dollydimsum.com/ untuk buat tempahan.

Selamat berbuka puasa & menjamu selera.

Nota Jemari : iklan tak berbayar 🤭

Share:
Read More
,

Tako dan Churros Homemade Pembuka Selera

Salam ramadhan ke-9
Nak citer pasal makanan lagi.


Semalam berbuka dengan Tako homemade ni.
Sangat sedap dan berbaloi.
Puas hati sangat, sekali makan ada 24 ketul.
Ha amek ko.. ngadap mende ni je la...

Harga untuk Takoyaki yang dah siap diMASAK,

1. Takoyaki - Sausage & Crabstick
12pcs (S) : RM10.00
24pcs (L) : RM18.00

2. Takoyaki - Octopus & Chicken Cheese
12pcs (S) : RM12.00
24pcs (L) : RM20.00


Ada juga yang frozen.
Kalau rasa tak cukup, boleh la panas kan yang frozen tu.

Harga untuk frozen (48pcs)
1. Takoyaki - Sausage & Crabstick : RM30.00
2. Takoyaki - Octopus & Chicken Cheese : RM35.00



Yang frozen ni, dia siap bagi sos hitam, mayonis dan juga daun-daun tu (haha sorry tak tau nama daun tu).

Selain tako, korang leh gak try churros dia.


Harga churros + chocolate sauce
20pcs mini (S) : RM10.00
40pcs mini (L) : RM16.00


Frozen churros
80pcs mini : RM35.00


Sebagai pemanis mulut, jom try chocolate homemade.

Almond milk Chocolate
500g = RM30.00

Sesape nak cuba, boleh contact dengan Puan Aida #019-6627104

Ok selamat mencuba! 

Nota Jemari: alhamdulilah .. 
Share:
Read More
,

Ramadhan hari ke-4

Hari ahad. Dah empat hari kita berpuasa. Alhamdulilah masih diberi kekuatan dan kesihatan yang baik. Ini hari menu berbuka adalah soto. 


Minggu pertama bulan ramadhan berjaya ditempuh. Abam abin masih kekal perjuangan berpuasa cuma aqeem je dah tewas hari kedua. Nampak gaya kena bagi semangat kat abam abin n aqeem untuk kekal berpuasa lagi. 

Nota Jemari : masih berjaya menahan nafsu dari pembaziran

Share:
Read More

Ramadhan yang SIMPLE

Salam ramadhan hari ke tiga.
Hujan sangat lebat tapi gigih juga menyinggah ke pasar ramadhan semata-mata nak beli murtabak dan air honey dew. Alhamdulilah gigih meredah hujan, akhirnya dapat gak beli.

Hari ni tekak rasa nak makan lempeng cicah sambal telur. Tengkiu tukang yang buat makanan untuk kami berbuka. 


Jadi laa.. sambal telur tu dah jadi scrambel egg plak haha.. Tahun ni memang berazam tak sentuh nasi dan makan yang simple simple aje. Nak elakkan pembaziran macam tahun-tahun lepas. Alhamdulilah, semua isi rumah tak banyak sangat songeh bab-bab makan ni. Derang makan je apa yang terhidang , janji dapat isi perut.


Sian diier tapi nasib baik hari ni dier kuat tak macam semalam, tewas sebab alasan panas perut 😅.


Ini menu semalam.
Terima kasih kepada yang sudi masak.
Mi bandung kay ell nama diberi. Memang tak kan sama la ye dengan mi bandung yang lain. 


Terima kasih abam abin sebab tolong buatkan nina kuih onde-onde ni. Walau tak cukup warna tapi nina tetap cakap sedap sebab keyakinan abam abin tu yang penting. Keep it up, lenkali bole cuba perbaiki lagi k.


Akhir sekali, moh la kita membuta lepas kekenyangan berbuka dan selesai bertarawikh....

Zzzzzzz....😴

Nota Jemari : alhamdulilah rezeki..


Share:
Read More

Salam Ramadhan

Alhamdulilah, bertemu lagi dengan bulan ramadhan. Tahun ni memang kami besederhana je. Takde nak mewah sangat dengan lauk pauk.

#DoneBerbuka hari pertama semalam dengan pulut kuning Zarina Zainuddin


Memang thorbaek laa
Walau ada sikit rasa masin dan kurang pedas tapi untuk kategori rendang, memang terbaek la. Semalam tu ako try rendang daging. Daging tu dimasak dengan lembut sekali. 

Bagi korang yang nak order, leh terjah ig #zarinazainuddin_ or mana- mana agen yang ada jual pulut ni. Memandangkan aku di sekitar kay ell, so aku contact je agen ig #agent_aisyah15 . Cepat dan tangkas, senang berurusan. Terima kasih awak😉 lenkali kita order lagi..

Bagi hidangan berbuka untuk hari kedua ni, tunggu nanti update hahah... 

Selamat Berbuka semua.

Nota Jemari: rezeki bulan ramadhan..

Share:
Read More
,

PU14 - 9 Mei 2018

Hari ni tanggal 9 Mei 2018, negara kita sekali lagi meraikan "hari RAYA" yang hanya akan disambut LIMA tahun sekali. Pasti raya kali ni banyak beza nya kalau dibandingkan raya lima tahun lepas. Pilihan kali ni agak sengit. Apa pun pilihan korang, harap itu yang TERBAIK untuk negara kita.



 Untuk lima tahun akan datang, pastikan sebelum korang beratur ke tempat mengundi, check dulu kat website SPR dua perkara PENTING :-
  1. Saluran
  2. Bilangan
 Dua perkara ni penting untuk memudahkan korang dan juga penjaga undi supaya urusan mengundi berjalan dengan lancar dan cepat.

Bila dah tahu saluran no berapa, senang terus ke barisan yang sepatut nya.
Dan bila sampai je giliran korang ke dalam bilik mengundi, just sebut je no bilangan, senang mereka yang terlibat nak cari nama korang.

Tak de la nak buang masa dedua pihak.


Budak ni penyelamat ako..
Hahhaha untung bawa budak kecik. Kalau nasib baik, derang akan bagi mereka yang bersama anak-anak kecil untuk terus berada di barisan depan. Begitu juga bagi yang uzur dan warga emas, derang akan utamakan orang-orang seperti tu untuk mengundi dahulu.

Tapi ada juga ako dengar di kawasan-kawasan lain, mereka tak amalkan konsep untuk yang uzur atau ada yang bawa anak kecil. Kesian pada yang tengah sarat mengandung kalau terpaksa menunggu dalam suasana yang panas terik, kan?!

Harap pada masa akan datang, moga pihak yang berkenaan akan lebih prihatin ye ;-)


Saya sudah!
Berdebar tunggu keputusan malam ni..

Nota Jemari: ako debar tunggu pengumuman CUTI je hahaha
Share:
Read More
,

Tahniah K.R.U

Membesar dengan lagu-lagu seperti

Fanatik
Dua
Apa Saja
AWAS

dan banyak lagi.

Bila tau je derang ni akan dibubarkan, rasa sedih sangat.
Apa yang ako boleh kata kan, 

KRU memang awesome dari dulu hingga kini!
Tahniah sebab berjaya membawa KRU ke tahap yang sangat-sangat boleh dibanggakan.


Walau lepas ni dah takde nak dengar lagi cerita pasal kumpulan KRU,
harap lagu-lagu masih lagi dapat didengar di mana-mana.

Semoga bertambah berjaya, berjaya dan terus berjaya!!

Nota Jemari: Jom layan lagu.. 
Share:
Read More
, , , , ,

Winter Sonata 2018: Nami Island (Hari Ketiga)

28 Jan 2018

Short vacay, so hari ketiga ni jom ke Nami je la. Salah satu tempat yang WAJIB kena pergi kalau dah sampai seoul ;-) Kali ni jom tengok apa kelainan Nami.. kot-kot leh jumpa salji kan..

Ada banyak cara nak ke Nami. Kitorang naik subway je. Perjalanan ambil masa lebih kurang sejam 45 minit juga la. Korang boleh check kat apss "subway korea".

Salah satu Cara ke Nami dari Myeongdong :-
  1. Dari station Myeongdong (Line 4) ke station Dongdaemun History & Culture Park
  2. Dari station Dongdaemun History & Culture Park (Line 5) ke Station Gunja
  3. Dari Gunja (Line 7) ke station Sanbong
  4. Dari Sanbong (Gyeoung-Chun Line) ke Gapyeong
Bila dah sampai kat Gapyeong tu, sila la naik teksi kat depan station menuju ke Nami Island. Harga satu teksi antara 3000-4000 won sahaja. Kalau ada yang nak naik bas pun bole juga. Cuma beberapa kali ako ke Nami, x pernah lagi ako naik bas ke sana. Sesape yang pernah try tu, boleh la share experience, tambang bas ke k.



Perjalanan yang jauh, memang situasi normal ni kalau nampak ramai yang terlelap dalam subway :D
 

 Naik feri ke pulau ni dengan harga 10000 won.
Dulu kalau tak silap, untuk foreigner akan dapat diskaun 8000 won.
Tapi dua kali ako pegi lately ni, kakak kaunter tu x moh bagi rege foreigner plak..
Ada sesape still dapat harga foreigner tak, boleh share info?


Bila tengok ais camni, nampak plak salji bertaburan kat tanah, konpom boleh agak kedinginan ketika itu kan. Jom tengok salji merata-rata kat Pulau Nami waktu kitorang ke sana.



See.... nampak tak salji. Berbeza sungguh waktu ako pegi bulan doblas 2017..
Masa tu salji belum nak penuh sangat.


Bagi yang pertama kali pegang & tengok salji, memang teruja sangat-sangat.
Tengok je video atas ni.
Cuma kitorang x sempat nak buat snowman je.



Ada gak pameran ukiran ais masa tu.




Wajib area, opkos la kat situ kan.
Kalau datang nami, x photoshoot kat situ, memang tak lengkap kunjungan korang.


4 kali gi musim sejuk, ni la kali pertama dapat pose cenggitu dikelilingi salji.
Cer sis lin tengok... serupa tapi TAK sama kan :p




Satu-satu nya kedai HALAL kat Nami tu adalah Restoran Asian Cuisine.
Senang je nak cam, bangunan kaler kuning.
Makanan kat situ semuanya sedap-sedap belaka.
Harga tu ako rasa berpatutan sangat.
Cuma bila di Korea, jangan pula kita convert harga tu ke Ringgit.
Tu memang pantang ako weii...
Memang la ada sesetangah bende, korang bole la convert.
Tapi kalau bab makan, tak payah la nak convert-convert.
Kalau korang tengok harga dalam ringgit, memang korang x lalu nak makan.
Balik dari Nami, dok mention harga makanan mahal-mahal.
Kalau berkira sangat, kebulur la korang. :p
 
Di bahagian atas ada ruang untuk solat.
Sangat selesa.
Tempat amek wudhu untuk wanita pun tertutup kat atas.
Telekung ada disediakan juga cuma tak banyak la.


Muka kekenyangan selepas melantak.


"Yang ni dah kenapa?
Oppa tak sampai lagi ke?" :p








Balik je dari Nami, terus kitorang ke Myeongdong Street.
Malam akhir, so plan nak makan street foods aje la.
Tengok makanan-makanan tu, bila la nak 'terbang' lagi ye ?!
Maybe next trip musim bunga ke kan..
So tunggu....

Memandangkan flight kitorang esok (29 Jan) jam 8:30 pagi,
so jam 4:30 pagi kitorang dah gerak ke Airport.
Atas bantuan pihak Guesthouse, kitorang minta dia bookkan taxi aiport (saiz besar).
Harga satu taxi tu dalam 77000 won.

Nota Jemari: trip musim bunga akan menyusul...
Share:
Read More
, , , ,

Winter Sonata 2018: Everland (Hari Kedua)

27 Jan 2018

Hari kedua, trip kali ni memang pendek je la.
Dan tak banyak sangat tempat kita lawat.
 Ada yang nak survey sebab nak bawa family bulan doblas nanti.
Dan ada yang tingin nak main sledding or main salji.
So pikir dan bincang, semua sepakat ke Everland.

Tiket everland ni korang bole beli online.
Kadang-kadang kalau nasib baik boleh dapat harga lebih murah dari beli kat kaunter.
Kali ni ako beli tiket melalui Seoul Pass.
Shuttle bus plus tiket entrance.
Selain beli kat Seoul Pass, korang boleh juga beli dari Klook.com or trazy.com.
E-tiket ni korang akan dapat thru email.
Nanti just print or tunjuk je coding kat orang Everland untuk discan.

Sebab kan ako nak naik dari Myeongdong (tepi Prince Hotel), tu yang kitorang beli melalui Seoul Pass. Ada juga yang offer naik shuttle bas dari Myeongdong tapi area Shingasae sana. Dari guesthouse kitorang, paling dekat nak naik bas adalah dari Prince Hotel.


Dalam bas menuju ke Everland.


Perjalanan dari Myeongdong ke area Everland mengambil masa lebih kurang 45 minit ke sejam, bergantung pada keadaan lalulintas.

Dah nak sampai kat station Everland, driver ni kasi hiburkan hati kitorang sket. 
Dari station Everland, korang kena naik shuttle bas Everland pulak.

 
 Shuttle bus Everland tu, kalau x silap setiap 15 minit dia akan datang.
So, kalau terlepas jangan risau, korang tunggu je kat bus stop macam dalam gambar tu sampai bas lain sampai. Lagi satu, korang akan perasan, akan ada staf everland yang jaga kat bus stop tu sebagai penyambut tetamu ;-)
  

Yeay kitorang dah sampai.
Sejuk beku coz suhu masa ni tengah negatif lagi.
Memasing dah excited nak masuk.
Ini kali kelima ako ke Everland.
1 kali masa musim bunga dan selebih nya datang situ pada musim sejuk.
Yang pasti setiap kali pergi, ako sangat teruja nak le area Four Season.




Tengok gambar pun dah boleh agak nya betapa sejuk waktu itu sampai kamera pun dah berkabus hahaha. Kebanyakkan gambar banyak yang kelam macam ni... ;-)


Wajib pose depan pokok ni.


Ni lah sebab utama derang nak pegi Everland sebab nak main sledding ni..:D


Maaf la terpaksa senget kan sket kepala nak tengok video ni..


Dalam banyak-banyak games kat situ, nak bagi tau ni, iols berjaya naik roller coaster T-express KAYU kat belakang tu.

"T Express is a wooden roller coaster at Everland in Yongin, South Korea. It is South Korea's first wooden coaster, Intamin's fourth wooden coaster with prefabricated track, the first ride of this type in Asia, and the first to utilize three trains. It is world's fourth steepest wooden roller coaster." - wikipedia


Area Four Season ni waktu malam memang cantek!





Ada brani mau naik ini permainan??
Boleh pitam weii haha..
Sejak dah matang-matang ni, ahkak dah x berani sangat nak naik game yang pusing-pusing ghope gini. Cukup la sekali naik yang macam buaian besar macam kat video bawah ni.



Ini je mampu kitorang makan untuk alas perut waktu lunch.
Korang boleh beli kat Burger Cafe America, Zone : American Adventure


Dalam frame besar.

Nak jelajah everland memang kena amek sehari suntuk kat dalam tu.
Sebabkan musim sejuk, waktu siang adalah pendek.
Jam 5 petang dah start gelap.
Lagipun pada musim sejuk, ada game yang tak dibuka.
Kalau agak-agak nak main semua permainan kat situ, digalakkan pergi la pada musim bunga or panas.

Bila dah seharian kat situ, moh la kita balik.
Oh ye, tadi kan masa awal-awal kitorang datang dengan shuttle bas dari Myeongdong kan?! Tiket bas adalah untuk dua hala. Maka, korang kena la check betul-betul bas bertolak dari Everland ke Myeongdong jam berapa. Jangan terlepas bas ye. Tapi kalau terlepas pun jangan risau, korang naik je subway pulang ke seoul.

 



Sampai Myeongdong dah pukul 8:30 malam.
Jom la kita dinner dulu sebelum pulang ke pangkal jalan.
Dinner di Yoganae, seperti biasa nasi goreng seafood sahaja menjadi pilihan.


On da way, marilah membawa pulang bekalan untuk kudapan di tengah malam hahaa.
Kebab ni femes ni.
Kalau korang ke Myeongdong, jangan lupa cuba k..


Ako akhiri sotong bakar buat renungan Sis Lin di rumah :D
sekian.

Nota Jemari:susah juga nak mula menulis balik, bila lama terpendam bakat bertahun-tahun.
Share:
Read More