, ,

SDS Bakery ada outlet baru, jom terjah!!

SDS Bakery & Cafe ada buka cawangan baru la. Ada promosi untuk 2 hari iaitu pada 2 & 3 Oktober 2018. So kepada yang berdekatan jom terjah!!
--------------
New Outlet Opening SDS Bakery & Cafe @ Taman Pelangi

Celebrating SDS 29th Outlet Opening at Taman Pelangi!
New concept and kids friendly! ..
See you on Tuesday 2nd Oct, @ 10am! ..

Two days opening promotions including :

*buy 1 FREE 1 on selected cafΓ© food, all buns at RM1.50 .
*50% off on cakes, and
*20% off bakery storewide .

πŸ“… Date: 2/10/2018 Tuesday
⏰ Time: 10.00am
πŸ“Venue: 27, Jalan Perang, Taman Pelangi, 80400, Johor Bahru, Johor.
πŸš— Waze: SDS Taman Pelangi

Facebook : SDS Cake & Bakery Cafe
Instagram : https://instagram.com/sdsgroups?utm_source=ig_profile_share&igshid=1rm4m00f73h80

Nota Jemari: Kalau la hari promosi tu ada kat jb, memang hangkut sislin g terjah ni ahha... Tq sis lin "belanja" kita 🀭🀭
Share:
Read More
, , , ,

Contest : #Fattzura Hantar McD (The Winner)

Suka makan McD?
Pernah guna apps Mcdonalds yang baru?
Selalu buat order melalui mcdelivery?

Ha, kalau korang pelanggan yang tegar macam ako, konpom korang perasan contest yang satu ni iaitu #Fattzura hantar McD. Contest ni dibuat dalam bulan Ogos yang lepas. Sebulan je pun contest nya. Syarat dia senang sangat, just beli mcDelivery dalam masa sebulan tu, lepas tu isi borang online kat apps mcD. Semasa isi borang online tu, pilih la artis mana korang nak dia hantar mekdi ke tempat korang, samada Fattah Amin ataupun Fazura. Ako pilih Fazura dengan harapan KALAU menang, takde la segan nak pelok ciom bagai. Hahahaha awal-awal dah pasang niat nak pelok ciom bagai..hahah #verangan itu percuma kan 😁. Simple sangat-sangat kan syarat nya. Dek sebab senang dan simple la ako sesuka masuk contest ni dengan niat memang tau takkan menang punya la. 

Masuk je bulan september ako dah lupa pasal contest ni. Padahal baru je beberapa hari berlalu hahha. Ada satu miscall. Ada la berkali-kali juga la no tu call. Ako ni, kalau no yang takde dalam phonebook, ako memang malas nak jawab. Masuk la satu mesej kat Wassap tapi ako tak terus baca wassap tu. Ako biarkan aje dulu. Esok nya baru ako tergerak nak baca wassap tu. Gurlppp terkejut macam tak caya!!
Memandangkan mesej tu semalam nya kan, ako takut la mesej tu dah tak valid lagi. So ako pun reply dengan harapan dia akan call ako balik. hahahaa.. Tak sampai lima minit lepas dia baca, dia terus call ako. Borak... cakap itu ini... tanya itu ini... so akhirnya terjawab sudah.

YES!!! I'm the winner!! Meaning FAZURA akan datang rumah iols la kan?!!! OhmGeeeeeee!!
Yeehaaaa.... rasa nak melompat gumbira!!!
Kegembiraan ako tu dirasai together2 ngan rerakan opis yang lain.
Masa tu kitorang tengah on d away nak kuar lunch ke SPM.
Hahah semua pun tumpang gumbira.

Oh my god!!
Menang weiiii!!
Seriously???
Tak pernah-pernah masuk contest terus menang.
Haahhaaah...
Tuah di kala umur makin 'senja' kah?! wkaakkaa...

So, ako inform Shah, lepas ako balik bercoti, ako memang available.
Maka nya kami pun set la the date.

Pastu terus ako tergerak nak check kat website mcD.
 #woot eh ada la nama kita !
  
Sehari sebelum kejadian, Along, assiatant Shah plak mesej bagitau schedule terkini.

Hari yang dinantikan.
Detik yang ditunggu-tunggu.
23 September 2018
Tarikh bersejarah.

Along sampai dulu dalam pukul 1:50 petang.
Dia tengok keadaan dan situasi tempat nak shooting.
Pastu tetiba segerombolan rombongan wakil pihak mekdi dan orang perseorangan yang lain pun sampai lebih kurang jam 2:30 petang. Perghh ramai gila weii!! Meriah la kejap kawasan kejiranan ako ni. Hahahaha dah macam tengah shoot drama plak aii rasa. 

Then ako diperkenalkan dengan assistant director, ntah lupa lak nama dia.
Dia bagi serba sikit penerangan, apa yang harus ako dan tetamu ako buat untuk shoot mekdi bersama Fazura ni. OK, kita kena berlakon la sikit ye kengkawan sekalian.

Dan bermula la persiapan setting lampu, kamera dan 'kamie'.
Time ni memasing tengah cuba nak menghayati watak. hahaha.. Jom tengok persiapan pihak crew yang lain.

Separuh setup nya di luar rumah. Tak sempat plak nak snap yang bahagian luar.
Siap buka khemah lagi. Dah ingat ada kenduri plak kat rumah ako. hahah

#Stand by dah kat tepi pintu.

Sebelum shoot ngan Fazura, derang ada prektis dulu. Dia soh kita shoot tanpa Fazura dulu. Jom layan bideo pre-shoot before jumpa Faz.



Take 1
Take 2
Take 3
Action!!

Hahaha takde banyak take pun.
Sekali cukup... ni pro punya pelakon pembantu hahahaa..

Berpeluh tunggu Fazura muncul.
Jom kita tinjau dia tengah shoot kat luar rupa nya..
Laayaann..



Haha baru tengok dari jauh je ni, halus je orang nya ek!
Cop! Awal-awal nak bagitau, harap maaf kalau audio, gambar dan apa-apa je la yang kurang jelas.
Ater sumer pun excited sampai tak boleh nak fokus. Blogger tak boleh nak upload video panjang, dah terpaksa edit jadi kontot-kontot.

So are you ready?!!! It's time!
Here we go!!ACTION!

Fazura : Assalamualaikum
Ako : Waalaikumsalam. Abin, mcd dah sampai tu.
Ako : Arghhhh.... FAZURAAAAA!!! Abin, fazura datang! Betul ke ni?? Macam tak caya je.
Fazura: Saya cari Retna nak hantar mcdonalds.
Ako : Betul betul.. 
Fazura: Boleh saya masuk?
Ako: eh masuk masuk!!

Pastu mmmmuaaachh pelok ciom!!
Haaa.. niat nak pelok ciom kan?!!
Berjaya! hahaha..


Ok situasi dalam rumah bila Fazura masuk memang tak terkata dah...
Lintang pukang bideo nya. Ini pun terpaksa edit hahaha...


Ommmooooo mooo macam tak caya je kan!!
Fazura in da House!!



Ha pastu kita tanya soalan la sikit kan.
Ekceli masa ni semua tetiba macam blur, terdiam kejap.
Hotak blank sebab tak terpikir soalan.
Hahhahadoiiiii.. awat la tetiba otak jadi beku.
Bukan ako sorang, semua pun sama.
Terkedu kot kekdah nya.
Semua teruja dan tergamam tengok Fazura depan mata.
Cantek!!
Comel!!
Ntah apa yang ako tanya walhal dah tau pun dia baru balik dari LA.
Soalan tu juga ko nak tanya balik cik retna oiii...

hhahahaha... jadi laaa.. dah memang tak boleh nak capture soalan-soalan lain dalam kepala hotak ni.
Pastu tetiba Abin soh Fazura nyanyi!!
Hhahahah... amek!!
Ok sore sedap!
Pass!

Next....

Dah borak, dah makan, kejap je dalam lebih kurang 30 minit kot lepak ngan Fazura ni.
Kita selfie dan boomerang.
Konpom ada yang dah tengok gamabr-gambar boomerang kitorang kat IG story missfazura.


mmuaacchhhh cikit πŸ’•

Maka selesai la sudah sesi #Fattzura hantar mcD.

Dah jom balik kata nya! hahaha
 
Ako tak tau plak mcdelivery ada yang guna kereta.
Hahha ke sebab nak shoot untuk contest ni je?!
Pape pun tengkiu Mcdonalds sebab pilih ako jadi salah sorang pemenang.
Rezeki retis datang rumah ko!!

Dia ni la assistant director.
Tapi ako lupa nama dia hahahha..
Kot la dia terbaca, terima kasih untuk semua krew-krew production sekali ye!!

Last but not least, tengkiu mcd, dapat cenderahati lagi.
Tshirt dengan tanda tangan Fattah & Fazura.

Yiippieeeeee!!!

Untuk tetamu tetamu ako, terima kasih sebab sudi memeriahkan suasana. Korang memang ohsem!!!

Nota Jemari: tunggu official video dari pihak production or mcD.. tunggu iklan kot kat FB/IG mcdonalds.
Share:
Read More
,

JJCM: Dim Sum @ U Sentral Masai

Masih bercuti di Johor Bahru.
Satu lagi tempat makan.
Kita dinner makan Dim Sum plak.

Terletak di U-Sentral Masai @ KipMart Masai.
Dim sum nya memang #thumbsup

Banyak pilihan Dim Sum.
Harga masa kitorang nak makan tu, RM10 untuk 3 bekas.
Ok la berbaloi gak kan.

Kitorang just order 6 bekas je sebab lepas tu nak melantak kat area Thai Street Food plak kat sebelah kedai ni.

Untuk yang tak nak makan berat waktu malam, boleh la cuba dimsum ni.
Sangat sedap, puas hati dan harga pun berbaloi.

Boleh order air sekali kat situ.
Murah kan?!
So apa tunggu lagi, pergi la cuba ye.

Hubungi :
 012-7855328
Waktu Operasi : 
Bermula dari 10.30 pg hingga 10.30 mlm
Lokasi :
U Sentral Masai Night Market, Serangkai 1, Taman Bukit Dahlia, 81700 Johor Baharu, Johor.
Nota Jemari: Boleh bertambah berat dok serumah ngan sislin ni hahaha...Nasib kita tak berjiran ahhaa
Share:
Read More
, ,

JJCM: Kedai Ikan Bakar AS @ Kampung Pasir Putih

#credit photo SisLin

Balik dari Hong Kong aritu terus terbang ke Johor Bahru.
Ako sambung lagi cuti yang berbaki lagi seminggu.
Sakan betul ako cuti kali ni.

Berbalik cerita kat JB aritu. Kalau melepak ngan sis lin ni memang asyik makan makan dan makan hahaha... Seronok nya sebab dia slalu je bawa kita makan kat kedai-kedai yang tak pernah lagi ako pergi. Kali ni kamie ke Kedai Ikan Bakar As yang terletak di Kampung Pasir Putih, Pasir Gudang.

Menu nya apa?
Tentu la menu untuk kita lunch iaitu menu utama ikan bakar.
Ako suka ikan bakarnya sebab dia punya cicah adalah sambal bukan air asam.
So memang menepati citarasa tekak ako la kan.

Ada juga lauk lain selain ikan bakar.
Ako pasti ramai yang suka kan siput sedut lemak... Perghh walau ako bukan peminat siput tapi bila tengok kuah lemak nya yang penuh warna kuning keemasan, memang naikkan selera dibuatnya.

Ada ulam-ulaman juga.

Banyak juga pilihan ikan-ikan nya.
Ikan yang ako order harus la ikan pari bakar!!!
Kalau nak dibandingkan ikan bakar kat KL, agak jauh beza nya juga.
Sebab nya ikan yang ni memang ekceli dah siap digoreng.
So bila kita nak makan, dia akan panas kan balik.
Jadi nya agak garing la sedikit dan kebarangkalian agak keras sket.
Tapi masih lagi tahap kesedapan yang tak terkata bila disalut dengan sambal yang perghhhh, memang tak terkata sedap & pedas!!

Ako tak pasti selera korang macam mana.
Tapi selera ako dari dulu memang ikan bakar jenis cenggini yang menepati citarasa tekak.

#credit photo SisLin

Camni la ghope menu di atas meja kamie tempoh hari.
Harga semua sekali termasuk kitoran order ayam bakar bungkus ada lah RM57.
Berbaloi rasa nya untuk 4 orang makan.

Kepada yang nak mencuba boleh la ke alamat seperti di bawah :-

Jalan Masjid and Jalan Muafakat, Kampung Pasir Putih, Pasir Gudang, Johor Bahru
 (Berdepan betul dengan Mesjid). 
GPS: 1°26'15.9"N 103°55'51.8"E | 1.437753, 103.931061
WAZE: "Masjid Jalil Hassan"
Tel: 017 758 5639
Buka: 11:00am - 11:00pm setiap hari 
Nota Jemari: Selamat Menjamu Selera
Share:
Read More
, , ,

Teaser: #Fattzura Hantar McD

Yeehaaaaaa, tunggu!
Nantikan kemunculan Fazura petang nanti di kediaman ako!!

Love you McDonalds..
Tak sangka dapat jumpa Fazura!!

Nota Jemari: Since Fattah punya sesi dah selesai, agak-agak diorang datang sekali tak nanti?!😍
Share:
Read More
, , , ,

Summer Trip: Hong Kong 2018 - Last Day (HKIA-KLIA-KLIA2-JB)

Hari terakhir di bumi Hong Kong.
Kejap je nak balik dah...
Flight kami adalah pada jam 3:15 petang.
So pagi ni memang rilek-rilek je sesiap nak check out.

Asal nya nak check out lambat sket tapi bila kamie pun dah ready jam 9:30 pagi, maka nya moh la kita gerak je. Proses check out smooth cuma biasa la receprionist nak betul-betul confirm kan keadaan bilik dulu then baru dia boleh returnkan deposit HKD500 tu. Alhamdulilah takde sebarang kerosakkan atau kerugian so dapat la pulangan deposit penuh.

Dari hotel nak ke airport kita naik bas A21 je la. Dekat je pun bus stop nya.
Sampai-sampai bus stop bas pun dah ada.
Penuh juga bas ni especially tempat barang/beg tu dah penuh bahagian bawah, terpaksa la gigih mengangkut beg untuk diletakkan di ruang paling atas. Pastu kamie ke tingkat atas untuk duduk. Seat bahagian bawah sumer dah penuh.

Yang best nya naik bas ni, diorang ada CCTV tau. So boleh la monitor keadaan beg korang kat tingkat bawah tu. Ako ada terbaca, dulu2 ada kes beg kena 'ceroboh' oleh orang yang tidak dikenali. Risau juga sebenarnya bila ada terbaca kes macam tu. Bukan apa, takut gak tetiba beg kita diisi oleh sesuatu yang tak diingini kan. Naya ke nak balik Malaysia ni weiii...!! Jangan buat hal. Memang sepanjang ke airport tu, mata ako tak lekang asyik la dok ngadap CCTV tu. Takott weii!! Tapi alhamdulilah takde kejadian buruk berlaku.

Yeay nak balik dah kan!! Senyum sket awak oii... ye ye kita tau awak dah rindu asam pedas kat Malaysia tu hahahaa..

Oh ye ingat tak Octopus kad?!
Korang nak refund tak?
Jom kita tukar kad kat kaunter tren laju tu.
Cakap je nak refund kad, nanti dia bgtau exact amount yang kita akan dapat balik setelah ditolak fee charge apa tah  hehehe.. Deposit kan HKD50 tapi kalau tak silap korang akan dapat balik dalam HKD45 gitu. (). Jadi la, dapat deposit HKD500 dari hotel plus deposit octopus kad.. Yeayy bole soping lagi ni. hahaahha...
ingat ingat lupa plak jumlah nya

Oh ye sebelum tu sila check dulu flight korang kena check in kat Terminal 1 atau 2.
Macam kitorang, kena check in kat Terminal 2. Patut nya naik bas tu tak payah turun kat terminal 1, diorang akan berhentikan kita kat terminal 2 juga tapi sebab kan ako x perasan terminal mana kena check in, tu yang nampak orang turun, kita pun ikut juga turun.

Kalau tak sure, boleh tanya kat information center derang k. Sangat membantu.

Kitorang sampai kat airport lebih kurang jam 11 pagi. So ada lagi masa sebelum boleh check in kan. Tapi memandangkan kita kena check in kat Terminal 2, so moh la kita gerak ke sana dulu. Tengok-tengok keadaan, cari dulu kaunter mana kena check in, so nanti takde la rushing sangat.

Dah confirm kan keadaan kat terminal 2, meh kita sambung soping dulu. Hehehehe rambang mata sampai tak tau nak beli apa lagi. Semua pun menarik. Kat terminal 2 ni ada 2 lokasi kedai Disneyland tau. Satu sebelah kanan, satu lagi kat sebelah kiri. Ada beza sket la barang antara dedua kedai tu. So rerajin la singgah dan belek k.

Alhamdulilah nasib beg tak beranak pinak hehheee... Tapi yang pasti keberatan beg ako bertambah dari masa datang aritu. Aiyaakkk nasib la dapat luggage 25kg dari Malindo. Terima kasih malindo. 25 kg memang sangat banyak dan berguna OK!! Harap flight yang lain tu dapat la bagi luggage sebanyak itu dengan percuma hahaha.. (dalam mimpi je la...)

Plan nya nak check beg dulu then baru nak g cari lunch. Kata nya ada kedai halal Popeye kat terminal 1. So gigih la tunggu kaunter buka. Bapak lama derang ni baru nak buka kaunter. Perut dah kebulur sangat. Hati dah panas, kepala dah pusing. Buka je terus terjah kaunter untuk drop bag. Tapi sebelum tu kena plak print boarding pass yang kita dah web check in. Kisah nya kan malindo kalau nak web check in kena 48 jam sebelum. Maka nya sehari sebelum nak balik, baru la kitorang web check in so takde la nak print kan boarding pass tu. 

So bila tanya kat information counter, derang cakap kena print juga. Maka nya gigih la cari tempat nak print boarding pass. Terletak sekali dengan wrapping bag tau. Tapi ya ampun mahal cekik darah betul!!!!!!!!

Satu kertas HKD4.
So ako fwrd la email boarding pass yg ada pdf tu ke printer derang.
Sekali kuar depan belakang pastu ada la saki baki mcm lebihan page yang ketiga.
Itu baru boarding pass ako. Belum boarding pass sis lin. 
So bila dah print semua sekali, jadi nya paper tu dikira 2 helai setiap sorang.
Ako kena bayar harga 2 helai kertas tu dengan harga HKD8 bersamaan lebih kurang RM5 ....
##nak mecarut je rasa!!!!!!!

Oiitttt kat Msia print tak sampai singgit pun!!!! Ako siap bertekak dengan orang yang jaga printer tu. Tapi nak tak nak kena bayar gak... Bongok betul laaa.. so next time korang please bare in mind, kalau nak print, pastikan pdf korang tu tak lebih satu mukasurat ye.

Lepas check in, terus kitorang bergegas ke terminal 1 balik.
Nak cari makanan punya pasal tapi rupa nya kedai Popeye tu bukan kat luar.
Tapi kat bahagian dalam yang lepas korang dah check kastam sumer tu....
Adoiiiii ni memang nak kena maki juga airport HK ni.....

Sudah nya kitorang decide moh je la kita masuk ke boarding area terus.
Mana tau, kat terminal 2 ada tempat yang kita boleh 'cuba' cari makan.
Dapat minum kopi pun jadi la...

Oh ye nak ke gate pelepasan kitorang kena naik sky tren ke hape nama nya. Kira kat tempat lain la flight nak boarding. Tapi tengok betul2 tau no gate korang sebab ada 2 perhentian. Gate kitorang di hentian yang kedua.

Keluar je terus cari kedai makan.
Nan ado!!!! Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!
Laaapaaarrrr!!!

Pastu ako nampak Pacific Coffee...
Arghhhhhh terus order cappuchino ice ngan beli roti salmon.
Ok ni memang tawakal.  Sebab isi pun memang salmon ngan telur sahaja.
So ngappp aje la!! Janji dapat isi perut.
Alhamdulilah, kali ni kamie tak terkejar kat pintu gate berlepas (teringat kes kat airport vietnam)

Dah kenyang baru la muka ada berseri seri sket nak tunggu flight balik.

Kecik je kapal torobang kitorang. Anyway, tengkiu Malindo Air sebab offer tambang murah ke Hong Kong dengan keselesaan dan luggage plus makan yang sedap. Insyallah ada rezeki naik malindo lagi, dapat offer yang OK, apa salah nya kita cari destinasi lain plak kan sislin. πŸ˜‰

#Grilled Chicken Tight with Creamy Black Pepper sauce

Sedap sangat ke sebab ako memang tengah lapar eh?! hahaha tapi seriously memang sedap!!

First time naik malindo.
Sangat berbaloi...
Terima kasih.. nanti kita cuba naik lagi.

Yeay nak sampai KL dah...
Kamie touch down awal dari yang sepatut nya.
Sampai je KLIA, terus amek luggage terus amek ERL, kita gerak ke KLIA2 pulak.

Terus tunggu flight ke Johor Bahru jam 10:55 malam.
Selamat sampai di Johor Bahru jam 12 tengah malam.

Dan berakhir sudah cerita percutian ke Hong Kong.
Tahun depan kita kemana pulak sislin???
NZ? Japan? Yeehaaa tunggu... Jumpa tahun depan ye insyallah.

Nota Jemari: tengkiu pada yang sudi baca..moga memana info boleh jadi rujukan korang nanti.
Share:
Read More
,

Peluang Kerjaya di Bank Negara Malaysia untuk Jawatan Konstabel (Unit Khas) dan Konstabel - Perkhidmatan Polis Bantuan

Peluang kepada mereka yang tengah tengah cari keje tu. Insyallah gaji lumayan, elaun, bonus, rumah disediakan. Boleh cuba mohon di laman web bank negara malaysia.

Bank Negara Malaysia mempelawa warganegara Malaysia yang berkelayakan seperti yang dinyatakan di bawah ini untuk menghantar permohonan bagi jawatan Konstabel Unit Khas dan Konstabel dalam Perkhidmatan Polis Bantuan di Jabatan Pengurusan Keselamatan Organisasi, Bank Negara Malaysia.

Syarat kelayakkan boleh baca kat sini.. klik laman web BNM -->
http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=en_announcement&pg=en_announcement&ac=667&lang=en


Sila e-melkan permohonan anda kepada recruit@bnm.gov.my atau azril@bnm.gov.my selewat-lewatnya pada 24/09/2018.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi 03 2692 5373 atau 03 2698 8044 (samb. 8279).


Selamat Mencuba!

Nota Jemari: untung keje polis bantuan kat bnm ni

Share:
Read More
, , , ,

Summer Trip: Hong Kong 2018 - Day 4 (Observant Wheel, Golden Bauhinia Square, Ani-Com Park@Harbour FUN, Sedap Gurih Restoran, Ladies Market)

Hari keempat ni memang santai sesangat.
Apa tak nya, bangun pun agak lewat.
Bermalas-malasan gitu.
Pukul 6 bangun, tido balik.
Pukul 8 bangun, tido balik.
Pukul 10 bangun, tido balik.
Sudahnya lebih kurang jam 1 tengahari baru bangun terus.
Hahahaha... memang dasat memasing lawan dengkur hahahπŸ˜†

Kisah nya hari ini memang takde arah tuju.
Bangun baru decide nak ke mana.
So lepas mandi, 'brekfast' roti cicah milo panas, ako decide nak makan eskrem.
Sislin ngekot aje. Cantekkk!!

So dari Yau Ma Tei ke HK Observation Wheel, ha ako copy je la dari website DiscoverHongKong

How to get there
  1. MTR Hong Kong Station, Exit A2 or MTR Central Station, Exit A. Walk to the site along Man Yiu Street; or,
  2. Central Pier 7, walk to Pier 9, which is next to the wheel.
Hari tu kitorang benti kat HK Station kalau tak silap, lupa plak ako hahaha..
Sebab terkejut kuar MTR je nampak ribuan manosia kat tepi tepi jalan.

Seriously ramai gila orang-orang dari Indonesia & Filipino melepak kat tepi-tepi jalan. Ada juga ako terbaca, derang ni hujung minggu akan berniaga secara haram kat tepi-tepi tu. Tapi memandangkan hari yang kitorang pergi tu, penguatkuasa HK ada je kat situ, maka nya diorang ni tak dapat la buka kedai. Itu yang ramai gila dok bertenggek, kat tepi-tepi tangga, kat semua celah la ada diorang.



Siap ada grup-grup plak tu. Tak tau la memang ada contest ke or derang sesaje release tension ke haaha, yang pasti setiap sudut ada je orang-orang dia. Tetiba macam konpiu, ako di Indonesia kah? Di filipino kah?? hahaha...

Nak ke wheel tu, korang cari je tempat jeti. Memang dia terletak kat tepi jeti. So dari jauh dah nampak dah wheel nya tu. 

Tempat ni memang tak masuk dalam itinerary ako pun. 
Tapi sebabkan kitorang dah takde plan gara-gara bangun lambat kan, maka nya ayoh la kita jalan-jalan je kemana kaki melangkah. Yang ni pun ako google last minit sebab macam ada terbaca yg eskrem halal boleh dapat kat situ. Itu yang gigih juga hangkot sislin berjalan jaoh sket ye. Harap sislin tak serik-serik tau 'berjalan kaki' dengan anakomak ni hahaa.

Tempat ni sangat sesuai melepak ngan keluarga. Kat situ macam ada mini fun fair la. Ako suka betul tengok rumput dia. Menghijau .. bukan rumput karpet tau. Tapi maybe rumput tiruan la kot kan sebab ramai je melepak siap baring-baring kat rumput tu.

Ini sebenar nya macam Eye on Malaysia sewaktu waktu dahulu. 
Murah je nak naik dalam HKD20. Tapi awat yang eye on malaysia dulu tu sampai berpuluh-puluh hinggit. Cekik darah btul hahahaa.. Ako ajak makcik tu naik tapi terus kena reject!! Haadoiii penakot betul makcik tu oppss... Memang satu hari nanti nak kena ajak dia gi tempat tinggi la supaya hilagkan gayat nya tu. Kadang ako pun ada gak gayat tapi ako suka cabar diri sendri. πŸ™ˆ Takpe la kita kasi lepak-lepak je kat bawah sambil makan eskrem kan huhu...

Oh ye mana eskrem tu eh?? Jap nak pusing satu taman ni.
Taadaaaaaa!!! halal-certified "Happy Cow" ni. Eskrem dia jenis vagan base, meaning base dia adalah kelapa/santan, ako kureng gemor ekceli. 

Ko order caramel salted, bayangkan rasa caramel langsung takde hahaha rasa santan je lebih. Frust  nyaaaaaa!!! Klu ako amek vanilla, which is fav flavor ako, tapi bila rasa lain macam je, agak2 vanilla akan tetap jadi fav flavor lagi tak kan?! Tapi sorry ako tak ingat harga eskrem ni berapa HKD :D

Berkelah best juga ni. Ini kalau pergi ngan geng reramai, memang ajak baring juga kat rumput tu. Tapi dah ako gi berdua, macam x syiok plak, ko snap ako, ako snap ko terbaring kat situ hahaha.. dah lain macam plak pose nya nanti kang muahahaha.

Lepas makan eskrem (yang separuh makan tu) kita pose pose lagi. Gigih juga nak dapat kan posisi yang menarik. Gini la kalau nak snap berdua tanpa tripod/monopod. 

Pastu dah puas snap snap, update socmedia jap. Belek-belek henpon tetiba ada sorang minah indon ni datang tegor sambil menyangkung depan kitorang. Tanjat ahkak!!! Kezut weii ako ingat nak minta sedekah ke hape. 

"Bizi ngak?"
"Tak! Nape?"
"Bisa tolong?"
"Tolong apa?" , time ni dah suspen sangat. Jangan la nak pinjam duit yang x seberapa nak ada ni.

"Tolong ambilkan gambar di sana!" sambil tunjukkan arah kat kengkawan dia.
"OK boleh!"

Kamera DSLR, OK!! Ako pun x mampu nak beli.
Diorang siap kamera DSLR sorang satu, OK!!

Ha amek!! Terbaring-baring kekdah nya.
Nasib la ye, gambar cantek ke tak.
Kepala cukup ke tak dalam gambar tu.
Hahah janji dah tolong snap kan..

Memandangkan cuaca dah mendung. Takut plak tetiba hujan turun kan, maka nya kamie pun beransur la dari situ. 

#Orang cari rezeki

#Comel

Jom next kitorang blur jap. Hahah tak tau nak kemana lagi.
Ting!! Terus ako google and teringat satu tempat ni.
"Golden Bauhinia Square!"

Take Metro Island Line to Wan Chai Station Exit A5. Walk across the footbridge, go right and pass through the lobby of the Central Plaza, go on walking across the linking overhead walkway, then get down to the ground level. Walk towards the waterfront ahead, and the statue and monument is on the left.
Ako dah ikut dah cara macam kat atas tu tapi bila tengok banyak nya construction, ako dah cuak gak. Jalan punya la dah jauh ni. Kesian plak kat sislin kena gak ngekot ako. Area ni dekat jeti juga. Tetiba cam konpius, rasa macam dah lalu jeti, betul ke laluan yang kita tempoh ni??

Nampak signbod ni, ha dah betul la ni laluan nya. Fuh, nasib baik!! So kita follow je la signbod berkenaan sampai la dari jauh ko dah nampak "Golden Bauhinia" tu.

Tempat ni kalau tak silap tempat persetujuan pendamaian antara China dan Hong kong kalau tak silap. Pagi-pagi dalam pukul 7 pagi kalau tak silap, diorang akan naik kan bendera negara China kat square ni. Korang google la ye untuk keterangan lebih lanjut.

Nak dapat spot kosong memang agak susah. Ramai gila kot masa tu pelancong dari China rasa nya. Berbas-bas derang ni datang. Dah berebut-rebut nak bergambar. Oh ye kat sini ada juga orang offer untuk snapkan gambar kita tapi kena bayar la ye. So hati-hati, sila la reject dengan elok-elok k.

Luas gila lautnya kan!! 

Jalan-jalan kawasan sekitar, terjumpa kartun ni.
Jalan-jalan lagi ke depan, eh eh banyak lagi ar kartun-kartun.
Rupanya situ adalan kawasan "Ani-com park@Harbour Fun".
Macam-macam ada, jom layan.

 #Teringat zaman sekolah ke kak :p


 Dalam banyak-banyak, gambar ni la paling gedikkk!! Hahahaha...

Dah puas bergambar sakan, moh la kita balik. Dah nak gelap & nampak mendung je dari tadi.
Kali ni kitorang naik bas je dari square tu.
Banyak bas, belek punya belek, ok kita decide naik bas no 25A.
Kita nak gi dinner. Asalnya nak ke Warung Malang.
So google punya google kena naik bas 25A dan benti kat Paterson street.
Just nice, bas depan mata terus je naik.

4 bus stop je dari square tadi.
So kita boleh je monitor kat skrin dalam bas tu.
Kalau takde, korang buka je google.
Dalam lebih kurang 10 minit dah sampai.
Jom turun, now misi mencari kedai Warung Malang tu.
Jalan punya jalan, terjumpa Restoran Sedap Gurih.
Terus je la kitorang masuk.
Malas dah nak cari-cari. Oh ye kawasan ni memang banyak orang-orang Indonesia.
Sedap Gurih ni masakan Indonesia jadi memang halal ye.

Banyak nya menu dia, rambang mata.
Kat kedai tu, konsepnya selagi ada ruang, ko share la dengan orang meja nya tu.
Nasib la kamie dapat share ngan orang-orang yang kecil molek je.
Ater meja pun bukan la beso mana pun. Risau gak nak makan takut tak selesa.

Padat , sentiasa penuh ko!!!
Tak sempat nya ako nampak meja kosong, cepat je diorang akan penuhkan meja.

Sislin dapat kawan baru heehee.. Sakan berborak kekdahnya.

"Kenal Khai Bahar?"
"Kenal!"
"Saya yang tolong bawa Khai Bahar jalan jalan HK"
"Kamu tour guide ke?"
"Bukan, saya PEMINAT nyaaa!!"

erkk.... ako cam konpius jap. HAhha kemain dia bercerita pasal Khai Bahar.
mati-mati ako ingat dia tour guide bawa khai bahar jalan-jalan tunjuk arah.
Rupanya sekadar peminat aje hahahahadoiiii... #tepukdahi

Terbayang-bayang sambal ayam penyek ni.
Sedap gilaaaaa!!!!!
Kalau makan nasi, dia bagi sarung tangan plastik tau,
Kalau makan mi je baru dia bagi sudu/garfu.

#bismillahirohmanirohim

#mi goreng pun nampak menarik

Lepas makan jom naik Ding Ding.
Yang ni naik memang tanpa hala tuju, main naik aje.
Pastu agak-agak macam terjauh sangat, korang turun je kat memana, pastu amek Ding Ding yang berlawan arus tu. Kira macam patah balik. Hahaha janji dapat merasa naik Ding Ding tu.

Nak cari stop pun ko agak-agak la stop yang macam ramai orang, konpom ada MTR yang berdekatan kan. So lepas dah turun kitorang plan ke Ladies Market untuk last soping.

#Hong Kong at night

Selesai soping, maka tamat la cerita hari keempat.
Balik hotel, mengemas la kita ye.
Esok nya nasib baik flight petang so takde la rushing sangat check out nya.

Tunggu hari terakhir....

Nota Jemari: cam tak puas soping sebab rege mahal bebenor hahaah
Share:
Read More