, , , ,

Pembedahan Tonsil - Hari Ketiga (5 Disember 2018)

12:30 pagi, nurse masuk bilik nak check tekanan darah. Alhamdulilah, masa memula check suhu 2 hari lepas, ada sikit demam. Seriau gak nak operate tapi demam pulak. Kang ada yang kena cancel operate kan. Tapi alhamdulilah, berkat kesabaran hahah chec, setiap 2 jam nurse check suhu, demam pun lari jejauh. Dan di hari ketiga ni, selepas bedah, alhamdulilah makin sihat. Takde konplikasi pape, bp pun dah back to normal balik. Syukur sangat.

2:30 pagi, nurse masuk tukar ubat. 

5:10 pagi, dia dataangg lagi, hhahahah..check bp lagi.

6:00 pagi, Selain air supaya tak kering badan ni, nurse datang masukkan ubat antibiotik. Ubat antibiotik ni yang bila dia cucuk, ako rasa nak muntah.

7:30 pagi, ako gi mandi. Sesiap nak tunggu doktor datang check keadaan lepas operate.

8:30 pagi, makan bekfes dulu. Masa ni dia bagi ako makan biskut je weii... Adoiii dah camne nak telan biskut keras. OK dapat telan air je la. huhu

8:40 pagi, nurse datang lagi... tukar lagi ubat... bape banyak daaa air / ubat masuk lam badan ni..

Dalam kul 10 pagi, doktor datang jenguk.
Tanya sihat ke tak...
Camne feeling today...
Doc cakap xde pape dah, boleh je check out hari ni.
Pastu terus blah.. aiyoo doktor, kejap benor jenguk nya tu. Tengok bil 'menjenguk' bukan main mahal hahaha... 


Well, procedure nak check out harus la lambat kan.

Tenghari kengkawan opis datang jenguk.
Ok excited story mori ngan derang.
Masa ni rasa masih susah lagi nak menelan, banyak airliur cam terkumpul belakang tekak.. erkk paham x? hahah.. 


Lunch masih lagi disajikan dengan bubur.
Sesuap dua je makan.
Nasib la ada eskrem.
Memang dok la telan eskrem seharian tu.

Kul 3 petang, tido time!!
Belum dapat surat check out lagi..
Jom la rehatkan badan dulu.

Jam 6 petang, ako dah ready dah mengemas..
Dah tak sabar pulak nak balik ...
Setelkan urusan check out, bil  sumer...
Ingatkan bole terus balik tapi tunggu pulak, ubat tak siap bungkus lagi.
By 7 malam, makcik hantar makanan datang hantar makan malam.
Sorruu aje la.


Ermmmm......
Ok bole la makan sket sebab lauk kicap tu berasa la juga.

Selesai je melantak dapat je ubat, terus babai babai kat nurse..
Yeayyy saya mau pulang!!
Alhamdulilah takde pengalaman ngeri ke apa ke..
Pesanan ako, kalau korang memang ada tonsil yang dah patut kena buang, gi je la buang.
Nikmat lepas buang sangat laaaaa heaven!!!!

Bagi ako, takde la sakit pun.
Sakit nya lepas ko dok rumah seminggu.
Itupun sakit sebab tak boleh nak menguap buka mulut beso-beso hhahahaa...
Lepas je seminggu , alhamdulilah tak sakit mana pun.

Impresif doc cakap dah tua-tua ni luka nya seminggu dah bole baik.
Sebab selalu nya bila dah berumur sket, luka dalaman biasa akan amek lebih kurang 2 minggu untuk pulih. 

Jangan takut... takde apa yang nak dirisaukan.

Aku dapat mc seminggu, doktor nak bg 2 minggu tapi ako cakap x payah la sebab aku naik je dr mc, keje 2 hari, aku dah cuti balik dalam seminggu gak. Cuti lelama pun buhsan juga. Kalau cuti g holiday ok lagi tapi kalau cuti sebab sakit memang buhsan la dok umah je kan ;-)

Pesanan doktor, tekak tu memang akan sakit selepas seminggu operate. Kebarangkalian sakit tu akan makin lama makin sakit then selepas tu baru lah sikit demi sikit sakit tu akan surut. Yang ako tak tahan ni bila ko buang sinus , hidung ko still tersumbat lagi. Dengan darah yang berketul ketul kuar dr idung, baru la rs lega sket. Sume pun kejap je derita nya. Now alhamdulilah dah makin sihat waalafiat. Moga tonsil dan sinus ni takkan kembali lagi. Aminnnn

Nota Jemari: Bila seminggu tak dapat makan sedap-sedap, ha lepas tu memang ako balun macam-macam.... 
Share:
Read More
, , , ,

Pembedahan Tonsil - Hari Kedua (4 Disember 2018)

Jam 12:30 pagi, nurse datang check tekanan darah dan suhu.
Jam 2:30 pagi nurse datang lagi.
Jam 3:30 pagi, nurse datang lagi suruh breakfast.
Jam 4:00 pagi dah kena start puasa.


Makan roti je ngan air milo panas. Alhamdulilah, jadi laa kan.
Jam 6:00 pagi, nurse datang tanya ako nak tukar bilik single tak?
Ha, ako apa lagi, setuju aje!

So, pack barang, sesiap ala kadar, nurse soh ako baring atas katil je, nanti derang sorong.
Eeeee tak pe la adik nurse, ahkak ko masih sihat dan boleh jalan lagi. :p


Alhamdulilah, senang ako nak bergolek sakan. Walaupun ako ni agak seriau gak nak tido sengsorang kat bilik sepital tapi sebab kan kesian ekceli kat patient-patient sebelah menyebelah, maka nya ako pun bertukar la bilik sorang-sorang. 

8:00 pagi assistant doktor Amin datang bagi brief sket procedure nak bedah nanti.
Lepas tu bermula la penantian ako menunggu giliran untuk dibedah.
Ako kan start puasa jam 4 pagi, patut nya lepas 6 jam dah boleh dah masuk bilik bedah.
Tunggu punya tunggu, setiap 2 jam, berlainan nurse dok datang jenguk, tanya macam-macam. Soh sabar ye, sebab doc utamakan patient kanak-kanak dulu. Baik la ahkak tak kisah, janji tekak akak kena potong arini juga ye. :D Nasib la masa ni kakak ako datang jadi peneman kejap, so takde la buhsan sangat.

Lepas sorang, sorang nurse datang jenguk.
Cleaner plak datang bersihkan bilik.
Tukang hantar makanan plak datang jenguk.
"saya puasa kak!"

Pastu jam 2 petang, nurse datang check tekanan darah.
Tepat jam 3:10 petang, nurse datang lagi.

"Ok dah boleh tukar baju ye. Kita ke bilik OT"

Yeayyy, akhirnyaaaa!!! 
Rasa nak melompat ahkak masa tu hhaha...
Nurse sorong katil ke bilik OT.
Masa ni kan hahaha ako ada lah fefeling cam drama tu oiii....
Sepanjang jalan tu kan ako baring so konpom la kita tengok ke atas bumbung je kan.
Perghh masa ni dalam hati terdetik dah, "ooo cenggini ghopenya feel kena sorong gi bilikbedah."

Hahaha... pening plak ako tengok sebab tengok sumer pun putih je kan.


OK dah sampai dah depan bilik OT, masa ni kakak ako just bole ikut sampai depan bilik ni je. 
Dah check sumer procedure, maka nya kita pun kena la tukar katil yang lebih kecik sket dan terus dia sorong ako masuk ke ruang menunggu. 



Masa kat ruang menunggu ni, ako dah gelisah dah.
Bukan gelisah sebab takot ke hape.
Tapi korang bayangkan ye, dari jam 3:30 petang sampai la ke jam 6 petang, ako masih setia menunggu kat ruang tu. Dah tak terkira dah berapa kali ako tido bangun tido bangun. Patient sebelah ako yang sesama menunggu pun dah masuk bilik bedah. AKo???? Masih setia kat situ... krohh kroohh. Akhirnya datang sorang nurse india approach ako,

"Lama ye tunggu. Sorry ye banyak patient arini" .. sambil senyum, sejuk sket hati ahkak ni, Lega akhirnya dapat gak masuk bilik bedah setelah hampir lebih 12 jam tunggu dan berpuasa oiii.

"Eh eh awat camni je ke bilik bedah nya?"
Detik ako dalam hati ... 

Laaaa kecik je pun, ako bayangkan bilik bedah besar hahahah.. tengok lampu bedah tu, tengok alat-alat bedah derang tengah susun. Pastu derang masuk tiub la kan tangan. Ako perati je derang buat keje. Cekap, impresif!!

Tengok jam besar kat dinding dah dekat pukul 6:10 petang.
Doktor bius yang malam tadi datang.

"Ohh belom cucuk lagi ye!"

Sambil dia amek jarum cucuk sambil dia pesan, lepas cucuk ubat bius nanti rasa mengantuk, bla bla bla.... dia masuk 2 kali ubat, satu ubat elak loya. Ako angguk angguk, dah tak heran, hakikat nya ako memang tengah mengantuk. Tak dan ako nak dengar dia soh mengucap, ako dah Zzzzzzzzz hahahaha... 

Tapi b4 ako zzzzZzz, sempat la doktor Amin datang cakap, "ok kita bedah ye, buang tonsil tu".
Ako angguk , senyum terus krohhhh... hahahaha...

Jam 7: 20 malam ako tersedar. Tu pun sebab ako mimpi yang buatkan ako terjaga tetiba.
Aisshh sonok ako mimpi weii hahahah.. pastu nampak nurse tengah monitor ako.

"Awak sakit ke?"
Ako jwab, "Tak!"
Nurse bgtau lagi, "sebab bp awak ni tetiba naik mendadak, cuba rileks -rileks je. Jangan pikir pape"

Hahah ako budget bp naik tu sebab mimpi ako tu la.
Beriyer ako dalam mimpi tu macam kena kejar hahaha...
Sengal tul la leh sempat lak termimpi-mimpi.

Jam 8 malam, ako dah leh masuk bilik.
Yeehaaa.... ako test juga la tekak ako, leh telan airliur ke tak.
Alhamdulilah, tak sakit. Maybe sebab ubat bius ada lagi kot.

Masuk je bilik, kak een dan anak-anak setia menanti dari jam 6 petang.
Tengkiu kak een...
Sudah-sudah je datang jenguk, pulak tu sanggup tunggu sampai ako masuk bilik.


Laaaapaaarrrr!!!
Makan bubur tapi tak boleh nak menikmati.
Payah nak menelan pulak tetiba.
Sadis nya.. Masa ni la baru terasa sedih sebab tak dapat nak makan hahaha..

Kul 9 malam, masuk ubat ke air ke...
Ntah, tapi tetiba je ako terus muntah.
Aiyo, muntah sekali ngan darah-darah kuar.

Huuuwaaaaaaa..... baru la rasa sakit yang amat.
Sebakul tisu habis ako guna.
Dah takde mood dah nak makan pape.
Dah la bubur tapi memang tak boleh nak telan.

Jam 10 malam, abin datang jenguk, tetiba windu kat si Qayyum.
Kejap je derang dapat lepak sebab lewat sangat dah.
Derang balik je, ako terus tido.
Itupun terpaksa tido duduk weii..

Oh ye lupa bgtau, ako bukan setakat bedah tekak, ako kasi cuci juga idung.
Bersihkan sinus ... kasi bakar sket daging dalam idung.
So sudah nya, ako susah nak bernafas akibat terlalu banyak sangat kahak tersekak kat tekak dan idung tersumbat. Tak lena tido bukan sebab sakit tekak lepas operate tapi sebab tak puas tak dapat buang kahak yang banyak kat dalam tekak.... huuwaaaa!!!

Malam tu terpaksa tutup aircon, tegak kan katil.
Dan tido dalam suasana suam-suam kuku.....

Nota Jemari: Nikmat menelan tu hilang sekejap aje... 
Share:
Read More
, , , ,

Pembedahan Tonsil - Hari pertama (3 Disember 2018)

Assalamualaikum,

Hampir sebulan tak bersiaran. Alhamdulilah baru sahaja selesai urusan pembedahan tonsil pada 4 Disember yang lalu. Asalnya pembedahan ni sepatutnya dilakukan pada bulan November tapi camne ntah doktor yang merawat ako boleh terlupa nak masukan nama ako dalam list patient untuk dibedah. Dah la ako excited n dah ready masa datang check up awal November tu. Alih-alih bila cancel, adoi berdebor balik ahkak nak tunggu bulan akan datang nya tu.

Banyak betul halangan ako nak bedah tekak ni. Awal Disember iaitu pada 3 Disember, ako datang check up balik dengan Dr Aminuddin di KPJ Ampang. Hahaha nak tau tak?! Sekali lagi Doktor Amin terlupa nak masukkan nama ako dalam list patient dia untuk pembedahan. Adoiii la doktor oiii... berderau ahkak Ok!! Nak marah ke nak nangis? Tapi nasib la lepas bincang-bincang, ako cakap kat doktor, nak juga bedah sekarang! Ater ako dah ready weii dari segi mental especially nya. Takkan nak tangguh lagi kan. Nasib la doktor pun leh bawa bincang. So finally, nama ako tersenarai juga dalam list pembedahan pada esok nya. (walaupun ekceli patient dia untuk pembedahan pada 4 Dis agak ramai, so bertabah je la ye..)


Maka bermula la urusan check in di KPJ Ampang Puteri. Lama juga nak tunggu giliran untuk dapat bilik. Kisahnya mostly bilik banyak yang dah penuh pada hari tu. Ako dah la tak bekfes lagi oii. Gara-gara sebelum jumpa doktor pagi tu, ako ke Maybank dulu. Punya la lama nak tunggu giliran untuk urusan di bank. Bila selesai, dah kelam kabut plak nak jumpa doktor. Pung pang pung pang, dapat register untuk warded dah pukul 12.30 tengahari. Jam 1:30 petang baru la dapat masuk bilik. Ako minta single room tapi penuh, so dapat la room berempat. So OK la juga. Masuk bilik terus nurse check suhu ngan tekanan darah. Ako tanya boleh turun gi makan tak sebab tak makan pape lagi sejak awal pagi. Nurse soh tunggu dulu sebab kata nya nak amek darah pulak.

Ermm.. ok I is redho je la. 


Sambil baca ni sambil explore ruang bilik. 






Adoiiiii... sepital ni sumer nya kaler merah u'ols!! Hahhaa... Ni nak naikkan selera makan ke hape ni?! 




Pastu ako nampak ada list menu plak kat tepi katil ni. Aiikkkkk, ini sudah bagus!! Boleh order ni tapi memula ako moskel gak. Hahaha ye la betul ke diorang siap bagi menu ni untuk order. Takut gak kot la sesape yang tertinggal menu ni ke hahaha.. takut plak ahkak ko nak gi order. Sudah nya, hanya mampu tengok je la list menu tu sambil telan air liur.. gurlpp!

Jam 2:30 petang, nurse datang lagi tuk check suhu dan Bp lagi.

"Nurse, bila nak amek darah ni? Saya dah lapar!"
"Tunggu ye, kejap lagi kami datang amek darah, pastu boleh la gi makan"

Hadoii yaa.... lapar gila wei!!
Gigih la menanti dengan setia.
Jam 3 petang, nurse lain plak datang amek darah.

Dia tanya, dah cucuk jarum untuk pembedahan esok?
Ako jawab belom.
Dia tanya, nak cucuk sesiap tak, so tak payah la 2 kali kena cucuk.
AKo pun setuju, sebab dah alang-alang nak amek darah, better terus cucuk sekali untuk esok punya.
Makna nya, sepatut nya amek darah kat lengan kan, tapi sebab alang-alang kena cucuk lagi kat tepi ibu jari, baikla buat sekali gus. Prepare sesiap jarum cucuk kat tepi jari.

TAPIiiiiii...... hahahahadoiiii nurse x jumpa urat plak kat tepi jari ni.
PAP!! ako dah tepuk dahi dah. Ni konpom kena cucuk 2 kali gak ni.
Akhirnya, sah, memang dia x dapat nak buat kat jari, so dia amek je darah macam biasa kat lengan.
Nasib la tak sakit Cik Nurse oii...
Nasib la awak pun lembut lembut je cakap ngan kita.
Kalau awak kasar-kasar, konpom kita guling guling nangis kat situ juga.
Hahahaha.

Setel urusan amek darah & air kencing.

"So dah boleh turun dah ke cari makanan?"
"Boleh tapi make sure balik sebelum 3:30 ye sebab nak buat ECG plak"

Ako tengok jam dah 3:15 petang, aiyo 15 minit je nak makan.
Asalnya ako nak gi makan kat kedai depan sepital tu hahhahaa..
Dah masa pun dia bagi just 15 minit je, maka nya ako tapau je la roti kat cafe bawah sepital.

Tepat jam 3:30 petang, nurse lain plak datang.
Bawa gi check ECG.
Kejap je pun urusan ECG ni, dah petang-petang, tak ramai patient menunggu pun.

Setel! Fuh lega, so dah boleh rest, lelap mata jap.


Jam 7 malam, dinner. Ermmm... Aiyo ako tau ar tekak ako sakit tapi awat la lauk nya tawar sangat weii... Dapat pulak sayur bayam ke sawi tu , memang ahkak tak makan la gamak nya. Minum yakult je la jawab nya.

8:30 malam ako dah lapar balik. Tambah plak tekak rasa tak sedap sangat. Turun bawah cari makan.
Yang ada kedai roti je la buka lagi.



Ha hamekkk selera besar ahkak ko ni. Tak padan ngan sakit tekak hahaha..
Tapi sebab tekak rasa payau n semacam, dapat makan mende manis ni sangat la nikmat walau nak menelan nya sangat la payah.

Tengah gagah melantak sambil baring-baring tengok tibi, tetiba pakar bius datang melawat jam 9:15 malam. Tersedak ahkak uhukk...

Dia just bagi brief sket apa yang akan berlaku esok masa bedah.
Bla bla bla... bagi tips...
Ok doc, sambil angguk angguk tanda paham.
Doc tanya,

"Boleh tido tak malam ni? Selesa tak?"
"Bantak Ok?"
"Katil Ok?"

"Eh ok ok semua nya OK, insyallah saya pasti dan konpom, saya akan tido nyenyak!"

Cuma saya takut orang keliling tak leh tido dengar dengkuran saya malam ni muahahahaha..
(nasib laaaa......)

Doc gelak je dan berlalu pergi.

Dan malam tu seperti yang dijangka, memang ako tido dengan dengkuran yang kuar ako PASTI!!
Dan ako ada juga terjaga-jaga sebab patient depan ako asyik batuk tak henti-henti.
Dan patient sebelah ako asyik merengek "sakit! sakit!"
So, its FAIR la kan, apa la sangat dengkuran ako malam tu!!

Haa nite! Sambung citer esok pagi nya...

Nota Jemari: Pengalaman kedua bermalam di sepital
Share:
Read More