, ,

Bila kami 'brunch' sambil membawang

Sabtu, 23  Feb - plan ngan makcik makcik bawang ni beberapa hari lepas. Nasib la sume pun available. Yang kat jb pun nasib la kebetulan memang turun kl, maka nya kami berpakat untuk berjumpa sambil membawang di Pickle & Fig di TTDI.


Ako adalah first time nak cuba kedai ni.  Lepas pick up Mas & Eka kat mrt TTDI, berpusing juga la nak cari parking. Al maklum area ni memang azab klu nak dapat parking kosong yang berdekatan. Tambah tambah bila hujung minggu. Jadinya moh la kita park aje kat tempat parking yang mahal sket.


Alhamdulilah dapat parking yang takde la jauh sangat nak menapak.


Yang lelain dah setia menanti kitorang.
Orang paling jauh pun dah sampai awal. Aishhh.....


Sampai terus order. Self service ye. Banyak betul menu nya sampai tak tahu nak pilih yang mana. Memandangkan masa tu adalah brunch time, maka ako order aje la Big breakfast portion besar sekali dengan juice apple. Perghh tak pernah pernah minum juice apple yg masam haha..


Derang order nacho. Sedap sangat sebab dia gaul sekali ngan hashbrown. So takde la ko makan nacho semata. 


Yang ini ako lupa nama tapi pasta letak lemon. Bole la tapi ako lagi prefer olio aglio klu makan pasta.


Beef sandwich. . Lembut dagingnya. Kalau rasa tak nak makan yang berat, pelbagai jenis sandwich korang bole cuba kat situ.


Pasta salmon . Ako tak rasa plak yang ini. Tengok salmon tu macam mentah je, hahaha x teringin nak rasa.


Apple juice and caramel machiato. Sedap dedua pun. 


Taadaaaa... Big breakfast ako!!! Alhamdulilah kenyang , sedapseda puas hati. 


Melantak sambil membawang..
Ini kalau dah jumpa, memang banyak la isu isu tuk dibawangkan🀣🀣 sampaikan orang JB turun KL semata nak join membawang je ni haha dasat!!

Ntah bila nak membawang ngan acik Lin dan acik Linda plak ye?! 😁


Tetiba memasing macam terasa nak makan manisan. Ayoh la kita ke Dotty's plak. Tak jauh pun, selang 2 kedai je pun. Dotty's branch TTDI ni selalu penuh, jadi nya kita tunggu la kejap tuk dapatkan tempat.


Rambang mata, sume pun nampak sedap! Terasa macam sume nak dimakan nya ,haaha bila nafsu makan dah datang gini la perasaannya . .


Last last kitorang amek yang ini aje.
Kek blue velvet, kek caramel ngan salted egg donut yang femes kat situ.


Selalu orang buat red velvet kan tapi kali ni kita nak cuba blue velvet pula. Ok tak rekomen, bukan sebab kaler nya tapi sebab texture kek nya terlalu kering dan kasar. Kasi spoil betul rasa yang macam red velvet.. tapi nasib la ada lapisan coklat kat kek tu. So better la sikit.

Kalau korang suka manis, memang suggest cuba la kek caramel dia. Lembut, manis dan memang sedap sangat!! 

Salted egg puff/donut memang antara  signature kat dotty's. Korang patut cuba tau!


Sambung membawang lagi.. bila dah dapat manisan, sume pun tetiba nampak manis je muahaha..


Dah kenyang moh la kita balik.
Lenkali jumpa lagi.
Terima kasih kengkawan, walaupun kejap tapi tetap puas. Pasni membawang sambil hiking pula la ye hahaaa...

Nota Jemari: kadang tak perlu jumpa selalu
Share:
Read More
, , , ,

Family Trip 2019 : Langkawi Hari Kedua (1 Feb)

Hari kedua ni santai-santai je.
Hari untuk soping!!


Tapi before kita kuar , Uyum nak terjun kolam dulu ye.


Dah puas terjun kolam moh la kita cari sarapan. Asalnya member rekomen kedai nasi lemak Atan ni. Tapi google, waze, cari tak jumpa2.

So untuk korang yang nak makan nasi lemak sedap, warung atan ni sederet dengan kondo istana kat pekan kuah tu.
Dekat simpang masuk ke jln Pandak Mayah.. lepas sikit dr Kondo Istana tu


Bila google terus nya dibawa kitorang ke kedai Pak Atan yang ini. Memula ingatkan dah betul dah...sekali bila dah duduk, baru pasan..ni macam kedai nasi lauk kandar daaaa... Hahahhaa.. dek sebab malas nak cari cari, maka nya kami makan je la kat situ. Korang yang minat nasi kandar maybe ok kot, bagi ok , boole laa. 

Dah kenyang...masa untuk Shopping!!!! Kami tak pegi jauh pun just semua nya belian di kompleks Haji Ismail Group (HIG).





Sesi soping cekelat. Kengkawan pesan, untuk diri sendiri...
Memang rambang mata kalau ada kat situ, rasa sumer nya pun ako nak borong.

Belom lagi part pinggan mangkok.
Usha usha je la. 


Hasil rembatan cekelat, terpaksa beli bag extra hahahaa.... 
Satu bag penuh dengan cekelat dari pesanan kengkawan. Hahaha tak pernah-pernah ako beli cekelat sampai satu bag penuh πŸ˜… Nasib la balik KL naik Malindo. Jadi nya luggage sangat mencukupi.


Kami minom petang di sini. Kata nya femes sangat.
Laksa 'kaw' ikan sekoq kat tepi airport kata nya.
Walau ako bukan la peminat tegar makanan laksa ni tapi singgah la juga sebab dia bukan saja jual laksa semata. Ada juga makanan-makanan lain, so ok la kan.


Macam-macam pun ada. Pilih jangan tak pilih.


Tempat dia best sebab tepi laut. Sambil minum petang, syiok dok bawah pokok sambil rasa angin pantai. #EH pantai ke laut eh? hahaha... 


Ni lah laksa ikan sekoq.
Menarik ke? Ako memang takde perasaan tengok laksa ni hahaha sebab x berapa nak suka.



Tapi ako suka rojak dan juga kuew teow goreng ni.
Sedap!! Ok tahap kesedapan ikut citarasa anak tekak ako la ye.


Kenyang dah!
Jom balik!


Uyum nak posing sikit la...


Kete sewa kami. 

Jalan-jalan sepanjang kawasan Cenang.
Al-maklom, lama tak ke sini, dah banyak sangat perubahan.
Sekarang ni jalan kat Cenang dah sehala ye.
Pastu dah ada lorong untuk food truck.
Lagi sekarang tak boleh nak parking kiri kanan, hanya sebelah bahu jalan je boleh park.

Kami akhiri hari kedua dengan massage satu badan kat area Cenang.

Nota Jeamri: Hahahaha... jalan tak seberapa, dah rasa penat... nampak sangat dah tua hahaha
Share:
Read More
, , , ,

Family Trip 2019 : Langkawi Hari Pertama (31 Jan)

Trip yang satu ni memang tak dirancang dari awal.
Semua nya bermula bila ako gegatal tangan booking resort tempat opis ako dan tak sangka ako berjaya mendapat booking tersebut!! Oh yer buat pengetahuan, untuk book resort opis ako ni, kitorang kena masuk dalam sistem resort. Dan pemilihan resort adalah melalui undian ballot.  Dek kerna ako sesaja je pun, sebab yakin takkan berjaya, bila tetiba dapat email mengatakan permohonan booking resort ako telah BERJAYA, terus ako message adek badek yang lain ajak ke Langkawi!

Tapi sebab kan semua pun last minit, beli tiket flight pun seminggu dari tarikh nak terbang, maka nya hanya ako dan kakak je la yang dapat menJOINkan diri. Plus ako bawa la anak buah ako yang palingg kecik sebab dah 'janji' ngan dia nak bawa naik kapal torobang kan. Of coz di hari kejadian baru la sikecik tu tau kitorang nak naik kal torobang. Apa lagi, punya la excited!!  Hai Hai Bai Bai je kat omak dan apak eh masa hantar kat KL Sentral pagi Khamis 31 Jan 2019.


Hai, nama saya Qayyum, boleh panggil saya Uyum πŸ˜„
First time Uyum nak naik ERL & kapal terbang ni.
Memang dedua pun dia suka sangat.
Kami tiba di KL Sentral jam 5:30 pagi.
Tunggu cik Lin lambat pulak sampai.
Uyum dah tak sabar nak naik ketapi kan..


Yeay, akhirnya cik Lin sampai, jom kita naik ketapi!!
Oh ye, ako beli tiket ERL ni secara online.
Ako beli yang family package lagi murah. Tapi sebab selalu nya family package ni 2 dewasa 2 kanak je kan, so sementara ada promosi pay by visa 15% off, so yang ako punya, ako just guna kad visa je la. Korang leh tengok promo yang lain kat sini.

Oh ye, lagi sorang tu cousin Uyum.
Nama dia abang Imran.


Kami dah sampai di KLIA2.
Flight kami adalah di awal pagi jam 8:30.
Jom kita check in bag dulu.
Macam biasa, jangan lupa print tag bag terlebih dahulu ye sebelum ke kaunter drop off bag.
Tapi jangan lupa timbang bag korang, takut terlebih plak. Itu lah yang terjadi kat bag ako. Tak sangka bag terlebih sekilo je pun. Sudah nya kita terpaksa proceed ke kaunter pembayaran ye. Adik kaunter tu soh kami kurang kan barang-barang sebab sayang kan sekilo je pun. Tapi tak koser ahkak nak punggah balik barang. So kesimpulan nya pastikan berat bag korang tak terover kilo ye. Beza sekilo tu kena bayar dalam RM48 OK!!! Pejam mata je laaaa.....

Selesai urusan pembayaran dan check in, moh la kita masuk ke area boarding sebab nak cari bekfes.


Dah bekfes, budak dua orang ni paling excited!
Riuh sore diorang je bila nampak kapal terbang.
Dedua tak sabar nak fly.
Ako yang cuak sebab first time nak bawa Uyum ni.
Tak tau camne reaksi dia nanti. πŸ˜‚


Kemain lagi ko ye Uyum...
"Lek arr Nina, Uyum cool aje kan..."

Hahahaa hadoii... 



Perjalanan dari KL ke Langkawi sejam je.
Jadi la kan Uyum...
Ako ingatkan dia takut, sebab first time kan.
Tapi dia punya selamba macam dah biasa naik je hahaha...
Lega Nina...πŸ˜…



Hahahha bebek Uyum pun ikot terbang sekali ye.
Ni kawan 'baik' Uyum ni.. macam aunty lin juga, ada 'kawan baik' 😝


Alhamdulilah kami dah landed di Bumi Helang dengan selamat.


Eh eh Uyum sedih!
Uyum tak nak turun!
Uyum nak terbang lagi!
Adoiiii masa ni dia dah start hentak hentak kaki, menjerit jerit nak naik kapal terbang!!


Dari turun kapal, amek luggage, pegi toilet, akhirnya ini baru la senyap dari melalak.
Sedih sungguh dia nak lepaskan kapal terbang tu.
Nanti Uyum dah besar, keje jadi pilot je la ye hahaha #berangan


Kali ni urusan sewa kereta sume abang ipar yang setelkan.


Kami pilih Livina tapi lupa plak dapat harga sewa berapa.


Lepas dah dapat kereta, dah isi minyak, jom la kita cari tempat untuk bersarapan.
Walau kat KLIA2 sebelum tu dah melantak roti bakar, tapi dah alang-alang jom kita cari bekfes yang berat berat sikit.

Terima kasih la kat sahabat yang satu, Zana, sebab suggest Warung Pak Malau Nasi Dagang ni untuk kami sarapan. Sangat la sedap dan tambah syiok dia terletak betul betul kat tepi sawah. View yang nyaman di pagi hari.


Ako suka ayam gulai (belah kanan). 
Tak sure la tekak korang tapi bagi ako memang kena ngan selera. Sedap tapi macam mahal plak harga nya ako rasa hahaha... 


Selain tempat makan kat bahagian dalam, korang bole gak duduk kat pondok-pondok yang menghadap sawah padi tu. Panas tapi bila angin bertiup rasa nyaman dan tenang je.


Berselera dia makan.
Sepinggan sorang dia aje. Aisshh.... Lapar sangat ke Uyum
Kan nina dah bagi makan roti awal pagi :p

Lepas dah isi perut moh kita ke Gunung Mat Cincang.


Seriously cakap, ako dah lama gila tak jejak Langkawi.
Banyak betul perubahan nya ye.
Bagi ako, Oriental Village ni dah best!
Bukan sekadar naik cable car je, sekarang macam-macam dah ada kat area situ.


Ini harga tiket nya, kami beli pakej Combo A.


Naik cable car menuju ke Gunung mat cincang adalah aktiviti wajib.
Uyum agak kecut sket naik cable car.


Panas terik!!
Sekarang ni kalau nak ke jambatan gantung kena bayar tambahan lagi RM15.
Kami tak turun la ke jambatan tu. Ramai gila orang dok beratur nak ke sana.


Kami sekadar snap snap kat bahagian puncak gunung mat cincang sahaja.



SkyRex ni tengok 3D. Boleh la usaha nak buat 3D tu tapi kalau dibaikpulih sistem gambar 3D nya, ako rasa lagi berbaloi.


Yang ini best!! Banyak gila 3D art nya....
Nak masuk sila buka kasut ye.
Jangan risau, nanti derang akan bagi plastik untuk kita letak kasut kita.
Air botol tak boleh bawa masuk ye.

Kat dalam ni memang banyak bergambar je la ...
So layaaann!!


"Tengok apa tu Uyum ??" πŸ˜†


Ewah... senang hati nampak!
Tau la nanti kita dok kat pantai ye Uyum hahaha


Palinggg suka gambar ni...
Pasrah je memasing kena buat ujikaji ye hahaha


Korang nak g mana tu??


Fuyo.... Uyum jadi thor ke?

Terlalu banyak bilik-bilik 3D arts ni...
Macam-macam korang bole pose.


Pastu korang masuk "Time Travel".
Kat dalam tu korang leh main games.
Untuk budak, untuk mak pak pun ada games nya.
Masa ni bateri henpon dah abis, so takde la gambar kat dalam time travel ye.

Kami lunch kat area situ sebelum check in ke resort Sri Kijang.


Yeay, Uyum dah check in resort BNM sri Kijang kat Pantai Cenang.


OK, Uyum nak terjun kolam.
Malam, Uyum just jalan-jalan sekitar kawasan cenang tuk cari dinner. 
Malam pertama Uyum di Langkawi, nyenyak Uyum tido..

Jumpa Uyum lagi ye esok hari!!
Kemana Uyum pegi? Tunggu...

Nota Jemari: Nasib la dia tak banyak ragam macam abam Abin..
Share:
Read More