Mari memasak

Bahan-bahan adalah :-

Sotong/daging/udang mengikut citarasa memasing
Bihun yg telah direndam dalam ayor ye...
Bawang yg telah ditumbuk.
Kicap.. x yah la sampai sebotol ye.
Cili yg telah diblender.

Cara-cara nya :-

1. Tumis bawang yg telah ditubuk tadi
2.Kemudian, masukkan cili seberapa banyak yg kowang suker..
3. Sedikit garam
4. Kicap secukup rasa
5. Sedikit air
6. Masukkan daging yg dah dicincang awal tadi.
7. Kacau & biarkan daging masak sehingga empuk.
8. Agak2 dah empuk sket, boleh la masukan campuran lain seperti udang atau sotong
9. Kacau sehingga raya dan biarkan sekejap
10. Akhir sekali, baru lah masukkan bihun. Kacau hingga rata.

Dan siap untung dihidang.
Ako saja buat tambahan lauk, telur salad. Paling senang & mudah disediakan.
Rendang daging pemberian jiran sebelah. Walaupun x sama macam MAK buat tapi bole la buat hilang ngidam ako nih.. hehehehe... Dan kuih yg ako beli ms bazaar puspanita jumaat lepas. Lupa lak nama kuih tu yg dalam dier ada gula. Kuih pantai timur nih. Satu lagi tu memula ako ingat kan nugget, tapi bila dah goreng n makan, laaaa ghopenyer sardin roll. Iskk.... ahkak tertipu OK. Eh.. lupa lak nak tempek gambar bihun tu.. hehehe Jap agi pas berbuka ako tempek.. *bluwek*

p/s: sila abaikan ghope kuali itu ye!

Nota Jemari: sedap gak ako masak..
Share:

3 comments:

  1. awat kuali tuuuhhh.... nanti cuci sampai kilat2 okey??


    perrghh cam sedap jee.. xsabor2 nak baham kekeeke

    ReplyDelete
  2. Assalamu'alaikum...

    Wah, Retna buat part-time ngajo memasak ek? Hikhik.

    Selamat berbuka puasa Retna :)

    ReplyDelete
  3. ien,
    kuali camtu yg 'mahal' masakan nya... Tu yg jadi power, superb n marbeles..

    muahahahha

    Ezza,
    Waalaikumsalam,
    hahaha xde makne OK... Selamat berbuka juga ;)

    ReplyDelete

Penafian @ Pemberitahuan

Blog ini hanya blog personal, hanya cerita tentang diri, family & kengkawan AKO. Tiada kena mengena dengan yang hidup ataupun yang telah tiada.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di Ako Tetap Ako's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada Ako Tetap Ako's blog.

Sebarang komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Sekian terima kasih.