Followers

Friday, August 19, 2011

Berbuka @ Restoran Sweetree Ampang

Yuhuuuu....
Masih lagi nak citer pasal tempat berbuka puasa.
Ekceli dah lama teringin sangat nak ke tempat ni.
Kebetulan aritu ada terbaca kat blog budak ni yang dia pegi berbuka kat kedai tu.
Wah makin excited la ako nak pegi juga kan.
Plan punya plan akhirnya dapat juga ako jejak kaki kat restoran tu.
Tengkiu Murshi sebab sudi temankan kita makan-makan.

Sangat excited!!
Sebab first time gi area situ, so mula2 tu agak macam susah juga la nak cari kedainya.
Tapi klu kowang familiar, ekceli tak susah mana pun.
Kedai dia betul-betul depan jalan besar nak ke MBO Galaxy tu.
Kat area situ memang banyak kedai makanan Korea.
Tak jauh dari sweetree pun ada juga kedai halal korea yang lain.
Tapi sebab ako dah berkenan kat sweetree kan, maka memang dah x pandang la kedai yang lain.

Kitorang sampai sana lebih kurang jam 6:30 petang.
So ada masa untuk jelajah restoran tu.
Oh ye, ako tertarik nak makan kat sweetree ni sejak dia masuk rancangan JJCM aritu.
Sangat menarik anak tekak ako tuk mencuba masakan korea.

Buffet ramadhan ni harga nya RM39.
Sangat berbaloi.
Macam-macam ado.
Malay food.
Korean food.
Western food.
Dan juga ada BBQ.

Macam yang kowang nampak.
Rege buffet ni rm39 sorang.
Tapi klu kowang bawa 5 orang otomatik kowang dapat tambahan 1 orang FREE.
Tak rugi pun.
Klu kowang betul-betul suka masakan korea la kan.
Ala makanan melayu pun ada juga.
Berlambak OK!!

Tapi tu la, klu ko datang nak mkan makanan melayu, baik lah ko gi melantak kat kedai kak limah yang jual nasi campur tu kan. 

Sebab minat ako nak cuba masakan korea, maka masakan lauk melayu ni ako tak makan banyak sangat. Erkk ghase nya ako tak amek langsung. Hehehe..

Ni bahagian atas.
Takde orang. So senang la nak berposing sakan.
Buai tu was-was gak ako nak duduk.
Rasa cam x kukuh. Takut gak kot2 kayu buai tu tetiba rebah ke bumi.
Sape yang malu, ako juga!! hahaha... 

Hiasan restoran ni nampak sweet la.
Cozy and simple tapi still nampak menarik.
Ekceli yang jadi tarikan nya, sebab ada pokok besar kat tengah-tengah kedai.
Tu la pasal nama kedai ni SWEETREE kan ;-)
Memang sweet pun... *wink

Ada privasi room kat bahagian atas.
Ada 3 bilik.
Sesuai la klu kowang nak kan suasana yang privasi.

Dah ready nak makan?!
Tu kimci.
Oooo untuk masakan korea, dia letak portion sket-sket je.
Ako rasa masakan korea ni, kowang x yah nak amek sampai penuh satu pinggan.

Amek sket-sket dulu macam yang ako amek ni.
Sebab ni pestime ako makan makanan korea, harus la ako kena rasa dulu.
Sedap ke tak... dan klu sedap boleh la ako tambah lagi banyak sket.
Jangan tamak.
Jangan ober.
Klu tak sesuai dengan tekak korang, tak ke membazir klu dah TERambil bebanyak, betul tak?!

So far, dalam bebanyak tu, sumer nya ako SUKA!
Sesuai dengan anak tekak ako.
Cuma rasa kimci tu ada kureng sket.
Maybe sebab masam sangat kot.
Dan maybe klu kowang makan dengan nasi, OK la sket rasa nya.

Alamak sowi, siyes ako terlupa nak tanya apa nama makanan ni.
Apa yang ako bleh bagi tau, makanan ni klu x silap jeruk sayur.
Tapi sebab dia letak daging sekali so rasa masam tu dah hilang sket, yang tinggal rasa daging tu.
Sedap!!
Kulit yang kalerhijau tu macam kulit popia b4 dimasak.
Lembut jer. Nak diet memang sesuai weii makan sayur jeruk ni!!

Ni kimci kobis.
Errmm.... ako cam kureng sket.
Sebab dia masam sesangat.
Lain sket macam yang ako rasa masa kat Korea dulu.
Klu kowang suka masam, sesuai la ni ngan anak tekak kowang.

Sushi.
Sushi jepun cam ada likat-likat sket pulutnya.
Sushi korea ni padat macam ko makan nasi impit.
Itu apa yang ako rasa la ye.
Maybe lain tekak lain la kot rasanya.

Sushi jepun kita makan ngan kicap dia kan.
Tapi sushi ni ako x nampak plak ada sos untuk dicicah.
So ako assume memang makan camtu je la.

Sedap juga!

Yang ni memang siyes healthy food!!
Penuh dengan sayur mayur.
Pastu dibalut dengan rice wrap.
Nipis sesangat kulit dia.
Kaler putih.

Klu ari-ari ako makan makanan camni, konpom bole kurus ni.
Tapi takkan ari-ari ako nak kena bayar RM39 kan.
Harus bankrup dibuatnya.

Marbeles dish!!

Sup sayur plus lobak putih.
Adoiyaii.... bila makan sup ni terbayang-bayang sup yang ako kena makan tetiap ari masa kat Korea dulu. Tak sanggup nak telan tapi nak tak nak ako amek la sket. Rasa juga la kan. Kang kempunan plak.

Tak reti nak explain rasa sup ni.
Ada rasa daging.
Ada rasa cam kambeng.
Ada rasa lada hitam.
Ada rasa cam mushroom sup yang banyakk sangat mushroom nya.

Arghh siyes tak reti arr nak explain details.
Kowang rasa la sendiri ye.

Yang ni so-so je la ye.
Sebab ako ni bukan minat sangat makan sup.

Korean Rice Juice or nama korea nya "Shik Hea".
Kena la try kan.
Satu-satu nya minuman korea kat situ.

Ada rasa barli.
Ada rasa cam air nira.
Ada rasa cam erkk...

Tapi nak soh ako abesh kan satu gelas, memang TAK la.
Bukan citarasa tekak ako.

Takmoh minum takpe.
Derang ada sediakan air lain juga.
especially Teh tarik dia TERbaik wok!!

Kan dalam citer korea, slalu derang cakap nak makan rice cake.
Ala yang dalam drama tu, derang makan panas2.
Ha gambar yang tepi sekali tu makanan nya.
Tapi yang ni dia letak cheese.

Ada spageti.
Tapi ako x makan la ye.
Ako kureng sket nak menelan spageti ni.

Yang ni lauk-pauk masakan melayu.
Bak kata murshi, masakan dia sedap-sedap belaka.
Memang tak rugi makan kat situ.
Sumer nya nyummy nyummy.

Sup seaweed.
Slalu dalam drama korea, derang makan sup seaweed ni bila hari jadi. 
Kira macam spesel la juga makanan sup seaweed ni ek.
Opkos la rasa seaweed terlebih-lebih.
Klu suka seaweed memang wajib kowang minum sup ni tau!

Kata melantak kat restoran korea kan.
Ada plak derang buka tv 1.
Ishh owang nak la juga feel ala-ala kat korea.
So ako soh pekerja situ tukar cenel KBS.
Fuh seb baek dia melanggan astro.

Hahahaha... opkos ako takmoh TERmiss drama korea yang satu ni.
Ako kan mengikuti drama ni tetiap ari.
Laayan je arr...

Senyum.. :-)

Nak solat?
Sape kata tak bole.
Jangan risau, derang ada sediakan tempat solat.
Yang ni tempat solat pompuan.
Ako budget ni opis dia.
Tapi kira ok la kan. Bukan ramai pun yang nak solat.
hahaha,,, opppss :p

Yang ni plak tempat solat lelaki.
Ako rasa ni tempat tinggal pekerja-pekerja dia.
Siap ada tibi, dapur dan toilet.

Bagus kan.
Bukan sumer restoran ada sediakan kemudahan macam ni.

Yang ni plak toilet dia.
Cantek kan ;-)

Ako kan pantang, klu gi kedai-kedai unik ni, tak sah klu tak survey toilet dia.
Selesa sesangat.
Tapi jangan lak kowang bayangkan toilet dia macam toilet kat Korea ek.
Masih toilet buatan dari Malaysia juga!! hahahhaa... 

Jeng jeng jeng...
guess what?!
Ako sempat lagi interview owner kedai ni.
Seronok betul borak-borak ngan akak tu.
Peramah. Excited betul dengar dia bercerita.

Eh bila dah berkesempatan ko borak ngan tuan kedai, harus la macam-macam soklan yang kuar.
Ako pun punya la excited nak bertanya itu ini.

Siyes sungguh ako dengar akak tu bercerita.
Nampak betul ako bersungguh-sungguh nak tahu kisah dia dan kedai tu kan :p
Dan setelah berborak panjang, maka terbongkar la segala cerita yang rata-rata ako baca kat blog kowang adalah tidak betul info-infonya.

Ok, untuk pengetahuan kowang sumer, Kak Fathiah ngan Mr Park ni BUKAN lah sepasang suami isteri yang kowang dok perkatakan sana sini. Derang ni cuma pasangan PERNIAGAAN sahaja. Masa ako tanya kak fathiah ni, yang laki tu suami dia ker, tegelak beso dia tau! pastu dia tanya ako, apsal setiap kali orang assume dia ngan mr park tu laki bini?!!

Alamak kak, saya tak tahu.
Saya baca info kat tenet, rata-rata sumer cakap akak dan en park adalah pasangan suami isteri.
Ok ok sekarang saya dah tahu.

Mr Park dan isteri beliau (yang mana dedua nya memang berasal dari korea) telah buat join venture bisnes dengan Cik/Puan Fathiah (yang memang warga Malaysia). Derang kenal pun kat korea sebab dulu Kak fathiah ni bekerja dalam bidang perhotelan. Agaknya dari situ la derang berjumpa dan berkenalan.

Menurut Cik/Puan Fathiah, masa memula restoran ni dibuka, memang derang bawa tukang masak nya khas direct dari korea. Pastu tukang masak orang msia belajar memasak masakan korea. So sekrang ni memang FULLY orang kita iaitu orang MALAYSIA yang buat sumer makanan korea tu. Hebat kan!!

13 September ni, genap setahun restoran tu dibuka.
Kira baru la juga.
Dan buffet ramadhan ni merupana percubaan PERTAMA derang.
Klu menjadi buffet nya maka BERJAYA la derang kan.
Maybe buffet ni akan diteruskan di tahun-tahun akan datang, insyallah.

Moga bertambah-tambah lah rezeki kedai tu.

Tambahnya lagi, dalam bulan puasa ni, lepas pukul 10 malam, kowang leh order makanan ala carte.
Kedai tu dibuka dari jam 11 pagi hingga ke 1 pagi.

Ako nak tempek map satu lagi tapi map tu serabut gile.
Ako kira klu kowang tengok pun konpom pening.
So, ako tempek la map paling senang.
Harap-harap kowang senang nak cari kedai tu.

So, lepas ni klu kowang nak booking, leh contact no yang tertera kat atas ni k.
Just feel relax and enjoy the foods.

Nota Jemari: ..rasa nak pegi lagi, nak try bibimbap plak ;-)

22 comments:

fatt said...

lapo aku tgk sume mknan ni...aku pun jenis suka terai makanan luar sbb kdg2 bosan jgk mkn lauk biasa...tp rasa nak cuba jgkla kedai ni...mana lagi best, seoul garden ke sini?

AKO @ retna said...

seoul garden makanan nya konsep grill, bakor...
so klu minat nak makan yang bakar2 better try kat seoul garden.

Kedai ni jenis makanan yang sup-sup korea ker.. bole la layan sini ;-)

Dedua ako suker hhehe

bdk2 a.k.a John said...

awesome! best kan pegi sini...makanan pun sodappppp!!! makan tak korean bbq tu? sumpahhh sedap giler ok! nnt nak pegi lagi. kuikuikui...

AKO @ retna said...

Ha.... lupa nak citer tang BBQ tu..
Siyes memang sedap sesangat!!!
Palinggggg suka sotong bakar dia.
Marbeles sesangat!!

even sate dia pun sedap..
ee sumer nya sedap la kan ;)

bdk2 a.k.a John said...

weehhhh....awat tak tidoq lagi ni??? hahaha.....mmg sume sedapppp lah. sgt2 rekomen kat sapa2 nak pegi sini.


haishh....nnt nk mintak puan fathiah tu kasik komisen la sket. promot kedai dorang. kuikuikui ;p

AKO @ retna said...

hahaah jap agi nak masuk tido la ni.. tgh nak ngabihkan layan nore elena japs...

betul betul.. nak minta diskaun juga la, next time makan situ lagi :p

Lily Riani said...

eh.... u g kedai blakang umah i. ehhehhe..... umah i area yg mengadap kedai block lama tuh. but sweetree i tak nak g sbb ekat sana hence postpone memanjang. adek i pegi ler, dia kata sedap.

Farihah said...

mantapp ko ret!! detail ko bagi..aku tak pegi pun aku dah dapat menghayati jalan penceritaan ko. Tak sesia ko tido lambat. hahaha

BONDAROCK said...

dulu si Qi pnh dtg sinikan ? ngn pelakon razali tu ... tgk derang makan pun mcm sedap ...

AKO @ retna said...

Lily,
laaa u dok area situ ke?
hahaha klu tau esok lupa buka kat umah u la plak :p

Farihah,
hahaah cari idea tetengah malam ...
rupa nya idea ni datang jauh malam ek.. patut arr penulis suka tido lewat hehaha *erk ye ke? :p

diela,
ha mungkin la kot..
ako pun x ingt jjcm masa tu sape pengacara nya ;-)

NeenaAnuar said...

wah! really menarikss this restaurant.. dekat jerk ngan umah I.. tapi .. tapiii.. tekak I nie tak mampu nak makan makanan korea lerr.. makanan jepunnn like shushi pun I tak leh jamahh.. uhuhuhuhu...

AdanyaKauUntukku said...

sib baik tak makan makanan korea
kalau tak..harus diserbu..huhuhu

ari tu pernah try sushi ok
satu foodcourt klcc tu carik sambal belacan..

baru leh terima tekak ni ngan sushi tu..

haaa...
org melayu makan sushi ngan sambal belacan..ok kan..ha ha ha

Biqque said...

aritu lepas baca blog bdk2 tu, kitorang try call, full le plakkkkkk! cis!

dapnyerrrrrrrrr!

AKO @ retna said...

Neena,
ada gak makanan melayu...
western sket la...
n BBQ grill... hhee part korea tu ada tapi ok la x byk sangat..

Ila,
muahahahha tapi betul juga masa kat kedai tu, berlambak jenis sos dan sambal termausk arr sambal belacan..
tapi sambal belacan dia sedap gak cicah ngan BBQ (udang, ikan ayam etc)

biqque,
hehe try arr book lam waktu lunch..
pstt gi ar arini.. esok kan cuti ;-)

Ronaldmohoni said...

RM39? berbaloi tu. makan sampai puas hati.

AKO @ retna said...

ye ye sangat berbaloi la juga ;-)

Sis-Lin said...

waaa ni klu Naz suka lerrrrrrrrr...

AKO @ retna said...

ehhehee ala ko pun boleh je telan laaa ;-)

fatt said...

aku nak tanye la...yg ada satu makanan dlm gmbr ko pembalut dia kaler putih tu plastik ke rice? aku musykil bila ko kata bleh makan

AKO @ retna said...

luar tu plastik ...
dalam tu ada satu lagi pembalut dia... lembut sesangat, nipis sesangat... tu yg kulit rice tu..

klu x balut ngan plastik, konpom berderai isi perut mende tu ;)

wos said...

makanan malaysia pun kalau yg aku tak biasa makan.. aku tak berani cuba.
inikan pula makanan negara luar.

patut la aku teperap je kat dalam Malaysia kan?
uhuhuhuks!

AKO @ retna said...

hhehee xde makna ko x makan makanan luar ko xleh ke luar dari malaysia..

isskkk..

di mana ada kemahuan,
di situ ada jalan kuar :p