,

DULU lain, SEKARANG lain

Suasana raya bagi ako dah x sama macam dulu..
Dulu kemeriahan masih lagi terasa walau ABAH sudah tiada..
Tapi kini, hilang sudah kemeriahan & keceriaan tuk berhari raya.
Takde makne bagi ako tuk beraya sakan.

Dulu, rumah ako dipenuhi keriuhan sanak saudara..
Tapi kini, hanya kedengaran sore ikan berenang2 di kolam itu.
Mungkin ada sket kedengaran sore burung gagak berbunyi riuh terbang di udara..

Dulu, seronok melayan tetamu yang datang..
Tapi kini, ako tak mengharapkan kedatangan sesiapa pun.
Kerna mood melayan sudah hilang dek angin sepoi2 bahasa.

Dulu, ako rajin menziarah sanak saudara & kengkawan sumer.
Tapi kini, keMALASan ako untuk kuar beraya amatlah tinggi.

Apa erti raya buat insan seperti AKO?
TIADA MAKNA!

Nota Jemari: ketawa pengubat luka dihati
Share:

10 comments:

  1. sedih pulak entri ni... setiap org pun akan lalui apa yg ako lalui ni.. kalau tak sekarang, lambat-laun akan kena jugak... perkara lumrah dlm hidup... kahwin je ako. senang citer... at least ada mak mentua pulak tempat nak luahkan rasa... hehe. boleh ke idea tu?

    ReplyDelete
  2. hehehehe...ungu pown sama..da tak rasa keriangan tuh..maybe sebab kita da meningkat dewasa kot.. ;)

    ReplyDelete
  3. chime,
    kawen eh?? huhu.. jap jap tgh cr calon arr nih.. :-D

    ungu,
    ermm.. meningkat dewasa maybe lain sket perasaan tu .. ;)

    ReplyDelete
  4. jgn ar malas2.. ziarah2 ni dpt pahala banyaakkk... hehe :D

    ReplyDelete
  5. ien,
    Apa kata ko ziarah ako :p

    ReplyDelete
  6. Salam..
    alaaa.. jgn la sedih2 tak besh la cmni... raya ttp raya... tak meriah pun kita buat2 meriah ler..;-) takpe tak lama lg bila dh ada umah mentua, anak, baru retna dpt merasai kembali kemeriahan, maklumlh kita semua ni skang dlm stage dr zaman lain ke zaman lain, susah gak nk adopt tu..;-)
    anyway..selamat hari raye..hadapi hidup dengan senyuman..;-)

    ReplyDelete
  7. Salam kenal,

    Suasana akan berbeza setiap masa. Mana mungkin rutin menjadi ikutan. Maka, bergantung kat kita untuk menyesuaikan diri diri dengan keadaan sekeliling kita yang sentiasa berubah-ubah...kan?

    ReplyDelete
  8. majin,
    Selamat Hari Raya

    Fira,
    tengkiu.. insyallah kita try to be strong k ;)

    azlan,
    salam kenal juga..
    kita yg perlu berubah ek.. hurmm

    soul,
    thanks ;)

    ReplyDelete

Penafian @ Pemberitahuan

Blog ini hanya blog personal, hanya cerita tentang diri, family & kengkawan AKO. Tiada kena mengena dengan yang hidup ataupun yang telah tiada.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di Ako Tetap Ako's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada Ako Tetap Ako's blog.

Sebarang komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Sekian terima kasih.