Followers

Wednesday, October 5, 2011

Bila naik kapal torobang..

Dapat satu email ni yang dihantar oleh en Yazrul.
Dan ako rasa isi kandungan nya, walau cinonet je pun tapi sangat bermakna dan berguna untuk tatapan kowang sumer. Jom baca apa yang ako pelajari dari email tersebut.

"Assalamualaikum,
Nak tanya kepada tuan2 Pilot terutama Heezal dan Mahmud. Pilot lain boleh juga....
1) Kenapa bila kapalterbang nak landing mesti padamkan lampu?
2) Kenapa bila kapalterbang nak lending mesti tingkap dibuka?"

Jom kita tengok apa jawapan para pilot atas soklan di atas.
1) Padam lampu utk night landing so yr eyes are adjusted in case of any emergency, you can make a fast and safe evacuation.
2) Tingkap buka so u can see outside and surrounding area in case you need to get out of the plane in emergency 
So pasni, harap kowang paham la ye.
Dan bila stewardess or steward soh naikkan kusi dan buka tingkap, jangan plak kowang maki hamun or ngutuk tak sudah-sudah. Sumer perkara yang kita buat musti ada sebab musabab nya, betul tak?!

Satu lagi ako nak kongsi.
Slalunya ako ni klu naik kapal torobang, musti ada masalah kat dalam tinger.
Akan rasa saket macam nak pecah gegendang tinger tu.
So, slalunya ako akan cepat2 kunyah sumting or ako sumbatkan tinger dengan earphone.
Paling tidak pun, ako akan cecepat tutup mata dan buat taik mata.
Muahahah itulah sebab nya nape setiap kali ako naik kapal torobang, ako mudah sangat terlelap.
Alasan nya sebab ako nak lari dari terasa saket dalam tinger.

Ako ni kan ada masalah dalam tinger.
Lubang gegendang ako sangat la kecik.
So, bila terkena tekanan udara yang tinggi, maka harus la ako terasa macam nak meletop tinger ni.
Bila rasa nak meletop, mula la mata dan idong pun nak berair juga.
Saket!!

Untung betul kowang yang takde masalah macam ako.
Nak terbang lelama sangat la macam, "oh heaven!!"
Pape pun, ke mana kowang pegi, just enjoy urself ;-)

Nota Jemari: sharing is caring

10 comments:

nazuha said...

sama lah dengan kita...kita kalau naik kapal terbang kena masalah yang sama gak..tension je..masa g umrah tu lagi tension sebab 9 jam dalam kapal terbang dan telinga rasa sakit yang amat..ayah kita suruk kunyah chewing gum..abis berpeket2 kita kunyah..

AKO @ retna said...

hehehe...
patut nya minta kat stewardess earphone ...

kang makan chewing gum byk2 kena kencing manis plak kang :p

Anaa said...

ooo, agaknya lubang telinga akak pun kecik gak la ret, sebab sama macam ret, kalo naik flight sakit gilerrr..mencikk..

AKO @ retna said...

hehehe...
ye la tu kot kan kak :p

psstt cer kasi korek tetiap hari, agak2 lubang tu leh jadi besar tak ;p

Oh Oeya said...

Setakat ni takde masaelah heheh..
tak caya cuba belanja kita naik kapal torobang hik3

AKO @ retna said...

hhehee bole je.. klu tiket rm0 dari JB ke KL.. nnt kita tlg belikan :p

ShirVen said...

ako, buat lah font besar skit. terkebil3 aku membaca. sgt halus. ek, aku lari dari topik n3 kan :)

AKO @ retna said...

alamak ye ker?
coz kat sini mmg font nya dah besar gedabak dah ni...

ako view guna chrome...
kowang view guna IE, font dia kecik ek?>

wos said...

aku pun ada masalah.

masalah pertama
aku takde duit utk selalu naik kapalterbang.

masalah kedua
aku benci duduk terkurung di awang-awangan.

gayat.

AKO @ retna said...

wos,
masalah pertama mmg x dapek nak nolong :p

masalah kedua, boleh diatasi cuma sanggup dgn x sanggup je nak hadapi ;-)