,

Trip Matahari Terbit: Perbelanjaan

Yen RM RM
Flight ticket :- 685
KL-Osaka 270
Tokyo-KL 414
Hotel :- 883
Green Hill Hotel Kobe (1N) 160
Hotel Taiyo Osaka (1N) 59
Capsule Ryokan Kyoto (1N) 129
Route Inn Toyama (1N) 160
Uluka Studio Tokyo (4N) 376
Places visit :- 733
Entrance Torii Gate 300 10
Entrance Kiyamizudera Temple 300 10
Entrance Train Sagano (pergi-balik) 1200 38
Hida Folks Village Entrance + Bus 930 30
Tateyama Alphine Route 9490 304
Entrance Fuji Q (1400+3000 yen) 4400 141
Entrance Disneyland 6200 202
Transport :- 1037
JR Pass (7 days) 918
Tram @ Hiroshima 640 20
Kyoto bus (1 day pass) 500 16
Bus to Kyoto Station 230 7
Bus to Shinano Omachi 1360 44
Tokyo Metro & Toei Subway (1 day pass) 1000 32
Foods :- 354
Dinner @ Toyama 1475 47
Redbull @ FamilyMart 206 7
Mineral @ FamilyMart 108 3
Ice cream @ Kobe Harborland 290 9
Lunch @ Osaka (set lunch ikan bakar) 600 19
Mineral @ Osaka Tower 108 3
Ice cream @ Kiyamizudera Temple 250 8
Sushi @ Kcircle 108 3
Mineral @ Kcircle 108 3
Sandwich telur @ Kcircle 195 6
Mineral @ Segano Train 130 4
Coke @ Segano 110 4
Roti 230 7
Sandwich telur @ Kcircle 329 11
Mineral @ Kyoto Station 226 7
Redbull @ Kyoto Station 206 7
Mineral + Coke + Starbuck 432 14
Mineral + Coke 730 23
Mineral + Starbuck 324 10
Roti + Sushi 308 10
Mineral @ FamilyMart 108 3
Sandwich 216 7
Starbuck + Sushi 338 11
Drinks @ Disneyland 460 15
Choclate Drink @ Tokyo Skytree 430 14
Fruits 115 4
Lunch @ Ginza 900 29
Biscuits @ Pierre Hermes 1188 38
Starbuck @ Shibuya 831 27
Souvenir :- 1238
T-shirt Otromen 2052 66
Chopstick 108 3
Firdge Magnet @ Segano 270 9
Fridge Magnet + Keychain HelloKitty @ Alphine 1242 40
Souvenir @ Disneyland 9400 301
Souvenir @ Hard Rock 6372 204
Fridge Magnet @ Asakusa 4860 156
Fridge Magnet @ Akihabara 972 31
@ Skytree 1490 48
Kad @ Itoya 1857 59
Photo @ Hida Village 1300 42
Photo @ Alphine Route 1300 42
Photo @ Fuji Q (2 pics) 1000 32
Post Card 110 4
Coklat @ Airport 3500 112
Tshirt @ Uniqlo airport 2858 91
Others:- 128
Locker @ Hiroshima Station 350 11
RainCoat @ Daiso 108 3
Cottonbud 108 3
Cuci Baju + Dryer 500 16
Lip Balm 358 11
Locker @ Nagoya 500 16
Luggage Delivery Service  to Tateyama 1525 49
Locker @ Shibuya 300 10
Stem @ Airport 246 8
TOTAL EXPENSES 5058


Just sharing perbelanjaan ako ke Jepun tempoh hari.
Rate masa ako pegi tu adalah 32 ye ...
Mana yang ako tertinggal tu, lebih kurang je la.
At least, korang bole gak buat budget memana yang patut if nak pegi nanti.

Ako bawa cash RM3000 je... yang lelain tu ako bayar ansuran kt kad je ngan Murshi..
Mana yang bole beli online, ako beli sesiap dulu...
Cash yang ako bawa tu ngam2 untuk makan dan souvenir dan lain-lain perbelanjaan je.

So, berakhir dah citer pasal Jepun. Next trip ke mana plak ye?
Hahaha tunggu lagi 2 tahun :-D

Nota Jemari:  Target destinasi seterus nya...... tetttttt....!!
Share:

8 comments:

  1. terbaik la Ret,,,
    mudah kalau nak kira dan bajet trip ke Osaka Tokyo lepas ni

    ReplyDelete
  2. Ni kira perbelanjaan dari Osaka - Kobe - Kyoto - Toyama - Tateyama - Tokyo

    hehehe... mana yang mmapu di share ;-) maybe korang punya budget lagi ok dari ako punya kan :)

    ReplyDelete
  3. gulppppp 5k++ belanjenye.. kene usulkan kt bos ni. buat opis trip jelah, save duit sy hihihi

    ReplyDelete
  4. Untung la ada company bole sponsor hehh

    ReplyDelete
  5. cenggini la senang nak nampak kos perbelanjaan

    tq for sharing :)

    ReplyDelete
  6. 2 tahun lagi jom ikut kite... hehehe

    ReplyDelete
  7. Intan....
    huhu tingin gak tapi cukup ke nak menabung ni hehehe :p

    ReplyDelete

Penafian @ Pemberitahuan

Blog ini hanya blog personal, hanya cerita tentang diri, family & kengkawan AKO. Tiada kena mengena dengan yang hidup ataupun yang telah tiada.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di Ako Tetap Ako's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada Ako Tetap Ako's blog.

Sebarang komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Sekian terima kasih.