Followers

Thursday, August 21, 2014

Trip Matajari Terbit: Tokyo-KL (Last Day)

Last day!
Kejap je kan ... 
Pong pang pong pang, dah hari terakhir di bumi jepun.
Ekceli memang dah x sabar dah nak balik. :p
Rindu dah nak makan nasi lauk rendang, makan ayam.. 
Dah buhsan dah, tiap pagi makan biskut kering cicah milo.
Nak mi goreng!
Nak nasi lemak!
Perghh .....

Sejujurnya memang rasa penat sesangat hari terakhir ni.
Mood pun dah ke laut gitu.
Takde perasaan sangat dah nak round-round bandar Tokyo ni.


Hari terakhir. Kita plan nak letak beg dalam loker kat area Shibuya.


Last beli tiket dari Miyamaedaira menuju ke Shibuya.
Tengah nak menghabiskan saki baki duit syiling yang ada.


Babai Miyamaedaira.
Ntah bila akan bersua lagi.


Menunggu tren ke Shibuya.


Pagi Sabtu, lenggang la sket dalam tren sebab hari cuti kan.
Risau gak nak menghangkut beg berat-berat dalam tren yang ramai orang.


Sampai-sampai je Shibuya, terus bergegas cari loker.


FULL!!!
Adoiyaaaiii......
tak sangka rupa2nya orang jepun ni klu kuar time wiken,
derang akan menggunakan loker2 ni.

Jenuh mencari satu stesen tu, akhirnya jumpa la seketul yang kosong.
Alhamdulilah.
Lepas setel urusan loker, kita pun plan gerak ke Ginza.
Dengar kabor area ni high class area.
Dan yang paling unik, jalan raya kat area tu akan ditutup daripada kenderaan lalu lalang pada hujung minggu.


Tadaaaaa.....
Dah sampai Ginza area ... 
Syiok kan bole jalan-jalan dengan bebas atas jalan raya.


Ha, pernah tengok orang melepak, berehat tengah-tengah jalan?


The Ginza (銀座) is Tokyo's most famous upmarket shopping, dining and entertainment district, featuring numerous department stores, boutiques, art galleries, restaurants, night clubs and cafes.
One square meter of land in the district's center is worth over ten million yen, making it one of the most expensive real estate in Japan. It is where you can find the infamous $10 cups of coffee and where virtually every leading brand name in fashion and cosmetics has a presence. - google.com


A visit is most pleasant on weekend afternoons when the central Chuo Dori street is closed to automobile traffic and become a large pedestrian zone. The road closure takes place from 12:00 to 17:00 (until 18:00 from April through September). - google.com


Betul la kat sini semua nya butik-butik besar je.
Branded products ... 


Lapaarrrr!!
Memandangkan hari terakhir dah kan, kita decide nak makan makanan jepun lagi.
Kita tengok menu dan dia bagitau dia guna minyak sayuran sahaja.
Maka, tu yang kita masuk je kedai ni.


Ermm... nak makan apa ye?


Tempura lagi!!
Orait jom order tempura set ni je la.


Suasana dalam kedai.


Bersih je.


Yeay makanan dah sampai!!
"Itadakimasu"


Makan nasi ngan tempura je pun.
Yang lelain x sentuh pun.
Harga satu set tempura 720 yen, harga tea 180 yen


Alhamdulilah, kenyang.
Sedap sesangat!
Tempura derang memang fresh la.
Ako dah la jenis x makan cendawan, terung tapi bila goreng ngan tepung tempura ni, tak terasa pun cendawan atau terung. Crispy nyumm nyummm.....!!


Lepas makan, pusing-pusing kejap sepanjang jalan area tu.
Jenjalan kat luar kedai je pun.
Nak masuk memang ahkak takde kemampuan :p


Tapi terjengah juga la satu tempat ni.
Ingat nak cari roti.
Macam supermarket tapi high class ko supermarket dia.
Sumer barang-barang berjenama sesajo.


Tup tup ternampak macaron pemes dari peghancis ni.
Memang si murshi tercari-cari macaron ni.
Mengidam kata nya.
Sudah nya terjumpa plak kat jepun.


So, apa lagi ... kasi beli la.
Tutup mata je la bila tengok rege.
Rasa?
Memang sedap!!


Pas beli, kita pusing-pusing dalam kedai.
Ermmm sumer nya branded sesajok.


Ako pun snap la sket.


Lepas snap je kedai ni, terus kena sound,
"NO PITCHER! NO PITCHER!"

Ohh.... ok ok la no pitcher no pitcher..
Ermm.... #sambel#kuiskuiskaki#danberlalupergi


Jom gerak ke tempat lain plak.


Ramai nya orang.... teka kat mana?
Shibuya??
Bukan bukan... belum lagi nak lepak kat shibuya.


Tadaaa.... kitorang ke Harajuku plak.
Kata nak tengok orang pakai pelik-pelik kan.
Ha.... sini la tempat nya.


Jalan-jalan tanpa hala tuju.
Ramai giler orang hujung minggu.
Sesak ...


Ekceli kita ada terbaca satu brochure ni.
Ada mention tempat-tempat yang menarik yang boleh kita pegi.
So, sebab kita dah ada kat Harajuku, dan tujuan nak cari budak-budak yang akan dress up pelik-pelik, dalam buku tu ada mention satu tempat ni. Nama tempat tu "Dokidoki" ...

Maka nya berjalan la mencari arah di mana letak nya Dokidoki ni.
Tertanya-tanya apakah Dokidoki ni tempat budak-budak pelik ni melepak???


Masuk lorong kuar lorong ...
Macam-macam ada...
Try masuk kedai aksesori henpon ni.
Kot-kot la bole tukar cover telepon ke kan.
Tapi nan ado ...
Kebanyakkan nya cover iphong je... huhu ..


Antara kedai-kedai ...


Eh eh Barbie??


Sape minat Barbie mesti suka masuk kedai ni.


Ok jom jom teruskan pencarian.


Nampak derang ni tengah buat promosi kedai makan dia.
Cute je kepala ikan tu hahaha ... 
Tanya direction kat derang.


Taadaaa dah jumpa.
Ermmm laaaaa Dokidoki ni kedai baju rupa nya.
Budak-budak yang berpakaian pelik2 ni akan sewa baju-baju kat kedai tu.
Aisshhh ingat kan Dokidoki ni tempat derang melepak.


Kitorang try lagi jenjalan kat situ.
Kot-kot la bole terserempak ke ngan budak-budak yang pelik
 (haha apa kes la nak cari gak budak pelik ni kan)


Jalan-jalan situ macam jalan kat Orchard Singapore je.
Masih dikelilingi butik-butik berjenama.


Penat dah berjalan ni.


Moh la kita balik.
Takde yang menarik lagi nak jenjalan kat situ.


Tahu area ni?
Pada yang dah pegi konpom tahu punya la kan...


Antara 10 perkara yang wajib dibuat ketika berada di Tokyo!
Shibuya crossing!
It would be a shame to come to Tokyo and not take a walk across the famous intersection outside Shibuya Station. On sunny afternoons or clear evenings, the surrounding area is packed with shoppers, students, young couples and commuters. When the lights turn red at this busy junction, they all turn red at the same time in every direction. Traffic stops completely and pedestrians surge into the intersection from all sides, like marbles spilling out of a box. You can observe this moment of organized chaos from the second-story window of the Starbucks in the Tsutaya building on the crossing's north side. - Time.com


Excited nak pegi sini kalau dah ada kat Tokyo.
Memang plan pegi hari terakhir.
Boleh lepak lelama sket.


Nampak tak bangunan Tsutaya tu?
Dalam tu ada Starbuck kan?
Kata orang, nak dapat view yang menarik tengok orang melintas kat Shibuya road ni, tengok la dari tingkap starbuck.


So apa lagi, kitorang pun melintas la untuk ke kedai starbucks.
Nak melepak kat starbuck kena la beli sesuatu dari situ.
Then baru la dapat naik kat bahagian atas tempat melepak tu.


Jadi laaa....
Dapat pulak view yang menarik.
So, ok la.
Memang lama la juga melepak kat situ, sampai orang kiri kanan pun bertukar ganti.
Dah kata nak melintas kat "shibuya crossing" ni sesuatu yang menarik,
 harus la takmoh tengok kejap je kan. :p 


A prominent landmark of Shibuya is the large intersection in front of the station's Hachiko Exit. The intersection is heavily decorated by neon advertisements and giant video screens and gets flooded by pedestrians each time the crossing light turns green, making it a popular photo and movie filming spot.
Yang menarik nya cara orang melintas secara serentak dari semua arah.
Dalam ramai-ramai tu, takde plak nak berlanggar-langgar. 
Memasing macam tahu bila melintas je, otomatik akan bagi ruang kat orang lain juga yang melintas sama.
Kalau tetiba kita terbenti kat tengah-tengah jalan tu, takde plak orang lain akan TERlanggar kita.
Menakjubkan!!!

video


Moh kita cuba melintas.
Lenggang... lenggang kangkung...


Spot me!!


Yeay, berjaya melintas!
Hahaha poyo je kan. ...
Berapa kali ntah ako melintas sesajo.
Pastu ada plak model tengah buat shooting...
Aii pun try la melintas sebelah menyebelah...
Hahhaha , nak gak feel ala-ala tengah buat filem kan :-D


Kalau kat Malaysia, mau kena hon tetiba ko benti tengah jalan kan...
hahahhaa...... 

Tengok la video kat atas tu, nanti korang boleh dapat bayangkan k ;-)
Video tu kitorang amek dalam pukul 4.15 petang.


Kenal ni???
Eh bukan ako... tu patung anjing tu.
Nama dia Hachiko.
Ada sejarah pasal anjing dan tuan nya.
Kalau rajin, google la, baca kisah derang k.

A statue of a loyal dog named Hachiko. According to a famous story, the dog waited for his master every day in front of Shibuya Station, and continued to do so for years even after his master had passed away. It is one of Tokyo's most popular meeting points.


Sedih nya nak balik dah ....
Last naik JR tren.


Last beli tiket kat mesin dia.


Last naik tren.


Last tunggu tren ..


Last ada dalam tren.
Sumer nya last .... nak balik doh...
Tak sabar weiii ... 


Penantian satu penyeksaan.
Dah la sampai epot punya la awal.
Kaunter pun tak buka lagi.

Sementara menuggu kaunter buka, sempat la juga pi charge henpon kat tempat yang derang sedia kan.
Pastu sempat la tulis poskad dan sempat la pos sekali poskad tu hahaha...
Sumer nya last minit.


Yeay .....!!!
Cepat cepat kitorang nak balik dah ni.
Time ni la sumer nya slow-slow buat keje.
Orang punya la dah ramai beratur tapi kaunter ciput je dia buka.
Aishhh...... 


Copek la amoi oii....


YES!!!
MALAYSIA, i'm coming back!!
Wait for me....
hahaha.....

Sekian, berakhir sudah cerita percutian, perjalanan dan pengalaman selama 9 hari di bumi matahari terbit.
Ada rezeki mungkin bole la jenguk ke sana lagi. :p
Hopefully, perkongsian cerita kali ni bole jadi sumber rujukan pada korang yang teringin/akan ke Jepun nanti. Nanti kalau ada masa, ako try kongsi budget nya  ok...

Nota Jemari: Sayonara minasan!!

4 comments:

Jari Manis said...

Kalau JM nk ke sana nanti ofcoz akak refer sini :-)

Ohh..rindu saya Shibuya crossing road tu..rupanya Ako pun like JM jugak....kami cross ntah beberapa kali x ingat..pastu sambil lanitas ambik gambar..haha..x pedulik org keliling..cuma bezanya JM pegi mlm

anakomak said...

Hhahaa kan JM kan..
Masa kat shibuay tu dah mcm jakun plak.. padahal lintas jalan je pun hahah

ismahasmi said...

syoknya g jepun.. godiva tuh memang tak menahan memanggil2 je kita.. huhuuh

tq. enty best. nanti boleh la refer sini semula kalau nak pegi jepon. huhuh

anakomak said...

no problem isma...
amek je sebnyk info yg isma perlu dalam ni.. hope akan dapat membantu k ..