Followers

Monday, May 11, 2015

Winter Trip Korea 2015: Everland, Lotte Mall, Hard Rock Cafe, Grill Fish (Day 4)

Hari keempat...
Rasa kejap je masa kan?!
Masa planning, punya la lama nak tunggu.
Tapi tu mmg lumrah bila nak bercuti kan..

Arini perjalanan jauh jgk la.
Kita nak ke Everland.
Tetiap malam punya la berazam nak bangun awal tapi sudahnya lewat jugak.

Nak ke Everland ni ada banyak cara.
Kitorang decide just naik subway je.
Tapi bila dah naik subway, pepaham je la ek, banyak la persinggahan dan pertukaran nya.

Dari mana pun korang start bila naik subway, korang pasti kena turun kat Giheung Station (Bundang Line). Lepas tu korang kena tukar train ke Jeongdae/Everland at Yongin Everline. Faham tak? Tak paham takpe, korang still leh refer laluan kat website ni.

Perjalanan dari Myeongdong Station:-
Ako refer kat blog ni http://www.muslimbackpackerseoul.com/2013/06/going-to-everland-by-subway.html
  • Take train to Chungmuro Station
  • Transfer to Line 3 and take train to Yangjae Station
  • Transfer to Shinbundang Line and take train to Jeongja
  • Transfer to Bundang Line and take train to Giheung
  • Transfer to Everline and take train to Jeondae - Everland

Kata nya perjalanan dari Giehung ke Everland Station lebih kurang dalam 30 minit.
Tren ni macam naik Putra-Lrt sebab takde driver.


Tapi memandangkan keseluruhan perjalanan mengambil masa nak dekat 2 jam juga, buat kan ako terlelap seketika. Tren ke Everland masa kitorang naik tu lengang sangat. Memang tak ramai orang yang ke Everland ke time tu?? Haaa... musim sejuk kan, ramai yang menggunakan kenderaan sendiri daripada naik public transport gamak nyaa.



Perjalanan agak membosankan.
Pemandangan pun tak berapa nak menarik sangat.


See... kosong!!
Takde orang.... 


Kuar je dari station Jeondae terus cari shuttle bus untuk ke Everland Theme Park.


Jom naik shuttle bus... Free je pun.
Kalau bus takde, korang tunggu je kejap.
Kalau tak silap bus tu every 10 ke 15 minit kot.
Lagi pun jangan risau sebab nanti ada je orang everland akan menunggu kat hentian tu.


Yeayyyyyy!! Dah sampai.....



Pape pun kita beli tiket dulu la kan.
Oh ye, sebagai foreigner, korang ada chance dapat tiket diskaun tau!
Selalu-selalu la masuk website Korea Tourism Organization (KTO) cari diskaun-diskaun tiket.
Donlod juga apps dia kat henpon korang, so korang bole gak dapat tiket diskaun kat apps tu nanti.
Dah dapat tiket diskaun tu, jangan lupa print dan tunjuk kat tiket kaunter macam dalam gambar tu k.


Harga tiket asal dalam W48000 tapi foreigner dapat diskaun W37000 ...
Untungkan jadi foreigner ni hahaah..


 
Pokok wajib bergambar bila dah masuk Everland!



Memang teringin nak naik cable car macam ni.
Ye la dulu tengok kalau orang nak main ski, mesti akan naik cable car mcm ni kan untuk ke puncak.
So first time naik dulu kat Singapore.
Kalau main luge kat Sentosa Island tu, mesti akan naik cable car macam ni.
Excited!!
Kali ni naik dah rileks sket takde la gabra sangat...

 
Tujuan utama sebenarnya nak masuk Everland ni sebab nak main Ski Sledge ni je pun hahaha...
Sledge ni ada time musim sejuk je.


Excited nak main!!!


Tunggu giliran nak naik ke atas.


Ready nak 'depart'.


Yeeehaaaaa.....
Up up to the hill.


video

Rileks rileks je dok dalam 'boyak' tu sampai la ke atas.


Dah sampai atas, kena beratur lagi....
Ikot turn nak slide ke bawah....


Sibuk nak pilih row mana nak beratur. 


OK ok ready!!!
Tak sabar dah tu nak turun.


Memang betul-betul tak sabar.
Boyak ako terlalu ke depan sangat, hampir nak turun dah tu, terpaksa budak tu menahan dengan kaki dia.

video

Yeeehaaaa... akhirnyaaaa!!!
Tercapai juga hasrat di hati kecil ku ini... :-D
Suukaaaaaaaa sangat!!
Ingat tau, musim sejuk je ada mende ni.


Safari World..
Tak sempat nak masuk tapi kalau dah nama safari, makna nya kita tengok binatang secara dekat la ye.


Pasni jalan-jalan sambil bergambar sakan.
Dekat four season garden ni, derang akan hias mengikut musim.
Memandangkan kita pergi musim sejuk kan, makna nya pemandangan kat sini ala-ala putih salju penuh dengan ais je la... kata nya!! hehe jom layan gambar dulu.



Nampak macam scary je kan hahaha


Kalau malam, mesti cantik ni.
Bila kena cahaya lampu, konpom berkilauan kan.


Bajet comel je hahaha


Tingin nak naik roller coaster kayu kat belakang tu tapi musim sejuk dia tutup plak.
Ermmm 2 kali dah melepas ni.
Takde rezeki, erkk kena masuk lagi kah?? hhahaa..

Nama pun masuk 'taman tema' kan, so kat dalam dulu round-round and play-play je la.
Dah puas main, makan, jenjalan, moh la kita balik.
Hari pun dah petang.

Balik dari Everland, kita shoot ke Lotte Mall. Tujuan nya nak beli barang kat Hard Rock.
Direction nak ke sana, ako amek dari website HRC.

By Subway : Get off Line 2 or Line 8, Jamsil station. Proceed to exits 1 or 11 (1 minute walk from the station)
By Bus : Green 3217, 3313, 3314, 3315, 3317, 3411,3414, 4319
                
Red 1007-1, 1100, 1700, 2000, 6900, 7007, 8001
                
Blue 301, 341, 360,362
                
Airport Limousine 6000, 6006, 6705, 6706A
By Taxi : Ask the driver to bring you to 'Jamsil Lotte World Mall (or The 2nd Lotte World)'


AKo takde la nak citer pasal Lotte Mall ni coz masa sampai tu pun, ako terus je menuju cari Hard Rock yang terletak kat tingkat 5. Jadi memang takde la nak usha-usha kedai kat situ sangat.



Seriously cakap, koleksi kat situ pada waktu itu tak menarik perhatian sangat.
Takde yang menyerlah pada pandangan mata kasar ako.


Tapi dalam takde takde yang menyerlah, TERbeli gak beberapa item kat situ.
Hhahaa... yang penting koleksi FM yang ako nak, tetap ada!!


Saya yang sangat HAPPY dapat menyoping barang yang saya suka :p

Lepas bersoping kat HRC, kita bersoping plak kat supermarket situ.
Dengarnya barangan kat supermarket situ murah-murah.
Lagi pun memang nak cari kimchi, seaweed dan barangan makanan yang lain sket.
Susu pisang pun ako beli 2 dozen kat situ nak bawa balik Msia hahaa... 
Nyumm.... sebut susu pisang, tetiba ngidam plak :-D


Lepas soping rasa lapo...
Tingin lagi nak makan ikan bakar.
Moh la kita ke Dongdaemun sekali lagi.
Tapi nasib agak kurang baik sebab waktu sampai tu kebanyakkan kedai sudah tutup.

Kita usaha cari kot-kot ada kedai yg masih dibuka.
Alhamdulilah, terjumpa satu kedai tapi takde la sesedap kedai yang memula kitorang pergi aritu. Jadi la untuk melepaskan perut yang mengidam. Takut plak mengigau kalau tak dapat makan. hhaha...


Sebab kepenatan, malam itu kita balik naik teksi sahaja.
Ermm rupanya guest house kita duduk tu agak susah sket nak cari dalam GPS.
Rata-rata pemandu yang kita tanya, tak pernah dengar nama guesthouse.
Nasib la ada sorang pemandu ni yang willing nak hantar juga. 


Taadaaaaaa...... Antara barangan yang dihangkut pulang.
Rasa nak hangkut lagi sedozen hahaha...
Tapi takut plak terlebih luggage.
Sila suggest, kat mana nak cari minuman ni KL???
Dah try cari kat cold storage garden, tapi xde..

...bersambung lagi ntah bila haha...

Nota Jemari: gigih ...

11 comments:

Azra said...

susu pisang tu boleh carik kat Isetan.. kengkadang kat Jusco pun ade .. kat Jaya Grocer pun dah ade skang .. tapi packaging dlm kotak la.. bukan dlm botol kecik comey itu

HaFizaH aYu said...

Bln april lps blk korea ada beli 2 kotak susu tu..tp smpai2 klia2 msk jaya grocery tgk2 ade jual jgk..hrga utk 6 kotak dlm 25 hinggit so lebih kurang sama dgn rege kat korea hehe..nanti blh terjah jaya grocery klia2 yer sis

Feer69 said...

Kat Kim's Mart Solaris Mont Kiara ade gak

yatt said...

kat ampang korean town pun ade dah kak tp price RM8++ per bottle sebijik mcm kat korea nun. if nak yg dlm kotak kat jaya grocer biasa ade je. RM4++

noorazah salim said...

as salam...nk tanya, kt everland ada halal food tak? tq

anakomak said...

Noorazah,

Takde specific Halal Food kat sana tapi tak sure kalau skrg dah ada.
Aritu pun just makan burger ikan je ...


Anonymous said...

Tak der expiry date ke nak bli susu pisang tu?

Anonymous said...

Assalam sis,
baru abis bace semua post korea...
Boleh share iternaries? thank you
natasyanabilaruslan@yahoo.com

joeayu said...

Assalamualaikum sis.sronok bce trip ke korea ni. Boleh share itineraries tak? joeayu1986@gmail.com.
Tq in advance.

joeayu said...

Assalamualaikum sis.sronok bce trip ke korea ni. Boleh share itineraries tak? joeayu1986@gmail.com.
Tq in advance.

zita j said...

Assalamualaikum sis,

Boleh share itinerary di korea dgn saya....nak pegi dgn ibu..

zitaaulia@gmail.com
Tq sis