Followers

Friday, March 19, 2010

Melantak di kedai 1Malaysia

Hari tu ako mengidam sesangat nak makan rendang. Dah terbayang-bayang dalam kepala hotak ghope rendang nya. Tetiba anak tekak ngengada kan nak makan makanan 'berat' sket. Dok pikir2 kat mana la ada kedai yang jual rendang yang sedap dan power. Kat sogo ada tapi mahal yang amat. *nanti ada peluang ako wat entry rendang kat sogo*

Lama dok pikir tetiba teringat kat kedai minang depan sogo ada jual rendang. Perghh terbayang-bayang... Ghase cam dah meleleh2 air liur nih. Tapi tak kesampaian ari itu sebab memandangkan kawan nan satu tak suker makan kat kedai minang tu. Gurlpp.... ok melepas la ngidam tekak ku.

Tapi kebetulan kawan nan satu itu bercoti plak semalam. Maka, kawan yang lain mengajak la menunaikan keinginan anak tekak ako hari itu. Pucuk dicita ulam mendatang. Takkan ako nak tolak walau keinginan itu sudah menurun 70%. Memandangkan masih ada baki mengidam 30%, ako berbesar hati mengekor mereka melantak di kedai minang itu.

Ok, begini la ghope luaran kedai minang tersebut yang dah lama beroperasai sejak arwah mak mula2 start keje dulu. Ha kowang bayangkan betapa lama nya kedai itu. Memang nostalgia laa... Resipi turun temurun tu. Jap jap opsss kowang tengok luaran je mcm tu tapi kat dalam kedai memang dah 1 Malaysia.

Masuk kedai, ruang belah kiri kowang akan nampak tuan kedai yang jual lauk-pauk minang. Konpom time-time hari keje waktu lunch memang FULL memanjang kedai tu.

Di pintu masuk tengah-tengah plak ada mamak jual rojak dan mi rebus. Rojak dan mi rebus dia memang power sedap!! Klu kowang x nak melantak nasi, bole la terai makan rojak ataupun mi rebus mamak itu.

Dan di sudut belah kanan plak, ada apek jual makanan bergoreng. Ko nak makan bihun goreng ker, mi goreng ker, leh ah order kat apek itu.

Ha kan dah cakap kedai itu adalah kedai 1Malaysia. Melayu, cina, india malah sape jua pasti akan melantak kat kedai tersebut. Ye ye kedai adalah sedikit oldies so ko jangan nak harap mahu meghase aircon atau waiter yang cantek2 dan molek melayan kowang.

taadaaaa... akhirnya dapat gak makan rendang. walau seketul je daging yang dia bagi tapi jadi la daripada kempunan. Lauk minang yang ako pasan musti ada jual lauk ayam masak lemak kuning tu. Tak tahu la apa nama nya. Nak cakap kari pun mcm iye nak cakap lemak kuning pun cam iye juga yang pasti memang marbeles kuah nya... Ingat nak tambah 2 kali tapi ishhh agak2 la kan. muahhahahaha....

Dan makan berat2 jom kita pekena buah plak sebagai pencuci mulut.

Nota Jemari: psstt kawan, jangan kecik ati plak x ajak ko hehehe ;-)

4 comments:

ch@ said...

meraung gaknya kalo kite yg mkn kat kedai camni :) xdok air-cond

AKO said...

alaaa ngada tau..
iskkk ok nya x de la panas mana sangat pun ;-) :p

akpfapaf said...

xpe la kawan..next time kita leh g...tapi mcm ko ckp la..aku tak biasa la makan situ..tekak ai ni..ntah la bila nak terima..hahahah (nak muntah aku ckp mcm ni)

AKO said...

ako pun ghase nk muntah gak nih... muahahahhaa.... :-D

tu klu teghase nk makan rendang.. or rojak or mi rebus ok la ;-)