Followers

Friday, October 1, 2010

Kursus Peta Minda

Tarikh 23-24 September 2010 yang lepas ako gi kursus 'Peta Minda' kat pusat kursus di PJ.
Dah lama mendaftar dan akhirnya berjaya juga mendapat tempat untuk menghadirkan diri.
Kursus ni dengan kata lain atau lebih sedap omputih cakap, "mindmapping".
Ako ghase rata-rata orang dah mula menggunakan peta minda, tak kira dalam alam pekerjaan mahupun alam persekolahan. Cuma yang beza nya cara penggunaan dan juga sistem yang digunakan.

Kursus ni sangat-sangat la rilek kepala hotak.
Tak yah stress-stress ko nak hafal isi kandungan.
So, sangat-sangat la ako suka kerna kami bukan saja perlu mendengar penerangan dari fasilitator tapi kami disuruh menari dan juga melukis. Walau ako bukan seorang pelukis handalan, cukup la melukis di situ dapat menenangkan kepala hotak yang tengah serabut.

Santai!

Setiap peserta diberi pensil kaler, pemadam, sharpener dan juga pen pelbagai warna.

Mula-mula kami kena melukis.
Sebab ako slalu guna tangan kanan, maka disuruhnya ako lukih guna tangan kiri.
Sah, konpom lukisan tidak secantik mereka....

Bila dah lukih, dipamerkan plak lukisan memasing di belakang kelas.
Pasti ada yang cantek, tak juga ada yang boleh dijadikan bahan ketawa rerakan sumer.. :-D

Dah tengok kena bagi undian.
Cari lah seorang sebagai pemenang.
Susah juga nak buat pilihan, walau tak secantik mana tapi memasing memang ada bakat melukis.

Ini hasil dari ako. Ya ya ako sedar ako bukan la seorang SENIwati.
Tapi dah kira ok sebab ada la juga mata, hidung, dan mulut yang berjaya juga ako lukis. muahahaa...

Dan ini adalah hasil seorang pemenang.
Memang ada bakat seni budak nih.
Tak payah nak bandingkan lukisan ako dengan beliau, konpom la bagai langit dengan bumi.

Lepas melukih kita bermain plak.
Kowang pernah 'juggling'???
Apa jadah plak menatang juggling ni kan?
hehehe..

Juggling ni bukan menatang ye kawan-kawan. Ianya sejenis permainan yang melontar ketiga2 bola supaya tak jatuh. Ha kowang boleh buat???? Ala macam orang circus, clown yang slalu pusing 3 barang secara bulatan tu?? Ha dapat bayangkan tak??? Ermm... cuba la bayang kan sendiri la ya.

AKo cuba!
Ako usaha!
Ako terai...!
 .. tapi tatap juga tak berjaya...!!

Huh...... ok ok ako ngaku ako memang cepat ngaku kalah dan malas nak cuba banyak-banyak kali. AKo dah cakap, ako tak bole, maka jawapannya pasti tak boleh!!! So, dari memalukan diri sendiri depan semua orang, baiklah jangan gatal2 nak berjuggling depan kelas. Dan kesudahan nya pasti keMALUan ako terserlah disitu.. huwaaaaaaaaaaaaaaa!!!

Damn MENCIKK!!!!

Dah bermain, kita menari plak.
'Chicky dance' .. sape tahu??
Hahahah kan dah cakap, kursus ni sangat-sangat la rileks dan santai.
I like!!

Ekceli chicky dance ni sebab nak hilangkan rasa mengantuk memasing.
Ye la asek duduk je, so sekali sekala kena gerak kaki tangan dan satu badan.
Adehh.... bapak lama lagu chicken dance nih. Adalah dalam 5-7 minit kena menari.
Aiyooo...............


Sape kata kitorang asek main dan menari jer.
Pas dah suka suki kena la buat kerja plak kan.
Ha apa yang dah ko belajar selama 2 hari tu kena la praktik kan.
So, bersiap sedia la dengan presentation apa yang dah kowang blajar dalam kursus itu.

Dah siap 'peta minda', maka setiap orang kena la berdiri kat depan dan bercakap plak.
WAJIB ok setiap orang bercakap...
Bahan ajaran senang, maka senang la juga ko nak membebel kat depan sorang2...

Dah abesh kursus selama dua hari berturut-turut, dapat la sijil.

Nota Jemari: Mr Loi ni, setiap kali buat sesuatu mesti dia cakap, "ha.. kamera.. kamera.. siap sedia!!" adehh... sabor je arr............. Sporting sungguh!

12 comments:

mya said...

best ek course nie..
aku pun kena gi gak next week insyaAllah..

AKO @ retna said...

ok la so far memang rileks arr minda hhehhee

Mr Noble said...

dulu2 kat skola cikgu suh buat mind map.. boring :p

en_me said...

tahniahnyerr dapat sijil tewwww.. ehehe

Farihah said...

mmg la ko bukan SENIwati...sbb ko RETNAwati..hehehehe *lariiiii*

AKO @ retna said...

Mr Noble,
boring eh...

en_me,
hahhaa tq

farihah,
ye la ye laaa.... :p

cha said...

ha kita tak chicky dance tuuu, tapi kita panggil chicken dance. lagi cute kalau bapa-bapa yg buat, muahaha nak gelak rasa.

mekchu said...

nak jugak... best nye.. kalo mekchu kena lukis, mmg 2d mcm ako tuh lah hasilnye.. kah kah kah..

Aanas said...

salam retna,
best nya akak tengok course mindmapping nih.. ni company organize ke sendri register.. kongsi la sikit method mindmapping nih..

mekchu said...

nape lama x update belog??

Anonymous said...

Ako..mtk tlg bleh? Nk no tel person incharge utk program ni..sy perlu join..ni no sy 0129565269

anakomak said...

Anon,

Alamak sorry dear... kursus tu anjuran opis..
Tak dapat nak tlg carikan ctc number... minta maaf sangat2...