Followers

Wednesday, May 25, 2011

Secret Recipe TAK HALAL!?

Kowang tahu tak kek yang dijual kat secret recipe TIDAK HALAL??!!

PENEMUAN DNA BABI DALAM BAHAN RAMUAN SYARIKAT PURATOS MALAYSIA SDN BHD


Kowang tahu tak siapa SYARIKAT PURATOS??
Syarikat ni adalah salah satu syarikat yang mengeluarkan bahan mentah untuk secret recipe membuat ramuan keknya.



8. TALENTO BROWNIES CONCENTRATESECRET RECIPE
BRAND: PURATOS
-PURATOS MALAYSIA SDN. BHD. 
30/11/2011 PURATOS MALAYSIA SDN. BHD.
9. TALENTO CAKE CONCENTRATE SECRET RECIPE
BRAND: PURATOS
-PURATOS MALAYSIA SDN. BHD. 
30/11/2011 PURATOS MALAYSIA SDN. BHD.


Ni ako baca dalam website HALAL JAKIM.


Masalahnya sekarang, hanya certain-certain kek sahaja yang menggunakan bahan mentah dari syarikat tersebut. Klu dibelek dalam website JAKIM tu, ada juga kek-kek secret recipe yang tak menggunakan produk dari syarikat puratos.


Mungkin kowang pikir, kek dari bahan puratos sahaja yang TIDAK HALAL.
Abih tu, bila kowang dah sampai kat secret recipe, kowang leh tahu ke mana satu kek yang menggunakan bahan dari puratos, betul tak?


Dan bukan ke pisau yang digunakan untuk memotong kek adalah pisau yang sama sahaja??


Adoi yaii...
Berapa banyak dah kek yang dah masuk dalam perut dan jadi darah daging nih???!!


So, harap pihak secret recipe cepat-cepat la ambil tindakan sewajarnya ye.
Tukar la supplier yang bertauliah dan cari la bahan yang betul2 diiktiraf keHALALan oleh JAKIM.



Aduan :
Assalamualaikum,
adakah premis restoran The Manhattan Fish Market?
Conothnya di Alamanda Putrajaya, Ikano Power centre, Sogo dan Centre Point mendapat Logo Halal from HDC atau JAKIM.
Tarikh Aduan :
14/04/2009 - 01:28:47
Jawapan :
Waalaikumsalam, Restoran tersebut tiada didalam rekod JAKIM/HDC. Sekian. Terima Kasih


Yang ni plak...
erkk............ baru je lepas melantak fish manhattan...
Adeh.... patot arr perot asek meragam je, erkk gurlp!!


Slalunya klu kat foodcourt soping complex, jarang kita nampak tanda HALAL dari JAKIM. Bih camno tuh?? GHamai gak owang melantak... Nampak gaya kena bawa bekal la camni.


Nota Jemari: susah juga nak makan kat msia skrg ni ye....

8 comments:

mekchu said...

mcm mana ni.. makin kurang lah sumber lelemak dalam badan mekchu ni.. hahaha..

yg ikea kena samak tu apa kes pulak erk?

*gmbr kat fb belum upload.. akan menyusul bila free nanti... (punya lah pemalas)

Sis-Lin said...

awak...SR dah di sahkan HALAL la..hehehe

http://linmdnoor.blogspot.com/2011/05/secret-recipe-halal.html

Intan said...

Tapi satu la Ret.. kawan Intan manager kat salah satu restoran yg ada kat KL ni. Dia kata, nak mintak halal JAKIM tu tak semudah yg kita sangka.. Banyak birokrasi. Jadi, tak semestinya kedai yg tak ada halal JAKIM tu, tak halal. Apa2 pun, pandai2 ler menilai... huhuh

AKO @ retna said...

mekcu,
hheeheh ok ok kita setia menanti gambar2 kat fb ;p

Lin,
Ako baca kat berita terkini dalam website JAKIM.. Statement dia "...ada kandungan DNA BABI dalam produk syarikat puratos .."

dan check2 secret recipe adalah salah satu yang gunakan produk dari syarikat puratos...

Kan ako cakap, tak sumer kek2 nya menggunakan produk dari puratos.. Tapi tu la mana kita nak tahu kek mana yang guna puratos atau tidak.

So, sebelum apa2 buruk, baik la berhati2... :-)

KLu ako salah, makna nya silap la info kat website JAKIM tu..

Intan,
tu la susah nya skrg ni nak cari makanan yang HALAL, walhal msia ni kan negara ISLAM... ermm aduhaii..

Azira...Nozie...Kechik said...

akak...sini kata begini pula...

secret recipe tuh bukan SECRET RECIPE...kenyataan kompius org...nama sam...isk..iskkk

shay said...

akak kalau bawa bekal boleh la berjimat sikit... ni raya kan dah dekat... :D

AdanyaKauUntukku said...

skrang ni
even mcd pun kadang2 dah was was
susah kan...

bukan tu je
gerai2 mana2 pun dah was was
sbb gerai2 tu ada ke sijil halal?
tapi still org ramai makan kat situ...

so cam ne tu..
saper bleh pantau?

AKO @ retna said...

ila, kan kan kan... iskk kita ni, tawakal je la gamak nya