LEWAT KAHWIN JANGAN DICERCA - Ako Tetap Ako

LEWAT KAHWIN JANGAN DICERCA


Jom baca artikel menarik ni....
Harap menjadi panduan kita sumer :-)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pada tahun 2004, semasa saya menulis buku pertama mengenai orang bujang, perangkaan menunjukkan pada tahun 2000 daripada 23 juta rakyat Malaysia, 13.2 juta belum pernah berkahwin (anggaran 7 juta lelaki bujang dan 6 juta wanita bujang). Saya cuba mendapatkan statistik terkini, tetapi belum ada. Pastinya statistik itu semakin meningkat apabila penduduk Malaysia meningkat (kini penduduk Malaysia melebihi 28 juta orang).
Rata-rata apabila membincangkan isu lewat kahwin...
... jari ditunding kepada wanita bujang:
"Awak memilih sangat." "Awak dah tinggi sangat jawatan/pendidikan, mana lelaki nak"
... jari juga ditunding kepada lelaki bujang:
"Awak tak de karisma sebagai seorang lelaki""Awak tak de harta, mana perempuan nak"
Betul ke, semua wanita bujang memilih dan semua lelaki bujang tiada karisma? Membuat andaian sebegitu, bermakna kita generalize dan bersangka buruk dengan semua wanita dan lelaki bujang. Bukan semua wanita bujang memilih dan bukan semua lelaki bujang tiada karisma. Ini soal jodoh.
Namun, tidak dinafikan ada di antara orang bujang ini meletakkan piawaian yang terlampau tinggi. Ini disebabkan dua faktor iaitu ego dan ambivalen. Amat rugilah mana-mana orang bujang yang meletakkan piawaian pasangan pilihan yang terlampau tinggi. Akibat dari pilihan ini, mereka sebenarnya akan terlepas pandang ramai potensi pasangan. Rugi, rugi.
Disebalik orang bujang yang mempunyai piawaian terlampau tinggi ini, ramai lagi sebenarnya orang bujang yang bersederhana dalam memilih. Malah, mereka mempunyai ciri-ciri seorang suami atau isteri yang berkarisma, cantik/hensem, baik budi bahasa, taat pada keluarga dan paling penting sayang pada Tuhan. Cuma, jodoh mereka sahaja yang lambat.
Menariknya, atas keyakinan akan janji Tuhan, "... perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik" (an-Nur: 26), mereka ini tidak berputus asa, malah mereka berazam untuk mengubah diri mereka menjadi lebih baik.
Sebagai masyarakat, kita seharusnya membantu dan bukannya mencerca orang yang masih bujang. Jika tidak mampu membantu secara fizikal, sekurangnya bantulah mendoakan mereka (orang bujang) ini bertemu dengan jodoh yang terbaik.
Malah, sebagai manusia yang mempunyai kelemahan, keyakinan si bujang pada Tuhan dalam menunjukkan jalan yang lurus lagi diredhai amatlah penting. Percayalah, "Allah tidak akan membebani hambaNya melainkan sesuai dengan kemampuan hambaNya" (Al-Baqarah :286).
Justeru, keyakinan yang sama seharusnya diberikan dalam menghadapi ujian lewat jodoh. Anggaplah lewat jodoh sekadar ujian yang akan menaikkan tahap keimanan pada yang Esa.
Doa saya semoga Allah berikan yang terbaik kepada mereka yang benar-benar ingin merubah diri mereka menjadi yang terbaik. Percayalah pada janji Tuhan. Insya Allah, doa anda untuk bertemu pasangan pilihan  akan dimakbulkan. Amin.
Nota Jemari: Panduan kita bersama

5 comments:

 1. soalan tu tak akan berhenti.. smpai lah dapat anak 5 kot baru senyap!!!

  ReplyDelete
 2. Hi Sir/Madam,

  Greetings from Exabytes Malaysia.

  We are currently running a contest in Facebook and We are giving out iPad 2.
  All you need to do is write about one of our product,
  Do drop by our FB contest page.

  http://bit.ly/exb-superblogger
  Or http://www.facebook.com/exabytes.com.my?sk=app_10442206389

  We are giving out:

  iPad2 x1
  Starbucks Voucher RM50 x5
  Haagen Daaz Voucher RM25 x5
  KFC Voucher RM10 x10
  Google Notepad x10
  Exabytes Notepad x15

  Only in Malaysia

  ReplyDelete
 3. adeihhhh...
  hehehe

  akuFARA?

  ReplyDelete

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: anakomak6@gmail.com

Powered by Blogger.