,

Apa itu Flashmob???

Saja nak kongsi ngan kowang coz ada plak yang bertanya, apa itu flashmob??
Ekceli ako pun x tahu memula tu then ako try search dalam internet pastu ako dapat la info ni.
So, meh kita kongsi sesama k.

Flash mob (atau flashmob)[1] ialah sekumpulan besar orang ramai yang berhimpun secara mengejut di tempat awam untuk melakukan persembahan yang aneh dan tidak bererti untuk seketika, kemudian bersurai.-wikipedia


Jom kita baca sejarah pasal Flash Mob ni yang ako dapat dari wikipedia.



One of the first flash mobs was created in Manhattan in May 2003, by Bill Wasik, senior editor of Harper's Magazine.[7][10] The first attempt was unsuccessful after the targeted retail store was tipped off about the plan for people to gather.[13] Wasik avoided such problems during the second flash mob, which occurred on June 3, 2003, at Macy's department store, by sending participants to preliminary staging areas – in four prearranged Manhattan bars – where they received further instructions about the ultimate event and location just before the event began.[14]
More than 130 people converged upon the ninth floor rug department of the store, gathering around an expensive rug. Anyone approached by a sales assistant was advised to say that the gatherers lived together in a warehouse on the outskirts of New York, that they were shopping for a "love rug", and that they made all their purchase decisions as a group.[15] Subsequently, 200 people flooded the lobby and mezzanine of theHyatt hotel in synchronized applause for about 15 seconds, and a shoe boutique in SoHo was invaded by participants pretending to be tourists on a bus trip.[10]
Wasik claimed that he created flash mobs as a social experiment designed to poke fun at hipsters and to highlight the cultural atmosphere ofconformity and of wanting to be an insider or part of "the next big thing".[10] The Vancouver Sun wrote, "It may have backfired on him ... [Wasik] may instead have ended up giving conformity a vehicle that allowed it to appear nonconforming."[16] In another interview he said "the mobs started as a kind of playful social experiment meant to encourage spontaneity and big gatherings to temporarily take over commercial and public areas simply to show that they could".[17]

Baca seterusnya, kowang leh klik kat sini .
Nota Jemari: ..."the mobs started as a kind of playful social experiment meant to encourage spontaneity and big gatherings to temporarily take over commercial and public areas simply to show that they could"
Share:

8 comments:

  1. Gigih pulak hang buat entry pasal fleshmob ni hahahahhaa

    ReplyDelete
  2. Janggel,

    hahhaha sebab kawan ako dok tanya, so senang ako kasi entry so senang dia baca dan paham :p

    ReplyDelete
  3. aku dah tengok semalam flashmob ni.
    best pliss..

    ReplyDelete
  4. Flashmob kat klia tiara wat tu dirancang.. sebab flashmob tu spontan...*my 2 cents"...

    ReplyDelete
  5. flashmob? errmmm 1st time jugak dgr ni..

    ReplyDelete
  6. Mya,

    Kan kan... hahaha banyak lagi kat youtube tu.. negara2 lain pun ada

    Nuna,
    tapi pape pun it was fun, rite ;-)

    mekcu,
    hehehee takpe kita share n belajar sesama mengenali flashmob ni k ;)

    ReplyDelete
  7. Aku sukee tgk byk kali dah..hehehehhe

    rinduuuuuuuuuuu *pok cik xde gigi tu hahaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  8. ohh ic...
    itu maknanya flashmob....
    mesti happening kan...
    nanti nak tgk kat youtube...

    thanks ret!

    ReplyDelete

Penafian @ Pemberitahuan

Blog ini hanya blog personal, hanya cerita tentang diri, family & kengkawan AKO. Tiada kena mengena dengan yang hidup ataupun yang telah tiada.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di Ako Tetap Ako's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada Ako Tetap Ako's blog.

Sebarang komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Sekian terima kasih.