Followers

Monday, May 28, 2012

NZ Trip: Last Day Fly to KL (Day 10)

Last day!!!
Ok ok ni entry yang terakhir kali pasal NZ. erkk ye ke?!
Check out jam 9 pagi. Btw kitorang tak rekomen untuk kowang stay kat sini ye.
Coz pekerja dia tak friendly dan rude sesangat.
Tempat stay memang OK cuma pekerja nya je la yang kurang ajar sesangat. Derang macam pandang rendah or 'semacam' kat orang Msia (or muslim kot ..)

Apa tak nya, kita tanya elok-elok, minta direction, boleh dia jawab dengan buat muka cam perli-perli. Pastu bagi jawapan tak tahu or tak pernah dengar tempat yang kita nak tuju tu.Ok la klu ko tak tahu pun tak payah la sampai ko buat muka, ketawa sinis dok ejek-ejek ngan kawan ko tu.

Memang confirm kitorang tak rekomen kowang stay kat situ. Management ntah pape.
Sepatutnya ko as a staff kat situ kena la bantu pelancong macam kita yang pestime pegi tempat ko, ini tidak!! Dah la buat muka pastu bole plak nak marah-marah dok bebel-bebel kat kita. Sangat kurang ajar, OK!!


Babai Haka Lodge...
No more staying there.. erkk macam nak gi lagi kan haha
Memasing dah x sabar nak balik Malaysia.
Rindu dah 'kampung halaman'..chewah hahah


Flight kita dalam pukul 2 petang.
So sementara ada masa, kitorang pun plan la melepak di Hagley Park.


The boundaries of the park, which is located in the central city of Christchurch, are defined by both the Avon River and the surrounding roadways. The longest road boundary is that along Deans Avenue on the western side adjacent to the suburb ofRiccarton.
To the north and northeast, the natural path of the Avon River bounds the park. Moorhouse Avenue and Hagley Avenue form the south and south-eastern boundaries, respectively. Along the eastern boundary, the Park is defined by the two kilometre loop of the Avon River, which extends into the side of Hagley Park.

The Christchurch Botanic Gardens (21.14 hectares) are located within this loop and frequent bridges provide connections. The Botanic Gardens contain a collection of beautiful flowers and trees from around the world. The gardens attract many birds to the park, and sightseers frequently visit the park to view the plants and the wildlife.
The Canterbury Museum and Christ's College are the two other land uses that take up the balance of the land within the river's loop.

Two major avenues subdivide the park into three units. The northern unit is Little Hagley Park (6.96 hectares), with North Hagley Park (87.17 hectares) lying to the south of Harper Avenue. South Hagley Park (70.507 hectares) lies to the south of North Hagley Park, separated by Riccarton Avenue.[1]



Kitorang melepak kat area Botanical Garden dia.
Dah nama pun botanical, so opkos arr penuh dengan pelbagai jenis bunga je kat situ.
Siyes cantek!
Walau ako bukan spesis minah bunga, tapi honestly ako cakap, bila tengok macam-macam jenis, macam-macam warna, terus nampak keindahan bunga itu. Tapi tetap ako rasakan walau secantek mana bunga itu, tetap bau busuk dihidung ku.. hahaha



Warna dah cantek.
Ada macam-macam jenis bunga ros kat situ.
Original coz ako tengok sumer nya ditanam ..
Ye la klu nak dibandingkan dengan ros kat cameron yang berwarna-warni, mostly sumer tu celup warna je kan. ;-)





Ini pokok maple ketiga yang kitorang jumpa.
Nak la juga feel ala-ala cam dalam pileem kan.
Takde orang nak amekkan gambar kita dikelilinggi daun maple yang berterbangan, maka kita amek la gambar sendiri ye.


Berlatar belakang kan pokok maple yang masih kehijauan/kekuningan daun nya.
Tenang je kat taman ni.
Memang sesuai la untuk mereka yang suka mencari ketenangan dan kedamaian..(wah...gitu!!)


Kowang suka bunga??
Memang suggest la kowang melepak kat situ.
Sana sini bunga sesaja.



Lepak tepi tasik pun syiok juga.
Sejuk je mata memandang.



Unik plak tengok pokok ni.


Abih tumbang doh pokok itu..
#drama


Ok dah moh kita ke airport.
Dah lebih kurang 2 jam melepak kat taman tu, so masa untuk berangkat pulang.


Antara jalan yang hampir ditutup akibat gempa bumi.
Dan dengar citer, berlaku lagi gempa bumi awal pagi tadi.
Alhamdulilah, masa kat sana takde plak pape yang buruk terjadi.
Syukur sesangat!

"Mona Vale homestead. The back has lost quite a bit of brick around one window and there are cracks in some of the arches"- source from wikipedia

Ekceli b4 nak membuang masa melepak kat Hagley, kita plan nak ke Mona Vale ni.
Salah satu attraction kat situ.
Tapi sebab tersesat banyak kali nak cari jalan, so kita lupakan je la hajat tu.
Dan bila ako baca kat internet, ghopenya tempat tu memang ditutup pun akibat retakan kesan gempa bumi tempoh hari.


Dah sampai airport.
Letak sumer barang-barang, then Murshi gi pulangkan kete sewa kat company kete tu.
Dekat je ngan airport.


Sunyi.
Lengang je.
Check in Air Asia.


Pastu kita melepak sambel minum hot chocolate.
Konon nak ngabihkan saki baki duit yang ada.
Especially duit syling la kan.
Nak tukar pun memang x bole so kita pakat beli la pape yang patut dengan duit syiling yang tinggal.

Sempat lagi last minit soping kat airport.
Kata nak abihkan juga duit new zealand dollar tu.


Masa ni derang dah announce nak masuk kapal torobang.
Tapi sebabkan memasing dok pikir cam susah nak solat atas kapal torobang, maka dengan sepantas kilat kitorang terus ke toilet dulu. Amek wuduk and terus  buat solat jamak tepi toilet.
Dah x kira dah orang dok tengok.
Memang kebetulan ramai plak orang melayu kita yang sekapal tengah solat.
So apa lagi kitorang pun join je la kat tepi.
Alhamdulilah sumer nye berjalan dengan lancar.

Dan kitorang selamat sampai di bumi tercinta lebih kurang jam 10.55 malam.
Dan ako pun selamat tiba kat rumah lebih kurang jam 12.30 tgh malam.
Sekian la kisah pengembaraan ako di bumi kiwi.
Ntah bila boleh jejak lagi.
Klu umur panjang, klu murah rezeki, insyallah kan ;-)

Nota Jemari: pengalaman pahit dan manis yang pasti takkan dilupakan. Thanks to Murshi, klu bkn kerna dia,  belum tentu ako akan sampai ke sana :)

5 comments:

ShirVen said...

so sronok kan boleh mlancong. thanks for sharing the experience, boleh dijadikan tips jika insya allah someday ada rezeki menjejakkan kaki ke bumi kiwi :)

Janggel said...

Lawanya sungai tu... rasa cam nak mandi manda pulak kt situ...

Darab Dua said...

salam,

berminat pasal apa yg jd kt hakka lodge tu. kalau tak keberatan, tulis official complaint kt owner dan hantar ke email lodge tu. kalau hostel tu one of BBH member. cc kan sama email tu kt pihak BBH. at least orang tahu dan owner boleh improve service atau do something kt staff tu. dan klu ada masa tulis juga review pasal apa yg jd kt situ.

thanks.

Emy Tak Kecik said...

salam ako...

selalu singgah baca je x tinggal komen.. :)

kalo x keberatan leh tak share cost mengembara di NZ..cun sgt negara dia kan :D

retna yusof said...

Emy,
Salam... nnt kita try kasi cost dia k ;)