, ,

Jom ke Jepang!

OK dah konpom dah sah!
Tak payah susah-susah nak buat visa untuk ke Jepun, effective 1 July 2013.

Hoyeee!!
Nampak nya peluang masih cerah.
Masih ada rezeki untuk ke negara matahari terbit.

Bila???
Hahhahaa tunggu!!

KUALA LUMPUR: Effective July 1, Malaysian nationals who hold ordinary biometric passports with an embedded microchip will no longer need to obtain a visa for a short-term stay in Japan.
The Embassy of Japan, in a statement Wednesday, said the Japan government introduced the measure as part of its celebration of the 40th anniversary of Asean-Japan's friendship and cooperation.
"This development is expected to further enhance the exchange between Japan and Malaysia with increased visits of tourists from Malaysia to Japan and increased convenience in business between the two countries," the statement said.
"Malaysian nationals who do not hold an ordinary biometric passport with an embedded microchip that is compliant with ICAO International Civil Aviation Organisation standards will remain advised to obtain a visa," the statement said. - Bernama

Nota Jemari: Terima kasih !
Share:

4 comments:

  1. Tak tau pulak nak g Jepun kena apply visa dulu, ingat g belah china sana je pakai visa..

    ReplyDelete
  2. Cik Viva,

    Visa ke jepun cam leceh sket..
    Derang nak tgk buku simpanan kita.
    Duit kena ada atlis dalam tu RM10k ..
    Sebab tu bila derang mansuhkan visa ni, syukur sesangat! hehehe...


    ReplyDelete
  3. so sila check passport anda, ada microchip ke tidak :)

    ReplyDelete
  4. Hai Awak.. :-)

    ehh dengar mcm best kan teringin gak nak jalan2 kat negara tu.. bila nak gi nak ikuttt!!

    hehehe berapa tahun tak masuk sini ek :p

    ReplyDelete

Penafian @ Pemberitahuan

Blog ini hanya blog personal, hanya cerita tentang diri, family & kengkawan AKO. Tiada kena mengena dengan yang hidup ataupun yang telah tiada.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di Ako Tetap Ako's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada Ako Tetap Ako's blog.

Sebarang komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Sekian terima kasih.