Hari Perkabungan Negara - Jumaat, 22 Ogos 2014 - Ako Tetap Ako

Hari Perkabungan Negara - Jumaat, 22 Ogos 2014


Untuk makluman, YAB Timbalan Perdana Menteri telahpun membuat kenyataan akhbar baru-baru ini bahawa pada hari JUMAAT, 22 OGOS 2014, telah diisytiharkan sebagai HARI PERKABUNGAN NEGARA sejajar dengan ketibaan jenazah mangsa tragedi MH17 ke Malaysia.
HARI PERKABUNGAN NEGARA ini adalah bertujuan menzahirkan rasa dukacita seluruh rakyat Malaysia ke atas mangsa tragedi tersebut. Sehubungan dengan itu, bersama-sama ini disertakan peraturan yang ditetapkan oleh Bahagian Istiadat dan Urusetia Persidangan Antarabangsa, JPM yang perlu dipatuhi dan dilaksanakan oleh semua semasa HARI PERKABUNGAN NEGARA pada JUMAAT, 22 OGOS 2014, iaitu :

  1. Bendera Malaysia hendaklah dikibarkan separuh tiang di seluruh negara pada hari berkenaan;
  2. Semua acara yang berunsur hiburan ditangguhkan pada hari berkenaan;
  3. Pakaian hendaklah warna-warna yang suram dan tidak warna terang / garang. Bagi yang beragama Islam dan terlibat secara langsung, mereka (termasuk petugas media) digalakkan memakai songkok (TANPA lilitan warna putih); manakala, pegawai / petugas wanita perlu memakai selendang hitam; dan
  4. Pada hari berkenaan juga, rancangan hiburan pada semua saluran radio dan televisyen hendaklah ditangguhkan dan diganti dengan bacaan Al-Quran dan program berunsur keagamaan. 
Nota Jemari: Al-Fatihah .... Takziah buat sumer ahli keluarga ... 

No comments:

Thank you for coming by.
Comments are your responsibility.
Any comments are subjected to the Act 588 MCMC 1988.
Comment wisely, and do it with pure intentions.

Happy Blogging .
For any inquiries, email: anakomak6@gmail.com

Powered by Blogger.