Happy Birthday to me!


Hepi besday Nina! Dialog with the boys..panjang sesi dialog ngan aqeem ni 😂
.
Nina: esok besday nina
.
Aqeem: ye ke? Aqeem nak belikan nina jam la
.
Nina: So abin nak bg nina apa?
.
Abin: Alamak abin belum pk lagi
.
Aqeem: Na, jam harga dia berapa?
.
Nina: Aqeem nak belikan nina jam bape hinggit?
.
Aqeem: Aqeem ada rm30 campur 1 hingit campur 2 hinggit jadi bape Na?
.
Nina: So semua sekali rm32
.
(aqeem masuk dalam bilik then kuar balik)
.
Aqeem: Na, kalau ada duit syiling 20 sen campur 10 sen jadi berapa?
.
Nina: jadi rm32.30sen
.
(Aqeem masuk bilik then kuar balik)
.
Aqeem: Na, kalau campur lagi 50 sen campur lagi 20 sen jadi berapa?
.
Nina: Jadi rm33 hinggit...😅 (Penat dah nina layan kira duit ni)
.
Aqeem: Nina nak jam macam mana? .
Nina: Duit aqeem ada berapa? Aqeem beli la dengan jumlah duit tu..😂
.
(aqeem ke blkg, pastu muncul...)
.
Aqeem: Nina nak jam jenama apa Na?
.
Nina: haha nina nak jenama adidas😀
.
Aqeem: ooo macam kasut tu..
.
(aqeem ke blkg balik, pastu kuar dari dapur..)
.
Aqeem: Na...abin cakap dia nak bagi Jam LOCENG!
.
HAHHAHA hadoiiiiii sakit perut layan berdialog ngan aqeem ni 🤣🤣😆😆
.
Pape je laa aqeem oii.. janji nina x nak kek sebab muak!!! 🤣🤣
.
Laaa igt dah abs.. nak tido dah ni tapi..
.
Aqeem: Na, kalau duit aqeem x cukup nak beli jam jenama tu, mcm mana?
.
Nina: Kumpul la duit lagi sampai cukup
.
Aqeem: oo kumpul duit raya ye.. kalau dpt duit raya, senyap2 jangan bgtau kat mak eh? Nanti mak amek duit raya aqeem, tak cukup nak beli jam untuk Nina..

Hahaha hokay part ni aku x ngajor dia eh soh syp2 jgn bgtau mak dia kalau dpt duit raya.. 😂😂😂

#kisahanakbuah #aqeem #besdaygal #4series

Nota Jemari: tambah usia lagi.. this yr a bit diff n spesel sket...
Share:
Read More

Rendang Itik Resipi dari Mat Gebu


Rendang itik in da house yo!!
Apo lak ghaso eh kan.
Hahah ni first time ako nak ghase rendang itik.
Ntah mimpi apa adik teringin plak nak makan itik.
Jangan mengidam ada isi sudah laa. hhaha... tak larat lagi nak tambah anak buah :D
Rajin plak dia masak kan. Ako memang tadah perut je la nanti ni.

OK resipi ni dapat dari blog mat gebu.
Korang yang nak try resipi ni leh la terjah blog Mat Gebu tu ye 
or klik je link ni 

Terima kasih Mat sebab rajin buatkan resipi itik.
Akhirnya dapat juga ako merasa cuma tak tau la sama ke idok ngan rendang yang ko dah buat tu.

#kredit resipi MatGebu#

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor itik yang telah siap dibersihkan
11/2 inci halia tua*
4 ulas bawang putih*(*tumbuk halus)
1200 ml santan
Air jika perlu (air panas)
2 keping asam gelugor
5 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit, disiat
2 helai daun kunyit, hiris halus
2 camca besar penuh rempah kari daging
2 1/2 camca besar penuh kerisik
Garam dan gula melaka secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
1/2 cawan cili padi kampung (boleh kurangkan)
3/4 inci kunyit hidup
2 inci halia
1 inci lengkuas
8 batang serai, hiris halus
12 biji bawang merah
4 ulas bawang putih

BAHAN TUMIS :-)
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkeh
3 biji buah pelaga
4 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Itik dipotong ikut suka, buang kulit, cuci dan perap dengan jus limau nipis dan sedikit tepung gandum selama 10 minit. Cuci kembali dan toskan. Cucuk daging itik tadi dan lumur dengan halia dan bawang putih tumbuk, gaul rata2 dan perap 1-2 jam. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum. Sementara itu satukan bahan kisar halus dan rempah kari, kacau rata2 dan masukkan ke dalam kuali, tumis hingga rempah garing dan terbit minyak. Guna api sederhana dan kacau selalu.
  3. Masukkan itik, daun limau purut dan daun kunyit yang disiat. Gaul rata dan biar hingga daging itik sedikit mengecut. Tuang santan dan kacau rata. Biar mendidih. Sederhanakan api, dan biar merenih hingga pekat. 
  4. Masukkan kerisik dan asam gelugor. Tambah garam, tapi awas jangan banyak2, rasa lemak2 sudah cukup, kalau garam dia terasa, nanti rendang kering akan jadi masin. Kacau rata dan terus memasak hingga sedikit kering, jika daging itik masih keras boleh tambah sedikit air panas dan terus memasak hingga itik lembut.
  5. Tambah gula melaka (anggaran 1 camca besar) dan hirisan halus daun kunyit, kacau rata dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, roti atau pulut kuning...

Nota Jeamri: Selamat Mencuba!!
Share:
Read More
,

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2018

#kredit gambar raya tahun lepas#

Yeehaaaa kita dah raya...!!!
Hari ni 15 Jun 2018 bersamaa dengan 1 Syawal 1439H.

.Tahun ni raya tak cukup korum.
Harap tahun depan semua dapat berkumpul lagi.

Tahun ni raya kat Kay Ell aje.
Harap tahun depan dapat beraya di perantauan. hahaa..

Selamat Hari Raya koraaangggg!!
Maaf Zahir & Batin

Daripada kami,
anak-anak dan cucu-cucu
arwah Haji Mohd Yusof bin Abu Samah & 
Hajah Kalsom binti Abd Rahman

Nota Jemari: rindu nak beraya ngan arwah #alfatihah
Share:
Read More
, , , ,

Cenderahati sempena Raya


Terima kasih kepada mereka.
Tiap tahun tak pernah lupa nak bagi kami cenderahati sempena raya.
Alhamdulilah moga murah rezeki meraka.

Brownies tu memang menjadi pilihan kami, bukan time raya je.
Kalau hari biasa pun tetap kami akan order.
Harga brownies tu RM120 untuk besar kotak kek.
Tapi untuk yang macam gambar atas tu RM30.

Boleh contact Mariana #012-6466498 untuk tempahan.
Boleh amek sendiri kat rumah dia atau dia boleh tolong hantarkan kat kita guna grab.

Yang kotak kecik tu Baklava.
Akan update kemudian details baklava ye.

Raya tahun ni takde kuih-kuih raya.
Siapa datang, kasi makan biskut ngan air sirap. :p

Nota Jemari: tik tok tik tok...nak raya dah....
Share:
Read More
, ,

Iftar bersama Geng Bas Sekolah

Tahun ni rasa nya dua kali je berbuka di luar.
Yang pertama dengan adik-badik.
Yang kedua dengan geng-geng opis.


Selalu nya setiap tahun, awal-awal lagi kitorang dah decide nak berbuka bersama-sama.
Tapi tahun ni, memasing sangat sibuk jadi plan berbuka ni pun kitorang decide last minit sangat.
Maka nya, yang dapat hadir pun tidak seperti tahun-tahun yang sudah.
Lokasi berbuka ni pun last minit terjumpa.
Asal nya nak berbuka di Sweet Tree kat Ampang. Tekak macam nak makan makanan korea tapi tempahan adalah penuh sehingga abis puasa. 

Gugel punya gugel, terjumpa kedai ni.
Cafe Blue terletak di Mahkota Cheras.
7, Jalan Temenggung 25/9, Bandar Mahkota Cheras, 43200 Batu 9 Cheras, Selangor
So hari Ahad 10 Jun yang lepas, berkumpul la kami di situ beramai-ramai.


Asal nya kami ingat cafe ni just ada menu ala carte je.
Bila confirmkan balik sebelum datang, rupa nya derang memang ada sediakan buffet ramadhan berharga RM28++ dewasa dan RM18++ kanak-kanak 6 tahun ke atas.

Menu dia kebanyakkan nya western.
Tapi ada juga nasi goreng dan rendang ayam.
Untuk anak tekak ako, rendang dia sangat marbeles.
Menu lain macam spageti olio, blognese, burger, piza dan lain-lain.

Menu memang banyak tapi yang sempat di snap gambar atas tu je hahaha. 

Kot-kot la ada yang nak berbuka petang ni, mana tau dia buka lagi ke, cer la try call no ni
 03-9011 3891


Akhir kata sebelum raya,

Selamat Berbuka
Selamat Hari Raya
Selamat Pulang ke Kampung Halaman

daripada kami GENG BAS SEKOLAH

Nota Jemari: tak cukup korum..janji hepi
Share:
Read More
, , , , , ,

Bila anak-anak buah tak sabar nak raya

Yeay yeay nak raya dah!!
Semua excited dan tak sabar nak sambut raya tahun ni.
Tak terkecuali anak-anak buah ako pun sama juga.
Tahun ni, ako murah hati sikit nak belanja derang 'rambut raya'.
Kalau ikut mak apak eh, memang takde la nak terjah kedai mamak gunting rambut ni.
So, alang-alang dah kidnap derang, moh la kita kasi trim sket rambut sorang-sorang ye. 
Moga-moga mak apak korang takde la terkejut beruk tengok rambut baru tu hahaa..


Ini anak buah sulung ako.
Nama dia Muqarrabin. 
Nama manja ABIN.
Umur 9 tahun.
Tapi membesar bagai johan.
Ntah omak eh bagi makan yang sodap-sodap yo agak eh.


Ini adik ABIN.
Nama Mustaqeem.
Panggilan manja Aqeem.
Umur 7 tahun.
Keding sangat tapi bila makan, ya ampun semuanya dia sumbat.
Yang bagus nya badan cikeding juga hahaha...


Ini pulak anak buah paalingg bongsu.
Setakat ni la yang paling kecik sekali.
Adik kepada Abin & Aqeem.
Nama Qayyum.
Umur 3 tahun.
Bawa gi gunting rambut aritu.
Adoiii dengan mamak-mamak geleng kepala.
Apa tak nya, punya la susah nak suruh dia dok diam.
Melalak sampai ke sudah, mamak pun dapat trim sebelah aje.
Dah tak pasal-pasal rambut pun senget benget.

Kisah nya derang ni adik-badik memang tak pernah gi kedai gunting rambut.
Selalu tu apak atau omak eh je yang gunting kat rumah.
Tapi kalau gunting kat rumah tu, memang botak sesajo la kan.
Itu yang tahun ni Nina kasi chance korang ada rambut masa raya nanti hahaha. 


Dia ni nama nya Imran Zayyan.
Umur 4 tahun.
Uisshh... yang ni kalau nak bawa gunting rambut memang konpom-konpom kena hangkut apak eh. Hanya bapa dia je yang boleh pegang dia masa mamak potong rambut.
So masa bawa dia teman abang-abang cousin dia gunting, dia pun dok berangan sorang-sorang.
Tak tahu la masa tu apa yang dia angan kan.
Mungkin tengah planning, gaya apa nak suruh mamak buat kot.
hahaha... 

Pape pun, sempena esok nak raya ni, kami nak ucapkan 
Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin

Dengan pesanan, berhati-hati di jalan raya,
pandu la dengan cermat, ingat orang tersayang.
Daripada kami sekeluarga yang hanya beraya di Kay Ell sahaja.

Nota Jemari: tetiba rindu arwah MAK & ABAH... #alfatihah
Share:
Read More

Jun datang sekali lagi!

#kredit : carian google#

Pejam celik pejam celik dah setengah tahun 2018.
Apa yang telah dicapai bagi setengah tahun ni?
Apa pula yang bakal menjelma bagi setengah tahun lagi?

Tahun ni spesel sket bagi ako.
Umur pun bakal mencecah 4series dah ni.
Dan dah tak sabar nak jalani pemeriksaan terperinci bila dah umur gini. ;-D
Nasib la pihak opis ako memang sarankan pekerja yang dah masuk angka 4 ni buat pemeriksaan terperinci. Nasib juga la pihak opis sudi tolong bayarkan bil pemeriksaan tu nanti. Alhamdulilah, time-time gini la terlebih sayang sket dekat pihak opis. hahaa..

Lagi 2 minggu kita nak raya.
Harap semua persiapan sudah ditahap yang memuaskan hati memasing.
Pada yang rancang hendak pulang ke kampung, rancang betul-betul perjalanan korang nanti supaya takde yang bermasam muka, bertegang urat di sepanjang highway :p

Ako memang raya di kay ell saje...

Korang dah tukar duit raya ke belum?
Cepat-cepat kang duit habis plak.. ;-)

Ok la Selamat Berbuka Puasa ye untuk hari ini.

Nota Jemari: Macam tak caya dah nak masuk angka 4 hahaa
Share:
Read More