Followers

Thursday, April 1, 2010

Hong Kong Trip - Part 2

27 Mac 2010. Are u ready nak menjelajah hong kong??? Jom kita jalan-jalan cari makan... eh silap jalan-jalan negara owang.

Kowang nampak kat bawah nun? Hotel ako kat atas bukit, malam mendaki, siang menuruni bukit. Masih lengang di awal pagi. Kena tunggu bus tour kat bawah nun. Tu kira jalan besar la sket.

Macam rushing je bila sampai kat The Peak nih. Kira tempat wajib pegi ni bila sampai HK. Atas bukit laa.. Dari sini ko leh tengok pemandangan bandar Hong Kong. Nak ke situ, ko leh naik bas, taxi or trem. Bagi potographer, ako rasa tentu derang suker view dari atas nih. Siyes sangat cantek!!

Banyak pelancong2 dari Jepun masa ako kat situ. Tak pun dari negara cino gak. Tak tahu la maybe dari taiwan kot. Sana sini sumer nyer muka cino jer kan. Ada lah sebilangan kecil pelancong2 omputih. Susah nak jumpa owang melayu kat sini.


Harus la kan bergambar depan pintu 'trem'. Walau pestime pegi x dapat nak merasa naik itu trem.


Hahha mcm real je kan gambar umah derang tu. Tingat citer cina klu tengok kat tibi. Tapi ekceli tu hanyalah sekotak batu yg dibalut dengan kertas bergambar umah. Jangan tertipu ye anak-anak sekalian. Gambar bas yang tu pun sama, replika aje la. Camtu la agaknya keehidupan sebenar kat sana.

Masa ni verangan nak naik trem. Dapat bergambar kat replika pun jadi la.

Pas gi The peak, kitrg dibawa ker Fishing Village. Ekceli ako x paham apa motif kena gi area ni. Sebabnya takde apa yang menarek pun hanya umah nelayan di atas air. Eh derang sebut bot tu 'SAM PAN' maknanya three woods.


Ini pulak JUMBO SEAFOOD RESTAURANT. Giler besar sungguh tempat makan tu. Klu kowang pernah tgk Americs's Top Model, ada pernah derang shooting kat restoran ni.


Sebahagian 'rumah' nelayan kat situ. Ermmm camne la life derang atas laut ni kan. Bukan sejam dua, bukan sehari dua malah bertahun2. 

Tak jauh dari situ terletak Stanley Market. Shoping kat sini mahal la sket. Memandangkan ni tempat pertama nak soping so ako try la usha2 fridge magnet. Ermmm mahal, OK!! Tapi beli jgk la beberapa keping supaya x terkilan.

Berlatarbelakang kan Repulse Bay. Sekejap bebenor kat sini. Dalam 30 minit jer... Nak soping pun xde mood sbb barang2 kat sini xde yang berkenan tambah plak sangat2 mahal. Jalan-jalan posing-posing sajo la.

Memandangkan lepas lunch kitorang nak ke shenzhen, maka trip belah pagi berakhir di sini saja. Dihantarnya kitorang jumpa Mr Lam untuk makan tengahari kat HALAL restoran. Untuk pengetahuan kowang, kat sana mmg susah nak cari kedai HALAL. Maksud ako kat area ako stay tu, area Kowloon. Klu kowang betul2 nak cari kena pegi jauh sket. 

Terpaksa la makan Indian food. Jadi la..... Memula mmg x pasan tau kedai ni. Ater sumer nyer dikelilingi kedai-kedai cino.

Pulak tu kowang tengok la, before nak enter kedai tu, kena lak lalu kedai2 baju so mmg x pasan la kan.


Kisahnya kedai tu cam kat bawah tanah la. So klu tak tahu mmg x bani la nak masuk. 


Dan bila masuk, perghhh cantek weiii kat dalam kedai tu. Selesa sesangat tapi tu la masuk2 je dah terhidang lagu2 bollywood. Laaayaaan. 

Memang berselera makan. Tak toleh kiri kanan lagi dah... Soru ajer laaa....

Nota Jemari: bismillahirohmanirohim... makan dulu ye.

7 comments:

IyouweBlog.com said...

trip yg bagus ah! seronok tu, gua blum singgah kat hk lagi!

nanged!OMG, i saw a girl undressed in front of me.nang to read more! =)

AKO said...

i think u shud go one day ;-)

kenwooi said...

i will conquer HK one day! =D

Deqna said...

syoknya gi jenjalan ke oversea... citer lah lagi

AKO said...

Ken,
Yup u shud go 1 day

Deqna,
Nanti kita sambung..tunggu yek :p

ch@ said...

wow...sgt syiok la kakRet, bila i mau sampai neh ;)

AKO said...

heehe insyallah ada rezeki smp la tu nnt k ;)