Followers

Friday, April 2, 2010

Shenzhen Trip - Part 4

28 Mac 2010. Seawal jam 8:30 pagi dah kena ready2 nak g jenjalan kat shenzhen. Dalam itenary ada tulih 2 shoping. So dalam kepala hotak dah terbayang soping complex tapi bila pepagi kitorang dibawa ker satu bangunan ni cam moskel la juga. Tertanya2 la kan apa jadah la kena gi tempat ni. Ye la sebab kita ni pelancong je so ko ikot je la mana derang nak bawa kan.

Masuk dalam x leh nak amek gambar. Ako ingat-ingat lupa lak, klu x silap tu kilang buat jade/batu permata. Opkos la sumer nyer cantek2 kan. Tapi rege mak datukkk bole tahan mahal. Pekerja situ jenuh la dok pujuk soh beli tapi klu ada duit lebih pun masih x mampu nak borong emas/jade kat situ.

Dan dalam banyak2 ako hanya mampu beli rantai silver bertahtakan batu sapphire *erkk betul x ek?* Ok la dari x beli pape langsung kan. 

Rantai jade ni lak ako beli masa kat Hong Kong. Ni je yang mampu dibeli.

Lepas tu kitorang ke tempat 'sensei' .. erkk ekceli mula2 ako konpius gak nape kena g sini. Sebab masuk2 jer just ada gambar2, kira mcm muzium la gitu. Then ada sorang 'profesor' @ doktor sensei datang bagi penerangan. Ghopenyer situ mcm 'klinik' atau tempat perubatan cina la. 

Dan x pasal-pasal ako kena 'paksa' beli ini ubat yang berharga HKD1800. PENGSAn!!!!!!!!! ok ok sila jangan tanya ubat apakah itu. Yang pasti suka atau tidak, ako kena gak makan 20 biji sekali pagi, 20 biji malam untuk sebulan. Erkk gurlppppp!! *adehh kena makan! kena makan! kang ada yang tembak ako buat pembaziran..erkk*

"Window of The World" ni ekceli takde dalam itenary. Tapi sebab ada waktu lagi b4 lunch dan ke splendid china, maka kami singgah la sebentar kat ini tempat. Ni kira mcm tempat kat Air Hitam, johor tu. Apa ke nama nya, lupa lak. Tapi sini lagi besar dan betul2 nampak mcm REAL!!

Ako ngan Jenny.. Senang bawa dia ni ke mana2. Ater ko g negara bangsa dia kan so pape hal senang la sket ehehhee... Lagi pun dia mmg dah familiar tempat2 kat sana. Selamat la sket kan.

Bergambar kat luar je pun.. Malas arr nak masuk jelajah seluruh tempat tu. Kang x cukup masa lak nak berpoya2 kat splendid china n culture village.

Lunch, seb baek la ada MUSLIM restoran. Dalam mangkuk tu adalah yogurt susu, masam ya ampun... Kira yogurt perasa asli tu. Kenyang sesangat.. makan nasi, sayur, tauhu. Ermmmm x jugak kurus2 klu gini la makan nya.. NASI! NASi! NASi! erkk....\

Nota Jemari,/u>: Next trip...

No comments: