Followers

Friday, May 14, 2010

Bual Bicara bersama Eric Leong - Edisi Penuh

Lunch tadi ada jemputan dari PUSPANITA kijang untuk dengar 'bual bicara bersama Eric Leong'. Mula-mula cam malas je nak join. Ye la kan, sedangkan kat tibi pun ako jarang nak tengok dia tapi kengkawan ajak, so kita ikot kan ajer la.

Memang tak sia-sia ako ikot derang dengar talk nih. Best sesangat!!! Dari mula sampai la abesh memang tak bosan langsung. Ada je lawak jenaka dan cara penyampaian dia pun memang menyeronokkan. Asek bergelak sakan je sumer owang tadi.

Banyak info dah tips yang berguna dia share kat kitorang.
Alamak ako nak ingat satu-satu memang takde la ye.
Ako kan cepat hilang ingatan.

Ok jom kita mula!

Dia ni memang tak reti dok diam.
Ada 8 perkara penting untuk kita tahu bila nak ubahsuai rumah/ruang dan sewaktu dengannya.

1. Interior style - before nak ubahsuai, ko kena tahu konsep apa ko nak buat. Ko nak konsep kontemporari, english style, country or 'kampung' style dan banyak lagi la.

2. Color scheme - pastu ko kena pilih warna yang sesuai pulak. Bagi ruang depan seelok-eloknya ko jangan la letak warna merah or oren or kuning kan. Sah-sah bila ko masuk rumah jer, konpom cam saket je mata sebab terang sesangat. Lebih elok ko amek warna2 yang lembut. Ruang makan plak jangan juga ko pi cat kaler merah. Untuk info, warna MERAH adalah warna yang akan menambahkan nafsu makan. Cuba kowang peratikan, McD, Pizzza, KFC, kebanyakkannya sumer memilih kaler MERAH untuk warna tema makanan mereka, betul tak?! Warna HIJAU adalah sesuai untuk ruang makan kerna warna HIJAU adalah warna untuk berdiet.

Manakala warna untuk bilik bayi plak, SELALUnya ibu bapa musti akan pilih warna PINK untuk bayi pompuan manakala warna BIRU untuk bayi lelaki. Sebenarnya warna PINK atau PEPEL adalah sesuai untuk bayi tidak kira pompuan atau lelaki sehingga la bayi tersebut berumur 3 tahun. Ini kerana warna pink dan pepel adalah warna yang dapat membantu pertumbuhan dan merangsang otak bayi. Selepas 3 tahun, baru la ko tukar kaler untuk kana-kanak lelaki kepada warna BIRU MUDA. Bagi kanak-kanak pompuan, boleh la dikekalkan kepada warna PINK sahaja. Jangan sekali-kali memilih warna BIRU TUA untuk kanak-kanak kerana biru tua adalah warna depression. Kira kan warna biru tua ni warna yang serius la. Sebab tu klu kowang pasan, balai polis kan slalunya berwarna biru tua. *wink

Kaler light blue/hijau adalah sesuai untuk bilik study. Light blue juga sesuai untuk kurangkan heart beat. So make sure klu tetiba ko saket jantung jangan plak ko pi tengok kaler merah. Konpom kojol cepat. heheheh.

Bagi master bedroom plak, warna yang sesuai adalah warna PEPEL ye!!! *jeling makcik pepel* sebab pepel adalah warna yang romantik. erkk gurlpp!!!

3. Feature Wall - kena pilih 1 dinding dijadikan feature wall. Ingatan jangan warnakan seluruh rumah dengan warna putih sebab dah ghope cam sepital plak. Guna la kaler beige or light kuning. Warna untuk feature wall boleh lah ikut warna kegemaran kowang ye. Ingatan!!! Feature wall jangan sekali2 ko tempek gambar kawen ko!!! Kalau baru kawen maybe ok la tapi kalau ko dah kawen soploh tahun, baiklah simpan ajer kat dalam bilik. hehehee..... 

4. Furniture - Pilih perabot yang bersesuaian dengan ruang kat rumah. Jangan plak umah ko kecik tapi perabot nak besar gedabak. Aiyo sungguh tak bersesuaian, OK!!!

5. Lighting - Ada 2 jenis light. Satu day light iaitu yang warna putih. Warm light plak yang warna kuning. Dalam bilik tido, better kedua2 light kena ada.

6. Soft Furnishing - Lebih kepada langsir la yek. Pilihan langsir kena lah bersesuaian juga. 

7. Decor Accessory - ala yang ni tuk mencantekkan lagi la suasana rumah atau bilik. Jangan letak aksesori yang kecik-kecik sebab mudah mendatangkan habuk kat barang-barang. Bila dah banyak habuk, konpom kowang malas nak lap, tambah plak barang kecik2 lagi la. Pilih aksesori besar dan tak payah letak terlalu banyak aksesori. 

8. Candle+Flower - Ni kira ala-ala candle light dinner gitu. Nak timbulkan suasana romantik gitu. Tapi ermm slalunya mana le ada masa nak candle2 nih. Time takde lampu je pakai lilin, betul tak?!! hehehe..

Wah memang banyak betul tips yang dia bagi.
Muahahhaa tapi kita mana de nak ikut sangat kan. Biasa laa kita manusia biasa jer. 
Tapi tak salah kan kalau ko nak mengubah suasana/ruang mengikut citarasa ko sendiri.
Cuma jangan lah keterlaluan sangat dan yang penting ikut lah budget ye!!

Pastu dia tunjukkan ruang-ruang yang dia pernah deco. 
Klu kowang pernah tengok show 'deco bersama eric', ha musti tahu kan.
Sumer nya memang cantek-cantek.
Mana taknya budget nak ubahsuai dalam show tu RM50,000!!!!!
Perghhhh......!!
Untungnya kalau umah sendiri jadi pilihan untuk diubahsuaikan... *wink*

You punya talk memang superb n BEST!!!

Photo sesi bersama Eric Leong.
Wah ghope nyer dia bagi talk ni secara PERCUMA saja.

Last but not least,
Tengkiu ERIC!!!

Nota Jemari: Sape nak tolong ubahsuaikan umah ako ek??? Eh jap, ako ada umah ker?? erkk...

8 comments:

Anak Perak said...

aku nk suruh aric leong terjah umah aku smp skrg x terjah.hehe..

AKO @ retna said...

hehhehe kena usaha lebih sket kot.. chaiyok!! jangan putus asa ;-)

ch@ said...

see??? warna hijau tuk diet...ahaks! pdn la kite tak gemuk² :p

hijaunya kakRet, comel!!!

AKO @ retna said...

ye la ye la, pasni kena slalu pakai kaler ijau la kan.. huuh adehhh... jenuh la nak ngumpul baju kaler ijau nih.. iskk

Anonymous said...

hijau?? pehhh.. patot la..
weekend ni p shopping baju kaler ijau byk2 la..
tq po d inpo beb. hehehe

akuFARA?

AKO @ retna said...

Fara,
ye ye pasni kena byk la baju kaler ijau ek :p beg ijau, kasut ijau, cadar ijau, langsr ijau erkk aduss dah mcm ghope pokok berjalan je kang :p

Beautiful Disaster said...

ala, time ni saya half day pagi. tak sempat nak pergi tengok. jeles jeles.

AKO @ retna said...

hehehe best!! siyes klakar, byk gelak jer.. x buhsan dari mula smp abs :-)