40,000 Pekerja Bank Bakal Terima 'Durian Runtuh'

KUALA LUMPUR, 11 Ogos (Bernama) -- Lebih 40,000  pekerja bank akan menerima 'durian runtuh' antara RM3,700 dan RM12,000 sebagai bayaran tunggakan hasil rundingan perjanjian bersama (CA) di antara Kesatuan Kebangsaan Pekerja-Pekerja Bank (NUBE) dan Persatuan Bank-Bank Perdagangan Malaysia (MCBA).


Setiausaha Agung NUBE J. Solomon memberitahu Bernama hari ini sebahagian daripada tunggakan akan dibayar sebelum Hari Raya Aidilfitri dan bakinya dalam tempoh 60 hari bermula semalam, iaitu tarikh perjanjian ditandatangani.

Beliau menyifatkan CA yang berkuat kuasa dari 1 Jan tahun lepas hingga 31 Dis 2011 sebagai "yang terbaik dalam sejarah NUBE" kerana ia membuka ruang baru selain menawarkan faedah baru kepada pekerja.

Antara faedah tersebut ialah cuti bersalin 90 hari berkuat kuasa semalam, elaun sara hidup, peningkatan umur bersara daripada 55 kepada 57 tahun, dan faedah perubatan sehingga RM25,000 setahun yang dilanjutkan selama tiga tahun selepas bersara.

Faedah lain ialah kenaikan gaji secara menyeluruh sebanyak sembilan peratus, kenaikan gaji tahunan sebanyak 21 peratus dan elaun makan dinaikkan 20 peratus.

Solomon juga memuji persatuan kerana berjaya mencapai persetujuan dalam masa kurang setahun.

Beliau memberi jaminan pekerja sektor itu akan meningkatkan produktiviti selaras dengan penyelesaian yang dicapai.

Sementara itu, Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia mengalu-alukan CA baru sektor bank tersebut dan menggesa agar majikan sektor lain mengambil langkah serupa.

"Kami khususnya menggesa sektor perkilangan dan perladangan agar menyediakan suasana bekerja yang lebih baik dan faedah bagi pekerja mereka," kata Naib Presidennya A. Balasubramaniam said.

-- BERNAMA  
 
Nota Jemari: Untung nya warga bank (erkk tapi bank negara tak termasuk pun huhu), gamak nya raya tahun ni raya sakan la derang ek...
Share:

2 comments:

  1. kita takde apa2 ke ek?
    mengharap bangat nie. hu hu

    ReplyDelete
  2. ntah la ek..
    harap2 ada la bonus raya ke .. heehe, jadi laaa

    ReplyDelete

Penafian @ Pemberitahuan

Blog ini hanya blog personal, hanya cerita tentang diri, family & kengkawan AKO. Tiada kena mengena dengan yang hidup ataupun yang telah tiada.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di Ako Tetap Ako's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada Ako Tetap Ako's blog.

Sebarang komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Sekian terima kasih.