Followers

Wednesday, January 4, 2012

Batam Trip: Lunch, Jenjalan & Soping

bizi nya arini......!
Tapi gedik nak menghapdet juga.
Layan je la yek ;-)

Ok, lepas kitorang check-in, kitorang terus cari tempat untuk melantak.
Lapar sungguh dah time tu.
Pak supir nya bawa kami ke satu restoran ni tapi sampai-sampai dibilang sama pekerja di situ kedai nya tutup. Ooo patut arr, hari Jumaat, tutup tuk solat Jumaat ghope nya. Sudahnya kita suruh pak supir mutar-mutar sekitar bandar batam. Dibawanya kami ke gedung Matahari. Kata nya gedung terawal dan terbesar la di sana. Tapi pada pandangan khidmat mata ako, erkk bole laaa layan gedung Matahari ni. Ala-ala ko soping kat Jusco Bukit Indah je pun. (erkkk jusco tebrau city?! erkk klu kat KL erkk macam ko soping kat sogo la gitu :p)


Pose dulu depan kedai makan.
Memang saja cari makanan minang atau padang.
Klu takat ko nak cari mi goreng mamak, or nasi goreng pataya, baiklah ko gi makan kat kolumpo je.


Gedung Matahari ni ada banyak cawangan klu x silap ako.
Yang kami pergi ni kat area Nagoya.
Luar nampak GAH! hehee dalam nya macam ako cakap tadi la, better soping kat Sogo je.


Cop cop....
Jangan la ko pegi yang belah dalam.
Cuba ko cari kat belah luar.
Kat belah kaki lima gedung ni.
Baru ko nampak dereten kedai macam kat Central Market.
Barang-barang kat sini bole lagi tawar menawar.
So, pandai-pandai la kowang ye.


Susah betul nak cari t-shirt tulisan batam.
Fridge magnet apatah lagi.
Yang ada pun x banyak pilihan.
Agak-agaknya derang ni x reti nak jual cenderamata sangat kot.
Tapi kualiti kain dia sangat bagus.
Tebal dan kemas jahitan nya.

Eh silap silap, bukan takde jual barangan cendrahati cuma mereka ni ada kedai2 specific yang menjual dengan harga yang agak mahal la jugak. Klu beli kat kedai macam dalam gambar atas tu masih bole tawar menawar. Tapi klu dibawa nya ke kedai khas jual barang2 tu ermm pepaham la ye. Konpom la tukang kedai akan jual dengan harga pelancong!


Nasi padang.
Sape pernah makan musti tahu konsep nasi padang ni.
Derang akan hidang sumer lauk-pauk then kita pilih la mana yang kita nak makan sahaja.
Yang x moh makan tu sila la ketepikan sesiap k.
Bukan apa, once kowang dah colek sket pun dia tetap akan kira juga harga sepinggan lauk tu.


Ingat kan ikan masin goreng.
Tapi bila ako tengok dah cam was-was nak telan.
Kawan nan satu tu beriyer sebut itu ikan masin.
Sudah nya, dah kenyang, dah licin baru tahu ghope2 nya belut goreng.

Gurlpppp!!

Meremang anak tekak. Seb baek la TERwas-was nak makan. hehehe..
Dah la harga sepinggan tu mahal nak mampus dalam Rp60,000.
Lauk yang lelain lebih kurang Rp15000 ke Rp20000 je.


Ingatkan nak la juga cari Ikan Nila Goreng macam yang ako pernah makan kat Restoran Sari Ratu. Tapi nan ado pun. Yang pemes kat sana ada lah 'ayam POP' macam dalam gambar. Erkk.... apa yang special pun ako x tau. Rasa nya cam makan ayam goreng biasa je pun pastu ko cicah la kicap lado. Cuma ako pasan, maybe la derang guna ayam kampung kot.


Ha amekk.... LICIN!!
Hahahhaa nampak sangat kebulur nya tu.
Tengah panas-panas camtu, pekena plak teh botol sejuk.
Perghhhhhhh terangkat wa cakap!!

By the way, ako tak rekomen kowang makan begedil dia.
Ermm x sedap langsung. Yang lelain memang marbeles arr.
Klu gi sana soh ajak makan lagi, memang takkan tolak la. :p


Dessert pun not bad juga.
Campuran nata de coco, kiwi, mangga.
Slurpppp... tak terkata sedapnya!


Dah kenyang, moh kita jenjalan lagi.
Pak supirnya bawa kita ke DC Mall.
Ermm apa yang ako boleh katakan, DC Mall ni ada macam-macam jenis barangan yang dijual kat situ. Suasana nya macam kat masjid india cuma konsepnya lebih kepada indoor shoping.

Ala, kira macam klu ko pegi Pasar Payang tu, macam-macam ado la kan.
Ada tudung, ada baju, ada beg ada barangan elektrik juga. Tapi ako tengok an, barangan letrik nya macam barangan terpakai je.


Fesyen tudung nya cam gitu la. Better ko beli je la kat masjid india kan ;)


Tak sah klu dah sampai ke Batam ni tak singgah ke Jambatan Barelang.
Perjalanan ambil masa lebih kurang sejam dari bandar.

The Barelang Bridge (Jembatan Barelang) is a chain of 6 bridges of various types that connect the islands of Batam, Rempang, and Galang, giving the system its name. The smaller islands of Tonton, Nipah, and Setotok (considered as parts of the Batam Island chain itself) connect Batam and Rempang.
The bridge is an icon of the local area and is a popular tourism site. Some locals call the bridgeJembatan Habibie after Jusuf Habibie, who oversaw the project in construction, aiming to transform the Rempang and Galang islands into industrial sites (resembling present-day Batam). However, the bridge site has grown more into a tourist attraction rather than a transportation route.

The total stretch of all 6 bridges total to 2 kilometers. Traveling from the first bridge to the last takes about 20 minutes. Construction of the bridges started in 1992 and took names from fifteenth- to eighteenth-century rulers of the Melayu-Riau Kingdom.

The Tengku Fisabilillah bridge connects Batam and Tonton island. It stretches for 642 meters and is the most popular bridge of all, being a cable-stayed bridge with two pylons. The remaining 5 bridges are mostly standard beam bridges.



Jambatan ni pemes la kat sana.
Klu kat Msia ni, tak sah klu ko gi Penang tak lalu kat Jambatannya.
Dan klu ko g Putrajaya pun, x sah kalau ko tak memandu kat atas jambatan tu.

Macam biasa la kan, ekceli tak bole nak benti kat atas jambatan tu. Tapi kita ni, lagi ditegah, lagi kita nak buat, betul tak?! ;-)


Ramai je yang melepak tepi jambatan tu. Siap berkhelah lagi tu.
Kat msia takde la sampai nak berkhelah bagai kan.
hhahaa kang tak pasal-pasal kena saman plak.


Pernah cuba makan sate padang?
Mereka cuba tapi ako tak!
hehehhe ater ako ni kan cam payah nak cuba mencuba makanan yang lain dari anak tekak ako pernah rasa.

Sedap ke tak, itu kowang kena tanya dia dan dia.
Ako tengok derang selera je telan so sedap la gaknya tu. hehe



Camni la ghope sate tu lepas dibakar.
Harga nya Rp10000 untuk 8 cucuk plus seketul nasi impit.


Macam-macam jenis penjaja ada.


Tapi klu jualan kayak gini, kamu bisa telan?
hehehe...

Nota Jemari: pasni kita makan seafood plak k ;)

14 comments:

Sis-Lin said...

Bak kata hubby aku 'batu dgn kayu je tak telan!' hahahaha
masuk negeri orang kena cuba sesuatu yg lain..hehehhee

tapi tang belut tu, klu tau mmg aku x telan huwaaaaaaaa :((

AKO @ retna said...

hahahahaha...
sebab ako tau ko tolak batu dan kayu, tu yg ako soh ko cuba makan sate tu hhaha..

psstt sedap kan belut tu :p

Ely Hasrul said...

Ret,

tu ketam ke yg last skalik tuuu?? ketam dgn ape tuu.. aku takleh la tgk goreng2an kt tepi jalan.. rasa nk cuba ajeee hahaha

AKO @ retna said...

Ely,
yup ketam, udang ngan haep ntah ...
hehhee...

fatt said...

aku ni tak cerewet so klu benda tu halal, tengok gaya peniga tu pun meyakinkan so aku akan beli.

belut sedap. ko ada jumpa tak daging yg dia potong nipis2 pastu goreng sampai garing dgn cili? kat restoran padang le...huiii yg tu mmg sedap..mabeles~

AKO @ retna said...

fatt,
itu nama nya daging dendeng ..
mmg sedap! puas ratah kan ;)

MasZuber said...

sate padang tue amat menggiurkan!!!

AKO @ retna said...

mas,
hehehehe..... tp member ckp cam x rasa pape heheh... mybe mksd dia x mcm rs sate kot ;)

Biqque said...

tak terpikir nak gi batam...seb beik ko dah gi, bleh layan gambar hahaha!

Ely Hasrul said...

ret,

huishhh cam nk pegi nk rasa aje ketam tp jalan tuuuuu hahahhahahahha... masuk buku lagikkk

AKO @ retna said...

Biqque,
hahahaha takde yg menarik sangat pun kat sana selain makan soping makan soping!

Ely,
hehehhe klu teringin sangat makan ketam, (mengidam sangat) gi je la kt Bagan Lalang :p

Anonymous said...

ako,nak tny naik kenderaan ape,pakai supir makna teksi ye?
kat mana nak amik, berapa harga pulak? kira 1 hari ke @ setiap tempat naik lain2 kenderaan? rasa nak cuba pegi batam balik hari

-shana_jb-

AKO @ retna said...

Shana,
sebab kitorang pegi 4 org je so kita amek teksi je kat sana.. Ada ctc person kat sana, overall kitorang punya trip 2h1m dia charge dalam Rp350000 tp kitorang bayar kat dia genap2 la Rp400000 lebih kurang duit RM144.

Ekceli klu orang spore dia charge lebih sket, klu msia dia charge kurang ..

Memang kita chartered la teksi ngan supir tu sekali bawa kita jenjalan dan tempat soping..

Tapi masa sampai kat Jeti Batam, mmg banyak je teksi, try negotiate ngan derang.

mitzest said...

boleh email sy no supir yg kat batam tak?? azie2258@yahoo.com
thanks ;)