Followers

Sunday, April 22, 2012

NZ Trip: Queenstown (Day 4)

Penat balik dr NZ aritu masih x ilang lagi, ni pun baru je balik dari Langkawi, bertambah-tambah la penat. Ok jom kita sambung hari ke empat plak.

Perjalanan pagi itu adalah menuju ke Milford Sound melalui Te Anau iaitu satu-satu nya jalan yang harus dilalui untuk ke sana. Perjalanan dari Invercargill ke Te Anau mengambil masa lebih kurang 2 jam gitu. Kami sampai di sana lebih kurang jam 5.50 pagi. Memandangkan perjalanan ke Milford Sound takde stesen minyak, maka kami cadang mau mengisi penuh minyak kat pekan Te Anau tapi disebabkan kami sampai terlalu awal, maka stesen minyak masih belum dibuka lagi. Masuk simpang pertama ke pekan Te Anau, kami nampak satu bakery sudah dibuka. Membeli sebuku roti kosong buat bekalan pagi tu. Tanya kat tokei bakery tu, kata nya ada satu je petrol pam area situ. Jadi plan tido aje la kat petrol pam yang kitorang nampak tepi jalan tadi, so senang bole tahu bila derang dah buka.

Terjaga lagi 5 min ke jam 7 pagi. Petrol pam nya masih x buka lagi. Cuak sudah, apa tak nya ada lagi 2 jam perjalanan untuk ke Milford Sound. Sudah la cruise kami pagi tu yang pertama pada jam 915 pagi. Sebab nak membuang air, maka tergerak la kami untuk mencari toilet.

"Eh tu ada stesen minyak dah buka la!!"

Cissss........ ingat kan satu ghope nya ada 2 petrol pam kat situ.
Bergegas kitorang ke sana.
Alhamdulilah selesai segala hajat, setel isi minyak, terus kami pecut ke MS.
Jalan ke MS sangat lah sunyi sepi di waktu pagi. Ater kiri kanan pokok-pokok menghutan aje..
Jalan yang agak curam menuruni bukit dan bersimpang siur.

Kami tiba di parking MS lebih kurang jam 8.45 pagi.
Berlari-lari kami ke tempat cruise, konon nya takut dah terlambat.

Milford Sound is by far the best known of all of the fiords and the only one that can be accessed by road. It is approximately 16km from the head of the fiord to the open sea, which means visitors can comfortably travel the length of the fiord to open ocean and return on one of the many cruise options available in 1½ to 2 hours cruising time.
Visitor to Milford Sound will not be disapointed. It is truly spectacular, with scenery that has remained unchanged throughout the ages. In 1883 Explorer James Hingston wrote "For thousands of feet upwards the eye looks upon straight cut rocky frontages, not worn smooth by time, or by wind or water, but as sharply defined and as fresh looking in all respects as if riven asunder but yesterday by the stupendous wedges of Titanic Masons.“ James Hingston 1883


~sempat tiba di pintu masuk bangunan cruise MS~

Wet or fine, Milford Sound is incredibly grand. Mitre Peak magnetises photographers, and the fiord’s sheer cliffs excite both admiration and apprehension.


Kitorang amek Jucy Cruize, dapat harga promosi NZD55. Cari-cari kat internet, harga yang ditawarkan paling murah antara yang lain. Tapi itu untuk cruise yang di awal pagi la ye. Dah booking sesiap masa kat Msia, so sampai sana just tukar ke boarding pass dan derang bagi FREE muffin atas kapal.


Cruise kitorang antara yang terkecil kat situ.
Jadi laaa... Nak naik yang besar-besar, ahkak tak mampu dik non oiii..
Lagi pun sekadar ko nak menikmati keindahan bukit bukau, air terjun, gunung ganang saja kan.
Memadai je naik yang sedang-sedang elok cruise nya tu.

Tapi kowang bole je pilih cruise yang lelain.
Maybe klu berkemampuan lebih, naik la yang 'lebih' bayaran dan 'lebih' keselesaan nya. ;-)

~Ruang paling atas~

Keadaan dalam cruise.
Cruise ni ada 3 tingkat. Kitorang duduk paling atas.
Masuk kat dalam (tingkat atas sekali) ada ruang duduk.
Turun ke bawah (tingkat 2), ada ruangan cafe.
Turun ke bawah sekali, ada ruang katil dan toilet.

~Ruang atas tempat pilot cruise~

~Ruang tingkat 2~

~Tingkat paling bawah ada satu katil dan toilet~


Boleh je duduk kat dalam.
Permulaan perjalanan, kitorang just duduk kat luar saja la.
Tapi takkan ko nak duduk je kan. Gi je la jelajah seluruh cruise tu.
Cruise kitorang tu ambil masa lebih kurang 2 jam la juga.

Tengok apa?
Tengok la pemandangan.
Terdapat lebih 1000 jenis air terjun kat situ.
So tak heran la klu sepanjang tu kowang akan sentiasa je nampak air terjun.
Cantek! Siyes cantek!


Memang la kat Msia pun kowang leh nampak air terjun tapi sebabkan kat sana derang memang memelihara alam semulajadi nya, itu yang buatkan lagi bertambah-tambah cantek ciptaanNYA.


Sejuk kat luar.
Derang ada sediakan air kopi dan teh.
Jangan lupa dapatkan sekali muffin dia.
Besar!! Besar sesangat muffin nya tu. Pekat, likat, lemak berkrim terasa ceklat nya.
Memang ko takkan dapat la kat Malaysia muffin cenggitu.
Memang kalah la muffin kenny rogers tu ek heheh..
(terlupa lak nak amek gambar muffin nya)


Fuh, lega! Pekena air panas dalam keadaan cuaca yang sejuk.
Nyaman!
Untuk berdeting memang sesuai sekali muahahaha! (motif ako soh berdeting?? hahaa ntah ek..)

~Subhanallah!~


Waterfall memang banyak.
Ni salah satu waterfall yang cruise bole datang dekat.
Ako frust sket part yang ni coz captain x alert pun dah dekat ngan waterfall.
So, waktu tu ako terkedek2 kat dalam dok nak amek ponco ni.
Tup-tup kuar je, dia dah gerak jauh dari waterfall.
Yang sempat snap tu pun, saki baki serpihan air je.
Ingatkan nak la juga dok betul2 bawah air terjun tu kan.
Ater beriyer2 dah bawa ponco tu tau. Sudah nya, dapat rasa sket je.

Otw balik ke Te Anau, ternampak plak signbod "Mirror Lake" ni.
Sebabkan dah tertulis kat situ 5 min je pegi-balik ke tasik tu, maka kami pun stop la sekejap kat situ.

Laluan ke tasik tersebut.
Nyaman je.


OK siyes x menjadi nak amek gambar tulisan nya tu!
Tengok la air nya tak tenang.
Berkocak-kocak.
Ako dah frust dah time ni. Berkali-kali amek, hasilnya tetap sama.
Maybe klu air tasik tu setenang cuaca nya, insyallah nampak la tulisan dalam air tu.
Takpe la takde rezeki kan. ;(


Cantek!!!
Cantek!!
Cantek!!

Tu je yang mampu ako cakap.

~Homer Tunnel~

The Homer Tunnel is a road tunnel in the Fiordland region of the South Island of New Zealand, opened in 1954. New Zealand State Highway 94 passes through the tunnel, linking Milford Soundto Te Anau and Queenstown, by piercing the Main Divide at the Homer Saddle.[1] It connects between the valley of the Eglinton and Hollyford Rivers to the east and that of the Cleddau to the west.
The tunnel is straight and was originally single-lane and gravel-surfaced. The tunnel walls remain unlined granite. The east portal end is at 945 m elevation; the tunnel runs 1270 m at approximately a 1:10 gradient down to the western portal.[2] Until it was sealed and enlarged it was the longest gravel-surfaced tunnel in the world

Tunnel ni sehala je.  
Masa pegi kitorang lalu, x pasan plak tunnel ni rupanya sehala.
Ye la awal pagi, mana le ada kete sangat pun.
Tambah plak tak nampak pape tanda yang menunjukkan soh benti ke hape.
Then otw balik, lalu lagi tunnel tu.
Masa ni baru la luas sket pandangan sebab dah cerah kan.
Dan masa ni la baru pasan tunnel tu sehala ghope nya.
Dan lagi, sebabkan sehala, tu yang ada trafic light kat tunnel.
Time menunggu isyarat hijau tu la memasing dok sempat kuar dari kete dan berposing.

~Kingston Flyer Steam Train~

photo from website http://www.kingstonflyer.co.nz

The Kingston Flyer is New Zealand's famous vintage steam train set in the spectacular mountain scenery of the Queenstown Lakes District. Travelling on the Kingston Flyer takes you back to the 1920's colonial era of romance and glamour. The sound and sight of The Kingston Flyer is something truly magical!

On da way ke Queenstown, ternampak signbod "Kingston Flyer Steam Train", so apa lagi kami pun menyinggah la ke situ. Masa kitorang sampai sana, train nya tak gerak pun. Maybe dah abesh waktu dia berkhidmat kot. Maka kitorang just snap2 gambar je la ngan ketapi lama tu.

Kepala ketapi stim.
Sempat la amek gambar kepala je pun.
Badan ketapi dah terpisah dah masa ni.
Tapi masa kitorang sampai tu, asap masih kuar lagi dari kepala ketapi tu.
Ako syak maybe ketapi ni baru sampai la kot.


Ini masih lagi perjalanan ke Queenstown.
Nampak tasik yang sangat besar.
Sebabkan sebelum-sebelum ni asek tak dapat nak pegang air kat tasik-tasik kat sana, so kebetulan tasik yang ini ada laluan ke bawah menuju ke laut. Tergedik-gedik kitorang park kete betul2 kat tepi air tasik tu. Akhirnya tecapai juga ako nak bermain-main dengan air tasik nya.

Sejuk!!
Hahah opkos la kan.
Jernih giler. Rasa nak terjun mandi je.
Tapi sanggup ke nak mandi dalam cuaca yang sejuk gitu??
Kejung la nanti weii!!



Lake Wakatipu is an inland lake (finger lake) in the South Island of New Zealand. It is in the southwest corner of OtagoRegion, near its boundary with Southland.
With a length of 80 kilometres (50 mi), it is New Zealand's longest lake, and, at 291 km2 (112 sq mi), its third largest. The lake is also very deep, its floor being as low as 100 metres (330 ft) below sea level, giving it a depth of between 378 metres (1,240 ft)[1] and 420 metres (1,380 ft) making it New Zealand's third or forth deepest lake and ranked 32nd[2]deepest in the world, putting it just behind Lake Hauroko-462m, Manapouri-444m, and possibly Te Anau-418m and Hawea-392m. It is at an altitude of 310 metres (1,020 ft), towards the southern end of the Southern Alps. The general topography is a reversed "N" shape or "dog leg". The Dart River flows into the northern end, the lake then runs south for 30 kilometres before turning abruptly to the east. Twenty kilometres (12.4 mi) further along, it turns sharply to the south, reaching its southern end 30 kilometres (19 mi) further south, nearKingston.


Ini Lake Wakatipu.
Tapi sebahagian je la ek coz ekceli tasik ni antara tasik terbesar kat New Zealand.


Kami tiba kat Queenstown lebih kurang jam 7 malam (waktu tempatan).
Kat sana, kami telah booking hostel absoloot sebagai penginapan kami selama 2 malam.
Harga semalam adalah NZD29 (female room).

"We’re only a hop, skip and jump away from all tour operation bus stops, and the main connector bus depot outside O’Connells Shopping Centre (on the corner of Beach Street and Camp Street)."
Absoloot Value Accommodation
50 Beach Street
Queenstown Town Centre 9300‎




Bilik dia best!!
Siyes best sesangat.
Ekceli sepatutnya kitorang sebilik dengan sorang member yang memang dah dok situ sebelum kitorang sampai lagi. Tapi ntah macam mana, ada salah faham sket masa check in, kitorang ditempatkan kat bilik yang lain. Syukur juga coz bilik ni memang kitorang x share ngan sape-sape pun. End up, kitorang pakat, tiga-tiga stay kat satu bilik ni je.

Puas hati!!


Puas hati sangat-sangat coz bilik kali ni sumer nya lengkap.
Tandas dalam bilik.
Tv pun dalam bilik.
Ada peti ais sendiri plak tu.
Memang sanga-sangat puas hati dan berbaloi.
Dapat cover balik 2 malam yang sebelumnya.
Dapat tido dengan nyenyak sekali.

Dan malam itu kami sempat mengalas perut dengan nasi dan kuah dal serta kebab dari food court berdekatan. Suasana kat new zealand ni, kebanyakkan nya jam 7 malam sumer dah sunyi sepi. Kedai-kedai pun banyak yang dah tutup. Cuma kat Queenstown ni, adalah juga kedai 24 jam, dan pub-pub yang buka sampai lewat malam.

Pengembaraan kami belum tamat di Queenstown lagi.
Nantikan xtvt keesokkan harinya pula...

Additional notes:

Klu kowang drive kat sana, korang boleh la parking kat area "Beach Street", "Isle Street" atau "Man Stree" secara percuma (sila rujuk map kat atas). Pastikan korang cari kotak parking nya ye. Klu takde kotak parking, make sure tepi jalan tu takde "line putih". Biasa la, bila dah free memang agak payah juga nak cari yang berdekatan. Maka, sila la berusaha dengan gigih untuk cari tempat-tempat parking yang bersesuaian.

Nota Jemari: Gigih nak ngabihkan entry yang ini.. mood malas kekdahnya

6 comments:

Biqque said...

gitu ghopernyer hommer tunnel tanpa salji hehehe! kitorang sampai queenstown malam, so lake tu tak nampak cuma tau la ada lake kat sebelah jalan tu. eii takut jer kalo terjatuh kihkih!

untungla bilik tu korang bertiga jer :D

Cawan said...

teringat tido kt pergunungan ni, seronok kan dpt ke negara org..

AKO @ retna said...

rasa tunnel tu penuh ngan salji lagi cantek kot kan ;)

Lake tu mmg besar giler.. jalan kat sana pun sipi2 je kat tepi lake.. mmg bengkang bengkok jalan nk smp ke Queenstown kan..

yup mmg puas hati sesangat bila bilik tu kitorang bertiga je yang conquer hehe

AKO @ retna said...

cawan,
aha betul tu... sonok tgk pemandangan kat sana, pengalaman kat sana.. dan macam2 lagi..

ch@ said...

eh-eh-eh mcm thomas and friend la. hehe... oh kiranya papan tanda dlm air tu mmg terbaliklah mcm tu la ye kakRet? ingatkan dia dah jatuh ke apa.

AKO @ retna said...

cha,
hahahaha betul2 .. mcm thomas kan ketapi tu :p

yup papan tanda tu mmg cenggitu sebab tu nama tasik tu "mirror lake"