, , , , ,

BusanSeoul Musim Sejuk 2017: Day 9 - 8 Dis (Shopping)

Shopping day!!!!!!
Hari ni memang seharian soping sokmo.
Ako pun x ingat dah selain soping apa aktiviti lain yang kitorang buat sebelum balik.
Belek belek gambar, sah memang soping sesajo.

Soping ! Makan ! Soping ! Makan !

Morning Myeongdong!!! Jam 10:00 pagi baru kuar dari guesthouse. Pemandangan wajib setiap kali turun naik subway kat Myeongdong.

Hari ni nak soping susu & kacang!
Lokasi adalah ke Lotte Mart di Seoul Station.
Naik subway dan turun kat Seoul Station pastu kuar pintu 1.
Keluar je naik esklator dah nampak dah Lotte Mart ni.
Saat-saat yang dinanti-nantikan adalah nak borong susu pisang ni bawa balik KL. Nak pesan ni, tak payah risau tau. Sebab korang boleh packing dalam kotak yang disediakan. Cara packing tu pepandai korang la ye sebab kena pack sendirian berhad ye harap maklum. Kalau takut susu tu bocor , bawa la kain atau surat khabar untuk adjust susunan dalam kotak tu nanti. Ye la takut gak sampai kat budak yang hangkut beg tu kang diorang men campak-campak aje kan. So far, setiap kali ako bungkus bawa balik KL, alhamdulilah takde pula berlaku kebocoran. 
Dua troli berlainan. Nampak gaya macam banyak je nak diborongnya.
Rambang mata dua beranak ni.
Kacang almond ni ako x nak komen lelebih.
Sebab nya masa kitorang pergi ni kecoh cakap almond ni tak halal.
Tapi bulan Jan 2018 baru-baru ni ako pergi lagi, ako ada terjumpa packaging yang ada tanda halal.
So apa lagi, memang terus grab aje la.
Packaging yang halal tu memang lain sket. Tapi sorry ako x sempat pula nak snap gambar.
Seaweed snack dari bibigo ni confirm halal. Kebetulan diorang tengah ada promosi, so apa lagi, memang grab terus la.

Dah setel pilih barang, jom bayar. Sila bayar di kaunter untuk claim free tax untuk foreigner ye. Boleh bayar cash atau kredit. Korang claim free tax tu bila perbelanjaan korang melebihi KRW30,000 won kalau tak silap. Masa kat kaunter nanti cashier tu akan otomatik deduct tax dari bil korang. Jangan lupa bawa passport tau sebab derang nak bukti pengesahan.
Ok masa untuk packing!!!
Cari kotak tak yah rebut-rebut sebab memang banyak pun kotak.
Ada besar, ada kecik. Pepandai la korang pilih ye.
Ni lah tempat nak bungkus barang-barang. Jangan berebut sebab tempat nya sangat luas dan banyak.

Kita kasi lekat balik kotak nya. Oh ye kotak-kotak tu adalah kotak yang recycle balik. 
Mari lah menyusun barang-barang belian ke dalam kotak.
Dah susun, final wrap!!
Pastu taaadaaaaaaa, dah siap!!!!
Ulang la balik step memula kalau korang perlu kan lagi kotak.
Macam kitorang, tak silap kitorang bawa balik sorang satu kotak.

Dah siap packing, camne nak bawa balik kan?
Takkan nak naik subway dengan kotak berat tu?

Jangan risau, korang leh tahan teksi kat pintu utama Lotte Mart.
Nanti baca signboard kat tempat mana korang kena amek teksi.
Macam kami, kami nak ke arah Myeongdong, maka nya terpaksa la hangkut kotak ni turun melalui tangga untuk tahan teksi kat depan bus stop Lotte Mart.

Dah dapat teksi, moh la kita hantar kotak-kotak ni dulu.
Pastu baru cari makanan untuk lunch.
Lunch mana lagi kalau bukan ke Busan Jib.
Last menu sebelum balik Malaysia.
Kami akhiri hari ke sembilan dengan makan eskrem di musim sejuk.
Ako sudah jatuh cinta pada eskrem melon!
Slurrpp.... ada rezeki nak cari eskrem dulu. hahaha..
Gigih nak ngabiskan eskrem dalam cuaca sejuk-sejuk tu.

Nota Jemari: jalan-jalan myeongdong pastu terus rehat kat bilik....
Share:

1 comment:

  1. Rindu la nakkkk balik kampung kat sini lol
    Seoullll hihihi

    ReplyDelete

Penafian @ Pemberitahuan

Blog ini hanya blog personal, hanya cerita tentang diri, family & kengkawan AKO. Tiada kena mengena dengan yang hidup ataupun yang telah tiada.

Segala isi kandungan dan gambar-gambar di Ako Tetap Ako's blog ini tidak boleh ditiru, dihasilkan semula dalam bentuk-bentuk lain, dipindahmilik, dicetak, disimpan atau digunakan semula. Setiap rujukan hendaklah memberi kredit dan/atau rujukan kepada Ako Tetap Ako's blog.

Sebarang komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau memulakan suatu komunikasi dengan menggunakan mana-mana perkhidmatan aplikasi, sama ada secara berterusan, berulang kali atau selainnya, dan dalam masa itu komunikasi mungkin atau tidak mungkin berlaku, dengan atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan suatu kesalahan, tindakan boleh diambil mengikut akta AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998

Sekian terima kasih.