Followers

Saturday, March 14, 2009

Cuti Skolah

ermm... coti skolah dah start... walaupun seminggu tapi cukup bermakne bagi owang2 yg kerja mcm ako nih.. Apa taknya, time2 coti ni la kami sumer sangat2 hepi dan rasa mau bersokaria di jalan raya. Muahahhahaa ye ye bila coti skolah makna nya tiada lagi kesesakan lalulintas!! Takde la tergopoh2 mau kuar umah pagi2 buta... Ako sangat SUKA!!!!

Pelik jugak kan, nape time skolah, jalan musti aje JAM?! Walhal, yg skolah nya budak2 bukan mak bapak budak... ermm.. Ako peratikan kat KL ni, *x tau la kat tempat lain*, zaman skrg ni mak bapak lebih suker hantar anak2 derang gi skolah. Klu zaman ako dolu, anak2 lebih prefer naik bas skolah. So bila mak bapak dah tergedik2 nak hantar sendiri anak2 dia, so kowang bygkan la sebab2 traffic jam tetiap pagi.... Mana x nya, satu kete htr 1 org... klu naik bas, 1 bas je dah bleh htr berpuluh2 owang... erm... tak ke boleh mengurangkan jam tetiap pagi.. Alaahaaiii...

Sebab apa mak pak skrg nih tergedik2 nak htr sendiri anak derang? Safety? Zaman dolu2 ok jer.. Apa makna nya nih? Makna nya budak2 zaman skrg nih terlalu dimanja2kan. Bila dah manja maka terjadi la mcm2 perangai yg x senonoh.. Tu yang budak2 zaman skrg nih banyak yg terlebih diajar *erti kata lain kuwang ajor* Bila dah terlebih dek ajor, tu yg jadi mcm2 aktiviti2 rusuhan, gangsterisam, pukul sana pukul sini.. ermm.. Alahaiii budak2...

Kalau nak diciterkan zaman2 kanak2 & skolah ni kasi sedih diri sendiri ajer.

Zaman skolah ako, kecik2 umur 5, 6 tahun dah gi skolah sendiri..
Mak pak ako owang yg bekerja. So konpom mmg xde masa nak tergedik2 hantar anak2 ke skolah. Umur 6 tahun ako dah dok umah sowang2.. Makan masak sendiri2.. Sbb apa? Sbb mak pak ako sibuk cari rezeki. Ako konpom kowang yg owang2 lama pun akan rasai life mcm ako nih. Sebab apa? Sebab kita dolu2 sudah dibiasakan hidup bersusah payah dahulu.

Zaman kanak2 ako tak mewah. Cukup dapat satu beg, satu kasut n beberapa helai baju. Kasut pun bukan kasut yg berjenama mcm budak2 skrg pakai. Beg skolah pun bkn yg ada branded bleh tarek2... ko pikul la beban kat bahu tu.. klu x cukup dalam beg, ko peluk je buku2 tu ke sana sini.. Beg ako dulu siap kena ikat ngan tali kasut ko tau!! wadusss sedih nya waktu itu. Sebab mak pak ako x suker nak blanjer yg mewah semata2.. Dulu klu nak makan KFC, mcD alahaii cukup payah nak minta mak pak banjer.. Klu teringin sangat, ko smpan la duit banjer tuh.

Zaman kanak2 kita dolu2 sangat2 la best... sebab kita dapat pengalaman naik bas skolah, naik bas awam, dapat lepak ngan kengawan bawah pokok sena... dapat makan kepci ngan duit banjer sendiri... dapat berdikari... bla bla bla...

Tapi bila tengok budak2 skrg ni mcm senang aje life derang... hurmm... sebab apa? Ha lu pikir la sendiri..!!

Nota Jemari: camne la budak2 zaman akan datang ye?

No comments: