Followers

Thursday, March 11, 2010

Result SPM 2009

Aiyo adik-adik,

Hari ni result SPM kuar ye.. So konpom macam-macam perasaan ada skrg ni kan?! Bukan saja adik-adik yang berdebar-debar, malah parents kowang pastinya turut merasa debaran itu. Bukan saja parents malah ako pun turut terasa tenpias debaran.. eheh asal lak ek? hahahaa...

Pape pun keputusan yang kuar, jangan sedih-sedih eh klu result x seperti yang diharapkan. Peluang masih banyak lagi. Bagi yang berjaya dengan cemerlang, hanya ucapan TAHNIAH dari insan yang pernah menduduki SPM juga.

Teringat kisah masa nak amek result dulu. Ako amek SPM tahun 1995. Takde la menarek sangat cuma debaran usah dicakap lah kan. Ke skolah bersama rerakan. Tak nak mak bapak yang hantar. Pegi sendiri, kisahnya konon bila dah dapat nak celebrate ngan kengkawan. Result takde la bagus sangat. Macam-macam 'peel' yang boleh kita tengok time nih. Ada yang menangis kegembiraan , tak kurang juga yang menangis kekecewaan. Naper perlu nak nangis kan, dah masa SPM klu ko buat sungguh2 pasti ko berjaya. So, nak tak nak, bagus atau tidak result tu, harus lah terima dengan hati terbuka.

Klu owang dolu-dolu, result anak teruk, mak bapak soh kawen kan ajer. Iskkk tapi zaman skrg ni klu ada peluang sambung la belajar tu ek. Sebab klu dolu2 pompuan mmg la asek kat dapur jer kan tapi zaman dah berubah, pompuan juga perlukan pelajaran dan sama je taraf dengan lelaki, tak gitu?! heheeh... Ini pun untuk kesenangan hari tua juga.

Buat adik-adik yang tengah berdebar2 tu, pape pun TAHNIAH jugak la ye! Moga lepas ni ada peluang sambung belajar, jangan salah pilih kursus plak...

Menyesal dolu x belajar ghajin2, dah tua2 ni malas lak nak belajar... ha padan la ngan diri sendiri.. huhu! Dah tua nak menyesal pun xde guna.

PS: Klu ako kawen lepas SPM, anak ako sure dah 14 or 15 tahun skrg nih. Perghh.... Nyesal nyesal x kawen awal.. muhahaha.... Tapi biasa la kan, dulu klu tgk owang kawen awal musti kita kata, "eee gediknya dia nak kawen awal2..." tapi bila anak dah besar, ha baru tahu betapa untungnya mereka yang kawen awal2 ni kan......

Nota Jemari: Lily oo Lily, camne result? OK ke K.O??? hheheh...

8 comments:

lemontree said...

bgus result alhamdulillah lee...xbgus meh cni ada tempat lg nk cont.. stdy heheh "we give u the right trning"

AKO said...

yup study study study selagi termmapu ;-)

CT Delima said...

adehhhh...mak dia lak yang terasa nak terkencing nak terberak kat umah ni hahahaha.

k.ct n CM x kisah apa pun keputusan yg keluar kami berdua reda.yang pastinya akan terus belajar sampai berjaya. Doa kan untuk anak dara ku ya retttt.

p/s: kawen...tggu umur dah matang baru pikir pasal kawen lerrr ekekeke

AKO said...

pssst mama ngan ayah takyah risau2 eh... konpom anak dara awak berdua tu berjaya punya ;-)

psstt bkn kawen muda ada baguss kaaa.. muahahahah :p

CT Delima said...

kawen muda mmg syok..pas tu kena gigit jari coz pengalaman "tu" x der hehehe

ni mesti ret dah x sabar dah nak kawen ehh hehehe

AKO said...

hahhaha bkn pasal x sabar..
ni pasal bila2 pk2 balik, klu kawen awal dl konpom anak dah besar panjang...

see see skrg x kawen2 lagi, jenuh la nak tunggu anak membesar mauahhaha :-D

mampos tua kerepot baru nk kendong anak... owang kendong cucu, kita kendong anak.. alahaaaiiii :-D

TokNabe said...

Agak2 kalau kita ambil SPM sekali lagi apa ceritanya ye...

AKO said...

erkk rsa nya x mampu la tok hehehe
awal2 lagi konpom FAIL hehe