Followers

Friday, April 30, 2010

Korea Trip : Kimchi School & Tradisional Costume

Ye ye masih lagi ako nak sambung pasal trip to korea tempoh hari.
Hari yang baru. 
Destinasi juga baru.
Kita ker sekolah membuat kimchi iaitu salah satu makanan rutin owang-owang di sana.

Papan tanda KimChi School punya la besar. Klu tak nampak juga, tak tahu la. Ako rasa ini salah satu skolah yang ada kat sana. Mungkin banyak lagi sekolah membuat kimchi yang lain.

Tak yah celoteh panjang lebar, kowang tengok gambar je dah tahu camne nak buat kimchi kan? hehhehe Senang je ekceli, ko amek sayur kobis bunga, ko letak lada, garam, gula, pastu gaulkan kasi sebati then ko sapu lada tadi kat kobis.. pastu ko peram la klu nak lagi masam. Kimchi yang kitorang buat akan didermakan ke umah anak-anak yatim sekitar seoul.

Yang ni plak kimchi sotong kalau tak silap ako. Sedap!! rasa FRESH sangat sebab ni bukan yang diperam. Klu soh makan dengan nasi kimchi yang fresh camni, memang la ako sanggup.

Dah setel belajar buat kimchi, kami dibagi berpeluang memakai pakaian tradisional korea iaitu han bok. Sebab dah pernah meghase pakai tempoh hari kat matta fair, maka takde la ako excited sangat kan nak pakai kali ni. So ako men amek je la kaler baju yang erkkkk kuning kekuningan... aiyo..erkk ermm...

Lama la juga sesi bergambar derang kat sana. Layan kan ajer laa tapi siyes memang cantek2 la kaler han bok nih... Masa soping malam aritu ingat nak la beli kain hanbok ni bawa balik msia dan buat baju kurung ker tapi kowang tahu bape rege baju siap untuk kanak-kanak sahaja?? Hampir beratus-ratus, OK!! Itu baru kain untuk budak, klu yang kita dewasa nih erkk harus la berlipat kali ganda rege nya kan. Eeeee x sanggup!! Mungkin sebab kualiti kain dia sangat2 la bagus kot tambah plak susah nak dijahit agaknya kain jenis nih. Takpe janji dah pernah terai..

Nota Jemari: agak kowang, tukang jahit kat sini reti buat han bok tak? hehe

3 comments:

Sylarius said...

Kalau suruh aku buat handbook bole la.

ch@ said...

erk...kang jadik kapten hook pulak.

AKO said...

sylarius,
hhahhahaha handbook terror ek.. nak tempah satu :p

ch@,
wakakakkaa bahaya tu hilang sebelah tangan ek :p