Followers

Wednesday, June 15, 2011

Singapore Trip: Lunch

Dah hampir jam 2 petang masa tu.
Perut pun dah lapar.
Before kita pegi soping, kena lah tambahkan 'tenaga' dulu kan.

Dari hotel kita naik bas nak ke MRT Kallang.
Satu hentian je pun tapi klu soh jalan kaki, ermm memang berpeluh ketiak juga la dibuatnya.
On da way ke MRT tu, lalu la tepi kedai ni.
Kedai mamak. So memasing tak kisah kan, jadi kita melantak je la nasi beriyani dan yang sewaktu dengan nya.

Selain kawasan Chinatown, Geylang ni pun salah satu kawasan bagi kaum cina.
Memang agak susah juga la ekceli nak cari makanan melayu.
Dan kebetulan ada kedai mamak, so kira nasib baik la tu.

Kedai mamak ni betul2 berhadapan dengan Kallang MRT station.
Dari MRT nak ke kedai mamak, kowang kena melintas jalan besar.
Tapi jangan risau, sistem lampu isyarat pejalan kaki kat situ memang superb!
Singapore ni kan negara undang-undang.
Kowang jangan suka suki nak melintas jalan walau takde kete.
Tunggu aje isyarat lampu merah bertukar ke hijau ye!

Lagi satu, pemandu-pemandu kat situ, mengutamakan penjalan kaki melintas.
Klu kat msia ni lebih-lebih lagi kat tepi Sogo tu, walau terang-terang ada crossing zebra, harus la bagi utama pejalan-pejalan kaki melintas dulu kan. Pemandu msia ni klu boleh derang nak lepaskan diri derang dl baru pikir nyawa pejalan-pejalan kaki. Lebih senang kata selfish la atau pemandu kat msia ni kurang sabar!

Makanan india memang pemes la kan.
Dulu masa ako gi HK, derang akan bawa kita makan kat kedai india juga.
Kirakan indian food ni boleh dikatakan makanan antarabangsa la kan ;p

Nasi beriyani ni harganya $4.80
Sila jangan convert!
Kira harganya agak murah la juga klu ikut local currency.
Klu nak dibandingkan dengan beriyani INSAF, ermm jauh lebih murah.

Peringatan, SILA JANGAN CONVERT CURRENCY!!

Nasi ni besar juga portion nya.
Memang kena share unless klu kowang memang jenis bughok lantak la kan.
hehehe... 

Yang tak best tu, ada plak kena makan atas dulang.
Iskk..sanga-sangat kurang sopan kan.

See...
Ini dah kira satu dulang.
Adeh..

Tapi betul la owang-owang kat spore ni kuat makan ke hape ek?
Serba serbi besar dan banyak!

Terkejut bila order air dapat cawan besar camni.
Mampu ke nak abeshkan air tu?
Sedap teh ais dia.
Cukup rasa, ada umph!

Beza kan?!
Klu kat Msia, teh ais tu dapat gelas mcm besar gelas teh tarik tu je.
Dah la tengah haus dan lapar, memang PUAS la melantak kat Restoran IMAM tu.

Dan ako tak rekomen kowang pegi kedai ni.
Kedai ni betul-betul berhadapan dengan Masjid Sutan kat Arab Street.
Sudah la tak sedap, servis pun lembab!

Klu kowang betul-betul teringin nak makan murtabak singapore atau beriyani, ako rekomen kowang pegi la cari Restoran IMAM tu ye. Betul-betul berdekatan dengan Kallang MRT, geylang!

Terbaekkk la setakat ni!!

Dah kenyang, so tunggu apa lagi.
Jom laksanakan misi yang satu iaitu SHOPPING!!
Mana lagi klu bukan ke Orchard Road.
Yok!

..bersambung..

Nota Jemari: burlpp alhamdulilah

6 comments:

Sis-Lin said...

dulu2...Zam Zam tu le fofular klu nak makan kat singapore tau...sekarang mmg ramai yg ckp lambat servis dia... :)

AKO @ retna said...

tu la dl mmg ako ada gak dengar2, zam zam paling best la.. tapi skrg hampeh je!

AdanyaKauUntukku said...

sedara ila pun kata rugi tak pegi arab street.......

tapi bagi ila tidak..
sbb mak dia masak sodap2 wehhhh
kalah kat arab street ok...huhuhu

lagi lagi retna..mau tau lagi cite singapore

AKO @ retna said...

arab street dah tak sedap eehhe..

sabar ye.. ada lagi banyak ni nak citer ;p

Nava Krishnan said...

Banana leaf lunch is making me hungry, esp the fried chicken.

AKO @ retna said...

Nava,
the fried chicken is really nice & nyummy!