Followers

Tuesday, June 29, 2010

Arak HALAL @ Non-alcoholic BEER?!

Kowang pernah minum BEER??
Uisshhh jangan dibuat, HARAM kan!!
Kang x pasal-pasal jadi darah daging seumur hidup la ko merana.
Tapi kowang pernah dengar ada arak yang boleh diminum oleh orang ISLAM??
Ekceli ako pun x tahu sangat pasal ni sumer hingga lah sorang opismet bawa balik 3 ketul botol arak ke opis tadi. Uishh jap jap kang ada plak yang salah sangka.

Kononnya arak ni adalah jenis yang 'non-alcoholic'.
Kowang pernah dengar MIHAS? Singkatan bagi Malaysian International HALAL Showcase yang selalu diadakan di MATRADE KL. So baru-baru ni ada berlangsungnya showcase tersebut dan arak HALAL ni memang kowang akan jumpa kat sana. Maka, opismet nan sowang ni membeli la untuk dirasai oleh kami di opis.

Ha camni la ghope arak HALAL tersebut.
Ada perasa stobery, anggur dan epal.

Kalau tak silap ako, arak HALAL ni datangnya dari negara Iran.
Ishhh masa kat opis tadi, bila buka je peti ais, mahunya tak terkejut alih-alih ko ternampak botol arak dalam tu kan. Mula ingatkan bebudak cina kat opis ako yang punya. Adehh tapi mmg nak kena la kan, kat opis ko nak minum arak. 

Then bila peratikan betul-betul, baru arr pasan itu ghopenya arak HALAL yang boleh diminum.

Klu kowang, agak-agak kowang sanggup tak nak minum??

Ko tengok!!!
Beriyer2 opismet ako minum.

Erkk psstt ako try juga tapi ya ampun ee yurkkksss rasanya erkk ada sedikit payau, masam manis... Dan yang pasti bukan citarasa anak tekak ako la ye!!

Pheww, atlist mencuba la juga.
Mabuk?? Dushh dushh nak mampos!!
Alhamdulilah masih waras lagi.

ps: Ghase macam air sparkling pun ada juga..

Nota Jemari: Member cakap, mungkin akan dipasarkan di Carrefour tak lama lagi.

5 comments:

mekchu said...

mekchu pun pernah minum ni time horneymoon kat cameron dedulu.. mula2 was2 bila nmpk logo HALAL tu, teguk la skit.. saje nk rasa

.::WaNiE::. said...

tak sedap kot mesti rasa mcm sparkling juice

masam2 ek

wekkk

AKO @ retna said...

mekcu,
kita pun rasa2 gitu jer

wanie,
yup rasa maasam2 manis gitu... tp sparkling sedap lagi

viruspadu said...

hush, begitu rasa dia ye

AKO @ retna said...

VP,
ye ye tapi tu mengikut anak tekak kita la ye..

maybe klu anak tekak orang lain, lain lak ghase nya :p